Najpierw ja:
Samsunga Galaxy S7 Edge uważam za MEGA ŚWIETNY WYBÓR z mojej strony jako głównego telefonu.
Po 2 miesięcznym użytkowaniu mogę nieco przybliżyć jakie bolączki mogą spotkać potencjalnego użytkownika jak i opiszę szerzej z jakimi problemami dotychczas się spotkałem.
Rozdział I
Root & Knox
Mimo, że to mój pierwszy smartphone, to już z tymi zabawkami byłem na tyle obyty i oswojony, że
już na początku pierwsze co planowałem zrobić to zrootowanie telefonu.
W ostatniej chwili powstrzymał mnie roki76 - dzięki Tomek!
O ile nie ruszyło mnie jego szczucie, że pożegnam się z gwarancją ( JA: przecież wgram niezrootowany system na nowo przed oddaniem na gwarę, a zresztą w najgorszym razie skorzystam z rękojmi, gdyby autoryzowany serwis fikać zaczął - ostatecznie odmowa udzielenia gwarancji z powodu roota uważam za śmieszną - może jeszcze niech sklepy zaczną sprzedawać laptopy z kontami z ograniczonymi uprawnieniami, a jak ludzie zhakują sobie konto i dodają prawa admina, to stracą gwarancje. Nieważne, że usterka dotyczy czegoś całkowicie innego - np. niesprawnego USB ) tak podziałało, gdy dowiedziałem się o zabezpieczeniach Samsunga o czym za chwilę.
Tomek zwrócił moją uwagę na fakt, że nawet jak wgram oryginalny system bez roota, to serwis i tak przejrzy logi i zobaczy, że grzebałem tam sobie.
Zacząłem więc węszyć i o zgrozo - odkryłem dopiero w tym momencie, że Samsung wprowadził zabezpieczenie do swoich flagowców przed nieatoryzowanymi zmianami. Zabezpieczenie szerzej znane jest jako "flaga knox", "knox counter", "knox varranty void 0x0".
Plomba zostaje zerwana czyt. "nabita", gdy dokonamy zmian w telefonie, których producent sobie nie życzy. Taką zmianą jest root telefonu, wgranie innego systemu operacyjnego itp.
Na dzień dzisiejszy zresetowanie do stanu pierwotnego licznika Knox Varranty jest niemożliwe - pojawiły się różne hipotezy w tym jedna b. ciekawa o eFUSE - przeczytajcie sami:
Paweł Synek wrote:Samsung zakończył w swoich telefonach epokę swobodnego rootowania, modowania i zabawy custom romami takimi jak CyanogenMod. Nie będę chciał więcej telefonów Samsunga.
Przyszła dziś aktualizacja OTA Androida na Galaxy S4, po wgraniu zajrzałem na XDA po najnowszego CF-roota i wieści nie były fajne.
Aktualizacja Samsunga wniosła nowy zablokowany bootloader z funkcją "KNOX WARRANTY VOID". Jest to nowy sposób ochrony przed modyfikacjami oficjalnego softu i "nieusuwalny" bezpiecznik wskazujący stan 0x0 lub 0x1.
Stan 0x1 (próba modyfikacji) jest podstawą do anulowania gwarancji przez producenta.
W praktyce nowy bootloader przynosi wiele skutków:
- Nie ma możliwości downgrade firmware ani bootloadera do wersji bez KNOX. Sama próba wgrania starszego softu przestawia stan na 0x1.
- Nawet wgranie oficjalnego, nowego firmware z KNOX przez Odina skutkuje ustawieniem stanu 0x1. Trzeba korzystać z aktualizacji OTA lub Kies.
- Wgranie przez Odina modowanego w jakikolwiek sposób softu - stan 0x1.
- Samsung podał, że zresetowanie stanu flagi KNOX jest niemożliwe.
- KNOX jest integralną częścią nowego oprogramowania i nie może zostać z niego usunięty.
- Próba przeniesienia obrazu partycji z urządzenia 0x0 na 0x1 skutkuje brakiem możliwości uruchomienia telefonu.
- Bootloader KNOX weryfikuje sygnatury kernela i recovery. Co skutkuje tym, że nie da się zrootować telefonu bez zmiany flagi, a tym samym bez naruszenia gwarancji.
To, że zresetowanie stanu flagi 0x1 jest niemożliwe, wskazuje na zastosowanie eFUSE, czyli chipu w którym obwód może być trwale zmieniony na poziomie krzemu, np. przerwany za pomocą odpowiednio wysokiego napięcia.
Przypuszczenia co do eFUSE ma również Chainfire, który dotychczas znajdował sposoby resetowania programowego licznika flashowań w Samsungach. Post Chainfire na ten temat:
https://plus.google.com/u/0/+Chainfire/posts/ZKuMQ3fNzuN.
Sama funkcja KNOX w Samsungach jest to rozwiązanie związane z bezpieczeństwem danych (szyfrowane, zdalnie zarządzane środowisko pracy, odseparowane od danych prywatnych) skierowane na rynek korporacyjny i do służb/organizacji rządowych. Więcej info: https://www.samsungknox.com/overview/technical-details .
OK, zrobili bezpieczne środowisko. To, że przy zmianie flagi na 0x1 funkcje środowiska KNOX trwale przestają być dostępne w telefonie, jest oczywiste - zapobiega to skompromitowaniu bezpieczeństwa poufnych danych. Ale dlaczego jakakolwiek modyfikacja systemu ma się wiązać z utratą gwarancji na telefon?
Nowy soft zagościł na SGS 4 żony a że wypadki chodzą po telefonach, wolałbym nie pozbawiać go gwarancji. Przez to nie mogę zrootować słuchawki i odpadło wiele przydatnych funkcji.
Nie tak to wyglądało przy wyborze S4, power userzy mogą się czuć oszukani.
Wątek na XDA ze spisem zmian wnoszonych przez nowy bootloader i dyskusją na ten temat:Code: Select all
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2447832
Rozważania o skutkach eFuse przy okazji Motoroli Droid X:
http://pocketnow.com/thought/efuse-droids-digital-kill-switch
Pstryknałem fotkę, tak wyglądają teraz komunikaty na ekranie trybu download.
Źródło: https://plus.google.com/+PawelSynek/posts/XY5uKBvC75t
O ile brak autoryzowanej gwarancji za bardzo mnie nie boli ( prawo mnie chroni, zresztą czytajcie dalej... ) tak podziałało, że dożywotnio utracę możliwość korzystania z oprogramowania My Knox oraz Disconnect Pro.
Także z roota zrezygnowałem i nie odczuwam aż tak bardzo jego braku. Ba - mam komfort psychiczny, ponieważ niezrootowane urządzenie praktycznie eliminuje potrzebę posiadania programu antywirusowego - z wyskakującymi popup'ami z informacją, że wykryto u mnie wirusa poradzę sobie sam - nie potrzebuję do tego usługi działającej 24/h drenującej mi baterię

Jak pojawi się AutoMapa z crackiem na niezrootowane urządzenia - czego mi więcej do szczęścia?!
![Diabełek ]:->](https://forum.thecompany.pl/images/smilies/diabelek.gif)
Rozdział II
Krótka wzmianka o 3 fajnych programach only for Samsung

Koniecznie gdybyście się zdecydowali na flagowca przetestujcie:
1. My Knox
Z aplikacji korzystam na codzień. Dzięki niej mogę trzymać w telefonie TE FILMY w katalogu "Filmy", które są ukryte do czasu aż nie podam tajnego hasła. To naprawdę fajnie działa.
Drugą zaletą jest możliwość sklonowania aplikacji - możemy w ten sposób np. mieć dwie gry w telefonie z osobnymi profilami graczy. Jeśli o mnie chodzi - używam tej funkcji, aby ominąć ograniczenie aplikacji bankowej - która pozwala na instalowanie tylko jednej swojej kopii na danym urządzeniu.
Trzecia zaleta - centrum dowodzenia z każdego miejsca na ziemi z dostępem do internetu na wypadek kradzieży ( tudzież głupkowatego żartu ze schowaniem ) mojej zabawki:
Trzeba pamiętać, że ze względu bezpieczeństwa aplikacja korzysta wyłącznie z pamięci wbudowanej, więc jak chcecie mieć dużo TYCH filmów, to lepiej celujcie w S7 Edge ze 128 GB pamięci wbudowanej

2. Disconnect Pro
Aplikacja dostępna jest w Galaxy Store - oficjalnie płatna - nieoficjalnie - jak ktoś chce przetestować za darmo - PW

Trafiłem na to cudo przypadkiem. Aplikacja pozwala blokować reklamy na urządzeniu. MUST HAVE dla fanów Adblockera i innych. W przeciwieństwie do innych aplikacji jak NoRoot Firewall aplikacja działa NATYWNIE - z uprawnieniami roota ( TAK! Samsung dał jej zielone światło ) - dzięki temu aplikacja nie żre baterii jak smok. Poczytajcie komentarze przy NoRoot Firewall jak ludzie płaczą, że ~50% baterii zużywa.

3. S Health
Samsung posiada pulsometr i dedykowaną aplikację do pomiaru! Mierzymy pulsik!

Rozdział III
Problemy & wsparcie autoryzowanego serwisu Samsunga
Gdzie jest Radio FM? Gdzie jest Upday?
Pogodziłem się, że telefon nie posiada czegoś na wzór MSN Wiadomości znanych z Lumii.
Do mojego użytku została oddana aplikacja Briefing, która niestety nie pozwala ustawić informacji z Polski.
Zdjęcie poglądowe:
Jakież było moje zaskoczenie, gdy zauważyłem, że na niektórych S7 Edge zamiast aplikacji Briefing jest Upday z Polskimi wiadomościami:
Zacząłem szukać Updaya w Galaxy Store - bez powodzenia.
Udałem się do Google Play i jakbym dostał strzała w pysk - aplikacja nie jest przeznaczona na Twoje urządzenie przeczytałem. WTF?
Po narzeźbieniu maila do supportu Updaya sprawa stała się jasna - aplikacja jest dostępna na S7 Edge sprzedawanych w Niemczech, UK, Polsce.
Potwierdzenie uzyskałem z Centrum Obsługi Klienta, chociaż minęli się trochę z prawdą:
(...) Odnośnie aplikacji Upday pragnę poinformować, że jest ona preinstalowana tylko na telefonach z dystrybucji polskiej. Aplikacja Briefing przeznaczona jest dla telefonów z dystrybucji zagranicznej.
Ja swój telefon kupiłem w Polsce, ale spodziewałem się, że może nie pochodzić z polskiej dystrybucji ( później już we własnym zakresie zorientowałem się, że mój telefon został wyprodukowany w VIETNAMIE na dystrybucję Szwedzką ).
Oczywiście to kwestia oprogramowania, więc zapytałem się o możliwość przeprogramowania smartphone, aby posiadał Updaya:
Odpowiedź z Centrum Obsługi Klienta firmy Samsung:
(...) Co do zmiany oprogramowania - tą czynność należy wykonać poprzez punkt serwisowy. W innym wypadku może to oznaczać ingerencję w oprogramowanie, co narusza warunki gwarancji na urządzenie.
Domyślacie się jak potraktował autoryzowany serwis klienta, który kupił wart 3.000 PLN ich produkt?
Szanowny Panie
Niestety nie ingerujemy w oprogramowanie dedykowane przez Producenta.
W związku z tym, nie możemy Panu pomóc w tej kwestii.
Sprawa w teorii błaha - urosła do rangi niemożliwej do naprawy wg autoryzowanego serwisu.
Normalnie wystarczy, że zmieni się kod regionu albo jak to niemożliwe - to wgra się system z dystrybucji przeznaczonej na polski rynek.
MASAKRA - w końcu sam przeprogramowałem telefon. To były ogromne emocje - do końca nie wiedziałem, czy nie zerwę plomby KNOX'a. Na szczęście misja zakończyła się powodzeniem i ryzyko się opłaciło - mam Androida 7.0, a na Polskę jeszcze oficjalnej dystrybucji nie ma

Dobra, bo już za dużo tego jak na jeden post - jeszcze wzmianka o braku radia fm, bo to ciekawa informacja.
Samsungi S7 Edge dostały aktualizację systemu, która odblokowywała ukrytą funkcję radia FM.
Zdziwiłem się, czemu ja nie mam tego "feature" odblokowanego.
Standardowo na serwis nie można było liczyć - sam więc im napisałem jak ta sprawa wygląda.
Więc:
Na rynek europejski S7 Edge wyposażony jest w chip Exynos - który fizycznie nie posiada modułu FM.
Na rynek USA/Chiny S7 Edge wyposażony jest w chip SnapDragon - tutaj radio odblokujemy.
Dobra starczy.
SORRY ZA ROZPISANIE SIĘ

-- 21 Sty 2017, 00:36 --
Miałem bardziej dosadnie skomentować co myślę o autoryzowanym serwisie Samsunga, który zostawił mnie z niczym, ale za dużo tego - zastosuję więc metodę olesia - będę przemycał między wierszami moje niezadowolenie.
Ważne, że ryzyko się opłaciło i mam Androida 7.0 przed innymi!