Polski

EXE'kowe hybrydy - co sądzicie?

Dyskusje na temat ankiet.

Co sądzisz o exekowych hybrydach?

Zdrajcy/sprzedawczyki/burżuje/pomioty PC
8
29%
Zacny pomysł, milordzie
20
71%
Gdzie niby te hybrydy? Nie widzę różnicy
0
No votes

Total votes: 28

Anthrox Co sądzicie o pomyśle łączenia wersji VGA z Amigowymi?
Jak to widzielibyście dalej?
Jakie tytuły dodawać powinniśmy do EXE, a jakich unikać?

Obecnie hybrydowe pozycje prezentują się zacnie i dały następujące korzyści:
Flojd / Feeble Files -> mogliśmy dołożyć o wiele lepsze wersje PC z m.in. polskim dubbingiem.
W sumie nie jest to exek hybrydowy jako tako, bo to jedyna pozycja, która nie ma w sobie grama kodu amigowego.

Beneath A Steel Sky -> dzięki wykorzystaniu hybrydy mogliśmy dołączyć nieoficjalną, polską wersję, którą na Amidze ujrzelibyśmy jak świnia niebo :gatorshrug:

Ciekawostka: Obie powyższe wersje idzie odpalić na tcUAE, ale nie natywnie.
Co to znaczy? Na Amigę powstał emulator ScummVM.
Wykorzystując go możemy powyższe wersje odpalić na prawdziwej Amidze.
Jednak w naszym przypadku w ogóle nie ma to racji bytu - po co tracić moc CPU i uruchamiać emulator w emulatorze, jak można to zrobić natywnie.

Kajko i Kokosz -> co tu dodawać - sporo osób mówi, że to dosyć kiepski tytuł, jednak wersja ECS nawet po drobnych poprawkach nadal bardzo odbiega od wersji VGA, która ukazała się w czasie późniejszym na PC.
Poza tym wersja czeska gry wyszła wyłącznie na PC (albo o czymś nie wiem).
Dołączyłbym również wersję angielską VGA, ale chyba (?) się nie ukazała na PC.

Co chciałbym dołączać do EXE / jakich unikać?
Myślę, że nie ma co przeginać pały w drugą stronę. Wyobraźcie sobie exeka Prince of Persia - byłoby dosyć dziwne dołączać wersje 3D itd.
Być może po długim namyśle skusiłbym się na wersję Prince of Persia 2 DOS i na takich wersjach powinniśmy poprzestawać.
Dzięki współpracy z olesiem obaj możemy równocześnie usuwać docs checki w wersji amigowej jak i PC. Szkoda, żeby jego prace wisiały tylko w jego laboratorium.

Osobiście nie wydaje mi się, żeby to było zdradą Amigi - zwyczajny Kowalski i tak nie odróżni wersji VGA od AGA :mrgreen:
W mojej opinii już większą zdradą jest w ogóle jej emulowanie.

A teraz chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.
Zapraszam również do sugerowania jakie tytuły powinny się dodatkowo znaleźć w już istniejących EXE (v2.5, v2.6)
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/ankiety/exekowe-hybrydy-co-sadzicie-t3392.html
2014-03-25T14:39:10+01:00
Co sądzicie o pomyśle łączenia wersji VGA z Amigowymi?
Jak to widzielibyście dalej?
Jakie tytuły dodawać powinniśmy do EXE, a jakich unikać?

Obecnie hybrydowe pozycje prezentują się zacnie i dały następujące korzyści:
Flojd / Feeble Files -> mogliśmy dołożyć o wiele lepsze wersje PC z m.in. polskim dubbingiem.
W sumie nie jest to exek hybrydowy jako tako, bo to jedyna pozycja, która nie ma w sobie grama kodu amigowego.

Beneath A Steel Sky -> dzięki wykorzystaniu hybrydy mogliśmy dołączyć nieoficjalną, polską wersję, którą na Amidze ujrzelibyśmy jak świnia niebo :gatorshrug:

Ciekawostka: Obie powyższe wersje idzie odpalić na tcUAE, ale nie natywnie.
Co to znaczy? Na Amigę powstał emulator ScummVM.
Wykorzystując go możemy powyższe wersje odpalić na prawdziwej Amidze.
Jednak w naszym przypadku w ogóle nie ma to racji bytu - po co tracić moc CPU i uruchamiać emulator w emulatorze, jak można to zrobić natywnie.

Kajko i Kokosz -> co tu dodawać - sporo osób mówi, że to dosyć kiepski tytuł, jednak wersja ECS nawet po drobnych poprawkach nadal bardzo odbiega od wersji VGA, która ukazała się w czasie późniejszym na PC.
Poza tym wersja czeska gry wyszła wyłącznie na PC (albo o czymś nie wiem).
Dołączyłbym również wersję angielską VGA, ale chyba (?) się nie ukazała na PC.

Co chciałbym dołączać do EXE / jakich unikać?
Myślę, że nie ma co przeginać pały w drugą stronę. Wyobraźcie sobie exeka Prince of Persia - byłoby dosyć dziwne dołączać wersje 3D itd.
Być może po długim namyśle skusiłbym się na wersję Prince of Persia 2 DOS i na takich wersjach powinniśmy poprzestawać.
Dzięki współpracy z olesiem obaj możemy równocześnie usuwać docs checki w wersji amigowej jak i PC. Szkoda, żeby jego prace wisiały tylko w jego laboratorium.

Osobiście nie wydaje mi się, żeby to było zdradą Amigi - zwyczajny Kowalski i tak nie odróżni wersji VGA od AGA :mrgreen:
W mojej opinii już większą zdradą jest w ogóle jej emulowanie.

A teraz chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.
Zapraszam również do sugerowania jakie tytuły powinny się dodatkowo znaleźć w już istniejących EXE (v2.5, v2.6)

2014-03-25T14:45:14+01:00

Re: EXE'kowe hybrydy - co sądzicie?

Zdrajcy, sprzedawczyki, burżuje, szczury, zbójce !!

a tak poważnie - wydawane co jakiś czas jako ciekawostka, lub w przypadku gdy gra na jedyny słuszny komputer czyli Amisie, prezentuje się słabo lub znacznie gorzej niż na PC - to ok , można czemu nie

ale dodawanie kolejnych części gry z PC ! do Amigowego exe to ZDRADA !!

dlaczego nawet o tym myślicie ? cóż za socjopata wpadł na taki pomysł, aby dodawać wersje pc do Amigowego exe ?

Image

2014-03-25T14:49:33+01:00

Jestem za w koncu czesc gier wygladala o wiele lepiej niz na Amigach np Syndicate czy Heart of China. Z drugiej strony to wiecej roboty.

2014-03-25T14:52:01+01:00

tauri5 wrote:cóż za socjopata wpadł na taki pomysł, aby dodawać wersje pc do Amigowego exe ?

Mi po raz pierwszy przyszła taka myśl, kiedy zobaczyłem The Blues Brothers 2, które nie wyszło na Amigę.
Wcześniej widziałem takiego Prehistorik 2, ale wtedy nie "zaskoczyło".

bebokus wrote:Jestem za (...) Z drugiej strony to wiecej roboty.

O dziwo nie - dodawanie takich wersji jest dziecinnie proste - bo obowiązki przygotowania takich wersji spoczywają na olesiu, który nie jest obciążony odświeżaniem amigowych tytułów.
To przygotowywanie wersji amigowych, a zwłaszcza CD32 nastręcza wielu trudności.

2014-03-25T15:24:34+01:00

Jestem za w przypadkach:

1.Znanej gry kontynuowanej na pc a nie wydanej na Amidze, np Prehistorik 2 czy Prince of Persia 2.
2.Lepszych wersjach gier.

Jestem na nie w przypadkach niepotrzebnych, np Franko na PC to crap i za dodawaniem takich wersji jestem zdecydowanie na nie.

2014-03-25T16:39:49+01:00

Dokładam cegiełkę do opcji "po cholerę mi to?"
Chcecie robić konkurencję dla GOG to wrzucajcie to w osobny dział na stronie. Tym bardziej, że o ile wersje amigowe wszyscy mają gdzieś, o tyle DOSowe exeki są w sprzedaży i wchodzicie na grząski grunt.

Poza tym już w gotowcach od GOG wkurza mnie brak dostępnych od ręki kluczowych ustawień, szczególnie ustawienia dźwięku, które robią jebitnego laga, a którego to nie można ustawić domyślnie zbyt nisko bo nie każda karta dźwiękowa da sobie z tym radę, itp.

2014-03-25T16:58:30+01:00

Nie mamy zamiaru robić konkurencji dla GOG.

adiq22 wrote:Poza tym już w gotowcach od GOG wkurza mnie brak dostępnych od ręki kluczowych ustawień

A u nas możesz zasugerować jak ustawić prawidłowo.
Zresztą to ma być przede wszystkim ciekawostka. Ja np. nie wyobrażam sobie Lion Kinga bez wersji VGA teraz :)

Zresztą naszą siłą jest też fakt, że możemy zrobić z olesiem trainery jak i lepiej połamać daną grę. Tego GOG Ci nie da ;)

adiq22 wrote: (...) i wchodzicie na grząski grunt.

Toś dowalił :lol2:
Jakby to była prawda co wypisujesz to takie strony jak staregry.pl i inne odłamy nie istniałyby dzisiaj.
Będą problemy = będziemy interweniować.
W mojej opinii dopóki istnieją takie strony jak wyżej wymieniłem, to wątpię, aby ktoś do TC miał pretensje - zważywszy, że nie działamy komercyjnie :)

2014-03-25T17:12:49+01:00

Zatoka i chomikarze też nie działają komercyjnie, wg Ciebie to znaczy, że oficjalny dystrybutorzy nie mają nic przeciwko? ;>
Może jeszcze nie zauważyłeś, ale z niektórych stron znikają tytuły, które trafiły do dystrybucji w GOG, albo na Steama. Zamiast przycisku "download" dają linki do sklepów. Podobnie rzecz ma się z książkami na chomikach, które albo znikają albo są podmieniane na sample. Kiedyś nie było z tym problemu, teraz po niektórych autorach zostały tylko puste foldery jako wspomnienie starych dobrych czasów. Kinomaniak i napisy też przez lata miały się dobrze, dopóki ktoś nie wpadł na pomysł, żeby je pozamykać.

A wracając do ustawień hybryd - tu nie znajdziesz jednego uniwersalnego ustawienia które będzie działać dla każdego, a żeby je sobie pozmieniać trzeba grzebać w konfiguracjach. A po co mam dublować na dysku tytuły, które już mam elegancko poukładane w d-fendzie? Chcę zagrać w starocia na Amigę - otwieram exeka na Amigę, chcę pograć w starocia na blaszaka - otwieram dosboxa.

Rozdmuchujecie te exeki na siłę robiąc ze zwykłej skonfigurowanej emulacji Amigi wszystkomające kombajny które tylko puchną bez potrzeby.

2014-03-25T19:15:17+01:00

Zdecydowanie NIE !
Jestem jeszcze w stanie przeboleć te gry które na PC wyglądały ładniej na PC lub posiadały coś czego nie miała wersja na Amige.
Ale nie widzę sensu wydawania EXE'ków których nie było na Amigę,np.jak sam wspomniałeś "The Blues Brothers 2" ... o zgrozo !!!

2014-03-25T20:37:52+01:00

adiq22 wrote:Rozdmuchujecie te exeki na siłę robiąc ze zwykłej skonfigurowanej emulacji Amigi wszystkomające kombajny które tylko puchną bez potrzeby.

Już nie przesadzaj, różnica 4-5 MB w najlepszym razie.
Sam dodatkowy tcBOX zajmuje bodaj 1MB.

chrumcio wrote:Jestem jeszcze w stanie przeboleć te gry które na PC wyglądały ładniej na PC lub posiadały coś czego nie miała wersja na Amige.

No to najwyżej skupimy się wyłącznie na takich ciekawostkach.
Mi np. bardzo zależy, żeby exek posiadał wersję VGA Lion Kinga o czym pisałem wyżej.
Niestety, ale ja poza exekami nie używam innych wynalazków, a że grywam w nie czasem lubię taki dodatek mieć.
Zwłaszcza, że dla nas dodanie takiego czegoś nie stanowi żadnego problemu a i exek nie puchnie mocno :)

Nie mam zamiaru cudować i np. dodawać pierdyliard alternatywnych wersji gry z różnych platform.

2014-03-25T20:45:28+01:00

adiq22 wrote:Może jeszcze nie zauważyłeś, ale z niektórych stron znikają tytuły, które trafiły do dystrybucji w GOG, albo na Steama. Zamiast przycisku "download" dają linki do sklepów.

prawda, sam jako mod na starych e-grach musiałem tego pilnować :)

chrumcio wrote:Zdecydowanie NIE !
Jestem jeszcze w stanie przeboleć te gry które na PC wyglądały ładniej na PC lub posiadały coś czego nie miała wersja na Amige.
Ale nie widzę sensu wydawania EXE'ków których nie było na Amigę,np.jak sam wspomniałeś "The Blues Brothers 2" ... o zgrozo !!!

prawda - wódki mu dać :) chociaż mi dodanie Blues Brothers 2 jako ciekawostki nie przeszkadza, aczkolwiek lękam się że dodawanie hybryd to już balansowanie zbyt blisko pewnej granicy, przecież misją The Company było wydawanie Amigowych gier w przyjaznej formie na dzisiejsze pc, a nie wydawanie każdej starej gry, w formie umożliwiającej bezproblemowe odpalenie na dzisiejszych os.

2014-03-25T21:35:22+01:00

Jestem jak najbardziej za przy zachowaniu umiaru jak to proponuje Antek, tu chodzi o sytuacje wyjątkowe:
- fajna/ważna/zacna gra na Amidze a brak kontynuacji w wersji na Ami (np Pinball Dreams 2 :-E ) a wywarła dobre i miłe wrażenie w środowisku graczy
- fajna/ważna/zacna gra na Amidze której Amiwersja była delikatnie mówiąc uboższa niż wersja PC (np. wspomniany Lion King mimo, że AGA to sie może schować przy wersji PC VGA)
- każde z powyższych powinno dotyczyć, gier z tego samego okresu, które w sumie na Ami po odpowiednim przeportowaniu, ewentualnie niewielkiej rozbudowie sprzętu śmiało by hulały natywnie (czyli kategoryczne nie dla np. MK9 dodanego do EXEka MK Duology :lol3: ale to chyba logiczne i jasne)
- taka wstawka/dostawka PC VGA ma być tylko niewielkim/wyjątkowym dodatkiem do EXEka Amigowego, nie może nad nim górować/przeważać ani nim rządzić, amigowa wersja jeśli jest i jest możliwa, nie ma dużej różnicy powinna być jedyna.

2014-03-25T22:45:10+01:00

No i chyba post Kiva idealnie odpowiada mojej perspektywie na tę sprawę.
+50 exp :tuptup1:

Kiv_Master wrote:nie może nad nim górować/przeważać ani nim rządzić

możesz rozwinąć?
Chodzi o to, żeby w TCW nie była pozycją domyślną?

tauri5 wrote:
adiq22 wrote:Może jeszcze nie zauważyłeś, ale z niektórych stron znikają tytuły, które trafiły do dystrybucji w GOG, albo na Steama. Zamiast przycisku "download" dają linki do sklepów.

Były naciski na e-stare gry?

2014-03-25T23:10:58+01:00

@Antek
- a więc po pierwsze primo: Wielkie THX za rep :tuptup1:
- po drugie primo w rozwinięciu: tak chodzi żeby to dalej było wyraźnie widać, że to jest EXEk typowo amigowy, tzn żeby tego sztukowania wersjami PC DOS było tylko niezbędne minimum, no i o ile to możliwe (chociaż w przypadku tylko 2 gier oczywiscie niemożliwe) żeby ilość amigowych EXEków była w zestawie przeważająca
- po trzecie primo: krótko mówiąc amigowe wersje first :ok1:

2014-03-26T00:50:00+01:00

Anthrox wrote:No to najwyżej skupimy się wyłącznie na takich ciekawostkach.
Mi np. bardzo zależy, żeby exek posiadał wersję VGA Lion Kinga o czym pisałem wyżej.
Niestety, ale ja poza exekami nie używam innych wynalazków, a że grywam w nie czasem lubię taki dodatek mieć.
Zwłaszcza, że dla nas dodanie takiego czegoś nie stanowi żadnego problemu a i exek nie puchnie mocno :)

Nie mam zamiaru cudować i np. dodawać pierdyliard alternatywnych wersji gry z różnych platform.

Oj tam, zajrzysz do krypty Olesia, a on ci zrobi normalne gotowce. I wszyscy będą happy.
A skoro masz zamiar stosować takie kryteria to zakładam, że blaszakowa Dune CD też wyląduje w exeku? No bo i jest lepsza i z tego samego okresu? :-P

2014-03-26T02:00:25+01:00

Oj adiq, to ma być ciekawostka uzupełniająca.
Nie wiem czy zdecydowałbym się dodać Dune CD ~400MB to sporo jak na EXE i unikam takiego łączenia - zresztą z tego samego powodu jestem przeciwny, aby wersje CD32 były łączone ze zwykłymi wersjami.
Dlatego stosowałbym kryterium jak przy wersjach CD32 - czyli do ~50MB nie mam wątpliwości, że coś możemy dołączyć.
Kiv idealnie podsumował kiedy można by taką hybrydkę zrobić.

2014-03-26T14:43:51+01:00

Ja jestem jak najbardziej za. Ba nawet rozszerzył bym to o inne platformy (atari xl czy c64) oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Śmiało można dodawać przygodówki z DOSa które mają polską wersję językową a wersja amigowa jej nie posiada.

2014-03-26T16:48:26+01:00

Przecież z tą Diuną tylko żartowałem ;) A idąc tą drogą to można exeki zaspamować pierdyliardem konwersji, oryginałów z automatów, blaszaków, konsol i całej reszty. Po co? Nawet kwestia konfiguracji - w winuae F12 -> save -> wsio, albo w ogóle nadrzędny settings.cfg i problem z głowy. Jak chcesz to rozwiązać w dosboksie i ewentualnych innych emulatorach?

2014-03-26T18:26:55+01:00

Settings.cfg raczej nigdy nie będzie wspierał hybryd - pliczek już jest dla niektórych zbyt skomplikowany.

adiq22 wrote:A idąc tą drogą to można exeki zaspamować pierdyliardem konwersji, oryginałów z automatów, blaszaków, konsol i całej reszty.

Już nie przesadzajmy, mówimy w tej chwili jedynie o silnikach: ScummTC i tcBOX.
Są obcykane przez nas i łatwo je dołączyć do exeka - bo paczuszki dla tcBOX'a przygotowywałby olesio z moją delikatną modyfikacją.
Nie wyobrażam sobie na dzień dzisiejszy dostosowywać inne emulatory pod nasze potrzeby, bo mamy co robić.

Dlatego już nie dramatyzuj adiq - Kiv idealnie napisał, kiedy chcemy jakąś pozycję dołączyć :tuptup1:

A jak widać na razie większość jest za hybrydami.
Uważam więc, że stosując zdrowy rozsądek wcale z exeków nie zrobimy kombajnów, bo takie hybrydy nieczęsto się pojawią :)

2014-03-26T19:57:19+01:00

Anthrox wrote:
tauri5 wrote:

Były naciski na e-stare gry?

niewielkie, ale się zdarzały -- zazwyczaj prośba o usunięcie tytułu

Return to Ankiety