Polski

Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Dyskusje na temat ankiet.
tauri5 Ja nie widzę sensu by w ogóle jeszcze zajmować się wersjami 2.5, niestety coraz więcej ludzi żegna się z XP i jak zauważył Antek 2 linie produkcyjne to za dużo, już nie mówiąc o tym że i beta musieli by testować wersje 2.5 co wymaga zmiany systemów na starsze.
I powiedzmy sobie szczerze - ile XP jeszcze pożyje ?
Page 6 of 7 7 https://forum.thecompany.pl/ankiety/jaka-wersje-tcuae-preferowalbys-w-exekach-t2082.html
2017-03-17T20:20:35+01:00

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Ja nie widzę sensu by w ogóle jeszcze zajmować się wersjami 2.5, niestety coraz więcej ludzi żegna się z XP i jak zauważył Antek 2 linie produkcyjne to za dużo, już nie mówiąc o tym że i beta musieli by testować wersje 2.5 co wymaga zmiany systemów na starsze.
I powiedzmy sobie szczerze - ile XP jeszcze pożyje ?

2017-03-17T20:23:53+01:00

XP pożyje jeszcze długo. W każdym razie - downgrade odpada ze względu na nie do końca poprawne działanie modułu olesia :)

2017-03-17T20:30:41+01:00

Antuś nie przesadzaj :D
Może na jakiś starych firmowych laptopach XP jeszcze się utrzyma, bo nikt kto używa komputera do codziennej pracy nawet już go nie zainstaluje.

2017-03-18T12:09:44+01:00

XP to trup ktory niedlugo bedzie emulowany pod dosboxem. pamietajcie, im nowsa wersja emulatora tym lepsze wrazenia. ja jestem za tym zeby jechac na nowszym tcuae ... LEPIEJ !!! jestem za tym zeby na bieżaco robic nowe tcuae z coraz to nowszego winuae ;) (oczywiscie wiem ze to niemozliwe, ale napewno kiedys powstanie nowsze tcuae).

2017-03-18T12:37:29+01:00

Dziękuję Panciu za okazanie zdrowego rozsądku :D

2017-03-18T14:36:49+01:00

tauri5 wrote:Antuś nie przesadzaj :D
Może na jakiś starych firmowych laptopach XP jeszcze się utrzyma, bo nikt kto używa komputera do codziennej pracy nawet już go nie zainstaluje.

Pancio wrote:XP to trup ktory niedlugo bedzie emulowany pod dosboxem.

Zdziwilibyście się jak wiele osób dalej tego "trupa" ma i na nim pracuje i to nie tylko na "starych, firmowych laptopach".

2017-03-18T18:02:09+01:00

Rekkimaru wrote:Zdziwilibyście się jak wiele osób dalej tego "trupa" ma i na nim pracuje i to nie tylko na "starych, firmowych laptopach".

Zgadzam się. Sam osobiście znam kilku znajomych, których sprzęt pociągnął by nowsze systemy z pocałowaniem ręki, a jednak wolą oni używać poczciwego XP :)

2017-03-18T18:33:58+01:00

....

to musza sie pogodzic z tym ze duzo rzeczy juz im nie dziala a duzo przestanie dzialac (w tym exeki). wlasciciele takich windowsow graja w office, internet explorer, pasjansa i sapera. nowsze = lepsze

2017-03-18T18:44:40+01:00

Pancio wrote:....

to musza sie pogodzic z tym ze duzo rzeczy juz im nie dziala a duzo przestanie dzialac (w tym exeki). wlasciciele takich windowsow graja w office, internet explorer, pasjansa i sapera. nowsze = lepsze

Czyli właściciele XP-ków powinniedrżeć bo... exeki? :-E Bo jeśli chodzi o inne oprogramowanie (a sam używam wszelkiego rodzaju cudów na komputerze z XP), to działa ono dalej wyśmienicie i ciągle jest aktualizowane. Tak, także pod XP.

wlasciciele takich windowsow graja w office, internet explorer, pasjansa i sapera.

To trochę pokazuje jak niskie pojęcie wypowiadający się mają o prawdziwych użytkownikach XP. Ignorancja pełną gębą.

nowsze = lepsze

A to to już nawet ciężko komentować. Bo można tu dać tony przykładów gdzie nowsze=gówniane .

2017-03-18T19:17:29+01:00

Proszę Państwa - poszliście w złą stronę. Problemem nigdy nie był XP - na nim zawsze będą exeki działać, płynnie działać. Problemem jak już jest karta graficzna i/lub inne paramenty sprzętu, który powoduje wolne działanie exeków.
Przykładem, że exeki świetnie działają na XP ( mówimy o najnowszych v2.6 ) jest exolon.

2017-03-18T20:20:31+01:00

Rekkimaru wrote:Ignorancja pełną gębą.

caly ja :D

2017-03-18T20:29:13+01:00

Debata? Hmm...
Mój głos w stronę pozostawienia 2.5 na rzecz nowszych.

2017-03-18T23:13:22+01:00

No, ale ci co grają w wersje 2.6, to raczej nie graja na starożytnych sprzętach, tylko na takich, na których instalowanie Win 7 czy wyżej faktycznie ma sens, a zatem nie są przestarzałe i można śmiało używać nowszych wersji UAE.

2017-03-19T00:16:22+01:00

@Roki i Rekki - oczywiście że są ludzie którzy używają XP, sam nawet mam znajomka który jeszcze siedzi na tym os'ie i sobie chwali, ba, ja sam bardzo chwaliłem sobie XP, ale nie oszukujmy się, tych ludzi z każdym rokiem jest coraz mniej i niedługo faktycznie XP będzie gratką dla emu entuzjastów. Zresztą sami siedzicie na win8 ]:-> ]:-> ]:->

2017-03-19T00:46:54+01:00

Oczywiście masz rację, ale niektórym nie przegadasz. Ale sam polecam 7 jako główny sys bo powyżej może niektórym się nie opłącać - 1 kl/s więcej.

Zgadnijcie o kogo depce xD

2017-03-19T01:38:56+01:00

SORP!

2017-03-19T03:24:30+01:00

tauri5 wrote:Zresztą sami siedzicie na win8

Błąd. Kompa z win8 używam głównie do surfowania po sieci a do całej swojej pracy ciągle używam drugiego komputera z WinXP.

2017-03-19T13:28:16+01:00

A ja owszem, do grania a jakże choć przy win 8/10 to mała loteria czy zadziałają starsze gry.
W każdym razie chciałbym żeby wsparcie dla XP zostało utrzymane :) dla nowych i starszych exeków, obojetnie na jakiej wersji UAE, no chyba że Toni porzuci wsparcie dla tego systemu

2017-03-19T13:49:05+01:00

Tutaj uspokoję, że exeki zawsze wspierały XP'eka - jeszcze pilnowałem Demonicy, żeby nie zapomniała.
Niestety najslabszym ogniwem okazał się Toni Wilen - tak grzebiąc w swoim dziele, że popsuł optymalne działanie na starszych urządzeniach - niestety, żeby coś tutaj zrobić - to musiałbym dostać osobę kompetentą, która potrafi dłubać w C++ i co najważniejsze - wie co dłubie :)

2017-03-19T15:48:20+01:00

Śmieszne jest, robienie kombajnów z takich staroci, gry które ważą po kilkanaście kb, nagle mają wymagania jak Far Cry, a jedyna różnica w działaniu, to prędkość ładowania. Co do exeków, kiedyś byłem bardzo krytyczny do stosowania nowszych wersji Uae, teraz rozumiem zarówno Antka, jak i użytkowników starszych komputerów. Nie mniej pamiętajmy, że w tej chwili po odejściu Olesia, projektowaniem plików exe, Antek zajmuje się sam, więc dopóki nie znajdzie się wiarygodny pomocnik, myślę że tworzenie plików dostosowanych pod stare kompy nie wchodzi w grę. No, chyba że Antek zechce, poświęcić temu czas. :)

Return to Ankiety