Polski

Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Dyskusje na temat ankiet.
Anthrox
adfmiga wrote:co jest stary komputer ? ;) spec pls :)

stary komputer, to komputer na którym przerywa dźwięk na tym exeku:
http://thecompany.pl/game/moonstone:+a+hard+days+knight
Page 2 of 7 7 https://forum.thecompany.pl/ankiety/jaka-wersje-tcuae-preferowalbys-w-exekach-t2082.html
2012-07-16T16:47:37+01:00

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

adfmiga wrote:co jest stary komputer ? ;) spec pls :)

stary komputer, to komputer na którym przerywa dźwięk na tym exeku:
http://thecompany.pl/game/moonstone:+a+hard+days+knight

2012-07-16T17:46:21+01:00

Proponuję wydać jednego próbnego EXEka na dwóch różnych silnikach i niech każdy sobie porówna. Wtedy już bezproblemowo będzie można się opowiedzieć po której jest się stronie :haha:

Łatwo jest ciemną stroną Mocy podążać młody padawanie ;)

2012-07-16T19:11:24+01:00

A widziałeś Shimaru Przykłady w 1 linku?

Gra Moonstone: A Hard Days Knight oraz wszystkie nowe exeki z maja czerwca są na nowym tcUAE
Prince of Persia jest na starym silniku (ale to wersja przed-liftingowa)

Tak wygląda stary tcUAE (jest jeszcze jedna wersja z innym paskowym logo, które zrobił Jamon)
Image

Nowy:
Image

2012-07-16T19:38:12+01:00

Owszem, widziałem. Chodziło mi tyko o to, żeby dokładnie ta sama gra była wydana na dwóch różnych silnikach.

2012-07-16T20:18:13+01:00

Aaa, fakt, fakt. Skończę updatować lemmingi i zobaczę co da się zrobić ;)

2012-07-16T21:17:32+01:00

Tu chodzi o ilość megaherców w procesorze oraz rodzaj karty graficznej, czy jest zintegrowana czy nie oraz o ilość pamięci ram. Po testach powinno się informacje od użytkowników thecompany zebrać i określić wreszcie konfiguracje minimalną.
Ponoć winuae nie wykorzystuje wielordzeniowości ktoś tak pisał na forum. Czyli jak mam wielordzeniowy procesor na przykład ale ma niskie taktowanie to znaczy, ze exeki na nim będą się zacinały ? jest więcej pytań w tej materii niż odpowiedzi, wiec uważam, że powinny być otwarte testy takich exeków. i trzeba by zrobić ankietę po ty testach, komu jak działało wraz z konfiguracją posiadanego przez niego komputera.

2012-07-16T21:38:41+01:00

Jest nawet odpowiedni temat na forum (Minimum requirements) ale umarł śmiercią naturalną.

2012-07-16T22:58:25+01:00

oddam głos za nowym enginem

2012-07-16T23:43:28+01:00

Więc i ja swój głos oddam na: tcUAE v2.5.3 aka v2.6 (nowy) bazujący na WinUAE 2.4 :-)

Pozdrawiam

2012-07-17T00:29:44+01:00

http://thecompany.pl/Beta/Moonstone.A.Hard.Days.Knight.(tcUAE_old_lifting_edition_demo)(1991)(Mindscape)-TheCompany.exe

To jest tcUAE bazujący na wersji 1.6.x po małym liftingu. Zapomniałem wyłączyć ostrzeżenie przy zapisie SGF, więc miejcie to na uwadze ;)

Dziękuję wszystkim za dotychczas oddane głosy i komentarze!

2012-07-17T00:42:39+01:00

Czyli mamy Anthrox rozumieć, że pojawią się w najbliższym czasie nowe exeki na nowym silniku do przetestowania ?

2012-07-17T00:45:29+01:00

On już jest od maja.
Zobacz do 1 postu.
Możesz pobrać dwa Moonstone. Ten ze strony głównej zawiera nowego tcUAE.
Ten niżej to stary tcUAE po liftingu (identyczny wygląd okna jak w nowszej wersji tcUAE).

Zobacz jednak np. do zakładki filters, spróbuj w game ports coś ustawić - w ten sposób wyczujesz różnice ;)

Na pierwszy rzut oka ciężko je od siebie odróżnić ;)

2012-07-17T01:44:20+01:00

Dobra obadam różnice. W sumie bardzo chciałbym exeki z cd32 ze ścieżkami w mp3 bo to była by ogromna frajda grac w nie :-)

-- 17 Lip 2012, 02:30 --

Po testowałem chwilę Exek Moonstone ze strony głównej gdyż jak wyszedłem środkowym przyciskiem myszki i ponownie wróciłem do gry to maiłem czarny ekran wiec ponowiłem próbę i zawiesił mi się exek tzn. sam wyłączył. Myślę, że to jest tylko przypadek. Bez włączenia filtrów exek śmiga, że aż miło. Po włączenie D3D Api+more filter i zapodaniu rożnych filtrów obrazu przeważenie chodziło bez zacięć, dopiero wybranie powyżej 1x powodowało niestety spadki fpsów nawet do 20 kilku co uniemożliwiało płynna rozgrywkę dosyć skutecznie. Trochę się dziwie bo przecież to są gry ze starej Amigi ? Od razu nadmienię, że nie mam zintegrowanej karty graficznej (chociaż te nowe od ATi zintegrowane z procesorem są o niebo wydajniejsze od tej co mam ).

-- 17 Lip 2012, 02:44 --

Jak mam wybrany Direct 3D APi+more filters i jak zminimalizuje i ponownie wrócę do gry to rzeczywiście mam czarny ekran, dopiero wyłączenie tego Directa przywraca ponownie ekran gry. To chyba jest wina sterowników do karty graficznej bo one nie potrafią odswiezyc ekranu na nowo.

2012-07-17T07:10:24+01:00

Jak masz czarny ekran to wciśnij dwa razy ALT+ENTER lub CTRL+F12

2012-07-17T10:16:37+01:00

Hardy wrote:Jeżeli ma to być coś takiego jak te kaillerowe Dyna Blaster które zeżarło mi RAM, to mogę już się pożegnać na jakiś czas z exekami. :-E

Niemożliwe żeby kaillerowe Dyna Blaster zżerało Tobie RAM. Skoro mi na starym kompterze z 2004 roku, SWOS pod kaillerą działał idealnie. Chyba masz na myśli wersję pod lepszy znacznie i nowszy emulator FS-UAE, którą udostępniłem. Ten niestety ma o wiele większe wymagania, ale za to grać można w pięciu graczy i ma znacznie większe możliwości oraz kompatybilność z nowszą wersją WinUAE. Po prostu jest to o wiele nowszy WinUAE, więc jego wymagania też są większe. Smutna prawda, ale może jeżeli chce się grać w nowsze gry trzeba spróbować powoli uciułać na nieco lepszy sprzęt ;/ Ewentualnie pozostaje Tobie Hardy kompilacje gier i dem wraz z Tiny Launcherem, którą kiedyś podesłałem Tobie do testów, a o ile pamiętam pisałeś że działa ok, a jest ona oparta o WinUAE w wersji 2.3.3 tylko bez takich przeróbek jak tcUAE i bez dodatkowych filtrów.

2012-07-17T12:55:59+01:00

Anthrox wrote:
senseitbk wrote:Fakt - trzeba określić co rozumiecie przez stary komputer i czy to aby nie przez jakieś aplikacje/losowe działania nie wyszło, bo na komputerze ~4x słabszym niż mój laptop czasem gry szły lepiej niż właśnie na lapku, ale po powyłączaniu niektórych programów szło ok.

Stary komputer:
Procesor: poniżej 1 GHz
Ram: poniżej 512 MB
karta graficzna: zintegrowana (to jest najczęstszym powodem szarpania w exeku)

tak btw. exeki lubią szarpać również na nowym tudzież mocnym sprzęcie, przy włączonych antywirusach :D:P
ale nie o tym tu mowa
tak więc również wybieram nowy silnik :tak: bazujący na WinUAE 2.4

2012-07-17T16:30:48+01:00

To pozostaje Ci tauri abyś zagłosował na głównej stronie za nowymi exekami jeśli oczywiście tego nie zrobiłeś jeszcze albo przegapiłeś :)

-- 17 Lip 2012, 17:06 --

Na komputerze brejdaka z programem antywirusowym Norton360 exek moonstona w wersji najnowszej jest usuwany przez ten program antywirusowy.

-- 17 Lip 2012, 17:18 --

No w końcu jakoś udało mi się uruchomić tego exeka i chodzi bez zacięć.
Natomiast exek Ruff n Tumble zacina się strasznie na i7 3770, Geforce 560 TI i 8GB DDR3. Dopiero ustawienie niskiej rozdzielczości pomaga. Wiec gadanie, że exeki tną się na słabych kompach czasami mija się z celem. Po prostu niektóre nie są dobrze dopracowane.

-- 17 Lip 2012, 17:24 --

To dobitnie pokazuje, że można długo dopracowywać exeka i go wręcz dopieszczać, ale u kogoś zawsze będzie kiepsko chodził.

-- 17 Lip 2012, 17:30 --

Ten exek tnie się tylko przy ustawieniu Null-Filter.

2012-07-17T20:04:23+01:00

Natomiast exek Ruff n Tumble zacina się strasznie na i7 3770, Geforce 560 TI i 8GB DDR3. Dopiero ustawienie niskiej rozdzielczości pomaga.

No przecież było ostrzeżenie, że EXEki na nowym silniku będą się ciąć na starszych/słabszych komputerach. :haha:

2012-07-17T22:06:08+01:00

Sęk w tym, że Ruff n Tumble istnieje tylko na starym tcUAE... :-)

2012-07-18T22:32:54+01:00

Widzę że wszyscy ochoczo apelują za opcją "nowy engine" :-E Więc ja ochoczo żegnam się z exekami na tą chwilę gdyż jak już mówiłem, na starej konfiguracji nie da się na nich grać.

Return to Ankiety