Polski

Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Dyskusje na temat ankiet.
Anthrox Niestety, Twój Shadow Fighter nie ma szans być puszczony na starym tcUAE z powodu artefaktów.
Nie rozumiem jednak, skoro nadal są stare wersje - dlaczego ich nie zabackupujesz?
W innym świetle stawia to zatem Twoją wypowiedź, jest w niej ukryta pewna emocja, jednak ze względu na późną porę nie będę bawił się w psychologa.
Page 3 of 7 7 https://forum.thecompany.pl/ankiety/jaka-wersje-tcuae-preferowalbys-w-exekach-t2082.html
2012-07-18T22:42:55+01:00

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Niestety, Twój Shadow Fighter nie ma szans być puszczony na starym tcUAE z powodu artefaktów.
Nie rozumiem jednak, skoro nadal są stare wersje - dlaczego ich nie zabackupujesz?
W innym świetle stawia to zatem Twoją wypowiedź, jest w niej ukryta pewna emocja, jednak ze względu na późną porę nie będę bawił się w psychologa.

2012-07-19T11:10:21+01:00

Anthrox wrote:Niestety, Twój Shadow Fighter nie ma szans być puszczony na starym tcUAE z powodu artefaktów.

Może powinniście pójść do programu Ewy Drzyzgi i o tym porozmawiać albo wezwać super nianię dla Rekkimaru :lol2:

2012-07-19T16:29:15+01:00

ANTEK a co z exekami na starym silniku ?? będą przerabiane na nowy ?

2012-07-19T18:35:32+01:00

Na razie jest miażdżąca przewaga nowego tcUAE:
Image więc stare zostaną zaktualizowane do nowego. Sposób niestety wymaga trochę mocy przerobowej, ale nie ma potrzeby robić exeka całkowicie od nowa i można część rzeczy przenieść ;)

BTW
ja swój głos oddałem na starego tcUAE, bo testowałem ankietę - także róbcie -1 głos dla drugiej opcji

2012-07-19T20:11:14+01:00

Ja tam uważam, że nie ma zbytniego sensu aktualizowanie starych exeków do nowego silnika. Bo zanim to zrobicie to w międzyczasie pojawią się nowe wersje winuae i tak w kółko będziecie aktualizować aż do usranej śmierci :hee: Po za tym te wersje gier nie są z osobnymi ścieżkami dźwiękowymi, no chyba, że będziecie wykorzystywać do tego celu gry z cd32, to wtedy widzę sens jak najbardziej :-)

2012-07-19T23:35:53+01:00

ihtius wrote:Ja tam uważam, że nie ma zbytniego sensu aktualizowanie starych exeków do nowego silnika. Bo zanim to zrobicie to w międzyczasie pojawią się nowe wersje winuae i tak w kółko będziecie aktualizować aż do usranej śmierci

Zgoda, ale pod warunkiem że na Win7 bez problemu zasuwa.

2012-07-20T03:44:25+01:00

Anthrox wrote:Niestety, Twój Shadow Fighter nie ma szans być puszczony na starym tcUAE z powodu artefaktów.

Jak zwykle dopatruje się ukrytych treści tam gdzie ich nie ma.

2012-07-20T10:12:38+01:00

@ihtius - niekoniecznie. To, że wymieniamy tcUAE na nowy nie oznacza, że będziemy go aktualizować jak tylko wyjdzie nowa wersja WinUAE. Zazwyczaj wymiana jest raz na 2-3 lata i to w uzasadnionych przypadkach.
Teraz wymiana ma o tyle sens, ponieważ damy nowe ustawienia, które sami zaproponowaliście, wyłączy się scalex2, w zakładce Sound ustawi się 5.1 itd. itp.
W takim przypadku wymiana exeków jest uzasadniona.

2012-07-20T19:31:02+01:00

Anthrox wrote:@ihtius - niekoniecznie. To, że wymieniamy tcUAE na nowy nie oznacza, że będziemy go aktualizować jak tylko wyjdzie nowa wersja WinUAE. Zazwyczaj wymiana jest raz na 2-3 lata i to w uzasadnionych przypadkach.
Teraz wymiana ma o tyle sens, ponieważ damy nowe ustawienia, które sami zaproponowaliście, wyłączy się scalex2, w zakładce Sound ustawi się 5.1 itd. itp.
W takim przypadku wymiana exeków jest uzasadniona.

Nie do końca mnie zrozumiałeś. Mnie chodzi o czas całej tej operacji. Wymiana nowych exeków na nowy silnik potrwa moim zadaniem za długo. Lepiej skupić się na wydawaniu nowych tytułów na nowym silniku. Tylko niektóre hity można by w międzyczasie przenieść na nowy silnik. Bo obawiam się, że może być przez tą wymianę zastój w wydawaniu nowych exeków. Takie moje spostrzeżenia, ale mogę się mylić :-)

-- 20 Lip 2012, 20:31 --

Po prostu boje się, że to może zaburzyć plan wydawniczy nowych exeków jeśli takowy posiadacie ?

2012-07-20T21:32:04+01:00

Nowy engine będzie wydajniejszy i stwarza więcej możliwości.

2012-07-23T10:13:14+01:00

bigbadcompany wrote:Nowy engine będzie wydajniejszy i stwarza więcej możliwości.

W pierwszym poście masz Moonstone w nowej i starszej wersji po liftingu.
Tutaj chodzi, żeby przetestować i przedstawić wrażenia. Poza tym - gdzie byłeś jak Cię nie było?

-- 23 Lip 2012, 11:13 --

Dziękuję wszystkim za sugestie.
Po zebraniu opinii i przeprowadzeniu ankiety obwieszczam co następuje:

- do robienia exeków nie będzie już używany tcUAE w starszej wersji
- stare exeki będą stopniowo wymieniane, ale priorytet tego przedsięwzięcia nie spowoduje w wydawaniu nowych pozycji

Nową bazą dla tcUAE zostaje WinUAE 2.4.1 - nowsze wersje WinUAE będą jednak monitorowane pod kątem zmian i/lub opinii użytkowników. Masowa wymiana tcUAE nie jest planowana często, bo to byłoby bezsensu.

2012-07-28T02:09:27+01:00

Nie wiem czy to błąd, ale nowych exekach w opcji "keep aspect ratio" mam VGA a nie TV mimo, że mam podpięty do komputera telewizor a nie monitor ?

2012-07-28T07:32:53+01:00

To sam ustalasz, my postawiliśmy na VGA, ponieważ w większości lepiej obraz rozciąga.

2012-08-03T02:03:12+01:00

Teraz testwowałem chwilę Nitro z monitorem 19' 4:3 i powiem, że exeki dzwinie wygladają bo monitor dzwnie wyglada z uwagi na kwadratowy kształt więc niektóre rzeczy jakby, szczeglnie obrazki w grach są trochę rozciagniete. Lepiej byłoby jakby były czarne pasy jak w filmach.

2012-08-03T09:19:58+01:00

Jak wszystko pójdzie po naszej myśli, niedługo to nie będzie stanowiło problemu i użytkownik sam zdecyduje co chce ;)

2012-08-12T18:23:34+01:00

Też jestem za nowymi :D nie wiem na ile aktualny temat :) ale wrzucam swoje 5 groszy :P

2013-10-01T15:46:40+01:00

Re: Warhead

Gra z 89 roku której nie wystarcza 1,50 GB RAM i GeForce FX 5500. :lol2: Oto jak bublowate są nowe exeki, ze staroci robić kombajny, naprawdę żałuję że projekt niegdyś chętnie przeze mnie wspierany i testowany stał się takim żałosnym kombajnem i bublem. I widzę że prośby nie pomagają więc proszę jeszcze raz tutaj o zdjęcie mi "Beta" bo co niby mam testować na takich badziewiach. Kiedy się zresetuje? A i jeszcze jedno, mam monitor LG W2243 22 cale, tymczasem ustawienia pod F12 domyślnie są wyświetlane w takim rozmiarze:

Image

Cały 22 calowy ekran nie wystarczył na jego pomieszczenie, ku wielkiej łasce da się na szczęście przesunąć na funkcję "OK", czyżby wstępne testy aby exeki były grywalne tylko na minimum 30 calowych monitorach? :lol2:

2013-10-01T15:59:49+01:00

Re: Warhead

Jak zadawałem Ci pytania, czy robić osobną linię produkcyjną bazującą na starym silniku, to stwierdziłeś, że dla Ciebie jednego łachy robić nie muszę, a poza tym kompa wymieniasz. Z tego powodu nie ściągam Bety/nie zrobiłem osobnej linii, bo masz w końcu kompa zmienić. Jednak jak tak bardzo Ci zależy, to mogę ściągnąć, nie ma problemu.
Tłumaczyłem Ci już parę razy, że koniecznością było przejście na nowy kod WinUAE, a Ty jak mantrę powtarzasz, że zrobiliśmy to tylko, aby exeki odpalały się 2s szybciej, ale wszelkie próby wytłumaczenia Ci dlaczego tak jest jak jest okazało się rzucaniem gównem w ścianę - bo nie słuchasz naszych argumentów, tylko pi***olisz, że na Twoim starym kompie nie działa.
Proszę bardzo - masz kod otwarty do WinUAE to zoptymalizuj, ale oh, zapomniałem, że nie masz do tego wiedzy, tak jak my niestety nie obracamy się tak w kodzie WinUAE, aby poprawić działanie na starszym sprzęcie.
Z testów wynika, że nawet na starszych komputerach działają prawidłowo - kluczowa zawsze okazywała się karta graficzna. Nowszy WinUAE z niektórymi nie działa właściwie i tyle w temacie.

Wychodzi, że naszą winą jest jedynie to, że użyliśmy nowszego source WinUAE w exe'kach.
Pretensje do nas mógłbyś mieć dopiero wtedy, gdyby "zwykły" WinUAE u Ciebie działał w porządku, a tylko tcUAE sprawiał problemy ;]

Ja uwielbiam WinUAE 1.6.1, ale nie mam niestety na stanie programistów, którzy pomogliby mi wyciągnąć esencję z serii 2.x.x i przenieść ją do 1.6.1 ;]

[EDIT]
Wątek przeniesiony do dawnej ankiety, w której pytaliśmy się o dalszą przyszłość tcUAE.

2013-10-01T16:31:16+01:00

Jak zadawałem Ci pytania, czy robić osobną linię produkcyjną bazującą na starym silniku, to stwierdziłeś, że dla Ciebie jednego łachy robić nie muszę, a poza tym kompa wymieniasz. Z tego powodu nie ściągam Bety/nie zrobiłem osobnej linii, bo masz w końcu kompa zmienić. Jednak jak tak bardzo Ci zależy, to mogę ściągnąć, nie ma problemu.

Jak już kupie nowego kompa to na pewno nie dla tych bubli, więc możesz śmiało zdjąć.

Tłumaczyłem Ci już parę razy, że koniecznością było przejście na nowy kod WinUAE, a Ty jak mantrę powtarzasz, że zrobiliśmy to tylko, aby exeki odpalały się 2s szybciej, ale wszelkie próby wytłumaczenia Ci dlaczego tak jest jak jest okazało się rzucaniem gównem w ścianę - bo nie słuchasz naszych argumentów, tylko pi***olisz, że na Twoim starym kompie nie działa.

Ciekawe jakaż to konieczność, oprócz kilku sekund szybszego załadowania hm... trainery? :-E

Proszę bardzo - masz kod otwarty do WinUAE to zoptymalizuj, ale oh, zapomniałem, że nie masz do tego wiedzy, tak jak my niestety nie obracamy się tak w kodzie WinUAE, aby poprawić działanie na starszym sprzęcie.
Z testów wynika, że nawet na starszych komputerach działają prawidłowo - kluczowa zawsze okazywała się karta graficzna. Nowszy WinUAE z niektórymi nie działa właściwie i tyle w temacie.

Bo nowszy WinUAE jest bublem na który przeszedłeś ignorując użytkowników którzy na nim już nie pograją.

A no i jak to z tym ekranem? Kiedy trzeba kupić monitory minimum 30 cali (a może 40) żeby zagrać poprawnie w nowe exeki? :hee:

2013-10-01T18:02:48+01:00

Mientki prosze mi tu nie marudzić. Tutaj nie chodzi tylko o trainery, ale i o działanie pod nowszymi systemami. Zmieniaj w końcu kompa to będzie ok. Poza tym zawsze masz ode mnie kompilacje gier WHDLoad z TinyLauncherem ze starym WinUAE. Zawsze jeśli brakuje Ci jakiejś gry to pobierasz sobie z whdownload.com albo te nowsze z FTPa EAB wrzucane przez RetroPlaya. Wypakowujeszm do podkatalogu. Następnie odświeżasz listę F1 i już. Jak nie qrfowanie na częste update'y to teraz na wymagania sprzętowe. Takie coś nam w niczym nie pomaga. Jednak nikogo nie zmuszamy do grania w exeki, zawsze można sobie emulować wszystko samodzielnie nawet i pod Dosowym Fellowem na Pentiumie 200. Jeśli taka kogoś wola.

Return to Ankiety