Polski

Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Dyskusje na temat ankiet.
Anthrox
Hardy wrote:Bo nowszy WinUAE jest bublem na który przeszedłeś ignorując użytkowników którzy na nim już nie pograją.

Image
Raptem 6-ściu

Hardy wrote:Jak już kupie nowego kompa to na pewno nie dla tych bubli, więc możesz śmiało zdjąć.

Czyli na nowym kompie nie będziesz grał w exeki?
Ciekawe. Wydawało mi się, że pierwsze co zrobisz to odpalisz exe'ka i złośliwie stwierdzisz, że "cudem działają", bo już się bałeś że tylko na komputerach za 20tys. działają poprawnie ]:->

Hardy wrote:Ciekawe jakaż to konieczność, oprócz kilku sekund szybszego załadowania hm... trainery?

+ spróbuj zaemulować swojego wyczekiwanego Shadow Fighter'a
+ brak wsparcia dla CD32, ale można by to jakoś znieść i nowego tcUAE dawać tylko do CD32...
+ problemy z zakładką Game Ports / Input
+ problemy dla rozdzielczości ~1633 - tę którą mają laptopy (roki więcej o tym może powiedzieć)
+ moduł olesia nie współpracuje z 1.6.1 z powodu ograniczeń technicznych (brak możliwości tworzenia trainerów, zapisywania hiscore na dysku przez klawisz END i nie tylko)

Gdyby olesio umiał stworzyć taki moduł, który działałby prawidłowo na 1.6.1 to 3/4 exeków spokojnie by można downgradnąć.
Jednak czy jest sens to robić, skoro gdy kupisz nowy komputer zapomnisz o exekowych bublach?

olesio wrote:ale i o działanie pod nowszymi systemami

To nie do końca tak - 1.6.1 działa na Windows 8 z tego co kojarzę.
Gdyby dodać wsparcie dla PIPE's albo inną metodę dla 1.6.1 to mógłbym rozważyć cofnięcie się do starszej wersji emulatora dla 3/4 exeków, ponieważ mam na dysku wersję 1.6.1 po liftingu.

Wtedy moglibyśmy naprzemiennie używać sprawdzonego tcUAE 1.6.1, a tam gdzie potrzebna nowość: 2.x.x

[edit]
Powiedz mi Bober: czy widzisz tak długą listę?
Image

Jeżeli tak - czy próbowałeś po kolei innego filtra? Sprawdź, bo część z nich pochodzi z 1.6.1
Page 4 of 7 7 https://forum.thecompany.pl/ankiety/jaka-wersje-tcuae-preferowalbys-w-exekach-t2082.html
2013-10-01T18:40:27+01:00

Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?

Hardy wrote:Bo nowszy WinUAE jest bublem na który przeszedłeś ignorując użytkowników którzy na nim już nie pograją.

Image
Raptem 6-ściu

Hardy wrote:Jak już kupie nowego kompa to na pewno nie dla tych bubli, więc możesz śmiało zdjąć.

Czyli na nowym kompie nie będziesz grał w exeki?
Ciekawe. Wydawało mi się, że pierwsze co zrobisz to odpalisz exe'ka i złośliwie stwierdzisz, że "cudem działają", bo już się bałeś że tylko na komputerach za 20tys. działają poprawnie ]:->

Hardy wrote:Ciekawe jakaż to konieczność, oprócz kilku sekund szybszego załadowania hm... trainery?

+ spróbuj zaemulować swojego wyczekiwanego Shadow Fighter'a
+ brak wsparcia dla CD32, ale można by to jakoś znieść i nowego tcUAE dawać tylko do CD32...
+ problemy z zakładką Game Ports / Input
+ problemy dla rozdzielczości ~1633 - tę którą mają laptopy (roki więcej o tym może powiedzieć)
+ moduł olesia nie współpracuje z 1.6.1 z powodu ograniczeń technicznych (brak możliwości tworzenia trainerów, zapisywania hiscore na dysku przez klawisz END i nie tylko)

Gdyby olesio umiał stworzyć taki moduł, który działałby prawidłowo na 1.6.1 to 3/4 exeków spokojnie by można downgradnąć.
Jednak czy jest sens to robić, skoro gdy kupisz nowy komputer zapomnisz o exekowych bublach?

olesio wrote:ale i o działanie pod nowszymi systemami

To nie do końca tak - 1.6.1 działa na Windows 8 z tego co kojarzę.
Gdyby dodać wsparcie dla PIPE's albo inną metodę dla 1.6.1 to mógłbym rozważyć cofnięcie się do starszej wersji emulatora dla 3/4 exeków, ponieważ mam na dysku wersję 1.6.1 po liftingu.

Wtedy moglibyśmy naprzemiennie używać sprawdzonego tcUAE 1.6.1, a tam gdzie potrzebna nowość: 2.x.x

[edit]
Powiedz mi Bober: czy widzisz tak długą listę?
Image

Jeżeli tak - czy próbowałeś po kolei innego filtra? Sprawdź, bo część z nich pochodzi z 1.6.1

2013-10-01T19:43:56+01:00

Ja na C++ się słabo znam i praktycznie w nim nie piszę. Dllkę do trainerów napisałem jak umiałem. Jeżeli wszyscy tacy mądrzy to proszę bardzo do roboty. Bierzcie source wersji1.6.1, dodajcie wsparcie pipes, ewentualnie napiszcie lepszą dllkę. Która zadziała ze starszą wersją. Ja się nie obrażę. Qrfować i marudzić to każdy potrafi. Tylko kiedy potrzeba ruszyć zadek i coś zakodzić to jakoś nikt się wtedy nie rwie przed szereg.

2013-10-01T20:00:47+01:00

olesio wrote:Dllkę do trainerów

I do zamykania, bo to jest ważniejsze od trainerów.
Być może dawno byśmy naprawili problem u Ciebie Bober, ale przy Twoim nastawieniu praktycznie nie można Ci pomóc.
Ledwo coś doradzę, to od razu zaczyna się szydzenie i wyśmiewanie jakie ch*jowe są exe'ki i przez co odechciewa się człowiekowi szukać przyczyny - lepiej rzeczywiście "zdjąć" Betę i poczekać, aż ktoś będzie miał identyczny kłopot jak Ty, ale będzie chciał pomóc w jego naprawie po prostu bez szemrania wykonując nasze prośby np. przełącz to, przełącz tamto, bez złośliwych docinków. Brzmisz tak, jakbyśmy sami zaproponowali Toniemu Wilenowi, aby akurat na Twoim kompie wszystko źle działało.
Zresztą Ty masz problem też z innymi emulatorami.

2013-10-01T20:54:09+01:00

1.Przecież próbowałem wszystkiego co proponowaliście, jak nie wierzycie możemy jeszcze raz od nowa. ;>

2.Pamiętam Olesio o twojej paczce i jej używam, ja tylko stwierdzam fakt odnośnie zjebanych 2.6, nikt mnie do grania w to nie zmusza na szczęście, co nie zmienia faktu że mogę się wypowiedzieć. Kilka negatywnych opinii i się obrażacie? :haha:

3.
Raptem 6-ściu

Oho, widzę kolejny Microsoft się szykuje, mniejszość użytkowników z gorszym sprzętem olać, może jeszcze zaplanujesz zarabiać na exekach? Swarzyca na drogę... :hee:

4.
Brzmisz tak, jakbyśmy sami zaproponowali Toniemu Wilenowi, aby akurat na Twoim kompie wszystko źle działało.

To twoja błędna interpretacja, ja tylko stwierdzam że trzeba być chorym świrem żeby z takich staroci z lat 90 robić kombajny które nie zadziałają na kompie (kilkukrotnie ulepszanym) z 2004 roku.

5.
Zresztą Ty masz problem też z innymi emulatorami.

Którymi? Nie poradzę nic że emulatory do N64 i PSX to buble gdzie podstawowe gry nie działają jak powinny, a co do tego ostatniego o czym pisaliśmy to tyczyło się to gry Vigilante 8 dla której kupię sobie po prostu Playa bo straciłem wiarę że te ch*jowe emulatory kiedyś zaczną działać poprawnie. Problem tej i kilku innych gier występuje u każdego,wystarczy poczytać fora, także nie jest to problem sprzętowy, jak widać gry z N64 i PSX potrzebują mniej zasobów od amigowych. :lol2:

2013-10-01T21:59:05+01:00

Dobra.
Masz tak długą listę tutaj?
Image

Jeżeli tak, to mam pewien pomysł, ale jak nie widać tak długiej listy, a tylko np. 4 pozycje to lipa - bo tcUAE nie umie wykorzystać Twojego Direct3D.
Jeżeli masz długą listę po kolei zmieniaj filtr, dawaj OK i patrz czy dźwięk nie szarpie.
Czekaj, wezmę APC74 - może ma jakiś pomysł.

Chodzi mi jeszcze po głowie, żeby wyciągnąć starego Direct3D z source'a 1.6.1 i na jego podstawie przygotować filtr, który u Ciebie by działał, ale to co mam w teorii w głowie, nie znaczy, że będzie w praktyce działać.

2013-10-02T00:10:57+01:00

Ja też mam taki problem z winuae czy tcuae, ale jak ustawię rozdzielczość 640x480.

2013-10-02T12:27:08+01:00

Anthrox wrote:Dobra.
Masz tak długą listę tutaj?
Image

Jeżeli tak, to mam pewien pomysł, ale jak nie widać tak długiej listy, a tylko np. 4 pozycje to lipa - bo tcUAE nie umie wykorzystać Twojego Direct3D.
Jeżeli masz długą listę po kolei zmieniaj filtr, dawaj OK i patrz czy dźwięk nie szarpie.
Czekaj, wezmę APC74 - może ma jakiś pomysł.

Chodzi mi jeszcze po głowie, żeby wyciągnąć starego Direct3D z source'a 1.6.1 i na jego podstawie przygotować filtr, który u Ciebie by działał, ale to co mam w teorii w głowie, nie znaczy, że będzie w praktyce działać.

Sprawdziłem po raz drugi wszystkie te gówniane filtry po kolei i ch*jowy exek działa jeszcze gorzej. Mówiłem że to nie ma sensu, może to wina zbyt małego monitora już co tam jakieś 22 cale na takie gry wymagające... :hee:

2013-10-02T13:56:53+01:00

Swoje rozterki nt. robienia kombajnu do starych gier proponuję słać przede wszystkim tu: [email protected] :)

Nie odpowiedziałeś mi jak długą listę filtrów masz (daj mi screen).

Hardy wrote:Mówiłem że to nie ma sensu

Kopanie w kompa przez niektórych też uważane jest za złe, a jednak to naprawdę działa. Nawet czytałem niedawno wyjaśnienie, dlaczego :)

Porównywałem sobie source od 1.6.1 i 2.x.x i wydaje mi się, że byłaby szansa na przeniesienie starego trybu graficznego, ale sam tego nie zrobię - kto występuje przed szereg? Może Pan Kabej? :hee:

2013-10-02T18:07:37+01:00

Nie odpowiedziałeś mi jak długą listę filtrów masz (daj mi screen).

Po właczeniu wsparcia Direct3d mam dokładnie taką samą listę jak na screenie który przedstawileś.

2013-10-02T18:17:25+01:00

@Anthrox
Wzywałeś, więc oto jestem... ;>
Nie wiem właściwie, dlaczego wyrwałeś mnie do odpowiedzi, bo co ja tam wiem o Waszych boskich execach - mnie tam działają wszystkie bez problemu, a pieca mam tak starego, że mech już zaczyna go porastać od północy. Mogę powiedzieć tylko, że na zamieszczonych screenach w wątku oraz na tych exekach, które uruchomiłem, zauważyłem jeden błąd w konfiguracji, który może powodować problemy na niektórych konfiguracjach - chodzi mi o "Triple buffering" w zakładce Display. Opcji tej należy używać wyłącznie wtedy, gdy w trybach obrazu Native/RTG mamy Fullscreen + VSync. Wyłączenie VSyncu przy włączonym Triple buffering zwykle nie powoduje kłopotów, jednak w szczególnych sytuacjach (najczęściej, gdy piec nie ma karty muzycznej - tylko dźwięk odtwarza przez układ dźwiękowy wbudowany w chipset) może powodować rwanie dźwięku. Dlaczego tak się dzieje - to pytanie do Toniego, bo choć dźwięk i wygenerowane ramki obrazu przerzucamy przez CPU/chipset, to pomimo potrójnego buforowanie nie ma ich więcej niż przy podwójnym (chyba?). I nic się na to nie poradzi - możesz mieć kosmiczny konfig, a i tak przy słabym chipsecie zadławisz go, a że dźwięk ma niższy priorytet od obrazu... Enyłej powinno być podwójne buforowanie, gdy ma się wyłączony VSync. Starsze tcUAE/WinUAE miało zawsze podwójne buforowanie, więc problem nie występował.
Przy okazji chciałby zwrócić Waszą uwagę na zonka, którego zaserwował nam MS w Windowsach 7/8 (i Vista chyba też) - w tych systemach, ze względu na kombinowanie przy DirectSoundzie cały dźwięk i tak idzie przez CPU, więc opisany przeze mnie problem na nowych systemach może występować również wtedy, gdy ma się kartę dźwiękową (a tcUAE wspiera, zdaje się, wyłącznie DirectSound - nie udało mi się wybrać ani OpenAL, ani PortAudio, ani chyba najważniejszego dla nowych wind WASAPI).

2013-10-02T19:38:37+01:00

APC74 wrote:Nie wiem właściwie, dlaczego wyrwałeś mnie do odpowiedzi, bo co ja tam wiem o Waszych boskich execach

Wyrwałem Cię do odpowiedzi, nie jaką znawcę exeków, a jako znawcę WinUAE. I jak widać nie zawiodłem się.

APC74 wrote:(a tcUAE wspiera, zdaje się, wyłącznie DirectSound - nie udało mi się wybrać ani OpenAL, ani PortAudio, ani chyba najważniejszego dla nowych wind WASAPI)

Image

Prawda, wybór innych opcji został ukryty i jest to możliwe tylko przez "settings.cfg" (to taki bajer dla exeków).
Powinny być wszystkie 4 zaptaszkowane?

APC74 wrote:Mogę powiedzieć tylko, że na zamieszczonych screenach w wątku oraz na tych exekach, które uruchomiłem, zauważyłem jeden błąd w konfiguracji, który może powodować problemy na niektórych konfiguracjach - chodzi mi o "Triple buffering" w zakładce Display. Opcji tej należy używać wyłącznie wtedy, gdy w trybach obrazu Native/RTG mamy Fullscreen + VSync.

Dzięki za radę - zmienię na Double - nie miałem pojęcia, że takie cyrki mogą się dziać przez tę opcję.
Tylko z 2-4 exeki korzystają z vsync ;)

2013-10-02T19:50:31+01:00

to wiele wyjaśnia... (post APC74)

mój komp ma ze 6 lat - core2duo - 2.8GH + sound blaster 2ZS (ta karta ma chyba z 10 lat) +GF260 (karta jest młodsza, może 3 lata) - czy jest słaby, czy mocny oceńcie sami. Wszystkie exeki fajnie działają, ale nowe jakby lepiej (a już na pewno są wygodniejsze).
Jeśli zaś chodzi o system to działają tylko na XP, a na 7 nie - pisałem już o tym w innym temacie (i nie jestem odosobniony ) - nie można zarzucać, chyba, że exeki nie wspierają starszych systemów.

p.s. zaznaczam, że nie oceniam Waszej tu dyskusji, a jedynie chciałem dodać ode mnie 3 grosze :-|

2013-10-02T19:56:59+01:00

orhom wrote:Jeśli zaś chodzi o system to działają tylko na XP, a na 7 nie - pisałem już o tym w innym temacie (i nie jestem odosobniony ) - nie można zarzucać, chyba, że exeki nie wspierają starszych systemów.

p.s. zaznaczam, że nie oceniam Waszej tu dyskusji, a jedynie chciałem dodać ode mnie 3 grosze :-|

Działają na 7 w sensie, że 7 nie używasz?
Po informacji od ACP74 zaktualizuję v2.6, aby miały wszystkie "double", tylko powiedz jeszcze ACP, co z tymi ptaszkami od karty dźwiękowej ;)

2013-10-02T20:19:31+01:00

Zaznacz wszystkie podsystemy dźwiękowe i zostaw jako wybrany w liście na górze domyślny DSOUND - UAE sam wybierze i wyświetli w liście te podsystemy, które wspiera dany Windows. Np. u mnie, pomimo tego że mam zaznaczone wszystkie sterowniki (zaptaszkowane wszystkie opcje) to i tak z listy wybrać mogę wyłącznie DirectSound i OpenAL (bo tylko takie stery mam aktualnie w windzie).

2013-10-02T20:29:01+01:00

Anthrox wrote:
orhom wrote:Jeśli zaś chodzi o system to działają tylko na XP, a na 7 nie - pisałem już o tym w innym temacie (i nie jestem odosobniony ) - nie można zarzucać, chyba, że exeki nie wspierają starszych systemów.

Działają na 7 w sensie, że 7 nie używasz?
Po informacji od ACP74 zaktualizuję v2.6, aby miały wszystkie "double", tylko powiedz jeszcze ACP, co z tymi ptaszkami od karty dźwiękowej ;)

używam xp, 7 i ubuntu naprzemiennie na tym samym kompie w zależności co mi jest akurat potrzebne :-)
np. xp do exeków, 7 do gier z dx10, ubuntu do internetu, libraoffice itd. itp.

2013-10-02T20:32:16+01:00

Dzięki APC74 - tak zrobię. DSound widzę od samego początku prawidłowo się ustawia, więc nie ruszam. :tuptup1:

2013-10-03T02:48:50+01:00

Anthrox wrote:Dzięki za radę - zmienię na Double - nie miałem pojęcia, że takie cyrki mogą się dziać przez tę opcję.

Kiedyś o tym wspominałem, że jak wyłączyłem te "Triple Buffering" to exek działał mi płynnie i na komputerze mojego brejdaka z mocnym i7.
W sumie to normalne, że nie wziąłeś tego poważnie bo co taki laik i idiota może wiedzieć o tcuae. :-)

-- 03 Paź 2013, 00:34 --

Na początku dyskusja z Hardym wydawała mi się, że nic dobrego i konkretnego nie przyniesie. A tu takie zaskoczenie.

-- 03 Paź 2013, 03:40 --

Wywód APC74 jest bardzo dobry. Takich komentarzy nam potrzeba w podobnych problemach. :-)
Może teraz Hardemu ruszą exeki normalnie ! :-)
Jak pisałem wcześniej wersje 2.5 cięły się nawet na i7 - 3770 - oczywiście na Windows 7 64 bit.
Czyli teraz znamy przyczynę.
Więc narzekanie Hardego nie poszło na marne bo zmusiło Cie Antku do błyskotliwego pomysłu o wezwaniu APC74. :-)
Na windwosie xp i karcie graficznej na AGP exeki u mnie kiedyś chodziły bez problemów no po za filtrami.

-- 03 Paź 2013, 03:48 --

Tylko szkoda, że niektórych trzeba ciągnąc za język aby podzielili się swoją wiedzą czy spostrzeżeniami na dany problem. ;>
W sumie to nie dziwne bo wiedza kosztuje, szczególnie czas poświęcony na jej zgłębianie. :tuptup1:

2013-10-03T22:50:39+01:00

ihtius wrote:W sumie to normalne, że nie wziąłeś tego poważnie bo co taki laik i idiota może wiedzieć o tcuae. :-)

Achtung, Achtung! Die Ironie erkannt!
Brzmisz tak ihtiusku jakby niewdzięczny Anthrox miał Cię za idiotę i olał dobrą radę.

APC74 dokładnie uzasadnił w jakich okolicznościach powinno używać Double / Triple, a Ty tylko napisałeś, że na komputerze X zaczęło działać lepiej na double.
Przyznaję bez bicia, że nie wiedziałem jak się używa tej opcji, więc i nie ruszałem.
Wydawało mi się, że triple to coś lepszego od double :wstyd:

[edit]
Niestety zła nowina jest taka, że zmiana na double u Bobra nie pomogła.

2013-10-03T23:22:17+01:00

Anthrox wrote:Achtung, Achtung! Die Ironie erkannt!
Brzmisz tak ihtiusku jakby niewdzięczny Anthrox miał Cię za idiotę i olał dobrą radę.

Rzeczywiście trochę przesadziłem. :-) :haha: Wybacz.

2013-10-10T00:20:17+01:00

Oj, ihtiusku, toż to ja przyszedłem w te pędy, aby jak najszybciej sprawę naprostować, bo oczywiście jesteś w moim TOP10 Beta Testerów :tuptup1:

PS
Cieszę się, że jesteś jedną z pierwszych osób, które są żywym przykładem, że ta zmiana w v2.6 ma sens :-)

-- 10 Paź 2013, 01:20 --

Aktualizacja zakończona :)

Return to Ankiety