Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?
moim zdaniem teraz tylko 2.6v i tyle.
Re: Debata: Jaką wersję tcUAE preferowałbyś w exekach?
póki co dopiero beta 2.7 powstaje, więc 2.6 najlepsze rozwiązanie
Jak powstanie 2.7 to będzie update wszystkich exeków na nowy silnik ? Jeśli tak to nie starczy wam czasu na tworzenie nowych exeków bo będziecie stare updejtować.
-- 13 Paź 2013, 01:23 --
Żeby nie było, że jestem przeciwnym updajtom. Lubie nowości.
Po prostu przez ciągła zmianę na nowy silnik będzie mniej wypuszczanych nowych produkcji. Tak mi się wydaje. Mogę się mylić. Z ankiety na która glosowaliśmy niewiele tych nowych tytułów został wydana.
-- 13 Paź 2013, 01:23 --
Żeby nie było, że jestem przeciwnym updajtom. Lubie nowości.

Pocieszę Cię, że aktualizacja v2.6 przebiega cholernie szybko. Zauważ ile razy od ręki wszystkie 50szt. aktualizowałem np. o nowy moduł olesia, albo ostatnio zmieniłem opcję.
Aktualizacja v2.5 na v2.6 przebiega powoli, bo praktycznie na nowo przygotowujemy tytuł - 4 lata temu nie miałem takiej wiedzy jak dzisiaj i mogę dany exek dopieszczony na maxa wypuścić.
Nawet jak wyjdzie WinUAE 2.7 to wersja exeków pozostanie niezmieniona w mojej opinii. v2.7 będzie, gdy np. powstanie nowy system Windows, a stara generacja nie będzie na nim działać lub inna, bardzo poważna zmiana, która skłoni nas do ogłoszenia nowej generacji.
Jak WinUAE będzie miał ciekawe poprawki, to wtedy możemy rozpatrzyć update v2.6 o nowy silnik.
Aktualizacja v2.5 na v2.6 przebiega powoli, bo praktycznie na nowo przygotowujemy tytuł - 4 lata temu nie miałem takiej wiedzy jak dzisiaj i mogę dany exek dopieszczony na maxa wypuścić.
Nawet jak wyjdzie WinUAE 2.7 to wersja exeków pozostanie niezmieniona w mojej opinii. v2.7 będzie, gdy np. powstanie nowy system Windows, a stara generacja nie będzie na nim działać lub inna, bardzo poważna zmiana, która skłoni nas do ogłoszenia nowej generacji.
Jak WinUAE będzie miał ciekawe poprawki, to wtedy możemy rozpatrzyć update v2.6 o nowy silnik.
Ok, rozumiem. 

może wtedy gdy silnik zacznie obsługiwać PPC 

santa13 wrote:może wtedy gdy silnik zacznie obsługiwać PPC
Na to nie liczyłbym, ale nawet jeśli - jest tak niewiele tytułów na PPC, że za wiele nie tracimy, a jest tyle klasycznych tytułów do zexeczenia, że jeszcze długo będziemy mieć pełne ręce roboty. A gdy osiągniemy szczyt pozostaną aktualizacje

Szczerze to mam inne marzenie - nie PPC.
Aby exe'ki pozwoliły grać online z innymi osobami. Jednak nie mamy na dzień dzisiejszy programistów, którzy by pomogli nam iść w tym kierunku, a sami mamy za małą wiedzę na dzień dzisiejszy. Kailler'a absolutnie odpada - nie będzie działać poprawnie z exe'kami.
Ale fajną opcją było by też zapisywanie wyników on-line aby mieć z kim rywalizować.
Wiesz, to nie jest głupi pomysł - nie wrzucanie z automatu wyników, bo my musielibyśmy weryfikować to, ALE automatycznie pobieranie hiscore i pokazywanie tabelki w TCW byłoby świetne 
To byłoby najprościej wprowadzić. Jednak pobieranie pliku hiscore, aby podczas grania była widoczna tabelka - uhuhuhu, to już dosyć skomplikowane byłoby

To byłoby najprościej wprowadzić. Jednak pobieranie pliku hiscore, aby podczas grania była widoczna tabelka - uhuhuhu, to już dosyć skomplikowane byłoby

Anthrox wrote:To byłoby najprościej wprowadzić. Jednak pobieranie pliku hiscore, aby podczas grania była widoczna tabelka - uhuhuhu, to już dosyć skomplikowane byłoby
Na pewno Janusz by się nie zgodził na to jakby był na forum.

A tak poważnie to bardzo fajny i ciekawy pomysł, chciałbym go przetestować.

Jakbyśmy się z Januszem pogodzili, to oczywiście byłoby to znowu ością niezgody... 

nie ma się co kłócić, prace idą w dobrym kierunku 

Niemniej nabieram wątpliwości, czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem korzystać z tcUAE bazującym na WinUAE 1.6.1, nowszego zostawiając dla CD32 
Oczywiscie bez zmian tego co juz jest teraz - downgrade tcUAE byłby robiony tylko na życzenie.

Oczywiscie bez zmian tego co juz jest teraz - downgrade tcUAE byłby robiony tylko na życzenie.
Dlaczego nie. Pytanie tylko czy dla jednostkowych przypadkow jak moj jest na to czas i checi.
Antek kiedyś wspominał jak bardzo ciśnie na to żeby exeki były mobilne i miały jak najmniejszy rozmiar. To niech trochę teraz pociśnie żeby były także wydajne i mało wymagające.
A co to zmienia Anthrox, bo ja trochę nie w temacie? Chodzi o lepsze działanie na starszych maszynach i WinXP?
Chciałem zauważyć, że typowy gracz, który przypadkowo odkryje teraz The Company i będzie chciał pograć w grę, będzie chciał mieć opcję jej odpalenia na sprzęcie, z którego na stronkę wszedł (żeby zobaczyć czy to w ogóle działa) - co za tym idzie, najważniejsze są wersje 2.6 z opcją odpalenia pod nowymi Windowsami, zatem wersja UAE powinna być pod to dopasowana. My starzy wyjadacze, trzymający czasami po domu starsze maszyny z XP dla emulacji, to jednak wyjątki i na ogół też potrafimy sobie dobrać odpowiednią wersję WinUAE jak coś nam nie chodzi jak trzeba, albo ustawić konfigurację.
Powiedzmy sobie szczerze, niewiele jest osób, które mają w domu miejsce na trzymanie dodatkowego komputera z przestarzałym XP. Na nowych komputerach już go nawet nie zainstalujesz.
PS Jeszcze jedna rzecz: jak wejdziesz na główną stronę TC, powinien być jakiś komunikat o tym, że na nowych Windowsach działają tylko wersje 2.6 (także po angielsku) i opcja filtra - zawężenia listy tytułów tak, aby wyświetlały się tylko te z wersją 2.6. Najgorszą szkodę wyrządziły jednak aktualizacje Win7, które spowodowały, że na nim gry przestały chodzić.
PS 2 No i można jeszcze zrobić tak, żeby wersje 2.5 nadal były dostępne do pobrania - dla XPkowców. Ok, nowe tytuły które się ukażą byłyby już tylko w wersji 2.6 pewnie, żeby nie tracić czasu (nie wiem ile to roboty jest, żeby zrobić dwie wersje), ale wprowadzenie 2.6 nie zmusza nas do usuwania 2.5. Można dać filrt XP/Nowsze Windowsy i już.
Chciałem zauważyć, że typowy gracz, który przypadkowo odkryje teraz The Company i będzie chciał pograć w grę, będzie chciał mieć opcję jej odpalenia na sprzęcie, z którego na stronkę wszedł (żeby zobaczyć czy to w ogóle działa) - co za tym idzie, najważniejsze są wersje 2.6 z opcją odpalenia pod nowymi Windowsami, zatem wersja UAE powinna być pod to dopasowana. My starzy wyjadacze, trzymający czasami po domu starsze maszyny z XP dla emulacji, to jednak wyjątki i na ogół też potrafimy sobie dobrać odpowiednią wersję WinUAE jak coś nam nie chodzi jak trzeba, albo ustawić konfigurację.
Powiedzmy sobie szczerze, niewiele jest osób, które mają w domu miejsce na trzymanie dodatkowego komputera z przestarzałym XP. Na nowych komputerach już go nawet nie zainstalujesz.
PS Jeszcze jedna rzecz: jak wejdziesz na główną stronę TC, powinien być jakiś komunikat o tym, że na nowych Windowsach działają tylko wersje 2.6 (także po angielsku) i opcja filtra - zawężenia listy tytułów tak, aby wyświetlały się tylko te z wersją 2.6. Najgorszą szkodę wyrządziły jednak aktualizacje Win7, które spowodowały, że na nim gry przestały chodzić.
PS 2 No i można jeszcze zrobić tak, żeby wersje 2.5 nadal były dostępne do pobrania - dla XPkowców. Ok, nowe tytuły które się ukażą byłyby już tylko w wersji 2.6 pewnie, żeby nie tracić czasu (nie wiem ile to roboty jest, żeby zrobić dwie wersje), ale wprowadzenie 2.6 nie zmusza nas do usuwania 2.5. Można dać filrt XP/Nowsze Windowsy i już.
Mi się podoba opcja PS 2. W pracy mam laptoka z WinXP i fajnie jest pograć w kompanijne exeki. Niby mam Amiga Forever, ale na nim szarpie dźwięk, a przy exekach nie mam takiego problemu. No ale wiadomo że moja wygoda nie może być czynnikiem decydującym o pracy Anthroxa.
Kończąc ten przydługi wywód, to może jednak by stare wersje exeków zostawić dla "niedostosowanych"?
Kończąc ten przydługi wywód, to może jednak by stare wersje exeków zostawić dla "niedostosowanych"?
Wersje v2.5 spakować i zostawić dla potomności gdzieś na serwerze. Zgadzam się z wojtkiem, że większość ludzi ma nowszy sprzęt i raczej nie korzysta z systemu xp.
jak wejdziesz w zakładkę gry to wybierz gatunek i tam jest opcja wyboru gier wyłącznie v2.6
ketyow wrote:PS Jeszcze jedna rzecz: jak wejdziesz na główną stronę TC, powinien być jakiś komunikat o tym, że na nowych Windowsach działają tylko wersje 2.6 (także po angielsku) i opcja filtra - zawężenia listy tytułów tak, aby wyświetlały się tylko te z wersją 2.6
jak wejdziesz w zakładkę gry to wybierz gatunek i tam jest opcja wyboru gier wyłącznie v2.6

W sumie racja, ale powinien być też wybór wersji 2.5 (dla np. XPkowców) i u góry jakieś objaśnienie tych wersji po angielsku, skoro już reklamują TC na zagranicznych portalach. No i obcokrajowcowi "Gry" też nie od razu coś powiedzą.
Pomysł dobry. Nie do wdrożenia, bo storpedowałoby to moce przerobowe. Dwie linie produkcyjne? Odpada.