Jaki format audio preferowałbyś w exekach CD32?
wiesz Scorpeus, ja się połowicznie z Tobą zgodzę bo też wolę MP3 ponieważ uważam że nie ma sensu zawalać exeka muzyką, aczkolwiek różnica jest słyszalna nawet bez ch*ja na wrotkach
tylko przy grach z amigii uważam to za nie ważne.
Re: Jaki format audio preferowałbyś w exekach CD32?
@scorpeus - prawda, exeki zawsze miały być jak najmniejsze, ale nigdy to nie odbyło się kosztem jakości.
Też to rozważam.
N.S.C wrote:ja jestem bardziej za FLAC, ale że w ankiecie wyszło prawie pół na pół to powinniście zrobić każdą grę zarówno w jakości oryginalnej jak i w tej lepszej.
Też to rozważam.
Jak sie ma dwa głośniki wielkości pięści to nie dziwne że nie słychać różnicy . Na głośnikach za głupie 120zł słychać już różnice . A przy leprzych i leprzej karcie mp3 pada jak pies pluto 
Piwcio wrote:Jak sie ma dwa głośniki wielkości pięści to nie dziwne że nie słychać różnicy . Na głośnikach za głupie 120zł słychać już różnice . A przy leprzych i leprzej karcie mp3 pada jak pies pluto
Nie zupełnie się z Tobą zgodzę, bo sam zacząłem ściągać albumy muzyczne w formacie FLAC i porównuje je do tych co miałem wcześniej tj. 320kb/s i powiem Ci że różnica nie razi w uszy. W niektórych piosenkach wręcz jest niesłyszalna, a na swoją obronę powiem że nie mam zwykłych głośników komputerowych. Sprzęt jest podłączony do karty dźwiękowej kablem coaxialnym. Niestety może to być wina dźwiękówki bo to zwykła integra. Spróbuje nagrać je na płytę i odsłuchać bezpośrednio na sprzęcie może wtedy różnica będzie bardziej subtelna. Co innego gdybyśmy mieli empetróje gównianej jakości no to jasne różnice słychać natychmiast. Proponuję wziąć udział w teście Shoonaya zajebisty pomysł i pewnie udowodni to co niektórym że wykrycie różnicy nie zawsze jest takie łatwe.
Jeśli o mnie chodzi to jestem za tym i za tym
Chodzi mi o to, że w przypadku gier w których muzyka jest spektakularna i buduje klimat gry może warto by użyć formatu bezstratnego. Natomiast dla bardziej klasycznych gierek, gdzie muzyka jest niejako tylko tłem, to format stratny uważam za wystarczający. Jeśli chodzi o gry z CD32, to w większości muzyka jest jednak warta zachowania w jak najlepszym formacie. Fakt, że przy takim postawieniu sprawy będzie problem o określenie czy dana gra zasługuje na format FLAC czy MP3 - i co wtedy: kolejne ankiety i głosowania? Oraz dodatkowe pytanie za Scorpeus:
"(...) Poza tym w przypadku wiekszych tytulow jak Wasted Dreams juz wyszlo ze im wiekszy exek to tym wieksze prawdopodobienstwo powstania bledow przy ladowaniu exeka do pamieci."
Czy nasza ekipa tworząca i testująca exeki potwierdza to. Bo jeśli tak, to może jednak trzeba dać sobie spokój z nieco lepszą jakością muzyki na rzecz kompatybilności wydawanego softu - co z tego że gra będzie mieć super audio, jak będzie się nagle wykrzaczać.

"(...) Poza tym w przypadku wiekszych tytulow jak Wasted Dreams juz wyszlo ze im wiekszy exek to tym wieksze prawdopodobienstwo powstania bledow przy ladowaniu exeka do pamieci."
Czy nasza ekipa tworząca i testująca exeki potwierdza to. Bo jeśli tak, to może jednak trzeba dać sobie spokój z nieco lepszą jakością muzyki na rzecz kompatybilności wydawanego softu - co z tego że gra będzie mieć super audio, jak będzie się nagle wykrzaczać.
Piwcio nie mam glosnikow wielkosci piesci i sa one porzadnej firmy i ogolnie sa bardzo dobre poza tym przewaznie siedze w sluchawkach ktore tez mnie nieco kosztowaly wiec kulturalnie ci powiem: wez nie pi***ol !
To dziwie sie że nie słyszysz różnicy bo to tylko marnowanie sprzętu na muzyke w tym formacie . A ja ci powiem kulturalnie czas na laryngologa
za cicho powtórze głośniej
!!! No teraz dopiero skończyłem pi***olić 
Nie mam zamiaru sie ku*** z toną kłócić . Nie wiem czemu sie tak bulwersujecie o takie bzdury . Przyznam racje że normalny użytkownik nie odczuje różnicy ale audiofil tak i ja nim jestem . Dlatego dla mnie ma to znaczenie . Ale zależy też od rodzaju muzyki nie raz różnica jest nie do zauważenia a czasem jednak mp3 trzaska jak cholera i tyle . Kompromis
leprzy dzwięk w produkcjach gdzie muzyka gra dużą role i tyle . 

Nie mam zamiaru sie ku*** z toną kłócić . Nie wiem czemu sie tak bulwersujecie o takie bzdury . Przyznam racje że normalny użytkownik nie odczuje różnicy ale audiofil tak i ja nim jestem . Dlatego dla mnie ma to znaczenie . Ale zależy też od rodzaju muzyki nie raz różnica jest nie do zauważenia a czasem jednak mp3 trzaska jak cholera i tyle . Kompromis

martin_pl_84 wrote:Czy nasza ekipa tworząca i testująca exeki potwierdza to. Bo jeśli tak, to może jednak trzeba dać sobie spokój z nieco lepszą jakością muzyki na rzecz kompatybilności wydawanego softu - co z tego że gra będzie mieć super audio, jak będzie się nagle wykrzaczać.
Pomówienie - dowód

Po ciężkich bojach przekonuje się do Ogg .
1 - Brak zniekształceń przy mocnym basie
2 - Mniejsze lub prawie zerowe szumy przy wysokich tonach
3 - Bez porównania leprze niż mp3

Hahahahahahahhaha teraz to juz ogg
Pewnie temu ze je pomyliles i uznales za lepsze w tescie Shooneya
Nie no komedia jakas. Zostawcie mp3 i bedzie po sprawie bo juz sie z tego robi tania komedia kina klasy C. Patrze piwcio ze jestes fanem bassow wiec juz masz u mnie minusa bo mi sie kojarzysz z tymi dresiwami w golfach i bmw ktorzy nic poza basem nie slysza a samochodzik ich az drzy i malo co sie nie rozsypie stojac na swiatlach wiec sorry ja preferuje czystosc dzwieku a dobrze zakodowane mp3 ja ma wiec nie rob wiochy i nie robmy megawielkich exekow ktore beda wymagaly uj wie ile ramu.

Piwcio wrote:Po ciężkich bojach przekonuje się do Ogg .
Ha,Ja tez dałem się nabrać na OGG słysząc tę jakość dźwięku

Ale naprawdę jest różnica......

Ogg jest leprze niż mp3 . Co do twojej wypowiedzi jesteś w wielkim błędzie tylko techno ma basy
?? A wysokie tony to dla ciebie też bass
? Widać panie znawco jak sie znasz jak PO na rządzeniu więc raczej ty jesteś jedną wielką komedią
I ciekawe czy oceniasz ludzi po stroju i muzyce
? hu* cie powinno obchodzić jak chdze i czy słucham muzyki z bassem czy nie . Czasem mam dres a czasem nie i czasem słucham w aucie głośno muzy z mocnym basem a czesem nie , takie ludki jak ty tylko nakręcają sytuacje słucha głośno muzy to pewnie dress i zaraz rozbije sie na latarni puk puk w czoło radze bo z takim podejściem to startuj do kogoś innego a nie do mnie PANIE ZNAWCO. To fakt Ogg mnie zaskoczyło wszystkie mp3 w teście odpadły u mnie bez problemu ale Ogg używa czegoś sprytnego .
MP3

Ogg

Czysty WAV

Jak widać MP3 ucina od około 16khz i to da sie usłyszeć lecz Ogg już ucina to co ciężko wykryć więcjakość dzwięku nie odbiega aż tak od oryginału jak mp3

MP3

Ogg

Czysty WAV

Jak widać MP3 ucina od około 16khz i to da sie usłyszeć lecz Ogg już ucina to co ciężko wykryć więcjakość dzwięku nie odbiega aż tak od oryginału jak mp3

szkoda ze winUAE nie wspiera AAC, to byloby najlepsze rozwiazanie. rewelacyjna jakosc przy 128kbps.
Dupa najlepiej to kazdemu exekowi zalaczac niezripowane niczym tracki audio do wypalenia na wlasna odpowiedzialnosc na cd i zeby winuae lapal sciezki z cd audio wtedy kazdy bedzie mial best quality ^^
poszukiwalem sposobu na jak najlepsza jakosc przy jak najmniejszym rozmiarze. niestety ograniczaja nas tylko pliki mp3. stad moja propozycja zeby ustawic 192 kbps mp3 z tym ze podrasowane DFX'em. w zalaczniku zapodaje probke orginalu i po moim podrasowaniu. co wy na to ? czekam na info.
Super Stardust (orginal).mp3
Super Stardust (enchanced).mp3
Super Stardust (orginal).mp3
Super Stardust (enchanced).mp3
A co zostało podrasowane? Ja słyszę tylko, że wersja enchanced jest głośniejsza 

glosniejsze to swoja droga, dzwiek dostal glebszy bas, dodalem odrobine fidelity i ambience (uwydatnienie wysokich tonow) i oczywiscie jest glosniejszy. z glosnosci chce zrezygnowac (a przynajmniej w tych audio ktore maja glosne sciezki, bo zdarzaja sie tez audio ktore ledwie slychac w porownaniu do efektow dzwiekowych gry).
Boostowanie głośności na max nie jest najlepszym pomysłem, nawet w nieskompresowanych próbkach słychać wtedy trzaski. Nejlepiej tak trzymać poziom 90-95% głośności.
zauwazylem to. akurat w tym przykladzie (super stardust) dziwek audio ma elegancka glosnosc dlatego nie ma mowy o boostowania glosnosci (mozna wylaczyc). jednak niektorym grom taki zabieg by pomogl bo maja bardzo ciche audio. zaraz postaram sie przytoczyc przyklad, hehe.
chociaz tak szczerze to wydaje mi sie ze nie wdrozymy tego wogole
-- 25 Lis 2010, 13:49 --
dodaje to samo tylko z wylaczonym "dynamic boostem". check this out and tell me what da yah think 'bout it ?
Super Stardust (enchanced-wylaczony audio boost).mp3
chociaz tak szczerze to wydaje mi sie ze nie wdrozymy tego wogole

-- 25 Lis 2010, 13:49 --
dodaje to samo tylko z wylaczonym "dynamic boostem". check this out and tell me what da yah think 'bout it ?
Super Stardust (enchanced-wylaczony audio boost).mp3