Polski

Jaki format audio preferowałbyś w exekach CD32?

Dyskusje na temat ankiet.
olesio Widać, że nie czujesz ducha cracksceny i obce jest Ci jest pisanie w WinAPI. Ja tam lubie kiedy exek mojej własnej apki jest możliwie jak najmniejszy. Gdyż co inego filmy, a co innego exek nie będący samodzielną instalką :-) Page 5 of 5 5 https://forum.thecompany.pl/ankiety/jaki-format-audio-preferowalbys-exekach-cd32-t674.html
2013-08-15T12:50:51+01:00

Re: Genetic Species - płyta CD

Widać, że nie czujesz ducha cracksceny i obce jest Ci jest pisanie w WinAPI. Ja tam lubie kiedy exek mojej własnej apki jest możliwie jak najmniejszy. Gdyż co inego filmy, a co innego exek nie będący samodzielną instalką :-)

2013-08-15T13:11:34+01:00

Ale co ma piernik do wiatraka? Crackscena to jedno i tam jest to jak najbardziej porządane, ale w przypadku kiedy tak czy siak tę muzykę tu ładujemy i będzie zajmować albo 100 MB, co na exe jest już i tak gigantyczne, albo 200, to już przestaje robić różnicę. No i jak się uprzeć, to można właśnie zrobić instalator, który wydzieli pliki mp3 tak żeby nie siedziały na exeku, przecież i tak część plików ląduje w 'moich dokumentach'.

2013-08-15T14:20:22+01:00

To prawda, można zrobić i tak, ale apeluję o rozwagę - niepotrzebnie to skomplikuje życie.
No chyba, że w exeku byłby magiczny przełącznik zmieniający wersję lite w wersję full.
Wyglądałoby to tak, że exek pobierałby z serwera TC "wycięte" elementy do właściwego katalogu w %localappdata%/TheCompany, co czyniłoby z exeka wersję full.

Niemniej to już kombinowanie, więc nadal apeluję o przymykanie oka na wersje CD32. :-)

Druga opcja, to tworzenie exeków bez ścieżek CD32, aby zapewnić minimalny rozmiar.
Zaraz sprawdzę ile waży exek z pinballami, bez ścieżek mp3.

[edit]
Wersja EXE bez żadnych ścieżek audio track zajmuje 45,7MB (większy rozmiar w porównaniu do starego exeka jest większy, ponieważ do ogólnego rozmiaru wliczam track RAW z danymi (track 1) od danej gry CD32.

MP3 zajmują 168MB w exeku.

2013-08-15T14:36:33+01:00

Re: Jaki format audio preferowałbyś w exekach CD32?

Akurat GS to i bez ścieżek był wieki, sam w sobie. Opcja z dossaniem mp3 też jest ok, exek mało waży, kto chce to ścieżki ma. Można zrobić też nawet wersję medium (128 kbps) i heavy (320 kbps).

2013-08-15T14:46:46+01:00

Technicznie tylko TCW musiałby zostać ulepszony o ten feature. EXE'k wspiera bez problemu takie rozwiązanie, tym bardziej, że mówimy o jednym formacie - MP3, bo z FLAC może być ciut większy problem.

Jeśli chodzi o GS - będzie kompletna wersja. Do beta już niedługo coś uwolnię, ale na razie borykam się z takimi trudnościami:
- gdy wybieram w grze inną wersję językową - nic się nie dzieje - cały czas mamy wersję ENG
- glitche w intro, a patrzyłem na YT i tak wszystko ładnie wygląda...

2013-08-15T14:59:31+01:00

Po przeniesieniu wątku miałem okazję zauważyć, że grzebiecie w soundtrackach tjuningując je, żeby lepiej to brzmiało. No to chciałbym was tylko przestrzec, że na takich zabiegach można się czasami nieźle przejechać po przesiadce na dobre głośniki/słuchawki. Albo po umyciu uszu :-)
Sam kiedyś tego doświadczyłem podbijając soprany w ustawieniach karty dźwiękowej i faktycznie brzmiało to o wiele przyjemniej niż na neutralnym ustawieniu. W międzyczasie miałem wizytę u laryngologa i po powrocie okazało się, ze dźwięk dochodzący z głośników aż kuje w uszy. Trochę czasu mi zajęło zanim sobie przypomniałem o wcześniejszym grzebaniu w ustawieniach, po powrocie na default wszystko znów brzmiało jak należy. ;)
Druga historia - po zakupie empetrójki siedziałem sobie na stockowych słuchawkach które strasznie zamulały dźwięk. Żeby jakoś to grało przestawiłem sobie equalizer na ustawienia 'rock' i grało to całkiem przyjemnie... do momentu zmiany słuchawek :mrgreen: Wyzerowanie equalizera i stała się magia - teraz brzmi to super.

Dlatego radziłbym uważać z takim grzebaniem w dźwięku na sztywno bo o ile systemowy korektor zawsze można sobie wyregulować, o tyle niepotrzebnie zmienioną mp3 można już co najwyżej wyrzucić do kosza.

P.S. Wyznaję taką zasadę - jeśli uważasz, że jakieś nagranie nie brzmi jak należy i da się je poprawić - przyczyny szukaj w swoich głośnikach - nie w tym nagraniu ;)

2013-08-15T15:28:52+01:00

adiq22, mówimy (mam nadzieję) tylko o zmianie bitrate'u, czyli żadnej korekcji dźwięku.

2013-08-15T15:34:09+01:00

Odniosłem się do wcześniejszych postów, tych sprzed paru lat gdzie były porównane nagrania gołe i po tuningu.
A skoro mówimy o zmianie bitrate to zakładam, że chodzi o ewentualną konwersję utworu źródłowego w dół? Niby oczywiste, ale wolę się upewnić bo znam osobę, która po konwersji MP3 do FLAC zauważyła lepszą jakość tak skonwertowanego utworu :mrgreen: Tutaj chyba nie wpadniecie na równie błyskotliwy pomysł konwersji ze 192kbps do 320. Prawda? ;>

2013-08-15T16:16:51+01:00

adiq22 wrote:Tutaj chyba nie wpadniecie na równie błyskotliwy pomysł konwersji ze 192kbps do 320. Prawda? ;>

szanujmy sie :)

2013-08-15T16:21:57+01:00

adiq22 w pełnopłytowych grach (nie odświeżanych dla CD32 a wydawanych już na CD) ścieżki były z reguły w formacie audio cd. Gdyby gra miała w tle mielić np. mp3, to ta mp3 zarżnęłaby procesor.

2013-08-15T17:01:59+01:00

@adiq22 - słusznie zauważyłeś, że eksperymentowaliśmy z polepszaniem jakości MP3, dokładniej Pancio kombinował z tym. Ostatecznie zrezygnowaliśmy z tego pomysłu.

PS
Porównam Ci "szaloną" różnicę między MP3 320kbits i MP3 192kbits

MP3 320kbits: 168MB (+45,7MB = 213,7 MB EXE)
MP3 192kbits: 100MB (+45,7MB = 145,7 MB EXE)
MP3 128kbits: 67,3MB (+45,7MB = 113 MB EXE)

Podsumowując: pogorszymy jakość dźwięku w exekach, a i tak wersje CD32 swoje będą zajmować...
Pogadamy jak Toni Wilen postanowi dodać do WinUAE wsparcie dla ogg :-)

Co do zmiany 192kbits do 320kbits - dobrze, że napisałeś, bo nieraz trzeba gadać o sprawach oczywistych, niemniej zapewniam, że wiem jak działa kompresja stratna, więc np. obrazkowi JPG nie powiększam rozdzielczości za pomocą Painta :hee:

Return to Ankiety