Polski

Czy biblioteczka Janusza ma nadal istnieć?

Tu sóm ksiónżki i takie rzeczy do czytania
Dustie
Anthrox wrote:Wyjątkowo mogę Ci dać dostęp, bo jako jeden z niewielu miałeś przynajmniej siłę i się zarejestrowałeś, podziękowałeś, przywitałeś, więc i zostawiłeś po sobie miłe wrażenie.
Dostęp dostaniesz jak z rokim się uporamy z porządkami. Pasuje?

Cudnie, dziękuję! :-)

W tej chwili cena za utrzymanie publicznego dostępu do FTP wynosi 70zł na miesiąc. olesio wspomniał, że gdyby z 20 osób się zrzuciło po 3zł by taka kwota zostałaby osiągnięta.
Uważam, że to nie jest wielka cena, zwłaszcza, że za całość płacę znacznie więcej z własnej kieszeni :-)
A i tak robię ukłon i plików nie kasuję - po prostu będą one dostępne w strefie "VIP" - czyli dla osób, które napisały przynajmniej 500 postów na TC. Chyba nie żądamy wiele z zamian dając darmowe ściąganko?

Jestem poza tym otwarty na współpracę. Jak ktoś zna lepszy hosting od chomika, gdzie pliki nie wyparują to słucham :-)

Chomik to nie jest złe rozwiązanie, jest to niegłupi sposób na taki "publiczny" dostęp, natomiast zarabia na tym, zdaje się, właściciel Chomika, więc do Was nic pewnie nie skapnie z tego, co ludzie będą płacić na Chomikowy transfer?

Sam na pewno będę mógł coś dorzucić do skarbonki, bo od przyszłego roku i tak będzie mi bliski temat hostingowych opłat, kwestia jeszcze tylko tego, jak będzie wyglądał mój budżet 2014, a o tym będę wiedział dopiero w najbliższych tygodniach. Ze mną jest tak, że nie korzystam z takich zasobów non-stop na wysokich obrotach, ale zawsze zależy mi aby mieć je jakoś "pod ręką" i żyć ze świadomością, że jeśli kiedyś będę czegoś potrzebował to jest gdzie się udać - to nie musi być coś dostępnego "od zaraz", ale po prostu dostępnego. A za coś takiego należy płacić, wszak nic nie jest za darmo. :-)
Page 3 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/antykwariat/czy-biblioteczka-janusza-nadal-ma-istniec-t3154.html
2013-12-11T16:55:58+01:00

Re: Czy biblioteczka Janusza ma nadal istnieć?

Anthrox wrote:Wyjątkowo mogę Ci dać dostęp, bo jako jeden z niewielu miałeś przynajmniej siłę i się zarejestrowałeś, podziękowałeś, przywitałeś, więc i zostawiłeś po sobie miłe wrażenie.
Dostęp dostaniesz jak z rokim się uporamy z porządkami. Pasuje?

Cudnie, dziękuję! :-)

W tej chwili cena za utrzymanie publicznego dostępu do FTP wynosi 70zł na miesiąc. olesio wspomniał, że gdyby z 20 osób się zrzuciło po 3zł by taka kwota zostałaby osiągnięta.
Uważam, że to nie jest wielka cena, zwłaszcza, że za całość płacę znacznie więcej z własnej kieszeni :-)
A i tak robię ukłon i plików nie kasuję - po prostu będą one dostępne w strefie "VIP" - czyli dla osób, które napisały przynajmniej 500 postów na TC. Chyba nie żądamy wiele z zamian dając darmowe ściąganko?

Jestem poza tym otwarty na współpracę. Jak ktoś zna lepszy hosting od chomika, gdzie pliki nie wyparują to słucham :-)

Chomik to nie jest złe rozwiązanie, jest to niegłupi sposób na taki "publiczny" dostęp, natomiast zarabia na tym, zdaje się, właściciel Chomika, więc do Was nic pewnie nie skapnie z tego, co ludzie będą płacić na Chomikowy transfer?

Sam na pewno będę mógł coś dorzucić do skarbonki, bo od przyszłego roku i tak będzie mi bliski temat hostingowych opłat, kwestia jeszcze tylko tego, jak będzie wyglądał mój budżet 2014, a o tym będę wiedział dopiero w najbliższych tygodniach. Ze mną jest tak, że nie korzystam z takich zasobów non-stop na wysokich obrotach, ale zawsze zależy mi aby mieć je jakoś "pod ręką" i żyć ze świadomością, że jeśli kiedyś będę czegoś potrzebował to jest gdzie się udać - to nie musi być coś dostępnego "od zaraz", ale po prostu dostępnego. A za coś takiego należy płacić, wszak nic nie jest za darmo. :-)

2013-12-12T04:18:52+01:00

Cholera szkoda by było usuwać całość, są tam unikatowe wydania fantastyki i nowej fantastyki, które naprawdę z trudem zdobyłem. :hmm:

2013-12-12T16:44:16+01:00

L.G. - nie usunęliśmy, a zmieniliśmy zasady.
Dostęp publiczny -> chomik (i niech każdy sam się martwi jak zapłacić za transfer)
Dostęp TC -> tylko dla osób, które mają conajmniej 500 postów na forum lub w jakiś sposób przysłużyli się TC.

Dustie wrote:Chomik to nie jest złe rozwiązanie, jest to niegłupi sposób na taki "publiczny" dostęp, natomiast zarabia na tym, zdaje się, właściciel Chomika, więc do Was nic pewnie nie skapnie z tego, co ludzie będą płacić na Chomikowy transfer?

Jedynie co skapnie, to darmowe punkty za pobieranie.
Jeszcze raz to napiszę: nam nie zależy, aby czerpać zysk z hostingu, a po prostu żeby to móc utrzymywać.
Dlatego pliki mogą być przerzucone na chomika, ale jak ktoś ma 200GB hosting i chce za darmo udostępniać pliki - nie widzę przeszkód - przeniesie się i z przyjemnością adres:
http://shonay.thecompany.pl/ przekieruję na taki serwer :-)

Ja po prostu wiem, patrząc na dotację na rzecz TC, że nie ma szans, aby co miesiąc 70zł się uzbierało na biblioteczkę.
Bądźmy realistami.

2013-12-13T23:46:56+01:00

jest też takie coś:

ftp://plmag:[email protected]:21

czy aby nie wykonujecie tej samej pracy w tym samym czasie nie wiedząc nic o sobie??

2013-12-14T02:06:43+01:00

Potwierdzam, że na 100% od nas stargali, bo mirror działał na:
http://shoonay.thecompany.pl/Biblioteka/

i widzę w logach, że to zrobili oraz m.in. na ich FTP znajdują się rzeczy, które wrzucałem na prośbę Bebokusa, a których Janusz nie upał :)

Jednak jak pobierali wg tej daty, to mogą mieć niepełny komplet. Fajnie tak na lewo ściągać z TC i nawet nie poinformować, że się tym zajęli.
Jakbym wiedział, że Janusz ma taki potencjał, to bym się nie wahał i wcześniej się zajął tą sprawą.
http://shoonay.thecompany.pl/Biblioteka już prowadzi na te dane.

Skąd masz te dane orhom? Google mi nic nie mówi o nich.
Wielkie dzięki, że trzymałeś rękę na pulsie, bo tracilibyśmy tylko czas ;)

---------------------

[edit]
http://shoonay.thecompany.pl/ ponownie działa - nie ma jeszcze wszystkich plików, ale od teraz Biblioteczka elegancko przekierowana jest na nowy serwer (jest on bezpieczny - magixftp teraz się u nich znajduje).

Oczywiście dla bezpieczeństwa proponuję wszystkim porobić w miarę możliwości mirrory. :tuptup1:

[edit2]
Tak ja myślałem
Biblioteczka jest najbardziej kompletna w katalogu:
Czasopisma (sugeruję przejrzeć całą zawartość), bo po 10 grudnia jeszcze poprawki nanosiłem w zawartości.

Pozostałe katalogi m.in. Cover_disk należy sprawdzić i uzupełnić.
Pliki za pewien czas pojawią się do dociągnięcia, ale tym razem proszę się kulturalnie umówić na to - np. w tym temacie, a nie jak szczur knuć intrygi :gatorlove:

No chyba, że Janusz brakujące pliki dorzuci ze swojego twardziela - to nie ma problemu.

2013-12-14T12:13:54+01:00

Ej, czegoś nie czaję chyba, ale mi nie działa ani Janusz, ani to drugie.

2013-12-14T12:43:57+01:00

Shooney pokazał się na http://forum.retroreaders.pl/ i sam podał tą informację :-)

p.s. podziękowania fajnie, ok, a zielony kwadracik? :-E

-- 14 Gru 2013, 12:43 --

ketyow wrote:Ej, czegoś nie czaję chyba, ale mi nie działa ani Janusz, ani to drugie.

podobno na "opera" są problemy, na IE, chrome i firefoxie powinno być OK

2013-12-14T13:22:54+01:00

Pis of szit. Zaofftopuję, ale są na windę jeszcze jakieś ciekawe sprawne przeglądarki, które nie są firefoxem, chromem i IE? Z Opery nie zrezygnuję, ale Alior Sync też na Operze nie działa, bo oczywiście nasi programiści specjaliści na niej swoich pseudostron nie testują nawet. Potrzebuję drugiej "awaryjnej" przeglądarki na takie sytuacje, Firefox jest niewygodny, a IE i Chrome'a kijem przez szmatę nie tknę :-P

2013-12-14T13:54:08+01:00

orhom wrote:Shooney pokazał się na http://forum.retroreaders.pl/ i sam podał tą informację :-)

p.s. podziękowania fajnie, ok, a zielony kwadracik? :-E

Podziękowanie dodane. Sprawę uznaję w takim układzie za rozwiązaną. :tuptup1:

2013-12-14T15:27:03+01:00

Anthrox - RetroReaders wrote:
Shoonay wrote:Jak możecie to sprawdźcie kilka plików czy wszystko w porządku.

Odezwę się niepytany, z racji tego, że wszystkie pliki zostały zassane wgetem ze starego http://shoonay.thecompany.pl/Biblioteka - więc mam informacje z pierwszej ręki jako były hostingujący "biblioteczkę" ;] (dzięki orhom za info o tym temacie)

Brakuje:
Katalog Ksiazki - uzupelnic
Katalog Cover_Disk - uzupelnic conajmniej o katalog: Amiga_Computer_Studio - brakuje części plików.
Poza tym powinna być całość. Brakuje ogółem niecałych 10GB.

Wystarczyło napisać wcześniej, to dograłbym brakujące pliki, skoro masz takie układy za granicą, że nie potrzebujesz już do szczęścia TC :clap:

http://forum.retroreaders.pl/post6662.html#p6662

2013-12-14T17:31:48+01:00

oj nieładnie tak wycinać z kontekstu, a potem zmieniać sens wypowiedzi pod siebie :hmm:
p.s. dzięki za punkty rep.

2013-12-14T17:57:44+01:00

Dobra, nie takie były moje intencje, usunąłem więc zacytowany fragment ;]

2013-12-14T22:36:26+01:00

Btw, aliora to takie same spece są i w ing, bo mój kumpel też się nie mógł logować operą, bo pisalo że złe haslo. Opera jest ok, ale do wersji 12.x, nowszą z ciekawości zainstalowałem dodatkowo i pierwsze wrażenie: co to qrf@ [(c) kiv) jest?! Porobili z tego drugie chrome, debile. Ale na szczęście PEKAO SA działa mi ok. Ale w niektorych bankach widać pracują takie spece, co prawidlowo działającej i o wiele lepiej przeglądatki jaką jest Opera nie potrafią obslużyć.

2013-12-14T22:38:56+01:00

oj panowie zamiast dyskutować lepiej byście coś zesjanowali :haha:

2013-12-14T22:40:10+01:00

@olesio

qrfa (tm) kiv_master (c) :hee:

2013-12-14T22:49:16+01:00

vangis wrote:oj panowie zamiast dyskutować lepiej byście coś zesjanowali :haha:

To zainteresowanych może kolega prosić na Retro Readers, bo tutaj gra się w egzeki :tuptup1:

2013-12-15T08:04:04+01:00

Anthrox wrote:Dobra, nie takie były moje intencje, usunąłem więc zacytowany fragment ;]

Ok Anthrox. Fajnie, że to uciołeś zanim jeszcze się rozpoczeło. :ok1:
Wiesz, wiele osób szanuje Was obydwu, dlatego pozostają neutrali, ale niesmak pozostaje.
Jest takie przysłowie: nietykana kupa nie śmierdzi ;)

2013-12-15T21:50:55+01:00

Skoro problem rozwiązany, temat zamykam.
Gdyby zaistniała potrzeba ponownego otworzenia - proszę o kontakt PW do któregoś z moderatora.

Return to Kącik antykwariatowy