Polski

Czy biblioteczka Janusza ma nadal istnieć?

Tu sóm ksiónżki i takie rzeczy do czytania
Anthrox Chciałbym poruszyć temat biblioteczki Janusza, która się znajduje pod linkiem:
http://shoonay.thecompany.pl/

Od czasu odejścia Janusza z The Company zastanawiałem się, czy powinienem nadal utrzymywać jego subdomenę.
Oczywiście wcześniej profilaktycznie zabrano Januszowi dostęp do FTP, aby złośliwie nie pokasował pliczków, bo po jego zaskakującym odejściu (wybrał odcięcie się zamiast dyskusji) można się było po nim wszystkiego spodziewać i to nie tylko co najlepsze.

Wracając do subdomeny - wcześniej robiłem to koleżeńsko. Jednak od czasu, gdy Janusz wypiął się na mnie i na całe TC "shoonay.thecompany.pl" stoi pod znakiem zapytania po tak fajnym "podziękowaniu" z jego strony jakim było pokazanie gołej rzyci w moim kierunku (pogodzenia się nie chce - moje kilkukrotne zaczepki zostały zignorowane).
O ile nie widziałbym problemu w kłóceniu się ze mną, tak wypięcie się na resztę TC było bardzo niemiłe.
Skoro Janusz znalazł sobie "lepszych" kolegów, to czy oni nie mogliby udostępnić serwera, co odciążyłoby TC?
Od siebie zrobię gest i chętnie przekieruję shoonay.thecompany.pl na taką maszynę (np. na http://nowa.biblioteka.pl).

Nie ukrywam, że dla naszego serwera to spore obciążenie udostępniać taką biblioteczkę (~200GB!), i mimo tego, że duża ilość osób co miesiąc sporo ściąga, co powinno cieszyć to zasmuca, że w końcu będę musiał kupić droższy plan, który "uciągnie" taki miesięczny transfer.
A ja wolę zaoszczędzone pieniądze przeznaczać na promowanie exeków niż pompować w droższy plan, na coś, co ma mało wspólnego z TC, a bardziej z retromakii.

I tutaj pytanie - co tu zrobić? To trochę jak utrzymywanie ciała Lenina w doskonałym stanie.
Z jednej strony - cieszę się, że mogę taką kolekcję udostępniać - z drugiej - takie utrzymywanie jest kłopotliwe i przydałaby się pomoc.

Gdy Janusz "odszedł" nie miał nawet jaj napisać do mnie sugestii, że biblioteczkę chce przekazać we władanie taurisiowi/Panciowi. Przysyłał pośredników.
Janusz tak naprawdę nie powinien się martwić, kto ma dostać dostęp do biblioteczki, a powinien znaleźć osobę, która za darmo mu udostępni 200GB powierzchni z nielimitowanym transferem.
Ja za darmo nigdzie takiej opcji nie widzę, a skoro się wypina, to mam wątpliwości czy mam nadal utrzymywać biblioteczkę z własnej portfela.
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/antykwariat/czy-biblioteczka-janusza-nadal-ma-istniec-t3154.html
2013-12-05T03:13:03+01:00
Chciałbym poruszyć temat biblioteczki Janusza, która się znajduje pod linkiem:
http://shoonay.thecompany.pl/

Od czasu odejścia Janusza z The Company zastanawiałem się, czy powinienem nadal utrzymywać jego subdomenę.
Oczywiście wcześniej profilaktycznie zabrano Januszowi dostęp do FTP, aby złośliwie nie pokasował pliczków, bo po jego zaskakującym odejściu (wybrał odcięcie się zamiast dyskusji) można się było po nim wszystkiego spodziewać i to nie tylko co najlepsze.

Wracając do subdomeny - wcześniej robiłem to koleżeńsko. Jednak od czasu, gdy Janusz wypiął się na mnie i na całe TC "shoonay.thecompany.pl" stoi pod znakiem zapytania po tak fajnym "podziękowaniu" z jego strony jakim było pokazanie gołej rzyci w moim kierunku (pogodzenia się nie chce - moje kilkukrotne zaczepki zostały zignorowane).
O ile nie widziałbym problemu w kłóceniu się ze mną, tak wypięcie się na resztę TC było bardzo niemiłe.
Skoro Janusz znalazł sobie "lepszych" kolegów, to czy oni nie mogliby udostępnić serwera, co odciążyłoby TC?
Od siebie zrobię gest i chętnie przekieruję shoonay.thecompany.pl na taką maszynę (np. na http://nowa.biblioteka.pl).

Nie ukrywam, że dla naszego serwera to spore obciążenie udostępniać taką biblioteczkę (~200GB!), i mimo tego, że duża ilość osób co miesiąc sporo ściąga, co powinno cieszyć to zasmuca, że w końcu będę musiał kupić droższy plan, który "uciągnie" taki miesięczny transfer.
A ja wolę zaoszczędzone pieniądze przeznaczać na promowanie exeków niż pompować w droższy plan, na coś, co ma mało wspólnego z TC, a bardziej z retromakii.

I tutaj pytanie - co tu zrobić? To trochę jak utrzymywanie ciała Lenina w doskonałym stanie.
Z jednej strony - cieszę się, że mogę taką kolekcję udostępniać - z drugiej - takie utrzymywanie jest kłopotliwe i przydałaby się pomoc.

Gdy Janusz "odszedł" nie miał nawet jaj napisać do mnie sugestii, że biblioteczkę chce przekazać we władanie taurisiowi/Panciowi. Przysyłał pośredników.
Janusz tak naprawdę nie powinien się martwić, kto ma dostać dostęp do biblioteczki, a powinien znaleźć osobę, która za darmo mu udostępni 200GB powierzchni z nielimitowanym transferem.
Ja za darmo nigdzie takiej opcji nie widzę, a skoro się wypina, to mam wątpliwości czy mam nadal utrzymywać biblioteczkę z własnej portfela.

2013-12-05T03:16:10+01:00

Re: Czy biblioteczka Janusza ma nadal istnieć?

pi***ol to :-E

-- 05 Gru 2013, 03:16 --

PS: Nie wiem co to jest, ale pierwszy raz na to wszedłem i wyskoczyło mi "YOU'RE BANNED IDIOT!"

2013-12-05T03:17:48+01:00

Cieibe najmniej się tutaj spodziewałem :mrgreen:

arczibeatbox wrote:PS: Nie wiem co to jest, ale pierwszy raz na to wszedłem i wyskoczyło mi "YOU'RE BANNED IDIOT!"

Właśnie przenoszę część plików - poczekaj z 15 minut :)

2013-12-05T03:23:18+01:00

Zostaw chociaż śmieszne koty ;-(

2013-12-05T03:24:16+01:00

Śmieszne koty nie zajmują ~200GB - można zostawić.

2013-12-05T03:32:25+01:00

Góóóównoo :) tutaj jest coś podobnego -> ftp://easyjohn.dyndns.info/

-- 05 Gru 2013, 03:32 --

A można spytać o co poszło z tym Januszem? :) Bo ciekawy jestem ]:->

2013-12-05T03:42:02+01:00

arczibeatbox wrote:Góóóównoo :) tutaj jest coś podobnego -> ftp://easyjohn.dyndns.info/

Zobacz jeszcze raz co zawiera biblioteczka Janusza (unikalne polskie czasopisma w jednym miejscu), a co easyjohn

arczibeatbox wrote:A można spytać o co poszło z tym Januszem? :) Bo ciekawy jestem ]:->

kibelek/telenowela-t2762.html

2013-12-05T06:37:01+01:00

Anthrox wrote:Ja za darmo nigdzie takiej opcji nie widzę, a skoro się wypina, to mam wątpliwości czy mam nadal utrzymywać biblioteczkę z własnej portfela.

Może zbiórka pieniędzy o tcowiczów?

Osobiście mogę ściągnąć tą biblioteczkę i w formie backupa niech sobie leży u mnie w szafie :) Odzyskałem dwa 1tb dyski i są puste póki co.

2013-12-05T08:24:48+01:00

Ja bym wywalił, razem z kotami.

2013-12-05T10:16:32+01:00

Niech ktoś udostępni to na chomiku, a potem z czystym sumieniem można cały zbiór z serwera TC usunąć.

2013-12-05T11:40:25+01:00

roki76 wrote:Niech ktoś udostępni to na chomiku, a potem z czystym sumieniem można cały zbiór z serwera TC usunąć.

Jestem za. Może sam się tym zajmę i przeniosę na chomika, a shoonay.thecompany.pl przeniosę właśnie na niego.
Może byłbyś zainteresowany pomocą, roki?

2013-12-05T11:43:21+01:00

A dlaczego by nie ? Mój i tak jest pusty :)

2013-12-05T11:48:22+01:00

Chodzi też o to, żeby można było wrzucić na takiego chomika, na który ktoś mógłby się zalogować, gdy mu podamy login i pass, aby mógł za darmo sobie pobierać pliczki.
Oczywiście musiałaby być to osoba dosyć zaufana - która nie pokasuje plików.

Dlatego jestem za tym, aby stworzyć osobnego chomika w tym celu.

2013-12-05T11:54:48+01:00

Jestem za, i chętnie służe łączem :)

2013-12-05T12:07:55+01:00

Ok, zaraz coś w tym kierunku zrobię i dam Ci znać na GG.
Co do biblioteczki na TC. Ona nadal może sobie być, ale już nie w takiej formie jak dotychczas.

Na razie sprawa wygląda tak:
+ xittam robi backup (ale dopiero jak Ci powiem, bo teraz dopiero część rzeczy przeniosłem!)
+ biblioteczkę przesuwam do vip.thecompany.pl (będzie na hasło)
+ mirror biblioteczki będzie do wglądu publicznego na chomikuj.pl

W takim układzie wilk będzie syty i owca cała.
Chomik gotowy:
http://chomikuj.pl/shoonay

2013-12-05T13:02:42+01:00

Anthrox wrote:Ok, zaraz coś w tym kierunku zrobię i dam Ci znać na GG.
Co do biblioteczki na TC. Ona nadal może sobie być, ale już nie w takiej formie jak dotychczas.

Na razie sprawa wygląda tak:
+ xittam robi backup (ale dopiero jak Ci powiem, bo teraz dopiero część rzeczy przeniosłem!)
+ biblioteczkę przesuwam do vip.thecompany.pl (będzie na hasło)
+ mirror biblioteczki będzie do wglądu publicznego na chomikuj.pl

W takim układzie wilk będzie syty i owca cała.
Chomik gotowy:
http://chomikuj.pl/shoonay

Jeszcze oskarży TC o bezprawne użycie jego nicku/podszywanie się. :hee:

2013-12-05T13:14:34+01:00

Prawo tutaj nic nie zdziała - jak będzie miał pretensje, to Pana Bobra się naśle, żeby z nim POROZMAWIAŁ na zlocie :hee:
Co do nicku - zakładając chomika shoonay chodziło mi, o pozostawienie jakiegoś "autografu" - bo to przecież on zbierał. Mogłem dać nick np. "biblioteczka", ale raz, że była zajęta, dwa - nie byłoby gdzie wcisnąć informacji, kto to zbierał.

Oczywiście katalog "Zlot" i podobne będą nadal dostępny u nas.
Jednak dostęp do pozostałych 200GB będą mieli już tylko użytkownicy na hasło na vip.thecompany.pl (jak go przywrócę, bo jak widzicie również jest na razie niedostępny) a pozostali będą mieli dostęp na chomiku.

Dzięki czemu już nie będziemy musieli się martwić o transfer :-)

2013-12-05T17:00:03+01:00

Ja bym zostawił tylko nazwał inaczej, np. składnica TC czy coś w ten deseń :P

2013-12-05T17:30:52+01:00

To mam prośbę, jak temat został poruszony, zostaw tę bibliotekę jeszcze miesiąc tak jak jest. Ja sobie skopiuję też całość po kawałku na dysk, ściąganie tego z chomika to ja dziękuję, wiadomo jak tam jest z transferami. Trzeba by zrobić chociaż mirror na Netload.in albo Uploaded.to, na te dwa są taniuśkie konta na allegro.

2013-12-05T19:18:51+01:00

ketyow wrote:To mam prośbę, jak temat został poruszony, zostaw tę bibliotekę jeszcze miesiąc tak jak jest.

Anthrox wrote:+ biblioteczkę przesuwam do vip.thecompany.pl (będzie na hasło)

Mało tego, zaufane osoby, jak Ty mogą dostać login i hasło do chomika - po zalogowaniu się na konto "shoonay" po prostu ściągniesz te pliki jako swoje = nie trzeba kupować transferu.

scorpeus wrote:Ja bym zostawił tylko nazwał inaczej, np. składnica TC czy coś w ten deseń :P

Nie chodzi o nazwę, a o obciążenie jakie generuje ta biblioteczka w dostępie publicznym.
Jakbyś miał z własnej kieszeni płacić powiedzmy 75zł na miesiąc już nie byłoby tak fajnie, co? ;)
Przy takiej kwocie nawet nie ma co łudzić się, że zrzutka cokolwiek da. Wątpię, żebyśmy w naszym wąskim gronie nazbierali 900zł na roczne utrzymanie samej biblioteczki.
I nie wiem, który z Was byłby tak hojny, żeby płacić za coś, co inni dostaną za darmo.

Return to Kącik antykwariatowy