Polski

Na plasterki !!!

Tu sóm ksiónżki i takie rzeczy do czytania
Shoonay Image

http://na-plasterki.blogspot.com

Świetne wirtualne muzeum w formie bloga ku czci Janusza Christy, jednego z najgenialniejszych polskich komiksopisarzy. Prowadzone przez Hegemona, Kaprala i Łamignata. :haha: Niesamowita skarbnica wiedzy.

Do pobrania jest też PDF książki Arkadiusza Florka "Świat Dzielnych Wojów", istna biblia informacyjna analizująca wszystko co z K&K związane, od prawdopodobnego prawdziwego umiejscowienia Mirmiłowa, po zgodność historyczną i występowanie postaci.
Image
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/antykwariat/plasterki-t1567.html
2011-10-20T13:19:55+01:00
Image

http://na-plasterki.blogspot.com

Świetne wirtualne muzeum w formie bloga ku czci Janusza Christy, jednego z najgenialniejszych polskich komiksopisarzy. Prowadzone przez Hegemona, Kaprala i Łamignata. :haha: Niesamowita skarbnica wiedzy.

Do pobrania jest też PDF książki Arkadiusza Florka "Świat Dzielnych Wojów", istna biblia informacyjna analizująca wszystko co z K&K związane, od prawdopodobnego prawdziwego umiejscowienia Mirmiłowa, po zgodność historyczną i występowanie postaci.
Image

2011-10-20T14:45:05+01:00

Re: Na plasterki !!!

Przeważnie, to oferma mówił na plasterki. :haha:

2011-10-20T15:01:32+01:00

Pierwszy raz o plasterkach wspomniał jeden z Czarnych Trójkątów w "Złotym Pucharze", którzy póżniej przeobrazili się w Zbójcerzy.
Pełnego wyrażenia po raz pierwszy użył Kapral w "Szkole Latania".
Potem wszyscy Zbójcerze tak mówili, kiedykolwiek wydawało im się że mają szansę. ;)
Jak przeczytasz ksiązkę z pierwszego posta też będziesz znał takie detale. :mrgreen:

2011-10-20T15:25:19+01:00

Shoon zawstydził Elmka.

2011-10-20T18:46:49+01:00

Elmek13 wrote:Przeważnie, to oferma mówił na plasterki. :haha:

To ja dołożę, Oferma pojawił się dopiero w albumie "Na wczasach" ze słynnym jego gwizdaniem i natychmiastowym wpierdzielu od Kaprala - bo miał hukac jak sowa :-E

2011-10-20T19:04:54+01:00

To także nie jest prawdą.
Jako postać pojawia się o zeszyt wcześniej, w "Wielkim Turnieju", chociaż pierwsza wzmianka o Ofermie pojawia się już w "Złotym Pucharze".

Ale próbujcie dalej... :hee:

2011-10-20T19:18:13+01:00

Ooooo, no proszę. Biję się juz w łeb Łamignatowym bacikiem za tą sromotną pomyłkę, lelum... :haha:

Ale dopiero co zacząłem czytać pdfka ;)

2011-10-20T19:31:50+01:00

Shoon zawstydził rekina. :o :roll: :mrgreen:

2011-10-20T19:33:08+01:00

W sensie?

2011-10-20T19:42:52+01:00

Hyhy, Chyba nasz Panbit się nieco pomylił.... :-E

2011-10-20T19:47:02+01:00

Wszyscy się wstydzą za wszystkich. :-E

2011-10-20T19:59:02+01:00

Wiedziałem że KiK jest porównywany z Asterixem, ale nie spodziewalem się aż tylu odniesień. Druga sprawa, że też autorowi chciało się szukać prawdopodobnych miejsc i czasu akcji KiK. Szacun !

2011-10-20T21:16:40+01:00

Ja nigdy nie rozumiałem tych zarzutów o plagiat, toć to dwa różne światy, dwie różne historie i przede wszystkim WIELKA różnica w dostarczonym humorze.
Francuzi robią pod siebie ze śmiechu widząc co drugie okienko jak Obelix wali w łeb Rzymian, a my mamy inteligentne dialogi, nawiązania do naszej dawnej kultury i znacznie sprytniejszych bohaterów. I smoka Milusia. :)
Co z tego że mamy standardowego grubego i chudego chłopka, przecie ten stereotyp od lat w kinematografii występuje. Oglądał ktoś kiedykolwiek Flipa i Flapa? :-E
Tak samo wiedźma, grajek, jakiś wódz, itp. itd...

Mi się wydaje że najwięcej zarzutów tego typu mają smutni ludzie którzy w życiu się w K&K nie wczytali tylko zobaczyli na okładce grubego i chudego = dla nich oczywisty plagiat.

2011-10-21T07:41:33+01:00

Rekin miało być zawstydził Rokiego... :haha:

2011-10-21T11:04:46+01:00

Shoonay wrote:Ja nigdy nie rozumiałem tych zarzutów o plagiat, toć to dwa różne światy, dwie różne historie i przede wszystkim WIELKA różnica w dostarczonym humorze.
Francuzi robią pod siebie ze śmiechu widząc co drugie okienko jak Obelix wali w łeb Rzymian, a my mamy inteligentne dialogi, nawiązania do naszej dawnej kultury i znacznie sprytniejszych bohaterów. I smoka Milusia. :)
Co z tego że mamy standardowego grubego i chudego chłopka, przecie ten stereotyp od lat w kinematografii występuje. Oglądał ktoś kiedykolwiek Flipa i Flapa? :-E
Tak samo wiedźma, grajek, jakiś wódz, itp. itd...

Mi się wydaje że najwięcej zarzutów tego typu mają smutni ludzie którzy w życiu się w K&K nie wczytali tylko zobaczyli na okładce grubego i chudego = dla nich oczywisty plagiat.

To bardziej inspiracja niż plagiat.

2011-10-21T11:36:51+01:00

Ale co? Standardowe postaci bohaterów czy nawiązania do naszej historii ? ;)

2011-10-21T18:46:14+01:00

Nie sądze by Kajko i Kokosz byli plagiatem Asteriksa, czy tam na odwrót (to już w ogóle niemożliwe), pamiętam że podobna była historia była z Harrym Potterem, że niby to zrzynka z Pana Kleksa :huh:

Komiks rzeczywiście w słowiańskich klimatach, dopiero teraz to sobie uświadomiłem, Zbójcerze to pewnie Niemcy albo Krzyżacy heh.

Lubię jeszcze Kajtka i Koka, też było dobre.

2011-10-21T18:58:01+01:00

Zbójcerze,Czarne trójkąty jeden kij, ważne że świetnie się do tej pory bawię czytając komiksy.
Ani plagiat ani inspiracja. Zauważcie że Kajtek i Koko powstał zamin jeszcze pojawił się Asterix, a że potem Christa przenósł postacie w czasy słowian....

2011-10-21T19:23:07+01:00

Shoonay wrote:Ale co? Standardowe postaci bohaterów czy nawiązania do naszej historii ? ;)

Podobieństwa w postaciach, wioska, woje-rzymianie. Roki,oczywiście,że inspiracja jak najbardziej i tylko ślepiec by tego nie zauważył. Kajtek i Koko owszem,powstali wcześniej. Ale Kajko i Kokosz to już zupełnie inna bajka.
Z drugiej strony nikt tego nie wiedział poza samym autorem i równie dobrze mógł to być czysty przypadek.
Christa zrobił polską wersję Asterix & Obelix,nie sposób nie widzieć podobieństw.
Oczywiście na tym się one kończą bo reszta to już zupełnie inna historia ;)
A ta swojska polskość i humor mnie bardziej przyciąga.

2011-10-21T20:16:40+01:00

A skąd ta pewność że to rzeczywiście były inspiracje jednych drugimi ?
Pamiętaj jakie też wtedy były czasy, żelazna kurtyna robiła swoje. Christa mógł nie mieć w ogóle dostępu do Asterixa, a komunistyczny aparat mógł z serii zrobić swój eksportowy towar, po którym wybuchła ta "wojenka" o plagiaty.

Return to Kącik antykwariatowy