Polski

Secret Service powraca

Tu sóm ksiónżki i takie rzeczy do czytania
santa13 Pierwszy numer Pixela będzie dostępny cyfrowo dla WSZYSTKICH, którzy wsparli projekt choć złotówką. Tak więc będzie okazja spojrzeć na ten nowy miesięcznik. Pewnie dalej będę wkurzony, ale zobaczę czy na coś ich jeszcze stać.

Drodzy!
Przede wszystkim raz jeszcze pragniemy gorąco podziękować Wam za wsparcie i przeprosić za zaistniałe zamieszanie. Mamy już gotowe rozwiązanie dla Wspierających, którzy w ramach nagrody mają 6 kolejnych wydań czasopisma w druku bądź cyfrowo. Dotyczy to nagród "Chcę wszystko cyfrowo", "Pakiet uzupełniający" oraz "Chcę wszystko drukiem".
PIERWSZA OPCJA
Dostarczamy Wam kolejne wydania pisma pod nowym tytułem. Dodatkowo w ramach dodatkowego podziękowania za wsparcie i zaufanie otrzymujecie jeden numer dodatkowo – czyli przed Wami 5 zamiast 4 kolejnych wydań. Jeżeli decydujecie się na tę opcję – po prostu ci z Was, którzy zamówili druk – otrzymają 5 kolejnych wydań czasopisma pocztą pod wskazany adres, a ci którzy wybrali wersję cyfrową – również otrzymają dostęp do 5 kolejnych wydań w wersji cyfrowej.
DRUGA OPCJA
Wiemy, że są wśród Was tacy, którzy z różnych względów nie są zainteresowani otrzymywaniem kolejnych wydań pisma pod tytułem innym niż Secret Service. W pełni Was rozumiemy i raz jeszcze przepraszamy, że czujecie się zawiedzeni. Dla Was umożliwiamy w porozumieniu z serwisem PolakPotrafi.pl rezygnację z otrzymywania kolejnych wydań i odpowiedni zwrot przekazanych środków.
O Waszej decyzji będziecie mogli poinformować nas jutro - otrzymacie w tej sprawie stosownego maila
Przypominamy, że niezależnie od powyższego KAŻDY Wspierający, który w trakcie akcji wybrał nagrodę z co najmniej jednym wydaniem w formie drukowanej otrzyma najbliższy numer naszego czasopisma dodatkowo gratis (w druku i z przesyłką).
Natomiast WSZYSCY, którzy wsparli nas choćby złotówką otrzymają bezpłatnie dostęp do cyfrowej wersji najbliższego numeru. W ten sposób chcemy Wam dodatkowo podziękować i dać możliwość oceny, czy nadal chcecie być z nami.
Jeżeli macie dodatkowe pytania lub wątpliwości – poinformujcie prosimy nas i ekipę PolakPotrafi.pl o tym pod adresami e-mail: [email protected] oraz [email protected]
ROZLICZENIE DLA OSÓB ZAINTERESOWANYCH ZWROTAMI
Kilka słów wyjaśnienia. W przypadku nagród drukowanych, podstawową nagrodą jest "Pakiet uzupełniający" - dzięki tej nagrodzie możemy wyliczyć jednostkowy koszt magazynu: 60 zł / 5 = 12 zł, który traktujemy jako podstawę do zwrotu. Z kolei, w przypadku nagrody przesłanej w PDF, jednostkowy koszt magazynu to 8,33 zł.
NAGRODA "Pakiet uzupełniający"
Wsparcie:
60 zł
Zawartość nagrody:
5 wydań drukowanych, numery od 2-6
Z tej nagrody projektodawca zrealizował:
1 wydanie drukowane
Wyliczenie:
60 zł - 12 zł = 48 zł możliwe do zwrotu.
NAGRODA "Chcę wszystko drukiem"
Wsparcie:
75 zł
Zawartość nagrody:
6 kolejnych papierowych wydań SS, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
2 wydania drukowane, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
Wyliczenie:
75 zł - 24 zł = 51 zł możliwe do zwrotu
NAGRODA "Chcę wszystko cyfrowo"
Wsparcie:
50 zł
Zawartość nagrody:
6 kolejnych wydań Secret Service w PDF, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
2 z 6 wydań SS w PDF, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
Wyliczenie:
50 zł - 16,67 zł = 33,33 zł możliwe do zwrotu.
Dzięki!
Page 8 of 8 8 https://forum.thecompany.pl/antykwariat/secret-service-powraca-t3571.html
2014-12-11T21:29:52+01:00

Re: Secret Service powraca

Pierwszy numer Pixela będzie dostępny cyfrowo dla WSZYSTKICH, którzy wsparli projekt choć złotówką. Tak więc będzie okazja spojrzeć na ten nowy miesięcznik. Pewnie dalej będę wkurzony, ale zobaczę czy na coś ich jeszcze stać.

Drodzy!
Przede wszystkim raz jeszcze pragniemy gorąco podziękować Wam za wsparcie i przeprosić za zaistniałe zamieszanie. Mamy już gotowe rozwiązanie dla Wspierających, którzy w ramach nagrody mają 6 kolejnych wydań czasopisma w druku bądź cyfrowo. Dotyczy to nagród "Chcę wszystko cyfrowo", "Pakiet uzupełniający" oraz "Chcę wszystko drukiem".
PIERWSZA OPCJA
Dostarczamy Wam kolejne wydania pisma pod nowym tytułem. Dodatkowo w ramach dodatkowego podziękowania za wsparcie i zaufanie otrzymujecie jeden numer dodatkowo – czyli przed Wami 5 zamiast 4 kolejnych wydań. Jeżeli decydujecie się na tę opcję – po prostu ci z Was, którzy zamówili druk – otrzymają 5 kolejnych wydań czasopisma pocztą pod wskazany adres, a ci którzy wybrali wersję cyfrową – również otrzymają dostęp do 5 kolejnych wydań w wersji cyfrowej.
DRUGA OPCJA
Wiemy, że są wśród Was tacy, którzy z różnych względów nie są zainteresowani otrzymywaniem kolejnych wydań pisma pod tytułem innym niż Secret Service. W pełni Was rozumiemy i raz jeszcze przepraszamy, że czujecie się zawiedzeni. Dla Was umożliwiamy w porozumieniu z serwisem PolakPotrafi.pl rezygnację z otrzymywania kolejnych wydań i odpowiedni zwrot przekazanych środków.
O Waszej decyzji będziecie mogli poinformować nas jutro - otrzymacie w tej sprawie stosownego maila
Przypominamy, że niezależnie od powyższego KAŻDY Wspierający, który w trakcie akcji wybrał nagrodę z co najmniej jednym wydaniem w formie drukowanej otrzyma najbliższy numer naszego czasopisma dodatkowo gratis (w druku i z przesyłką).
Natomiast WSZYSCY, którzy wsparli nas choćby złotówką otrzymają bezpłatnie dostęp do cyfrowej wersji najbliższego numeru. W ten sposób chcemy Wam dodatkowo podziękować i dać możliwość oceny, czy nadal chcecie być z nami.
Jeżeli macie dodatkowe pytania lub wątpliwości – poinformujcie prosimy nas i ekipę PolakPotrafi.pl o tym pod adresami e-mail: [email protected] oraz [email protected]
ROZLICZENIE DLA OSÓB ZAINTERESOWANYCH ZWROTAMI
Kilka słów wyjaśnienia. W przypadku nagród drukowanych, podstawową nagrodą jest "Pakiet uzupełniający" - dzięki tej nagrodzie możemy wyliczyć jednostkowy koszt magazynu: 60 zł / 5 = 12 zł, który traktujemy jako podstawę do zwrotu. Z kolei, w przypadku nagrody przesłanej w PDF, jednostkowy koszt magazynu to 8,33 zł.
NAGRODA "Pakiet uzupełniający"
Wsparcie:
60 zł
Zawartość nagrody:
5 wydań drukowanych, numery od 2-6
1 wydanie drukowane
Wyliczenie:
60 zł - 12 zł = 48 zł możliwe do zwrotu.
NAGRODA "Chcę wszystko drukiem"
Wsparcie:
75 zł
Zawartość nagrody:
6 kolejnych papierowych wydań SS, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
2 wydania drukowane, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
Wyliczenie:
75 zł - 24 zł = 51 zł możliwe do zwrotu
NAGRODA "Chcę wszystko cyfrowo"
Wsparcie:
50 zł
Zawartość nagrody:
6 kolejnych wydań Secret Service w PDF, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
2 z 6 wydań SS w PDF, wdzięczność redakcji oraz dostęp do Secret Action.
Wyliczenie:
50 zł - 16,67 zł = 33,33 zł możliwe do zwrotu.
Dzięki!

2014-12-11T23:10:33+01:00

santa13 wrote:
tauri5 wrote:Ja niestety dostanę 4 numery owego Pixela

możesz pierwszy numer podrzucić w skanach :P o ile wogóle ów cóś się ukaże..

pewnie :)

2014-12-12T06:36:44+01:00

http://pl.wikipedia.org/wiki/Reklama_pr ... mian%C4%85

Reklama przynęta z zamianą (ang. bait and switch) – nieuczciwa praktyka rynkowa polegająca na reklamowaniu się określonym produktem, po czym odmowie jego udostępnienia, z zamiarem promowania czego innego.

Produkt, do którego ostatecznie próbuje się przekonać klienta, jest mniej atrakcyjny niż reklamowany na początku wabik (ten często wcale nie istnieje). Wykorzystywany jest tu mechanizm psychologiczny "poniesionych kosztów", gdyż zwabiona osoba często nie chce odejść z zupełnie niczym.

Taktyka ta przechodzi w oszustwo, jeśli klient w chwili zawarcia umowy i przekazania zapłaty wciąż trwa w błędzie i wciąż istnieje taki zamiar kierunkowy ze strony sprawcy.

Angry, furious, wild Nrgeej. Nagrał film na emocjach, jednakże w mojej opinii mocno się tonował:

Tutaj koleś stara się w miarę obiektywnie i rzetelnie na pełnym spokoju bez forowania wyroków i ścinani głów szabelką podejść do tego zagadnienia:

Image

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nie poczuli żadnej skruchy i nie ma do tej pory przeprosin. Jakby im te pieniądze się należały bo tacy byli zajebiści 20 lat temu.

2014-12-12T13:57:46+01:00

Wyjaśnienie Łapusza:
Odnośnie czasopisma PIXEL. Wczorajszy komunikat nie rozwiał wątpliwości wielu z Was. Rozumiem to w pełni, jesteśmy w sytuacji, która nie była planowana, stawiacie szereg pytań o umowę, sprawy formalne. Nie czuję się dobrze pisząc o tym, bo zakładam, że Was interesują konkrety, a nie opowieści kto spieprzył. Ale rozumiem, tak więc kilka słów odnośnie tego, jak do tego doszło. Pod koniec roku 2013 pojawił się u mnie pomysł na wydawanie czasopisma o grach. Kolejne marzenie, pasja na bazie sukcesu Pixel Heaven. Powstało to w gronie trzech osób, nie było mowy o Secret Service. Temat pojawił się w momencie, jak skierowałem zapytanie do Waldka Nowaka, czy nie napisałby „czegoś do nowego pisma o grach”. Wyszło z tego spotkanie, gdzie ze strony Waldka pojawił się pomysł na reaktywację Secret Service i zapytał co ja na to. Przystałem entuzjastycznie, bez analiz itp., zajarałem się. Był to okres przed tegorocznym Pixel Heaven i uznałem to za niesamowity zbieg okoliczności i fajną sprawę. Umowę przedstawioną przez Waldka podpisałem w dobrej wierze. Wówczas w maju nie było jeszcze ani żadnych konkretów odnoście czasopisma, ani akcji crowdfundingowej, ani konfliktu. Umowa przeleżała i powrót do niej nastąpił w momencie przygotowań do wydania pierwszego numeru, kiedy Waldek zaczął psuć organizację pracy, wchodzić w kompetencje itp. doprowadzając do sytuacji, w której wydanie pierwszego numeru było mocno zagrożone. Nie mieliśmy makiety, nie mieliśmy logo (pamiętne projekty, które powstawały na zlecenie wydawcy były bez uzasadnienia przez Waldka odrzucane i nic nie było w zamian) – a za to odpowiadał Waldek. Z pracy zrezygnowało dwóch DTPowców, którzy z Waldkiem współpracowali. Nie mieliśmy okładki, z którą również było wielkie zamieszanie wywołane przez Pegaza . Inaczej mówiąc – Waldek zaczął tak mocno i niekorzystnie ingerować w życie redakcji, co powodowało wielki bałagan i zniechęcenie załogi. Sytuacja zrobiła się napięta i konieczne pojawiło się doprecyzowanie zapisów umowy, jej korekta – po to, żeby odpowiadała zastanym realiom. Nie chodziło tu absolutnie o kwestie finansowe – to zostało ustalone i nie podlega wątpliwości. W grę wchodziły totalnie nieprzystające, błędne, wręcz szkodliwe zapisy, które nie pozwalały w przypadku zaistniałego sporu działać. Na tym etapie Waldek zgodził się, że umowa wymaga poprawek, ale następnie stanowisko Bronwaldu się „usztywniło” i nie doszło do jej poprawienia. Konsekwencja tego jest jaka widać. Zapewniam, że zrobiłem wszystko żeby do tego nie doszło i nie nastąpiło to z winy mojej, czy redakcji. Nie wiem, czy właściciel praw będzie wydawał Secret Service – proponowałem to jako jedno z wyjść z tej sytuacji, ale nic nie udało mi się tutaj ustalić. W tej sytuacji kontynuujemy działalność już bez logo SS i pewnie w trudniejszej sytuacji – ale robimy to świadomie. Po pierwsze i najważniejsze – mamy zobowiązanie wobec Was. Po drugie – chcemy robić czasopismo o grach wideo, bo to było u postaw tego, gdzie teraz jesteśmy.

Czyli miałem rację.

2014-12-12T21:28:43+01:00

ketyow wrote:Waldek zaczął psuć organizację pracy, wchodzić w kompetencje itp. doprowadzając do sytuacji, w której wydanie pierwszego numeru było mocno zagrożone.

ketyow wrote:Waldek zaczął tak mocno i niekorzystnie ingerować w życie redakcji, co powodowało wielki bałagan i zniechęcenie załogi.

Niektórzy nawet mimo bardzo dojrzałego wielu srają w swoje gniazdko i powodują kłótnie i zatargi oraz konflikty. Życie ich nie zmienia na lepsze. Wydawało mi się, że z wiekiem człowiek staje się mądrzejszy na przykład o pewne doświadczenia życiowe, które powodują iż ... :-)

2014-12-12T23:31:56+01:00

RIP

2014-12-13T15:03:22+01:00

Jednak oddadzą kasę :)
Czyli nie ma przekrętu... dziwne tym bardziej, że ten cały pixel miał zarejestrowaną domenę wcześniej
niż stracili prawa do SS.

No cóż... może nie przewidzieli aż takiej reakcji ludzi hahaha!

2014-12-13T16:58:29+01:00

Tak, została zarejestrowana po tym jak Pegaz odszedł z SS, przed wydaniem drugiego numeru.

2014-12-13T19:52:56+01:00

Pegaz:
Waldemar Nowak --> ‎Secret Action

Witam wszystkich.
Wiele się toczy w sieci dyskusji w kontekście mojej osoby. Niech więc się one opierają przynajmniej o fakty. Tak pokrótce wygląda kalendarium powstania Secret Service i jego upadku oraz powstania Pixela.

1. 30.05.2014 zawarta zostaje BEZTERMINOWA umowa licencyjna
2. Stronami Umowy są firmy: Bronwald i Idea Ahead - Robert Łapiński
3. 28.08.2014 kończy się zbiórka na reaktywację Secret Service
4. Zebrane pieniądze wpłynęły na konto firmy Idea Ahead
5. 5.09.2014 następuje WYPOWIEDZENIE umowy licencyjnej przez Roberta Łapińskiego
6. 9-12.09.2014 numer został ukończony i zesłany do drukarni w terminie
7. 30.09.2014 wchodzi do sprzedaży numer 97
8. 13.10.2014 zarejestrowana została domena pixel-magazine.com
9. 25.10.2014 informuję czytelników o stanie faktycznym dotyczącym mojej osoby - wydawnictwo nie jest zainteresowane współpracą ze mną
10. 28.11.2014 Robert informuje ustnie o definitywnym zaprzestaniu dalszego wydawania przez niego Secreta, zapytany o ewentualną chęć kupna tytułu nie wyraża zainteresowania
11. 2.12.2014 wchodzi do sprzedaży numer 98, który powstał bez mojego udziału
12. 5.12.2014 wygasa umowa licencyjna z firmą Bronwald
13. 10.12.2014 zostaje ogłoszona informacja o nowym magazynie Pixel

Waldemar (Pegaz) Nowak

Łapusz:
Przykro mi, że to trwa w ten sposób, nie chciałem wchodzić publicznie w te sprawy, ale trudno. Postaram się dokładnie. Umowa formalnie, technicznie była wypowiedziana przez Idea Ahead, ale to była tylko i wyłącznie droga formalna to tego, żeby ją po prostu poprawić. Wiedzą o tym DOKŁADNIE Państwo Nowak. Wspólnie z Waldkiem Nowakiem uznaliśmy że umowa wymaga doprecyzowania i istotnych poprawek, dopasowania ich do aktualnych realiów wydawniczych, które na początku naszej współpracy nie były (bo nie mogły jeszcze być) dokładnie znane. Ten zakres zmian został przez nas uzgodniony i następnie sprawa po stronie firmy Bronwald została przekazana do Pani Bronisławy Nowak, która niestety nie uznała wcześniej wspólnie uzgodnionych spraw przeze mnie i Waldka. Co wymagało zmian? Nie chodziło o warunki finansowe – te zostały ustalone na początku i nie podlegały kwestii. Chodziło o zapisy, które w rzeczywistości, kiedy mamy wydawać pismo stały się szkodliwe i po prostu to uniemożliwiały, a które w okresie wiosennym nie były wzięte pod uwagę (nie mogły być, bo nie znaliśmy żadnych szczegółów co do częstotliwości, formy itp. - a na zawarcie umowy w maju naciskał koniecznie Waldek Nowak – więc ją podpisałem wówczas w dobrej wierze). Nie chodziło o kwestie finansowe, ale o zapisy „techniczne”, które właśnie miały ZAPEWNIĆ SYTUACJĘ „BEZPIECZEŃSTWA” I GWARANCJI DLA UKAZYWANIA SIĘ TYTUŁU SECRET SERVICE (słusznie już wielokrotnie to podnoszone zresztą). Niestety – ku mojemu zaskoczeniu Pani Bronisława Nowak w imieniu firmy Bronwald nie przystała na to. Nie podała też przyczyny takiego stanu rzeczy. Do samego końca nie było ze strony Bronwaldu zgody, a Waldek Nowak się od sprawy nagle odciął, mówiąc, że on nie ma z tym nic wspólnego i nie jest „decyzyjny” (wcześniej przez długie miesiące, cały czas jako jedyny występował w imieniu firmy Bronwald). Do samego końca wypowiedzenia nie było zmiany postawy Bronwaldu w tej kwestii, pojawiła się natomiast forma nacisku na mnie – w stylu „a co Pan teraz zrobi ze wspierającymi?”... Odnosząc się jeszcze do pojawiających się zarzutów, że „taki był plan”. Nie, nie było. To byłby plan bez sensu. Jakby był – czy pojawiłaby się na PolakPotrafi
nagroda z 6 kolejnymi numerami? Dodam – te numery, mimo zaistniałej sytuacji dostarczymy (albo zwrócimy proporcjonalnie wpłaty tym, którzy sobie już tego nie życzą). Przykro mi, że to musicie czytać...

Łapiński dla jaj by umowy nie wypowiedział, przecież oczywiste było, że dla niego najlepszym rozwiązaniem byłoby zostanie z nazwą Secret Service i pranie brudów tylko między sobą i Pegazem, bez wciągania w to czytelników. Najwyraźniej zwyczajnie nie miał innego wyjścia, dlatego przychylam się do tej wersji, którą zresztą zakładałem jeszcze zanim podano oficjalne info - po prostu jest najbardziej sensowna. Kupować dalej będę, nazwa dla mnie nie gra roli, dopóki będę w piśmie znajdował coś dla siebie.

2014-12-14T02:16:46+01:00

Normalnie historia godna telenoweli TC -- a myślałem, że to tylko my jak dzieci się zachowujemy :popcorn:

2014-12-16T16:04:37+01:00

Pomijając kwestie dogrania, dogadania, kto się z kim pokłócił, o co i dlaczego - mając w rękach pierwszy numer Nowego SS'a doszedłem do wniosku, że był po prostu mierny. Nie chcę tu wstawiać porównań i tekstów w stylu że "dawniej było lepiej" ale po prostu było. Jakby połowa ludzi się do wydania przyłożyła, a połowa zlała na to szerokim sikiem...
No takie odniosłem wrażenie...

2014-12-16T17:58:45+01:00

Dawniej to miałeś 13 lat, a nie 30. Ot i cała tajemnica dlaczego było lepiej ;)

Zachowało mi się parę starych gazet i kiedy je teraz otworzę to na 10 "recenzji" widzę 4 instrukcje/poradniki, 4 to jakieś pierdololo o wszystkim i niczym, gdzie więcej fantazji i wyobraźni recenzenta niż tekstu mającego faktyczny związek z opisywanym tytułem, a pozostałe 2 to teksty faktycznie podobne do opisu albo recenzji.

Sorry chłopaki, ale tajemnica sukcesu SS to wiek czytelników, a nie wysoki poziom czasopisma. Też się kiedyś zaczytywałem, ale to se ne vrati.
Zresztą to chyba właśnie SS "błysnęło" kilkoma spektakularnymi failami w postaci recenzji gier, których na oczy nie widzieli (bodajże Dungeon Keeper jeśli mnie pamięć nie myli i coś jeszcze).

Ogólnie Secret Service to była chyba najbardziej patologiczna redakcja ze wszystkich ówczesnych czasopism o grach :-)

2014-12-16T20:54:51+01:00

Już niedługo urlop i będę miał okazję poczytać drugi [98] numer nowego SSa ;D

2014-12-16T22:23:21+01:00

2 numer jest lepszy od 1 wg mojej oceny :) warto mieć :)
Czy wyjdzie Pixel czy SS to i tak kupię bo wiem, że ich teksty mi pasują :)

2014-12-19T21:04:28+01:00

Mnie denerwuje ilość tekstu. Kurna, kulfony wielkie w trzech kolumnach na środku - w CDA jest od groma więcej tekstu. A ilość tekstu zależy od tego, ile recenzent napisał. I to mnie irytuje, jak się za to w Pixelu nie wezmą, to nie wiem czy dalej będzie słodko. Myślałem, że to natłok roboty nad pierwszym numerem spowodował, że treści dużo nie było, ale mieli dwa miechy na drugi numer i nadal jest jej coś mało.

2015-01-06T13:57:09+01:00

W sumie dobrze, że nie wsparłem projektu...

Return to Kącik antykwariatowy