Archiwum Zakładowe

The Settlers

Rozwiązane problemy z błędami - tematy są swoistą encyklopedią rozwiązania problemów rodem z pomysłów McGyvera
roki76 Witam

Nie mogę wogóle uruchomić dziś ściągniętego z 4shared pliku
wyskakuje mi okno że taskldr przestał działać próbowałem uruchomić jako administrator oraz w trybie zgodności
z xp

mam laptopa acer z wyświetlaczem 15,6 hd system windows vista home premium

Pomocy to jedna z moich ulubionych gier na amigę ;-(
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/bledy-archiwum/the-settlers-t54.html
2010-05-30T14:07:30+01:00
Witam

Nie mogę wogóle uruchomić dziś ściągniętego z 4shared pliku
wyskakuje mi okno że taskldr przestał działać próbowałem uruchomić jako administrator oraz w trybie zgodności
z xp

mam laptopa acer z wyświetlaczem 15,6 hd system windows vista home premium

Pomocy to jedna z moich ulubionych gier na amigę ;-(

2010-05-31T01:12:09+01:00

Re: The Settlers

powiedz mi w jakiej próbujesz odpalać rozdzielczości - 1280x800?
Czy inne EXEki działają ok ?
możesz zrobić screen błędu?
Ale hmmm, z Vistą bywają problemy, ale szczerze - z takim się jeszcze nie spotkałem.
Odpowiedz na pytania i ew spróbuję zdalnie pomóc Ci :)

2010-05-31T12:02:34+01:00

nie mam w ogóle dostępu do żadnych opcji pojawia mi się na chwilkę obraz the company potem okno
"program taskldr.exe przestał działać" i wysyła raport do m$ po czym zamyka exeka
próbowałem jeszcze uruchomić zestaw pinballi ale było identycznie to samo.
Może to wina zintegrowanej w laptopie grafiki intela X4500 ?

2010-05-31T16:45:46+01:00

Hmmmmmmmmmmmm, a spróbuj odpalić exeka wcześniej ustawiając rozdzielczość 800x600 w systemie.
Jeśli dalej będzie błąd - wtedy to nie wina grafiki - Demonic też ma laptopa i u niej śmiga na 1280x800 :-)
Wina tkwi raczej w systemie - spróbuj zaintalować najnowsze service packi o ile są dostępne

Najlepiej jakbyś zmienił system na Win 7, ale cóż - rozumiem, że jak masz legalny system, to nie bardzo chce Ci się dopłacać do upradge ;)

2010-05-31T21:56:57+01:00

Nic z tego nie wyszło. Dalej to samo. service packi mam obydwa.
A z przesiadką na win7 to chcieć a móc..... to już nie szczenięce lata na wydawanie paruset zeta na nowy system
pobawię się jeszcze w winuae pod dosboxem mi nie odpowiada przez muzykę ]:->
Mimo wszystko dzięki. :-)

2010-05-31T22:12:55+01:00

Win 7 akurat bardzo prosto zainstalować - ma opcję "migracyjną" - czyli nie musisz odinstalowywać Visty, ale nie sprawdzałem jak to działa - w praktyce wiem, że najlepiej stawiać system od początku. Doradziłbym wersję "tańszą" dla Twojego portfela, ale nie chcę szerzyć obłudy :-E
Gdybyś jednak chciał się jeszcze poprawić w reperowanie - moglibyśmy skorzystać z darmowego programu Team Viewer - wtedy zdalnie mógłbym Ci spróbować pomóc - szanse są 50/50 ;)

Rozumiem, że próbowałeś WSZYSTKICH trybów kompatybilności (przy zaznaczonej opcji wyłącz kompozycje pulpitu oraz uruchom jako administrator) ?
Czasem się zdarza, że jak wybierzesz kompatybilność z XP to nie działa, a jak wybierzesz Windows NT to w magiczny sposób zaskakuje ;)

2010-05-31T22:20:32+01:00

też bym stawiał na instalację na czysto systemu ponoć upgrade wolniej działa niż instalacja czystego systemu
próbowałem wszystkich trybów zgodności jakie są w viście
choć nie wyłaczałem kompozycji pulpitu jeszcze spróbuję i dam znać czy poszło.

2010-05-31T22:23:09+01:00

Gdybyś chciał prywatną solucję instalacji Win 7 - możesz napisać do mnie na GG ;)
Instalacja nie powinna Ci sprawić wielkich kłopotów - to w końcu dziecko "user-friendly", a nie Linux, który to już większa szkoła jazdy :tak:

-- 31 Maj 2010, 22:25 --

2010-05-31T22:39:35+01:00

Korzystałam zarówno z wersji 'migracyjnej' jak i z instalacji czystej i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, poza oczywistym, że przy migracji nie musiałam instalować całej masy oprogramowania.

@Anthrox, instalacja Linuxa jest tak samo, a być może nawet bardziej, user-friendly niż Windows. Odpowiednia konfiguracja systemu to już inna bajka...

2010-05-31T23:06:25+01:00

Teoretycznie masz rację, Demonic - ale bardziej miałem na myśli, że 5 letni system po migracji nie odrodzi się jak feniks z popiołu - chyba, że instalator Win 7 w jakiś magiczny sposób wykryje, które wpisy są zbędne.
A jak sama miałaś okazję niedawno się przekonać z tabletowym problemem - nadal należy go prowadzić za rączkę.
Co do Linuxa - tutaj masz większe pole do popisu, ja raz kupiłem gazetkę za 50 zł z wersją darmowego Linuxa i już wtedy z pingwinem się nie polubiłem - poczułem się naciągnięty, sama gazetka do dzisiaj siupa w szafie :lol2:

2010-05-31T23:59:58+01:00

Jeżeli ktoś dobrze traktuje system to wszystko będzie w jak najlepszym porządku, co innego jeśli rozmawiamy o osobach, które co miesiąc lub przy pierwszym problemie, skłonne są do formatu i ponownej instalacji.
Tabletowy problem nie ma tutaj nic do rzeczy -- stery tak czy inaczej trzeba było zainstalować, a systemu raczej nie prowadzi się za rączkę, gdyż z nowym sprzętem tabletowym działa bezbłędnie, ja mam archaiczny egzemplarz.
A tak poza tym nie jest to czasem offtopic?

2010-06-01T10:32:39+01:00

Niestety i tym razem nic z tego nie wyszło.Dalej dzieje się to samo.
A co do Win7 miałem okazję już instalować to nowe cacko i jest bardzo podobnie jak w Viście instalacja jest prosta
miałem 90 trial z msdn w wersji enterprise.Widocznie jądro systemu jest mocniej zmienione niż myślałem.
Co zresztą odczułem przy starcie i zamykaniu systemu.

2010-06-01T12:24:11+01:00

Na necie jest dużo "cukierków" dla niegrzecznych chłopców, aby przedłużyć okres testowy ]:->
Co do problemu - sprawdzałem na Vista Ultimate i tam EXEk działa, więc przyczyną może być rzeczywiście okrojona wersja systemu :huh:

2010-06-01T12:48:11+01:00

:haha: korzystałem do oporu...
bardzo możliwe że tak jest z tym systemem choć z drugiej strony nie wiadomo czy acer nie wprowadził jakichś modyfikacji do system oprócz tych śmieci a z innej beczki ciekawe czy to nie sprawka pakietu comodo bo z tego co słyszłem też lubi blokować to i owo ale u mnie pierwszy raz by się to zdarzyło...

2010-06-01T13:06:47+01:00

Łatwo to sprawdzić - uruchom Vistę w trybie awaryjnym i spróbuj odpalić EXEka...
Jeśli zadziała to znaczy, że coś Ci blokuje.

2010-06-01T14:56:43+01:00

Bingo coś jednak blokuje w trybie awaryjnym exek zaskoczył z tym że wziąłem na warsztat jaguara tyle że poszedłbez dźwięku.
czyli coś blokuje odpalenie exeka w trybie "normalnym" teraz będę kombinował co blokuje ale to nie comodo bo zakoń czyłem jego proces i też nie poszedł

2010-06-01T15:03:56+01:00

W trybie awaryjnym prawdopodobnie dźwięk nie działa, bo nie wczytują się sterowniki karty dźwiękowej, acz mogę się mylić, bo dawno nie wchodziłem. No to czekam na relacje :)

2010-06-01T16:31:00+01:00

Ja bym stawiał na zaśmiecony windows raczej

2010-06-01T16:47:51+01:00

To był jednak comodo po jego odinstalowaniu exeki ruszyły. :hee:
A co do windowsa to staram się trzymać porządek regularnie czyszcząc rejestr i używam oczyczszcania dysku
a do uswania programów mam revo uninstaller system mi tak trzyma już około roku i nie mam z nim problemów.

-- 02 Cze 2010, 00:28 --

Anthrox za poradę wiszę ci dobrego browara :-E
Dzięki.

2010-06-01T23:44:32+01:00

Mam taki sam problem, wszystko było wporzo póki nie zainstalowałem karty dźwiękowej. Czyżby to ona?!

Return to Błędy