Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Zgłoś błąd na plandece z grą, a następnie załóż temat na forum.
Dzięki temu na pewno nie przegapimy Twojej sprawy przy aktualizacji.

Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

W tym temacie kontynuujemy boje Santy z Windows10 plus Avast o działanie trainerów, żeby już nie zaśmiecać wątku Trolls'n'Oscar.
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 909
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 0

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Wprowadzenie:
Do tutejszejszego zespołu kryzysowego zgłosił się @santa13 z problemem nagłego nie działania większości trainerów w exekach v2.6.
Opisywane objawy sugerowały na problem z modułem olesia.

Zastosowana prewencyjna procedura nie przyniosła oczekiwanego rozwiązania problemu (zaznaczmy, że santa jest doświadczonym beta testerem i wie co to "Activate trainer"):
1. Nie pomogło usunięcie plików w %localappdata%/TheCompany
2. Nie pomogło odinstalowanie programu antywirusowego Avast

Po przeprowadzeniu dokładniejszego wywiadu okazało się, że moduł olesia odpowiada (nie został całkowicie zablokowany) - jednak nadal nie wywołuje on funkcji trainera.

Zastosowano wobec tego indywidualną terapię w postaci wysłania do zgłaszającego przygotowaną specjalnie dla niego wersję exe mającą zebrać więcej informacji o problemie.

Obecnie ze względu na RODO nic więcej powiedzieć nie możemy.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11874
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 10:30
Online: 284d 1h 9m 5s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Zapewne zostały jakieś pozostałości po Avast. Nawiązując do wpisu kiva w Beta.
Usuwając telemetrię aktualizacje i inne badziewia, dalej możesz odpalać exeki nawet pomimo braku tych szpiegów.
Mi normalnie odpaliło exeka z trainerem w poprzedniej wersji. Oczywiście majkosoftowe bajery mam powłączane - a po cholere mi to wyłączać ? Defender właściwie nie zareagowal.

Sancie sugerowałbym włączyć defendera - w zupełności wystarczy a zrobił się faktycznie lepszy niż Avast i posiada ochronę real time. No i odciązysz kompa. Pytanie dla santy, możliwe że tu spierniczyła ci dzialanie exeków najnowsza aktualka tzn wersja 1803.
I am True Vault Hunter !
User avatar
roki76 Poland (pl) Male
Kilof of Justice
 
Posts: 4546
Joined: 30 May 2010, 13:18
Last Visit: 10 Aug 2018, 12:12
Online: 133d 19h 21m 18s
Location: Pszów
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 946
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

same się te aktualizacje pobierają, wystarczy, że wyłączam kompa i sru, krok 1 z 3... :)
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2336
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 23:07
Online: 101d 16h 20m 27s
Location: Silesia
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 798
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

santa13 wrote:same się te aktualizacje pobierają, wystarczy, że wyłączam kompa i sru, krok 1 z 3... :)


Destroy Windows Spying?
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 909
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 0

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Po wspólnych testach diagnoza brzmi następująco:
U santy13 poprawnie uruchamia się moduł olesia (działa m.in. klawisz END i Quit pod F12) - przez co wyjście powoduje zapis plików z gry na dysk.
Za to nie działa wczytanie pliku trainera, w którym zawarte są informacje jak ma działać trainer (pomimo, że plik znajduje się w pamięci).

Dlaczego to się dzieje, to obecnie niewiadoma.
W mojej ocenie przyczyna tkwi w jego systemie - wszystko mu działało poprawnie do czasu i nagle przestało.
Jest też jedyną osobą, która ma problem.

W związku z tym zalecane działanie na tę chwilę to w tej chwili słynne "format c:" lub poszukanie rozwiązania we własnym zakresie.

Z zainteresowaniem będę śledził wątek.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11874
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 10:30
Online: 284d 1h 9m 5s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

santa13 wrote:same się te aktualizacje pobierają, wystarczy, że wyłączam kompa i sru, krok 1 z 3... :)


No i masz przyczynę, sformatuj c: i zainstaluj Win10 od nowa (od razu pobierz wersje z apdejtami np 1803, bo z 1804 coś tam podobno jakieś problemy były właśnie chyba z Avastem!), potem jak już polecałem Destroy Windows Spying, żadnych chwastów Avastów, a gwarantuje, że wszystkie trainery zadzałają.

PS.Jeśli automatycznie zapdejtował Ci do 1804 czyli aktualizacji kwietniowej to może też być jakaś przyczyna, tak mi się właśnie przypomniało, że ktoś też miał jakieś problemy po aktualizacji Win10, oczywiście tam problem był nieco inny, ale kto wie, u każdego może się inaczej objawić. Zerknij:
https://www.wykop.pl/link/4329741/windows-update-1804-rozwalil-mi-system/
PS2.Ja w każdym razie apdejtuje Win10 jak pojawi się już sprawdzone, pewne ISO z daną rewizją jak obecnie np 1803 czyli z marca, a potem blokuje automat i nie ma żadnych problemów i to najlepiej od czystej instalacji. Po prostu jak już Windows jest napuchnięty i coś tam niedomaga, że żadne czyszczenia nie pomagają to instaluje całą nową wersję po formacie i tyle. Szybko wygodnie i bezpiecznie. :tuptup1: Może nie uwierzysz, ale na lapku, z którego to aktualnie piszę mam stareńką wersję 1511 czyli listopad 2015! i nawet miałem to 1803 instalować niedawno, ale na razie wszystko zasuwa więc mi się nie chce. Niedługo na drugim będę instalować bo dysk zmieniłem więc dam znać, jak się będzie ten 1803 sprawować. :-P
A więc jak radzi "informatyk":
Image
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 909
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 0

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Z tego co czytam z artykułu to chyba powinienem poczekać na kolejną aktualizację, która poprawi co nieco :P No i podstawa to nie dawać automatu w aktualkach...
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2336
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 23:07
Online: 101d 16h 20m 27s
Location: Silesia
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 798
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

santa13 wrote:Z tego co czytam z artykułu to chyba powinienem poczekać na kolejną aktualizację, która poprawi co nieco :P No i podstawa to nie dawać automatu w aktualkach...


Nie musisz na nic czekać, Build 1803 jest pewny i sprawdzony, powinien Ci wystarczyć, nie słyszałem o jakichś problemach z nim związanych, nowa aktualizacja (1805?) znowu nie wiadomo jak się zachowa, do tego jak już mówisz poblokować co trzeba i niech gra muzyka. ;) Jakbyś się tak długo nie zastanawiał to już dawno byłoby po wszystkim, a tak tracisz czas, a na końcu i tak okaże się, że będziesz instalować od nowa. :-P

PS.Chyba masz w miarę szybki sprzęt, że nie odczuwasz spowolnienia jakie dają te wszystkie telemetrie i autoapdejty w Win10, ja miałem okazję używać go na sprzętach z Atomem (tablet, tani lapek Pentium/Celeron ale AtomCore) i powiem Ci, że bez poblokowania tego syfu nie dało się tego normalnie używać. Aha pewnie wiesz, że w samym Windows10 nie da się całkowicie wyłączyć aktualizacji, a jedynie je opóźnić i to tylko w wyższych wydaniach jak np. Professional, stąd potrzeba stosowania tych wspomnianych programików typu Destroy...
A więc do dzieła i powodzenia! :-E

-- 14 Cze 2018, 10:10 --

@Santa, w związku z naszą rozmową na SB, rozumiem, że tylko poblokowałeś sobie dalsze aktualizacje, więc w kwestii EXEków i trainerów nic się nie zmieniło, trochę szkoda, bo myślałem, że od razu zrobisz porządek i zainstalujesz od nowa winde (bezproblemową wersję 1803). Trochę to też bez sensu bo skoro jest jakiś problem po ostatniej (1804) aktualizacji, to już nowej, która by go mogła naprawić Ci nie ściągnie i nie zainstaluje. Poblokować jest sens jak wszystko dobrze działa. No nic trudno, Twoja sprawa. :-P
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 909
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 0

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Sorry, ale nie będę wszystkiego od nowa teraz robił. Jak znajdę czas i uzyskam informacje o licencji mojego windowsa to przysiądę, a póki co i tak nie będę siedział na kompie. Mistrzostwa są i dobra pogoda na wyjście z domu.
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2336
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 23:07
Online: 101d 16h 20m 27s
Location: Silesia
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 798
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

santa13 wrote:Sorry, ale nie będę wszystkiego od nowa teraz robił. Jak znajdę czas i uzyskam informacje o licencji mojego windowsa to przysiądę, a póki co i tak nie będę siedział na kompie. Mistrzostwa są i dobra pogoda na wyjście z domu.


Spoko panie, Twoja sprawa, ja się nie obrażam, tylko chciałem pomóc, a z tego co wiem licencja na Windows10 (legalny!) jest zapisywana na serwerach Majkrosoftu, przy pierwszej rejestracji, czy to ściągasz i rejestrujesz jak to z początku było przez rok za free, czy dostajesz z komputerem (na partycji recovery jest instalka) to również po rejestracji. Wtedy MS rejestruje parametry Twojego komputera, zapisuje to na serwerze i przypisuje Ci kod rejestracyjny, od tego czasu po każdej czystej instalacji, naciskasz/uruchamiasz "aktywacje online w firmie Microsoft" czy jakoś tak i automatycznie dostajesz z powrotem swój kod i licencje. Były podobno nawet takie problemy, że oni zapisywali dokładne parametry rejestrowanego sprzętu, więc jak ktoś dysk wymienił czy pamięci dodał to potem były problemy z ponownym uzyskaniem swojego kodu licencji. Dlatego jeśli już swój legalny Win10 masz aktywowany w MS, (nie aktywatorami!) to możesz śmiało ściągnąć nawet z torrentów dowolną wersję instalki ISO już z apdejtami np 1803 (ale uwaga, też nie preaktywowaną crackiem!), a po instalacji aktywować online w MS i powinieneś odzyskać swój kod licencji, oczywiście przypisany do danego, konkretnego komputera. ;)

PS.Mistrzostwa? Jakie mistrzostwa, coś mnie ominęło? :-E
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 909
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 0

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Kolejna osoba zgłosiła mi (posiadacz Windows 10), że ma kłopot z klawiszami trainera na Windows 10.
Coś Microsoft udziwnił w aktualizacji.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11874
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 10:30
Online: 284d 1h 9m 5s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Potwierdzam istnienie problemu, przynajmniej w grze Trolls 'N Oscar na win10.
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3401
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 17:03
Online: 48d 18h 9m 30s
Location: Legnica
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1641
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Właśnie sprawdziłem, również potwierdzam, problem występuje po którejś nowszej aktualizacji Windows10, np. na starej wersji 1511 czyli listopad 2015 wszystko jest jeszcze ok, ale już na 1803 wzwyż (czyli wersji od marca 2018 i nowsze) problem się pojawia, nie działają po prostu klawisze trainera w trakcie gry, mimo oczywiście aktywacji opcji trainera w TCW. Sprawdziłem na razie te wersje, które aktualnie mam zainstalowane na różnych komputerach, dobrze byłoby cofnąć się po wersjach wstecz i zobaczyć po której aktualizacji się to zaczęło i wtedy zerknąć co tam zostało zmienione w change.log. :mysli:
@Kiv_Master I'm the screaming Kiv!!!
User avatar
Kiv_Master Germany (de) Male
BANNED
 
Posts: 909
Joined: 17 Feb 2011, 21:44
Last Visit: 11 Jul 2018, 09:09
Online: 67d 14h 23m 53s
Location: Hamburg/Katowice
Lamps demolished: 3189 (+2232)
Reputation point: 0

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Kiv_Master wrote:Właśnie sprawdziłem, również potwierdzam, problem występuje po którejś nowszej aktualizacji Windows10, np. na starej wersji 1511 czyli listopad 2015 wszystko jest jeszcze ok,


Tu masz rację, pamiętam że parę miesięcy temu było wszystko ok.
Image

siedzi kot na pustyni i mówi :
ku***, nie ogarniam tej kuwety ^^
User avatar
tauri5 Poland (pl) Male
Legenda
 
Posts: 3401
Joined: 26 Nov 2011, 15:44
Last Visit: Yesterday, 17:03
Online: 48d 18h 9m 30s
Location: Legnica
Lamps demolished: 0 (+0)
Reputation point: 1641
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Dzięki uprzejmości @santa13 namierzyłem powód niedziałania trainera.
Więc - trainer nie działa, bo nie są ładowane ustawienia klawiszy - a przyczyną jest jakaś zmiana w Windows 10.
Przyjrzę się bliżej temu problemowi.
Jednak zapisywanie klawiszem END powinno działać jak zawsze, bo jest ustawione "na sztywno" w module.
Image
User avatar
Anthrox Poland (pl) Male
Administrator `BO
 
Posts: 11874
Joined: 22 May 2010, 16:48
Last Visit: Today, 10:30
Online: 284d 1h 9m 5s
Highscores: 3
Lamps demolished: 208 (+178)

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Głupi ten Win 10. Dlatego mam 7. :mrgreen:
Elemelek Mistrz w układaniu butelek.

Image
User avatar
Elmek13 Poland (pl) Male
Dowódca Kasztanów
 
Posts: 2702
Joined: 01 Jun 2010, 11:57
Last Visit: Today, 08:03
Online: 24d 17h 17m 48s
Location: Łódź
Lamps demolished: 1245 (+1008)
Reputation point: 836
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Anthrox wrote:...a przyczyną jest jakaś zmiana w Windows 10.

Czyli to będzie robota głupiego, uporasz się z tym a przy którejś kolejnej aktualizacji Win10 znów będą problemy :cisza:
Poradniki - Aktualizacja 7-06-2018
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 7
 
Posts: 1026
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 22:13
Online: 62d 23h 43m 6s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 720
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

A myślałem, że nabroiłem w systemie :D Nie posiadam wcześniejszych kopii systemu, więc nie mam jak się cofnąć. Ogólnie jakoś czuję się nieswojo czasem. Windows 10 po prostu wszystko sam robi praktycznie :P Za niedługo przestanę jeść... Ale przed śmiercią niech zadziałają trainery :D
Amiga: 500/500+/1200 i wiele innych... ;)
User avatar
santa13 Poland (pl) Male
User level 11
 
Posts: 2336
Joined: 06 Nov 2012, 02:06
Last Visit: Yesterday, 23:07
Online: 101d 16h 20m 27s
Location: Silesia
Lamps demolished: 1295 (+1112)
Reputation point: 798
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Re: Nietypowy problem z niedziałającymi trainerami

Post IP: rejestrowane!

Wygląda na to że Win10 nie toleruje nie uczciwej gry :-E
Poradniki - Aktualizacja 7-06-2018
WinUAE

Image
User avatar
chrumcio Poland (pl) Male
User level 7
 
Posts: 1026
Joined: 19 Aug 2011, 16:33
Last Visit: Yesterday, 22:13
Online: 62d 23h 43m 6s
Highscores: 1
Lamps demolished: 396 (+488)
Reputation point: 720
Ciemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna stronaCiemna strona

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Last post

Return to Zgłoś problem

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests