Archiwum Zakładowe

Kompilacja gier Doom

Propozycje tytułów do kolejnych wydań EXEkowych.
Poczytaj najpierw przyklejony temat!
Dostęp do działu: MINIMUM 10 postów
roki76 Prosiłbym o wydanie Amigowych portów gier Doom i Doom II.
Jako że nie wiem które porty na Amigę były by najlepsze podaję link do ppa.pl

http://www.ppa.pl/artykul-Doom.Doom.2.H ... _1187.html
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl:443/exe-dzial-prosb/kompilacja-gier-doom-t711.html
2010-11-11T09:49:32+01:00
Prosiłbym o wydanie Amigowych portów gier Doom i Doom II.
Jako że nie wiem które porty na Amigę były by najlepsze podaję link do ppa.pl

http://www.ppa.pl/artykul-Doom.Doom.2.H ... _1187.html

2010-11-11T11:07:43+01:00

Re: Kompilacja gier Doom

Najlepszy z tego co wiem byl ADoom sam z niego korzystalem i byl jeszcze launcher specjalny tylko nie pamietam jak sie zwal ktorym sie dorzucalo tzw. pliki Instruments zeby byla muzyczka podczas gry no i custom WADy mozna bylo tez nim dorzucic. W sumie to nie wiem czemu taka prosba o to na Amige przeciez jest w cholere rimejkow i portow modyfikowalnych na pc i celowanie myszka tam masz i skakanie sobie mozesz wlaczyc i tekstury i modele powymieniac no full opcja :P Na amidze tylko pamietam ze piksele byly mniejsze i ladniejsze skriny przez to wychodzily zreszta w amisiowym Quake bylo to samo ze ladniejszy ^^ Ogolnie nie jestem ani za ani przeciw uwazam to za zbedne i tyle.

2010-11-11T11:28:40+01:00

No i sam podałeś powód dla którego można by było wydać exe,skoro ładniej wygląda na amidze niż w oryginale :-) Oczywiście niech sami mistrzowie exeków zdecydują czy wydać exe czy nie.

2010-11-11T12:02:57+01:00

Amigowe porty Dooma umozliwiaja gre np. w rozdzialce 1024x768.
Przypuszczam tez ze celowanie myszka i inne dodatki tez mozna wlaczyc, ale jakos nigdy nie byly mi potrzebne i nie mam jak tego teraz sprawdzic.

2010-11-11T17:19:45+01:00

Później obadam tego ADoom, podejrzewam, że config do odpalenia będzie mocno zasobożerny.
Osobiście wolę czasami pograć w Dooma 1 i 2, ale rzadko pod dodatkiem Legacy, a wydawanie
tego pod WinUAE wedlug mnie nie ma sensu. Jak ktoś bardzo chce koniecznie zagrać na Amidze
to przecież może pobrać co potrzeba i zainstalować. I mi się Doom zawsze będzie kojarzył z PC.

2010-11-11T19:22:05+01:00

Jeżeli uważasz że jest to zbędny exek to po prostu nie rób hdf-a. A sam temat zgłaszam do wyrzucenia go do śmieci ;)

2010-11-11T19:53:55+01:00

Config do odpalenia to starczy 030 ale zeby plynnie smigac w wysokich rozdzielczosciach to pod 060 trzeba cos zlozyc niekoniecznie z emulacja karty graficznej. W pctowskich portach Dooma tez sie da ustawic wysoka rozdzialke jednak mimo wszystko na pc tego nie widac ze jest ona wysoka a na amidze bylo to widac. Jesli olesio uwaza ze moze sie tego podjac to spoko ale z doswiadczenia wiem ze troche z tym zabawy. Sluze pomoca bo jeszcze pamietam jak sie odpalalo ADooma z tymi wszystkimi bajerami i moge szybko do tego dotrzec na odpowiednich plytkach.

2010-11-11T20:04:08+01:00

Właśnie analizuje ADoom, bo nie wiem jaką roździelczość byście chcieli 1024x768 czy większą?
Bo ja pracuje na 1440x900. Okiełznałem już sterowniki Picasso96, także będzie można wybrać
ok rozdzielczość, ale z tego co widzę to należy podać koniecznie szerokośc i wysokość również
jako parametry do uruchomienia, bo inaczej bez względu na to jaką damy rozdzielczość to gra
uruchomi się w 320x240 i będzie widać malutkie okienko w rogu. Natomiast w Adoom v1.3 - z
Aminetu, nie widzę nigdzie możliwośći celowania myszką. Jest tylko poruszanie, także się to,
według mnie do WIndowsowego ZDoom czy lepszego według mnie Legacy nie umywa. Jednak
skoro tak bardzo chcecie mieć Doomy pod Amiga to przygotuje taką kompilację 2in1 i podeślę
co trzeba Antkowi. On to ewentualnie jakoś dopieści, ale na exe trzeba tradycyjnie poczekać.

2010-11-11T20:40:28+01:00

Sugeruje zrobienie kompilacji 4in1 załaczajac Evilution i Plutonia Experiment (2 oficjalne rozszerzenia) oraz umieszczenie Dooma 1 w wersji Ultimate czyli z pelnym 4 epizodem. Potrzebne WADy moge zarzucic. Co do ADooma to mozliwe ze mnie pamiec zawodzi co do tej myszki a co do rozdzielczosci chyba wiekszosc z was sie zgodzi na 1280x1024 gdyz zachowuje ona proporcje ksztaltow i wiekszosc dzisiejszych gier oferuje domyslna taka rozdzielczosc. Mozna tez dac cfg dla widescreenow z odpowiednia rozdzialka ale nic nie zaproponuje w tej kwestii gdyz nie uzywam wide'a. Jesli idzie o plynne odpalenie ADooma sugeruje procek 060 jakies 32mb fastu powinno starczyc no i chyba tyle. Nie mialem do czynienia nigdy na zywo z zadna Picasso ale sadze ze 8mb pamieci graficznej w zupelnosci starczy. Zaraz poszperam i poszukam launchera ktorym konfigurowalem wszystko bo ADoom robil za port a tamto badziewo za te bajery z muzyka itp :P pamietam ze do obslugi tego wymagany byl pakiet MUI

-- 11 Lis 2010, 20:40 --

No i znalazlem pakiet nazywa sie GUI4Doom MUI i mozna tam ustawic rozdzielczosci nawet 32 bitowe i odpalac rozne porty nie tylko ADooma.

2010-11-11T21:02:10+01:00

Będzie kompilacja Doom 1 + Doom 2, bo takie posiadam. Na przyszłośc to się rzuca linkami
albo wrzuca jak się da do Strefy Zrzutu, bo ja nie dysponuje wszystkimi grami chyba, że te
pozostałe są łatwe do znalezienia w googlach, ale z tego co pamiętam sam odpowiednie do
Doomów *.wad brałem z linków umieszczonych na zamkniętym forum warezowym. Chociaż
być może - coś w tej kwestii się zmieniło i można je teraz łatwiej znaleźć i pobrać szybko.
Rozdzielczość taką ustawie. Sam napisałeś że launcher jaki znalazłeś jest MUI, a MUI to w
dalszym ciągu dla mnie zagadka, nie będę wrzucał do hdfa całego systemu, jak niektorzy,
bo to nie "po mojemu". Planowałem odpalać odpowiednio ADooma z parametrami. I są do
ADooma inne GUI, ale hdf w moim złożeniu ma być maksymalnie prosty, bez rzeczy jakiś
całkowicie zbędnych jak dodatkowe GUI. Natomiast co do dodania pozostałych Doomów,
to i tak na wydanie gotowej kompilacji poczekać na pewno niestety na tyle długo - że o
wiele szybciej - jak podejrzewam, będzie dla chętnych znalezienie odpowiednich plików
*.wad, a także odpalenie ADooma z pod WinUAE i systemu choćby AIAB już z Picasso 96.

EDIT: te MUI imo odpada. WBADoom wywala error pod Classic WB jak i samym czystym CLI.
Także olewam te lanuchery, a Ty scorpeus jak możez to wystaw albo najlepiej wrzuć - jak
dasz radę - te wszystkie Doomy to ludzie skorzystają. Polecam starszy dodatek Legacy, bo
ZDoom to się nadaje tylko jak chcemy poganiać z wuwuzelą zmiast piły w Doom 2 i tyle,
a zanim będzie exek z dwoma Doomami (ewentualnie Anthrox jak będzie chciał to już na
erapie exekowania doda jakieś inne bajery jak wspomniałem) to ludzie będą sobie mogli
pobrać te wady i odpalić spokojnie pod jakimś portem jaki wolą na PeCetach, gdzie jak
wiesz w każdym porcie, nie ma problemów ze sterowaniem myszką i setupem klawiszy.

2010-11-11T21:15:44+01:00

No toz napisalem ze sluze pomoca wiec ci wrzuce do strefy zrzutu WADy i zrob kompilacje ze wszystkim a nie tylko z czescia niech bedzie wszystko co oficjalne.
Odpalanie ADooma na workbenchu zeby wszystko pieknie ladnie dzialalo nie bylo proste a co do MUI starczy go po prostu miec w workbenchu nie bawisz sie z jego konfiguracja.
Pod amiga jak wlasnie w tym GUI ustawiam wyzsza niz domyslna rozdzielczosc to mam maciupenkie okienko nie wiem czemu pewnie temu ze nie mam emulowanej zadnej karty graficznej amigowej.

Mowisz ze mam wrzucic porty pctowe ? Hehe tylko ze ja jestem maniakiem Dooma wiec to wszystko troche wazy :) Chyba ze mowisz zebym wrzucil podstawowe WADy i porty pod pc bez tekstur dzwieku w mp3 itp bajerow ze wszystko jest praktycznie w pelnym 3D a nie sprajtach :P

2010-11-11T22:02:02+01:00

Nie musisz wrzucać wszystkiego. Wrzuć same pliki *.wad do Doomów, o ile one wystarczą.
Parafrazująć klasyka "wiemy co z nimi zrobić". Także kto będzie potrzebowal to pobierze.

2010-11-11T22:16:59+01:00

Aye aye sir order confirmed :P

2010-11-12T01:58:38+01:00

scorpeus: dzięki, od razu zaktualizowałem sobie w Legacy doom.wad na doomu.wad od Ciebie,
pozostale też wrzuciłem, a także wszystko wrzuciłem do tej wersji amigowej. I przygotowałem
oczywiście hdf, na wydanie którego należy będzie poczekać. Gry będą uruchamiane na configu,
jaki standardowo dołączony jest do ADoom 1.3. Rozdzielczośc jednak ustawiłem na 1024x768,
bo dla takiej gra nie pokazywała warna i wygląda z wgranymi sterownikami Picasso 97 jest ok.
Z tym, że gra wolno "zmywa w dół" grafikę w menu przed pokazaniem dema lub nowej gry i z
tym póki co nic nie wykombinuje. Kompilacja 4in1 trafia do Antka, on niech dalej to obrobi i
ewentualnie później Wam testerom da do obróbki. A i myszkę wyłączyłem, bo i tak nie ma jak
w Legacy czy ZDoomie na PC swobodnego celowania. Brak też opcji w samej grze - kodów dla
klawiszy nie zmieniałem, sterowanie joyem się odbywa, a reszta jak strafe i inne, defaultowo.
Jednak nie ma się co podniecać amigowymi portami, bo wedlug mnie onne ssą. Legacy rządzi.

2010-11-12T08:23:33+01:00

2010-11-12T08:48:14+01:00

No pokazany tutaj DoomAttack tez byl niezlym portem ale koles to na 060 czy 040 wkoncu odpala ? :> bo w opisie pod filmikiem jakby sie nie mogl zdecydowac :P Sadze ze moc 040 ma bo na 060 by wyciagalo wiecej niz 25fps poza tym mogl odpalic Dooma 2 gdzie sie wiecej dzieje ciekaw jestem ile wtedy mialby klatek przy duzej liczbie przeciwnikow i fruwajacych pociskow.

2010-11-12T08:58:24+01:00

Problemy z tłumaczeniem? ;)
Pisze wyraźnie: Odpalony na A1200 z 060 używając zoptymalizowanego algorytmu "Crunchy to Pixel" pod procesory 040+ (ten + oznacza "lub wyższe", w tym wypadku 060).

2010-11-12T11:15:57+01:00

Dzięki Panu Kocimiętce o zdolnościach wokalnych bijących na głowę Edytę G. zainteresowalem się
tym DoomAttackiem i zrobiłęm nową kompilacje. Niestety za cholerę nie można nic wskórać z tym
C2P i ustawić roździelczości wyższej niż 640x480. Wprawdzie Picasso96 pozwala na większa, ale i
tak gra jest później w okienku 640x480. Może póxniej Antek coś z podeslanym mu hdfem jeszcze
wykombinuje. Port trzeba przyznać, że fajny. Jest obsluga myszki jak należy, celowniczek, ładny
setup w ktorym klawisze już ustawilem na ASDW spacja, shift i reszta myszka: lewy shot, jump
prawy, a zmiana broni środkowy przycisk. Gra działa też znacznie szybciej - niż pod ADoomem.

2010-11-12T12:58:57+01:00

olesio wrote:Dzięki Panu Kocimiętce o zdolnościach wokalnych bijących na głowę Edytę G.
LOL, jak to wyjdzie na jaw to głowy się potoczą! :-E

2010-11-12T13:06:45+01:00

Jam żech zawinił - ale tylko w przypadku olesia, ktory juz stosowny pliczek skasowal ]:->

Return to Dział próśb