Polski

Czy na Amidze były tylko gry? ;) .exe z workbench

Inne sprawy niemieszczące się w powyższych działach
Saykando Od pewnego czasu szukałem programów na Amigę. Kiedyś udało mi się znaleźć DeluxPaint IV :)
i tu nasówa się pytanie do Twórców Exe-ków - czy w ramach promocyjnych (np. odświętnie ;) ) mogliby wydać exeka z... workbench 3.1 z dyskiem twardym np 100 MB oraz jakimiś ciekawymi programami, takie ukoronowanie Waszej pracy by pokazać młodym co było i jak działało gdy Windows był jeszcze w pieluchach :)

Poza tym mam kilka książek do Amigi oraz jedną z DP IV, jak ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić skany i dać na forum :)

Pozdrawiam :amen:
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/exe-inne-sprawy/czy-tylko-amidze-byly-gry-t395.html
2010-08-21T13:52:01+01:00
Od pewnego czasu szukałem programów na Amigę. Kiedyś udało mi się znaleźć DeluxPaint IV :)
i tu nasówa się pytanie do Twórców Exe-ków - czy w ramach promocyjnych (np. odświętnie ;) ) mogliby wydać exeka z... workbench 3.1 z dyskiem twardym np 100 MB oraz jakimiś ciekawymi programami, takie ukoronowanie Waszej pracy by pokazać młodym co było i jak działało gdy Windows był jeszcze w pieluchach :)

Poza tym mam kilka książek do Amigi oraz jedną z DP IV, jak ktoś jest zainteresowany to mogę zrobić skany i dać na forum :)

Pozdrawiam :amen:

2010-08-21T14:11:31+01:00

Re: Czy tylko na Amidze były gry? ;)

Zdaje mnie się że - jeżeli dobrze rozumiem pierwszy post - tytuł tematu powinien brzmieć "Czy na Amigę były tylko gry?" gdyż w tytule "Czy tylko na Amidze były gry?" podmiot liryczny pyta o dostępność tychże także na inne systemy. :haha:

Ale popieram. Miło by było tak na szybko sobie włączyć system i pocykać po ikonkach, a jakby jeszcze jakieś programiki były... dla 1.3 można by dać Sonixa, Fantavision... dla 2.x już sam program "Say" byłby dobry... dla 3.1 jakieś sporo by się programików AGA-only znalazło.

2010-08-21T14:17:21+01:00

Re: Czy na Amidze były tylko gry? ;)

No fakt, tytuł poprawiony :D wakacje to umysł odpoczywa ;)
ale co do literówek które jeszcze wyłapuję to muszę klawiaturę w lapku wyczyścić a nie wiem jak ją zdemontować ;/ :mad:
co do wersji systemu , jakby to przeszło to możnaby było ułożyć je hronologicznie ;)

2010-08-21T18:30:49+01:00

Re: Czy na Amidze były tylko gry? ;) .exe z workbench

Amiga była przeważnie do gier. Co mnie niezmiernie cieszy. Ale jak ktoś lubił się bawić to grzebał Deluxe Paint. A potrafiły wyjść niezłe cuda.

2010-08-21T20:36:06+01:00

Na razie nastawiliśmy się na gry i demka - w przyszłości nie wykluczamy wydania workbencha z dostępem np. na dysk C:\ D:\ i co tam jeszcze chcecie - ale czy nie lepiej pobrać wtedy gotową partycję ? Workbench jest już dla bardziej zaawansowanych użytkowników. A taki uzytkownik zapewne bez trudu sciagnie gotowy obraz partycji workbencha - w czym niby tutaj exek sie przyda? :-)

2010-08-21T21:46:46+01:00

Po prostu jak dla mnie (nie chce by wazelinka ciekła) to super potraficie połączyć program amigowy i emulator.
Zwykły szarak będzie zadowolony grając w np.Super frog . Ale może mieć też mylne przekonanie że Amiga miała system tekstowy ala C64(co i to nie jest do końca prawdą), natomiast miło byłoby wrócić wspomnieniami jak ten system działał "niezawodnie" ;) . To jest tylko propozycja, bonus do Waszej pracy.
Mi np po trudach z winUAE udało się zainstalować workbencha i nie ukrywam - byłem z tego dumny bo kłopot sprawiała mi właśnie taka partycja w emulaku :)

Ale tak jak pisałem to tylko propozycja bo nikt nie pisał nic o programach na Amige.
... a taka perełka jak X-copy to napewno zapisała się w pamięci :D

2010-08-22T00:08:03+01:00

Saykando wrote:X-copy

Znany i lubiany program do kopiowania gier na Amigę. W pamięci zapisały mi się też pliki Mod. Programy pisali, ale nie każdy zwracał na nie uwagę. :roll:

2010-08-22T02:10:36+01:00

Gdyby było wsparcie z nagrywaniem dyskietek na Amigę bezpośrednio z exeka to takie coś by się znalazło - i wiecie że to nawet realne ? Potrzebny jest tylko kontroler, który mam u siebie w PC - jednak nadal nie został dobrze scalony z WinUAE - taki shoonay na pewno już kojarzy nazwę - podpowiedź: ogon kota :hee:

2010-08-22T14:38:32+01:00

Anthrox wrote:taki shoonay na pewno już kojarzy nazwę - podpowiedź: ogon kota :hee:
Nie do końca "ogon kota", raczej "kocia łasica", razem ten wyraz chyba nic nie znaczy. Ale tak, w logo jest ogon i to chyba koci nawet, więc może się mylić. ;)

2010-08-22T14:55:31+01:00

A tak w ogóle to o co lata? :haha: Z tym kocim zadem?

2010-08-22T17:30:23+01:00

Zrobienie exeka z systemem mija się z celem a dlaczego wymieniam poniżej

- Brak modyfikacji w wersji exe systemu
- brak wyodrębnienia zapisanego np obrazka z DP IV
- nie mamy możliwości dodania osobnych obrazów dysku z np z Artami do programów
- Np chcemy posłuchać muzyki w formacie .mod muszą już być w kompilacji dodane. inaczej swoich nie posłuchamy
- jak już nawet zrobimy swój rysunek lub jakąś inna rzecz w exeku to aby pamiętał trzeba robić save taki jak w grach
inaczej po ponownym uruchomieniu swoje prace stracimy.

Więc najlepsze rozwiązanie to zrobienie gotowego obrazu z systemem (.HDF) w którym będziemy mogli robić co chcemy i ustalenie jednego konfigu sprzętowego aby osoby które nie znają się na emulatorze nie musiały pytać jak to ustawić itp..

Ja mogę zrobić taką partycję z rozbudowanymi programami na życzenie

np.. Amiga OS 3.1 z Mui + Deluxe Paint 5, Pprofesional Paint, Hippo Player, Directory Opus (Magellan 2), Elastic Dreams i inne programy

2010-08-22T17:58:44+01:00

Byłoby to ciekawe, tak wydać taki pakiet np. na 1 listopada lub 6 grudnia ;) z kilkoma programami itp. Nie znam się na programowaniu, bo jeśli bym coś potrafił zrobić to z chęcią starałbym się do Was dołączyć (jak byście pozwolili :-E ) a tak to kapiszon :hmm:

2010-08-23T00:48:17+01:00

W przyszłości na pewno przydają się osoby pilnujące porządku na forum...

2010-08-23T08:02:50+01:00

...To dobra wiadomość :haha:

Dziękuję za zainteresowanie się moim postem/propozycją oraz odpowiedzią na mój pomysł :-)
Pozdrawiam

2010-08-23T08:51:55+01:00

RoniWorlds wrote:Więc najlepsze rozwiązanie to zrobienie gotowego obrazu z systemem (.HDF) w którym będziemy mogli robić co chcemy i ustalenie jednego konfigu sprzętowego aby osoby które nie znają się na emulatorze nie musiały pytać jak to ustawić itp..
Ja mogę zrobić taką partycję z rozbudowanymi programami na życzenie
np.. Amiga OS 3.1 z Mui + Deluxe Paint 5, Pprofesional Paint, Hippo Player, Directory Opus (Magellan 2), Elastic Dreams i inne programy

A ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że czekam z niecierpliwością. Z chęcią bym zobaczył także Real'a 3D.

Jak już to zrobicie to będziecie mogli zmienić nazwę na The Company Corporation :haha:

2010-08-23T17:07:15+01:00

Jak się zdecydujemy już wydać (na razie nawet demek nie zaczelismy wrzucac) to trzeba bedzie zrobic listę softu, ale to póki co koncept - ciężko bedzie zrobic takiego workbencha, który dogodzi kazdemu :(

2010-08-23T21:27:00+01:00

mój pomysł miał opierać się na demonstracji potencjału WB.
np gdy uruchamiamy grę Legion to ładował się WB bez żadnych dodatków. inna sprawa jeśli po uruchomieniu go będziemy mogli poczuć swobodę i funkcjonalność systemu dzięki kilku programom, pobawić się w ustawieniach itp. coś ala live CD z linuxa - uruchamiamy,badamy/testujemy, i po "zabawie" wracamy do starego (przeważnie) windowsa ;)
teraz to już czysta fantazja ale botowalny WB 1.3 lub 2.0 to byłby szok dla np kolegi albo denerwujących kuzynów (8-12 lat) dla których internet i komputer + gry to jedyna rzecz na świecie :) takiego uczucia zawiedzenia w ich oczach nie kupicie w sklepie :haha:

2010-08-23T23:12:08+01:00

Saykando wrote:mój pomysł miał opierać się na demonstracji potencjału WB.[...]

[...]takiego uczucia zawiedzenia w ich oczach nie kupicie w sklepie :haha:
Na widok WB? :-E

2010-08-23T23:14:40+01:00

mi na widok WB staje ;)

Return to Inne sprawy