Polski

Kod żródłowy

Inne sprawy niemieszczące się w powyższych działach
tomi Witam wszystkich,

Czy wie ktoś,jakim programem można się dobrać do kodu gier na Amidze? Jesli to w ogóle możliwe. Interesują mnie pliki graficzne i możliwość przetłumaczenia gry. Czy można jakoś sprawdzić w jakim języku została napisana gra "Voyages of Discovery" ?

Z góry dzieki.

Pozdrawiam :-)
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-inne-sprawy/kod-zrodlowy-t914.html
2011-02-16T00:00:33+01:00
Witam wszystkich,

Czy wie ktoś,jakim programem można się dobrać do kodu gier na Amidze? Jesli to w ogóle możliwe. Interesują mnie pliki graficzne i możliwość przetłumaczenia gry. Czy można jakoś sprawdzić w jakim języku została napisana gra "Voyages of Discovery" ?

Z góry dzieki.

Pozdrawiam :-)

2011-02-16T00:43:02+01:00

Re: Kod żródłowy

Na dobry start możesz zacząć edytować plik używając jakiegoś hex edytora - najczęściej wtedy edytujesz "binarkę" gry.
Tak kiedyś tłumaczono gierki :)

Niektóre mają pliki tekstowe, ale rzadko się zdarza.
Voyages of Discovery - hmmm, niech Ci ktoś sprawdzi, bo teraz testuję v2.5 Alfa exeków i akurat w tym momencie nie mam w swoim grafiku wolnego czasu na analizę.

Oleś niech się wypowie albo esial :hee:

2011-02-16T02:09:16+01:00

Same teksty przy zachowaniu długości dało by radę, bo z tego co widzę są w niescrunchowanym ani niezakodowanym jakimś crypterem pliku.
Nie wiem czy wszystkie teksty dało by radę, bo napisów z górnego menu podczas gry nie widzę w exeku, a grafika jest w jakiś plikach .fdl,
a mi to nic nie mówi. Stosując spychologie, Anthrox na mnie zrzucił obadanie, to ja do tablicy wywołuje esiala, który na pewno ma większe
doświadczenie w grzebaniu z grami, bo potrafił podmienić flagę w "Strangers" i inne cuda umie. Bo ja to tam ledwie WinUAE odpale i tyle.
Dodam tylko, że patrzyłem na pliki "V.O.D." w wersji 1.2, w przygotowanym hdfie, który chyba nadal czeka - na wydanie w tejże wersji.

2011-02-16T03:16:38+01:00

Nie spycham, bo ja to w końcu sam mogę sprawdzić :-)

2011-02-16T13:46:57+01:00

Dzięki chłopaki za odpowiedź :-)
Zacząłem wczoraj czytać małą książkę o C++ i spodobało mi się. Programista prędko ze mnie nie będzie ale to już jakiś początek :-)
Jakiego konkretnie programu trzeba by uzyć aby "wejść" do VOD ?

Pozdro

2011-02-16T14:05:01+01:00

Jeżeli chcesz modyfikować gry to C++ Ci się nie przyda -- raczej nie dostaniesz kodu źródłowego gry.
Albo edycja albo deasemblacja, więc tutaj bardziej znajomość assemblera się przydałaby.

Jeżeli chcesz pisać gry to C++ ok.

2011-02-16T14:10:19+01:00

A jakim programem konkretnie mozna by "wyciągnąć" same grafiki z gry? W C++ da się napisać na nowo VOD ( z własnymi modyfikacjami), ale zrobienie grafiki to juz nie takie proste -tu trzeba mieć talent.

2011-02-16T14:15:33+01:00

to zależy.

Dam Ci przykład z hitowych produkcji na PC

GTA IV -> do modyfikowania grafiki należy rozpakować pliki, w których znajdują się bitmapy
Max Payne -> do tłumaczenia trzeba było również rozpakować pliki

Ogólnie każda komercyjna gra lubi zapisywać w swoim "własnym" formacie, więc trzeba przygotować unpackera, a to już ciut wyższa szkoła jazdy.
Inną sprawą są polskie czcionki... :-)

Moja rada - pobierz spolszczenie w/w gier i przeanalizuj ;)

2011-02-16T14:37:48+01:00

Jeżeli zależy Ci na modyfikacji gry nie ma chyba sensu pisać jej od nowa '? :)

2011-02-16T14:47:38+01:00

Szukam tego spolszczenie ale nigdzie nie mogę znaleźć.Jakby ktoś znal linka to będę wdzięczny.
Do modyfikacji nie trzeba pisać na nowo ale z tego co czytam to jest to bardzo trudne i wymaga już zaawansowanej wiedzy.Z resztą do pisania w C++ też ale tutaj chociaż po jakimś czasie bedę wiedział jak się do tego zabrać.

Pamiętam gierki na "comodorku"-czasami wystarczała komenda "list" i wszystko było na tacy :-)
Na Amidze to już nie takie proste.

2011-02-16T15:08:20+01:00

http://www.gtapolska.pl/

Gry na Amigę łatwiej edytować - najszybciej zrobisz to edytując hexowo jeśli nie masz żadnego doświadczenia.
Do edycji użyj więc dowolnego "Hex Editora".

Polecam HDD HexEditor Neo albo Hex Workshop :-)

2011-02-16T15:15:27+01:00

Hmmm jak dla mnie szybciej nauczysz się modyfikować niż jako tako pisać, a do pisania moim zdaniem potrzeba (nawet bardziej) zaawansowanej wiedzy.

2011-02-16T15:25:50+01:00

Ściągnąłem tego Hex Workshop.Trzeba trochę czasu ,żeby to rozgryźć. Dzięki za linki :-)

2011-02-16T15:34:37+01:00

Nie ma uniwersalnego toola do grzebania, co gra to inny sposób...

Na PC to Dungeon Keeper 1 czy Driver np. mają większość danych/parametrów w prostych plikach tekstowych więc łatwo grzebać, Qwejki 1/2/3 schowane większość tekstur, poziomów, dźwięków w plikach *.pk które są zwykłymi archiwami zip.

Polecam Resource Hacker, fajnie się nim można pobawić prostszymi gierkami. Plus jakiś exe packer (UPX np) bo większość jest spakowana. No i jeszcze wcześniej sprawdź PECompact w jakim formacie jest exe.

W grach amisiowych jest trudniej bo albo wszystko jest NDOS albo schowane w plikach o dziwnych formatach. Sam główny EXE gry może i rozcrunchujesz czymś (wszelkie Implodery, Stone Crunchery i inne takie), ale najczęściej się okazuje że zasoby są gdzieś indziej.

Najlepiej skontaktuj się z kimś kto się już na tym zna, DonAdan z grupy Wanted Team, Asman... napewno pomogą.

2011-02-16T15:38:58+01:00

Tudzież Psygore z WHDLoad :-)

Nie zrażaj się ich pomrukiwaniami - to ich powitanie :-E

2011-02-16T15:45:09+01:00

Anthrox wrote:Nie zrażaj się ich pomrukiwaniami - to ich powitanie :-E
LOL, true. Traktuj to jako mobilizacje do napisania kolejnego maila.
Ale przemyśl to dobrze, bo po czasie jak sam się okażesz pomocny to oni będą do Ciebie pisać z prośbami... :-E

2011-02-16T16:09:20+01:00

Niczym się nie zrażam :-)
Jesli w czymkolwiek będę pomocny to chętnie się przysłużę :-)

2011-02-16T17:32:07+01:00

Shoonay wrote:
Anthrox wrote:Nie zrażaj się ich pomrukiwaniami - to ich powitanie :-E
LOL, true. Traktuj to jako mobilizacje do napisania kolejnego maila.
Ale przemyśl to dobrze, bo po czasie jak sam się okażesz pomocny to oni będą do Ciebie pisać z prośbami... :-E

Masz 100% racji :-)

Return to Inne sprawy