Polski

Online Scoreboard w exekach

Inne sprawy niemieszczące się w powyższych działach
GoliBroda Siemanko. Wpadłem ostatnio na pewien pomysł.
Nie wiem na jakim poziomie są wasze umiejętności w programowaniu, sam nie mam o tym bladego pojęcia a wpadło mi do głowy coś fajnego tj. w grach mamy różne highscores i gdyby przerobić to na tablice punktów online ludzi grających w exeki byłoby fajnie.
Co wy na to?
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-inne-sprawy/online-scoreboard-exekach-t3196.html
2013-12-22T01:16:27+01:00
Siemanko. Wpadłem ostatnio na pewien pomysł.
Nie wiem na jakim poziomie są wasze umiejętności w programowaniu, sam nie mam o tym bladego pojęcia a wpadło mi do głowy coś fajnego tj. w grach mamy różne highscores i gdyby przerobić to na tablice punktów online ludzi grających w exeki byłoby fajnie.
Co wy na to?

2013-12-22T01:39:14+01:00

Re: Online Scoreboard w exekach

Każda gra zapisuje je inaczej w pamięci. Jest to trochę roboty. Szczerze pisząc nie chce mi się takiego czegoś kodzić. Już przy kogowaniu tego co Antek nazwał Company Reload czasem puszczały mi nerwy. Ponieważ nasz Antoni chciał mieć niewiadomo co naklepane. Żeby taka dllka jeszcze grała za człowieka.

A wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego. To jest do niczego. I napisanie czegoś takiego wiązało by się z kolejną aktualizacją exekow. A widzieć później znowu "motywujące" qrfowanie kiva na czacie? Nie, to ja dziękuje. Może jednak pomyśli się o tym kiedyś.

2013-12-22T03:37:53+01:00

olesio wrote:Już przy kogowaniu tego co Antek nazwał Company Reload czasem puszczały mi nerwy.

A potem ze łzami w oczach dziękowałeś, bo znalazłeś buga w kodzie.

GoliBroda wrote:gdyby przerobić to na tablice punktów online ludzi grających w exeki byłoby fajnie.

olesio wrote:Każda gra zapisuje je inaczej w pamięci.

Pomysł jest wbrew pozorom w zasięgu ręki - jednak musiałbym sprawę przedyskutować z Demonic.

Koncept #1 - highscore w czarnym oknie
TCW posiadałoby tabelę "Highscores" w menu głównym, gdzie pobieralaby ze strony zatwierdzone highscore. To jest chyba do ogarnięcia, skoro weryfikacja exeka działa :)

Co do zatwierdzania wyników:
Na pewno potrzebny byłby longplay z przechodzenia gry, albo jakiś inny namacalny dowód na uczciwy wynik.
O ile używanie naszych trainerów jestem w stanie wykryć po podesłaniu SGF, tak Cheat Engine nikt nie jest w stanie bez ciągłej obserwacji.

------------------------------------------

Koncept #2 - highscore bezpośrednio w grze
TCW mógłby opcjonalnie ściągać z serwera plik, który rozpakowywałby się w katalogu gry (localappdata)
Jednak jak na to reagowałyby antywirusy nie mam pojęcia ;)

Koncept #3 - highscore na plandece z grą
A tego już chyba tłumaczyć nie muszę?

Koncept#4 - dział na forum
A ten koncept jest zrealizowany, ale mało kto zgłasza rekordy:
rekordy/
high-score/

Do konceptu #4 mógłbym dodać jeszcze informowanie na FaceBooku, że ktoś dopisal nowy wynik - i przedstawiać aktualną listę punktową :mysli:

2013-12-22T09:44:56+01:00

Mi się podoba ten pomysł z tym zapisywaniem wyników on-line na waszym szanownym forum dyskusyjnym . Ta koncepcja bardzo mi się podoba. A wam jak ten pomysł przypadł do gustu? Od kiedy został utworzony nowy dział o nazwie ,,Pomoce do gier” teraz tych w tematach można tam dawać te wspomniane Longplaye to ułatwi nam życie przechodzenia danego exeka bez użycia lub użyciem trainera. Ten system zapisów wyników może się przydać na Facebooku to może pomóc przy wzroście ilości fanów na waszej stronie Amigowej. Ta trzecia koncepcja to najlepiej dać ten cały foldery i pliki localappdata do opcji wyjątki(fałszywe alarmy) to znaczy żeby nie kasowało naszych wyników. Ta koncepcja czwarta jest słuszna i będę na waszym forum dawał swoje rekordy gier .

2013-12-22T11:56:51+01:00

raxor5566 wrote: Lepiej uważajcie Na nasze programy antywirusowe które mogą wykryć i usunąć wirusy, robaki , rootkity, spywar

No raczej od tego są, nie? :-E

Po raz kolejny proszę, popraw post, czytać się tego nie da.

2013-12-22T11:58:32+01:00

Tak

dałem małe poprawki

2013-12-22T17:13:54+01:00

raxor5566 wrote:dałem małe poprawki

Zbyt małe , więc sam poprawiłem.
raxor5566 wrote:Od kiedy został utworzony nowy dział o nazwie ,,Pomoce do gier” teraz tych w tematach można tam dawać te wspomniane Longplaye to ułatwi nam życie przechodzenia danego exeka bez użycia lub użyciem trainera.

Jaki to ma związek z tym tematem?

2013-12-22T17:25:13+01:00

Przecież jak ci użytkownicy(internauci) jak mają tą grę nagrywają , edytują za pomocą jakiegoś programu a potem filmiku rzucają do youtuba potem robią montaż wideo w Internecie . Po obejrzeniu tego lonplayu przecież na samym końcu można zobaczyć czyjeś highscore o to cała filozofia.

2013-12-22T17:26:30+01:00

Tyle że to co piszesz dalej nie ma związku z tematem.

A wracając do tematu. A co z sejwami które exek sam robi po wyjściu poprzez END ? Może udałoby się zaimplementować pytanko po wyjściu: "Czy chcesz przesłać ten plik na serw TC ?" A tam już bez problemu myślę można by było zatwierdzać highscore.
Możliwość oszustwa poprzez wbudowany trainer odpada bo sam na większość tę możliwość zablokowałeś. Więc zostaje tylko problem Cheat Engine no i antywirusów.

2013-12-22T20:50:32+01:00

Ja myślę, że nikt z forum nie byłby tak zdesperowany, żeby bawić się w jakieś cheat enginy żeby tylko zdobyć highscore.

2013-12-22T22:44:57+01:00

GoliBroda wrote:Ja myślę, że nikt z forum nie byłby tak zdesperowany, żeby bawić się w jakieś cheat enginy żeby tylko zdobyć highscore.

my może nie, ale ktoś pewnie się znajdzie kto chciałby zabłysnąć, pomysł ciekawy

2013-12-23T01:28:40+01:00

GoliBroda wrote:Ja myślę, że nikt z forum nie byłby tak zdesperowany, żeby bawić się w jakieś cheat enginy żeby tylko zdobyć highscore.

znam conajmniej jedną osobę, która by oszukiwała, bo robiła to na flashówkach ;>

2013-12-23T03:41:04+01:00

roki76 wrote:oże udałoby się zaimplementować pytanko po wyjściu: "Czy chcesz przesłać ten plik na serw TC ?" A tam już bez problemu myślę można by było zatwierdzać highscore.

To stanowi najmniejszy problem w tej chwili. Takie udogodnienia można snuć jak system highscore będzie już działał, a potem wymyślajmy ułatwienia.

2013-12-23T17:10:05+01:00

najłatwiejszy sposób to printscreen przy gameover w miejscu gdzie jest pokazany wynik, printscreen robi tylko ten wyznaczony kawałek z wynikiem. Ale wtedy by trzeba było ustawiać ręcznie kto lepszy od kogo.
Printscreen gdzieś się wysyła, i cośtam się robi ale o tym już nie mam pojęcia :D

2013-12-23T17:31:15+01:00

Tylko że tu na forum już możesz w jednym temacie tak robić dorzucając dodatkowo SGF-a z gry, żeby można było wykluczyć cheaterstwo ;) A my tutaj debatujemy na możliwością wdrożenia do exeka online'owego scoreboardu, tak jak w temacie ;)

2013-12-23T18:19:29+01:00

No a gdyby znaleźć jakiś plik, lub skrypt odpowiedzialny za te właśnie punkty, na 100% wynik jest zapisany gdzieś jako liczba (zdaje sobie sprawę, że w każdym exeku inaczej i w innym miejscu) no a jak tę liczbę już się wyodrębni zrobienie scoreboardu to chyba najmniejszy problem.

2013-12-23T18:54:26+01:00

Przeczytaj mój post napisany nieco wyżej niż ten ostatni ;)

2013-12-23T20:47:48+01:00

Średnio widzę ten pomysł. Nawet jeśli nic z tego nie ma to zawsze znajdą się jakieś buce na czitach. Jak zobaczyłem highscore na stemowym Superfrogu to się załamałem. Przechodzisz tu człowieku całą mapę, zbierasz wszystko i zgarniasz kilkadziesiąt tys. punktów. A na czubku listy ziomki z kilkudziesięcioma milionami przy nicku. Po co to robią i co z tego mają? Nic, tylko miejsce na czubku jakiegoś uwno wartego rankingu. Nawet szacunu na dzielni nie zdobędą bo to nawet nie pinball czy inny rankingowy tytuł ukierunkowany na trzepanie punktów. Zawsze jacyś amatorzy oszukiwania się znajdą. Po co, na co? Cholera ich wie.

2013-12-23T21:45:51+01:00

Stąd adiq22 propozycja jedynego niepodważalnego dowodu - longplaya.
Może być udostępniony tylko na użytek administracji (logiczne, że niektórzy nie chcą zdradzać sekretów jak nabili pkt. w danej grze)
Każdy inny dowód idzie spreparować - nawet zwykłym fotoszopem ;)

Return to Inne sprawy