Polski

Sensible World of Soccer - aktualizacje składów

Inne sprawy niemieszczące się w powyższych działach
ortodox Witam serdecznie Szanownych miłośników gier retro, a w szczególności tych pałających szczególną sympatią do gry wymienionej w tytule!

Chciałem zadać pytanie Szanownej Administracji, jednocześnie oferując swoją pomoc. Czy istnieje możliwość wbudowania edytora do gry Sensible World of Soccer? Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy mógłbym jakoś pomóc w aktualizacji składów w tej grze na dzień zamknięcia okna transferowego zima 2011? Czy mógłbym otrzymać jakąś wersję gry, na bazie której powstają exeki celem aktualizacji składów lig europejskich? Jako, że sesja już za mną - z chęcią podejmę się tego mozolnego zadania.

Pozdrawiam!
Page 1 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/exe-inne-sprawy/sensible-world-soccer-aktualizacje-adow-t883.html
2011-02-02T15:46:39+01:00
Witam serdecznie Szanownych miłośników gier retro, a w szczególności tych pałających szczególną sympatią do gry wymienionej w tytule!

Chciałem zadać pytanie Szanownej Administracji, jednocześnie oferując swoją pomoc. Czy istnieje możliwość wbudowania edytora do gry Sensible World of Soccer? Jeśli nie ma takiej możliwości, to czy mógłbym jakoś pomóc w aktualizacji składów w tej grze na dzień zamknięcia okna transferowego zima 2011? Czy mógłbym otrzymać jakąś wersję gry, na bazie której powstają exeki celem aktualizacji składów lig europejskich? Jako, że sesja już za mną - z chęcią podejmę się tego mozolnego zadania.

Pozdrawiam!

2011-02-02T16:15:26+01:00

Re: Sensible World of Soccer - aktualizacje składów

Super inicjatywa mam nadzieję, że jeśli to możliwe bo nie wiem czy jest, spotka się z zainteresowaniem Antka i coś podziałasz w temacie :)

2011-02-02T16:39:35+01:00

O ile mnie pamięć nie myli, to z Sensiblem w wersji WHDLoad był problem jeśli zmieniłeś składy - gra się wieszała po pierwszym sezonie :(
Coś tam ktoś tam pisał o tym na EAB parę lat temu, sam u siebie sprawdziłem i tak właśnie było... czy jest nadal i czy tylko w wersji WHD? Nie mam pojęcia, dawno nie grałem.
Niech ktoś najpierw sprawdzi żeby na daremno wszystkiego nie zmieniać.

2011-02-02T16:44:40+01:00

Galahad z Fairlight ładnie rozłożył swosa na czynniki pierwsze.
Więc edycja składów jest prosta i jak najbardziej możesz "updatnąć" ligę.

Ten plik należy zedytować:

TEAM_028.7z

Plik edytuje się BODAJ edytorem napisanym specjalnie przez Galahada pod Amigę i nie istnieje wersja dla Windowsa.
W tym miejscu niech się wypowie olesio, który jest fanem gry oraz bez problemu jest w stanie napisać edytor dla Windowsa <podsuwam mikrofon>

2011-02-02T20:23:12+01:00

Pan Olesio dostał chrypki i jest w chwili obecnej niedysponowany. WEZWAĆ MAGA ! ;]

2011-02-02T21:31:37+01:00

Już odposiuję. Oczywiście składy lepiej uzględniające Polską ligę bardzo się mogą przydać, ja jako gracz
okazyjny offline i teraz już okazyjny online preferuje raczej sklady oryginalne plus ewentualnie savedisk
ze składami dołaczony do SWOS'a online. Jednak nam mogą się przydać aktualne składy, w tym jeżeli Ci
się chce to również polskiej ligi. Do exeków używamy wersji z http://whdownload.com natomiast jeżeli
były ze slave'm to jak Shoonay wspomniał można pobrać nowszy slave z pod poniższego adresu i pewnie
problemy znikną: http://www.whdload.de/games/SWOS.html - zawsze chętnie jeżeli się da, bo ja nie
posiadam doświadczenia w edytowaniu składów - spróbujemy scalić razem z updatem Synchonated :)

2011-02-02T21:54:29+01:00

A jak jest z edytorem ?

2011-02-02T22:01:46+01:00

No jakiś tam jest na aminecie z darmowym kluczem, ale mi się on odpalil tylko pod AIAB albo systemem
DeathMieszka, bo o ile pamiętam pod Classic WB się nie udało. Bo ten Windowsowy nie wiem czy będzie
dobry, ale chcesz się pobawić oraz sprawdzić to pobierz dostępne ze strony: http://swos.pl i przetestuj.

2011-02-04T12:38:26+01:00

Windowsowy daje mi dostęp jedynie do polskiej ligi z tego pliku podesłanego przez Anthroxa.

Wygląda to tak:
Image

Gdybym tylko miał dostęp do całej bazy...to z chęcią bym się wyzwania podjął.

2011-02-04T14:06:11+01:00

Jak wrócę przygotuję Ci paczkę z pozostałymi teamami.

2011-02-04T20:11:15+01:00

Bo musisz z pobranej wersji ze whdownload albo update'u Synchronated wskazać folder, jednak nawet jak się Ci
reszta przycisków uaktywni to zamiast danych drużyn będziesz miał "sieczkę" znaczków ASCII, aby to rozwiązać
z: http://sensiblesoccer.awardspace.com/fi ... orSv1.3.7z pobierasz edytor, wypakowujesz i jest tam między
innymi plik pp.exe. Przy jego pomocy wywołując go jak poniżej pokazałem rozpakujesz albo spakujesz pliki
danych, bo w wersji amigowej pliki danych są spakowane czymś o nazwie RNC, widać to na ich początku.

Rozpakowanie:

Code: Select all

pp u team.*

Spakowanie:

Code: Select all

pp p team.*

2011-02-05T12:09:11+01:00

olesio, kwestia jest taka, że plik pp.exe nie chce mi się uruchomić. Doświadczam jedynie mignięcia okna dosowego i...tyle. Zastanawiam się czy nie dałoby rady rozkminić tego dzięki całej paczce z drużynami (cała paczka data) używanej przez Was. Wszak team028 sprawdza się pod tym edytorem Windowsowym wyśmienicie. Nie ma żadnych krzaczków ASCII, a wszystko gotowe jest do edycji. Oczywiście, jeśli nie da się tego w ten sposób zrobić - czekam na instrukcję administracjo (czytaj: niechaj mnie ktoś za rękę poprowadzi!). W razie czego, GG: 4160298.

2011-02-06T04:22:23+01:00

Masz co potrzeba w załączniku do mojej odpowiedzi. A dziwne, mimo że pp.exe jest jeszcze z czasow DOSa to mi
się wydaje, że nawet pod nowszymi systeamami powinien się uruchomić. Pod warunkiem, że podana nazwa pliku i
katalogu będzie w dosowym formacie COSTAM~1 albo po prostu miała maksymalnie osiem znaków. Jednak nawet
po edycji tych plików dobrze by było żebyś je spakowal, wrzucił w miejsce danych dla gry i przetestował SWOSa w
wersji działającej z twardego dysku - uruchomionej pod WinUAE. Spróbuj uruchomić pp.exe w wierszu poleceń, ja
to robiłem pod Total Commanderem, bo tak mi wygodniej i bez TC, jako członek TC, nie wyobrażam sobie życia :)

swos_data.rar

2011-02-06T04:23:14+01:00

Olesio, po wrzuceniu załącznika nalezy jeszcze kliknąć: Umieść załącznik w treści wiadomości - inaczej kolega nie widzi załączników.

Z ortodoxem juz gadałem, ale skoro wrzuciles data no to niech ortodox sprawdzi ;)

2011-02-07T14:08:21+01:00

olesio, dzięki wielkie za wskazówki - wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku a gra po zmianie składu nie wywala żadnymi crashami...teraz pozostaje się tylko bawić

-- 07 Lut 2011, 13:58 --

Anthrox, Olesio - w wolnej chwili sprawdźcie ten plik - to zaktualizowana liga polska. U mnie chodzi bez zarzutu, ale przydałby się jakiś tester ;)

http://sendfile.pl/49053/TEAM.028

Pokrótce charakteryzując - dane użyte do aktualizacji zostały wzięte ze strony transfermarkt.de. W pliczku jest 16 drużyn występujących obecnie w ekstraklasie + dwie najwyżej stojące w pierwszej lidze wg speców z transfermarkt (ŁKS Łódź i Piast Gliwice). Dodatkowo, zedytowane zostały drużyny w kategorii "NON-LEAGUE", czyli te, na które trafiamy w pucharze podczas kariery. Znajdują się tam obecne składy: Pogoni Szczecin, KS Niecieczy, Podbeskidzia, Odry Wodzisław, Dolcana Ząbki, Górnika Łęczna, GKS Katowice, Warty Poznań i Sandecji Nowy Sącz (drużyny stojące najwyżej, jeśli chodzi o wartość wg transfermarkt.de).

Jeśli wszystko będzie działało bez zarzutów - proszę, dajcie znać - wtedy od razu zabieram się za inne ligi.

2011-02-07T17:09:44+01:00

Olesio z przyjemnością sprawdzi - już podsyłam mu przypomnienie na jabberze... :-)

2011-02-07T20:06:55+01:00

Może być, chociaż domyślne ustawienie legii 4-5-1 jakieś dziwne, ale może tak ma być. Nie znam się.
Szkoda tylko, że nie widzę wspomnianej Pogoni Szczecin. Anyway, to jeżeli możesz przygotuj kolejne
składy innych lig oraz drużyn narodowych, tylko po przetestowaniu najlepiej je spakuj owym pp.exe.
Jak będzie komplet to myślę, że wydamy nowego exeka, z wersją oryginalną i z Twoją aktualizacją.

2011-02-07T20:25:55+01:00

Tyle olesiu, że ortodox czeka na Twoją relację, czy po modyfikacji SWOS się nie wywala.
Ja nie jestem w stanie tego przetestować, bo nie umiem grać w SWOSa - ot nie mój klimat.
Nie lubię piłki nożnej :-)

2011-02-07T20:30:22+01:00

Wystarczy że rozegrasz 1 sezon w trybie managerskim, nie musisz wygrywać ani ustawiać żadnych taktyk, widok na mecze też zdaje się da wyłączyć, poprostu dajesz cały czas następny mecz.
Jak sezon się skończy rozpoczną się podsumowania kolejnych lig i tabelki statystyczne, i w tym momencie jak jeszcze sporo grałem w SWOSa kilka lat temu gra się zapętlała i nie można było dalej grać. :(

2011-02-07T20:34:48+01:00

Doktorze, Winno się grać na oryginalnym WHDLoad :-E

Return to Inne sprawy