Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami. Uwagi mile widziane.
19 posts
• Page 1 of 1
ukaszuWitam mam dualshocka 2 podłączonego przez przejściówkę, ale w grze Superfrog go nie wykrywa, a podróbę dualshocka 2 (bez przejściówki) wykrywa, ale nie zawsze. Czy dużo trzeba by było zmienić żeby gra Superfrog lub Wings of Fury wykrywała orginalnego dualshocka2? PozdawiamukaszuPage 1 of 11https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/czy-mozna-zrobic-zeby-gierki-obslugiwaly-pada-t749.htmlhttps://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/czy-mozna-zrobic-zeby-gierki-obslugiwaly-pada-t749.html
Witam mam dualshocka 2 podłączonego przez przejściówkę, ale w grze Superfrog go nie wykrywa, a podróbę dualshocka 2 (bez przejściówki) wykrywa, ale nie zawsze. Czy dużo trzeba by było zmienić żeby gra Superfrog lub Wings of Fury wykrywała orginalnego dualshocka2? Pozdawiam
a na innych exekach ci dziala loader jest tak skonstruowany ze wystarczy podlaczyc pada (ktory oczywiscie zostal wykryty przez windows) i od razu powinines miec mozliwosc grania na nim. mam tak z PSP jak podlaczam jako pada, wszystkie 12 przyciskow i analog hula jak siema.
mozesz sprobowac podlaczyc pada i pod f12 (w menu loadera) w zakladce input wcisnij "swap 1 <> 2" moze pomoze. jesli nie mozesz pobawic sie tam i sprobowac recznie ustawic pada. jesli cos wymyslisz lub nie, napisz.
Sprawdź najpierw czy Twój pad jest wykrywany przez l04d3ra - Wejdź pod F12 - Game Ports -> i sprawdź w port 0/1 czy na dostępnej rozwijanej liście widać Twojego pada.
Co do:
Pancio wrote:loader jest tak skonstruowany ze wystarczy podlaczyc pada (ktory oczywiscie zostal wykryty przez windows) i od razu powinines miec mozliwosc grania na nim
Tak naprawdę możliwość grania jest dopiero jak wciśniesz fire na padzie - wtedy dopiero l04d3r dodaje do aktywnych kontrolerów Twój pad.
wykrywa mi pada pod f12 tego dualshocka 2, ale nie działa ustawiam na input przyciski fire ale też nie działa, jeżeli jednak przed uruchomieniem gry wyłączę myszkę i włącze pada to ekran przeskakuje jak naciskam przyciski na padzie ale później pyta mnie czy uruchomić intro (superfrog) i strzałaka lekko drga jak poruszę krzyżakiem lub gałką na padzie a myszka niestety wtedy nie działa. Trochę to dziwne pewnie coś źle ustawiam.
@ukaszu: Po pierwsze upewnij się że pad jest widoczny w win, po drugie że jest widoczny w EXEku. Teraz w input zmień tryb na [compatibility mode] a w game ports włóż go do portu #2.
Jak się porty zamieniły miejscami to sądzę, że zanim zastosował się do porady szuna mógł grać myszką w sensie, że zamiast portu z dualshockiem działał ten z myszką, a jak się zmienił na port2 wg. zaleceń kocura to zaczęło działać. Takie babole się czasami zdarzały normalnie na Amidze.
W starszej generacji fakt, zdarzało się, że gniazda zamieniały się miejscami, ale w nowszych rewizjach nie zauważyłem, aby takie problemy występowały... - przynajmniej nikt nie zgłaszał na forum/głównej.
Jeśli mówisz o starszej generacji exeków to trochę to bez sensu bo sama gra czasami była tak napisana, że sobie odpalasz ją na amidze już chcesz wciskać fire a tu dupa ^^ dopiero jak chwytasz za mychę to wychodzi na to, że fire to lewy mychy i zmiana urządzeń miejscami na portach załatwi sprawę
Podczepie się pod temat z moimi propozycjami bo dotyczą one właśnie pada, a mianowicie czy można by dodać taką rzecz aby na jakimś przycisku pada (najlepiej SELECT lub START) włączało się menu EXEka tak jak za pomocą F12?
I propozycja druga dotyczy już konkretnej gry czyli DynaBlaster, wśród wielu bonusów w grze jest tam bonus z ręcznym detonowaniem bomby za pomocą spacji, jednak grając na padzie i siedząc daleko od klawiatury jest to uciążliwe, więc czy dało by się tą detonacje ustawić na którymś z fajerów na padzie?
Jest jednak mała różnica - po ustaleniu przez przycisk Remap jaki klawisz na padzie "zmieniasz" - wybierasz nie F12, a Enter GUI Wydaje mi się jednak, że możesz nie być zadowolony z poruszania się po GUI za pomocą pada - najlepiej jakbyś przejrzał dostępną listę wyboru w input i pod select podczepił np. zwiększenie / ściszenie głośności. Albo nawet Quick Save
Po poprawnym "zmapowaniu" możesz przesłać mi Demonic.Cob, a ja pomogę Ci stworzyć settings.cfg - dzięki czemu wszystkie exeki nauczysz nowych ustawień i nie będziesz musiał dla każdej pozycji ustawiać input.
OK już gotowe, mam ustawione to na czym mi zależało, zrobione wg opisu, thx. Ustawiałem detonowanie ze Spacji na przycisk pada, pauze exeka i menu z F12 na przycisk.
No to teraz możesz stworzyć plik settings.cfg, żeby wszystkie exeki które uruchomisz miały nowe ustawienie, lub tylko część Jeśli jednak nie chcesz nic więcej robić - sprawę można uznać za rozwiązaną.