Code: Select all
Co to jest i do czego służy?
Suma kontrolna – definicja:
Jedną z najpopularniejszych metod sprawdzania, czy mamy plik w identycznej wersji jest obliczenie jego sumy kontrolnej md5.
Są do tego gotowe programy np.: MD5 Checksum Verifier
Przykład zastosowania sprawdzania md5:
Załóżmy, że macie jakąś grę w pliku exe. Znajomy się zapytał, czy macie najnowszą wersją 3.7.1.4.4.2c, która ma naprawiony błąd, przez który nie da się ukończyć gry. Wy nie wiecie jak to sprawdzić, a gra tego nie wyświetla.
To znajomy dobra dusza podsyła Wam sumę md5 pliku gra.exe:
a89bf420305667db4cd69833c7d2df1b
Wy sprawdzacie Wasz plik gra.exe i macie sumę:
6c60f4da9f1d567f527d3376b37ac844
Co się okazało? Suma się nie zgadza, a więc grając w exeka z błędem narazilibyście się na niepotrzebną irytację, którą spożytkowalibyście w Bananowej Republice walcząc na słowa ze Shoonayem.
Szybciutko naprawiacie ten błąd i pobieracie nowszą wersję pliku gra.exe.
Dla pewności sprawdzamy jeszcze raz md5:
a89bf420305667db4cd69833c7d2df1b
Wszystko się zgadza! Mamy identyczną kopię co znajomy

Dobrze, nie lej wody - tłumacz się od początku, skąd w ogóle w firmie wzięło się knucie, żeby zacząć sprawdzać md5 exeków?
Pomysł się wziął stąd, że tak naprawdę nikomu nie chce się pobierać dodatkowego programu, żeby sprawdzać sumy kontrolne. Dla zabawy można i miesiąc się bawić, ale w pewnym momencie zdamy sobie sprawę, że po co mamy to robić, jak mając konto na TC może wyjść do "przybudówki" i sprawdzić, czy są jakieś aktualizacje:
No i na tym powinno się skończyć! Skoro widzisz, że zwykły użytkownik przymknąłby oko na sprawdzanie sumy kontrolnej (kolejny feature, który wykorzysta gartska osób, ale niech już sobie jest) to Ty jeszcze wprowadzasz łączenie się exeka do serwera firmy - chcesz się bawić w Wielkiego Brata, przyznaj się!
Na pomysł zastosowania kontroli md5 oraz sprawdzania online złożyło się kilka czynników. Przede wszystkim nadal wyświetlanie sumy kontolnej mało daje, bo ludzie są z natury leniwi, więc nawet jak wiedzą od czego to, to nikomu nie będzie się chciało sprawdzać tego dla 1.000 exeków, wchodząc na plandekę z daną grą:
i porównywać, czy sumy są identyczne.
Drugi czynnik wziął się z tego, że exeki TC nie tylko są dystrybuowane na oficjalnej stronie TC, ale również na stronach aukcyjnych przez nieuprawnione podmioty (

Często nie wrzucamy aktualizacji, ale jednak to robimy, gdy firma "pracuje na pełnych obrotach". Wtedy na torrentach są po prostu stare, wadliwe wersje psujące imidż "firmy". Osoby, które pierwszy raz widzą takiego exeka nawet nie zdają sobie sprawy, że istnieje oficjalna strona The Company (mimo splasha) - z jakiej racji mają się interesować.
Ech, dobra, masz dobre argumenty, ale nadal nie widzę sensu domyślnego łączenia się do serwera TC - skoro Wasze intencje są czyste, dlaczego po prostu nie zrobicie "magicznego guziczka", który każdy mógłby sobie wcisnąć i dopiero wtedy exek by się łączył do Waszej strony? Wilk syty i owca cała. A tak będziecie mnie bombardować milionem komunikatów i to przy [b]KAŻDYM WŁĄCZENIU EXEKA[/b], że mam nieaktualną wersję i mi wyświetlicie 100 okienek z durnym pytaniem, czy chcę pobrać aktualną wersję! Cenię Was za to co robicie, ale jak chcecie się tak bawić jak Valve (znając Wasze zdolności, to jeszcze to w chory sposób "dopieścicie" i będzie się otwierać strona w Internet Explorerze "zachęcająca" do aktualizacji), to będę musiał Was niestety pożegnać, pogodzić się z WinUAE i liczyć, że przestaniecie świrować :do_bani:
Znowu na to składa się parę czynników. Przede wszystkim chodzi nam o niewiedzę ludzi - oni nie będą mieli świadomości, że taki feature można włączyć. Więc w obecnej postaci domyślnie chcemy tę funkcję zostawić włączoną, a jak ktoś ma z tym problem, to będzie mógł wyłączyć - nie widzę problemu?
Ja sam chętnie i z przyjemnością będę używał tego udogodnienia i osobiście strasznie by mnie irytowało jakbym za każdym razem musiał klikać na przycisk. Wystarczy mi rzucić okiem czy wszystko w porządku, a następnie na "OK".
Co do wyświetlania okienek w IE, messageboxy - przepraszam, czy to ma nas obrazić? Piszecie jakby za to zabierali się amatorzy, a nie Demonic Female z ekipą TC.
Okienko będzie tak wyglądać:
Rozbijmy to:
EXE No.: <suma_md5_exeka_obliczona_przy_uruchomieniu> [wynik_porównania_z_oficjalną_s_k]
Statusy będą następujące:
[up-to-date] -> exek zidentyfikowany - używasz najnowszą, aktualną wersję
[outdated] -> na TC suma md5 tej pozycji jest inna. Używasz albo starej wersji albo modyfikowanej (modyfikację mógł zrobić wirus lub np. z powodu awarii dysku plik się zmienił)
[unknown] -> nie porównano sumy kontrolnej. Feature wyłączyłeś albo exek z jakiegoś powodu nie może się podłączyć do TC i pobrać sumy do porównania
Na screenie widzisz komunikat unknown, bo na test internet został odłączony. I co?
Żadnego bombardowania. Po prostu komunikat na czerwono, sugerujący, że suma nie została sprawdzona. Żadnego płaczliwego komunikatu: Nie możesz używać exeka, bo nie został przez nas potwierdzony.
No, widzę - komunikat na plus, ale nadal moje argumenty się od Ciebie odbijają - spróbuję zatem inaczej. Dlaczego tak zależy Ci na uszczęśliwianiu ludzi na siłę? Wiesz, że piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami? Może i Demonic Window nie spamuje, ale niedobrze mi się robi, że za każdym razem podczas uruchamiania exek łączy się do Was. A to moja prywatna sprawa, że o 2.00 w nocy mam ochotę zagrać w Strip Pokera. A Wy sobie odnotujecie, że to robiłem i będziecie się nabijać - wskazując palcem na mój avatar przy okazji symulując prawą ręką trzepanie niemca albo jeszcze lepiej - tworzyć statystyki i jeszcze publicznie je udostępniać, aby reszta miała polew. Za tym co mówię przemawia fakt, że zignorowałeś moje pytanie czy TC chce bawić się w Wielkiego Brata? Nie przekonują mnie naiwne tłumaczenia:
>Przede wszystkim chodzi nam o niewiedzę ludzi.
A niby co mają powiedzieć osoby, które tego nie chcą? Też nie będziemy wiedzieć jak to wyłączyć.
Po kolei:
1) Już więcej danych zostawiasz u nas logując się niż te, które pobierze Demonic Window.
Zerknij na ten link:
http://thecompany.pl/vuvuvu/16
Pod taki właśnie będzie łączył się Demonic Window. Jak jesteś zaawansowanym użytkownikiem bez problemu sprawdzisz jakiego exek puszcza GET'a, jak nie jesteś zaawansowany musisz uwierzyć nam na słowo lub poprosić kogoś bardziej doświadczonego o potwierdzenie tego co tutaj piszemy.
Połączenie zostanie odnotowane na serwerze, ale zostawisz nam tylko swoje IP - więc jesteś całkowicie anonimowy. Nie zależy nam na zbieraniu pierdół o Was, bo gdybyśmy chcieli to zrobić, nie robiliśmy tego jawnie.
Poza tym nie chcemy zasyfiać serwera zbędnymi danymi. Więc nie - nie chcemy bawić się w Wielkiego Brata. Jak Ci nie pasuje sprawdzanie - wyłącz to i daj się cieszyć z tego feature ludziom, którzy się z tego ucieszą i nawet im przez myśl nie przejdzie myśl, że TC mógłby chcieć bawić się w Wielkiego Brata.
2)
A niby co mają powiedzieć osoby, które tego nie chcą? Też nie będziemy wiedzieć jak to wyłączyć.
Skłamałem? Osoby, które chcą to wyłączyć zazwyczaj mają większe pojęcie od innych. Innymi słowy wiedzą czego chcą. Dla nich zostanie dodana informacja, którą bez problemu znajdą jak w prosty sposób wyłączyć ten feature dla wszystkich exeków. To nie dziecinne tłumaczenie. TO FAKT!
Poza tym ten feature pełni niezłą rolę "antywirusową" oraz informacyjną - szkoda domyślnie z tego rezygnować.
A co jak nie będę miał internetu? Nie będę mógł grać w exeki. Skoro nie trafia do Ciebie moja niechęć do każdorazowego łączenia się do serwera, to może przekona Cię fakt, że to niepotrzebne obciążenie dla Waszego serwera
Czytaj wyżej, co jest napisane - a dokładnie: Status: Unknown. Brak sprawdzenia sumy kontrolnej nie spowoduje problemu z używaniem exeka. Nam naprawdę nie zależy na utrudnianiu życia exekowiczom, a na UŁATWIANIU. I co, nadal przypominamy Valve?
I ta... skoro pobranie 0.03 kB (taki jest rozmiar 32 znaków) stanowi dla Ciebie problem, po co w ogóle jesteś podłączony do internetu? A fakt, to Twoja prywatna sprawa więc... czemu po prostu nie wyłączysz tego feature? Umożliwimy Ci to, nie truj! Ale daj innym cieszyć się z domyślnie włączonego sprawdzacza, nie każ go włączać, bo masz jakieś ubeckie wątpliwości.
Co do obciążenia. Wygenerujesz dla nas kilkukrotnie mniejsze obciążenie pobierając sumę kontrolną na plandece niż wykorzystując Demonic Window - przyjrzyj się jeszcze raz co dokładnie pobierze:
http://thecompany.pl/vuvuvu/16
a teraz zobacz ile obrazków, informacji, komentarzy się załaduje jak wejdziesz na plandekę:
http://thecompany.pl/gra/P.+P.+Hammer+And+His+Pneumatic+Weapon
Demonic Window sam zajmie się obliczaniem prawidłowości sumy - strona nie bierze w tym udziału, więc nie musisz czekać.
Antywirusy będą się pluć!
Nie, mamy już doświadczenie. Jeżeli używacie Comodo ktoś od nas będzie podsyłał exeki do weryfikacji. Od dawna wiele programów stosuje podobne połączenia, więc jakby antyviry miały się pluć o takie coś, to same strzeliłyby sobie w stopę. Z naszych testów wynika, że żaden z "poważnych" graczy nie miał problemu, że exek łączy się do TC i pobiera sumę.
Coś jeszcze napiszę - póki co szybko. Jak mogę wyłączyć sumę kontrolną oraz czy powinienem coś jeszcze więcej wiedzieć
Będzie prosto. Da się na kilka sposobów. Jednak jak - dowiesz się już z czarnego okna Demonic Window.
Co do tego co powinieneś wiedzieć - zastanawiamy się, czy sumy md5 nie "podlinkować", aby po kliknięciu lewym przyciskiem myszki nie przenosiło od razu na plandekę. Przemyślimy to.
OK, mój ostateczny argument, żeby ten pierdół nie był domyślnie włączony: nie zrobicie tego - idę na WinUAE!
I kto tu przedstawia dziecinne argumenty? Ufałeś nam dotychczas - ufaj nadal. Czyż nie obdarzyłeś nas już zaufaniem, gdy dodawałeś exeki do wykluczeń? Nikt nikogo na silę nie będzie trzymał. Jednak do wyłączenia domyślnie tej funkcji będzie potrzebna duża ilość zażaleń. Wtedy to przemyślimy. Jeżeli jednak ludzie ciepło przyjmą ten dodatek - nie licz, że to wyłączymy domyślnie z wyimaginowanych powodów. Jak nie potrafisz nam zaufać, ale jest prawdą co mówisz, że nas lubisz -> wyłącz po prostu ten feature i ciesz się exekami nadal!
A teraz po tym miłym wstępie zapraszam do dyskusji!