Polski

Exeki nie działają na Windows 8.

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Ciastex A więc tak, budzę się dziś rano i myślę "O cholera, a co jak te Antkowe Exeki nie będą działać na Windows 8 RC?". Kilka minut później włączam PC i pobieram pierwszego lepszego BetaExeka - Atomix, potem Apprentice. Z ciekawości pobrałem też Exeka ze strony TC. I co się okazuje? Żaden z nich nie chce uruchomić się na Ósmym Okienku! (Wykrakałem :( )

Co się dokładnie dzieje:

1. Dwuklik na Exeka
2. Exek uruchamia się na dokładnie jedną sekundę milcząc, żadnych splashscreenów etc. (taskmgr <3)
3. Exek znika z listy procesów.

No i tyle Exeka na Win 8 widzieli! Ciekawe tylko dlaczego nie działa. Uruchamiałem również w trybie zgodności z Windows 7 i jako administrator.

Any suggestions, developers?
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/exeki-nie-dzialaja-windows-t2031.html
2012-06-08T08:22:14+01:00
A więc tak, budzę się dziś rano i myślę "O cholera, a co jak te Antkowe Exeki nie będą działać na Windows 8 RC?". Kilka minut później włączam PC i pobieram pierwszego lepszego BetaExeka - Atomix, potem Apprentice. Z ciekawości pobrałem też Exeka ze strony TC. I co się okazuje? Żaden z nich nie chce uruchomić się na Ósmym Okienku! (Wykrakałem :( )

Co się dokładnie dzieje:

1. Dwuklik na Exeka
2. Exek uruchamia się na dokładnie jedną sekundę milcząc, żadnych splashscreenów etc. (taskmgr <3)
3. Exek znika z listy procesów.

No i tyle Exeka na Win 8 widzieli! Ciekawe tylko dlaczego nie działa. Uruchamiałem również w trybie zgodności z Windows 7 i jako administrator.

Any suggestions, developers?

2012-06-08T09:28:09+01:00

Re: Exeki nie działają na Windows 8.

Brak wsparcia dla Windowsa 8 aż do wydania RTM, to chyba oczywiste.

2012-06-08T11:39:50+01:00

Identyczny problem był z Windows 7 - na XP, Vista działały, a na 7 nie.
Resztę esial podsumował.

2012-06-08T12:27:00+01:00

Czyli problem leży w kernelu :D

2012-06-08T12:27:38+01:00

W sumie można odpalić execi na Win 8,tylko trzeba trochę pokombinować.
Odpal execa w trybie Troubleshoot compatibility, następnie w okienku kliknij Trubleshoot program i wybierz pierwsza opcje na górze <Next> zaznacz Windows 7 <Next> Test the program.

2012-06-08T16:27:08+01:00

Co to za Troubleshoot compatibility - bo na Windows 7 rzekomo też jest, a mam tylko XP Mode, który opcjonalnie zainstalowałem?

2012-06-08T16:53:37+01:00

Ooo, nie wiedziałem o tym :(

2012-06-08T18:06:54+01:00

Image

Kazali mi się skontaktować, więc się kontaktuję. Ktoś coś wie, jaki to element i jakiej maszyny wirtualnej?

2012-06-08T19:52:26+01:00

Palcem nie kiwnę dopóki RTM nie będzie :hee:

2012-07-14T20:59:43+01:00

Ciastex wrote:Image

Kazali mi się skontaktować, więc się kontaktuję. Ktoś coś wie, jaki to element i jakiej maszyny wirtualnej?

Też mnie to zastanawia co to za brak jakiegoś komponentu maszyny wirtualnej. W tej chwili mam na czysto zainstalowany Win8 (x86) i niestety mam to samo co Ciastex :(

2015-05-16T13:30:09+01:00

Aaaa mam to samo pomocy dla starego nerda ;) Nie chodzi mi It came from the Desert, spora część gier działa pod 8.1 ale niektóre jak np. barbarian dają problem. Ściągnąłem to co kolega wyżej polecał i zobaczę, ale co to jest ten RTM ? Będziecie uploadować nowe wersje exeków jak się pojawi czy jak ?

2015-05-16T15:12:56+01:00

Problem który Cię trapi rozwiązano tu:
rozwiazane-problemy/exeki-inne-win-bit-t3906.html

Exeki v2.5 nie działają na Windows 8. Jedynie zrobienie przez nas aktualizacji do v2.6 danego exeka rozwiązuje problem.

2015-05-17T14:59:50+01:00

Przeleciałem dokładnie cały wątek, swoją droga dzięki za linka. Niestety u mnie usunięcie aktualizacji i tym podobne czary mary nie pomagają, sprawdzałem z 10 razy - dokładnie , 8.1 windows , cóż najwyżej zaczekam na w10 może tam zadziała, wielka szkoda .
Serce się łamie bo dla mnie te giery mają wartość naprawdę niemal emocjonalną ;) i wielokrotnie są mimo swej (a może właśnie dzięki) archaiczności dużo lepsze niż najświeższe blockbustery z fabryk oprogramowania.
Co zrobić, dobrze, że chociaż te 2.6 mi działają, w takich momentach jak ten, żałuję że nie poszedłem jakieś 15 lat temu na informatykę tylko na architekturę ...
Co ja bym dał za np. wspomnienie grywalne Lost Patrol itp.

Update:
Ale Wiecie co, znalazłem se taki oto wątek na tymże forum o innej poprawce niż ta od kolegi powyżej, która blokuje możliwość odpalania exeków w wersji 2.5, zaraz ją odinstaluje i zobaczymy jak co dam znać, link do wątku tutaj:
bledy/uwaga-atk-kb3022345-t3924.html
Niestety nie pomogło.

-- 17 Maj 2015, 13:39 --

Czy dałoby się jakoś przerobić chociaż Exek dla Pirates! , zwykłej wersji z Amigi 500 ?
Czy to dużo roboty i czy jakiś amator mojego typu byłby w stanie sobie to wypracować przy użyciu w miarę przystępnego edytora do jakiegoś kodowania etc. ?

Image

2015-05-17T16:26:52+01:00

Trevor wrote:Czy dałoby się jakoś przerobić chociaż Exek dla Pirates! , zwykłej wersji z Amigi 500 ?
Czy to dużo roboty i czy jakiś amator mojego typu byłby w stanie sobie to wypracować przy użyciu w miarę przystępnego edytora do jakiegoś kodowania etc. ?

http://hobring.esero.net/games.htm

2015-05-18T09:02:52+01:00

Zawsze się mi jakoś zdawało, że thecompany.pl ma coś wspólnego z tą stroną - np. czeski język w części fora, wykorzystanie whdload i cel - przystępnego grania. I jeszcze to, że strona dawno się przestała rozwijać, a pojawiło się thecompany.pl właśnie - mylę się?

p.s.

znałem tą stronę dużo wcześniej niż Waszą i cały czas korzystam z HWA zamiennie z exe-kami :-)

2015-05-18T10:23:18+01:00

Podejrzewam że mogą być kłopoty nawet na win 10, ale to się przetestuje jak już wyjdzie.
Co do Hobringa to TC ma znaaaaaacznie lepsze exeki ;)

2015-05-18T12:41:26+01:00

roki76: zawsze można podmienić WinUAE z tego pakietu na taką wersję, która działa bez problemów na Windows 10. Poza tym strona ta nigdy nie miała i nie ma nic współnego z thecompany.pl - w ogóle skąd taki dziwny wniosek? Przecież tam gry nie są jako exeki.

2015-05-18T16:50:38+01:00

ehh, taka teoria spiskowa była, ale upadła... :-P

2015-05-18T21:20:36+01:00

A Koledzy powiedzcie skąd mogę wziąć ROM KS coś tam 2.4 pod Amigę 500 + tak , żeby se odpalić te Pirates! na WinUe czy jak to się zwie to dziadostwo [przepraszam ale nieprzytomny jestem bo mi dziecko do 4 rano wymiotowało a potem miałem ciężki dzień] , bo przyznam szczerze już nieco grzebałem chwilę ale nie mam pojęcia skąd taki ROM sobie wydłubać -a stosowny komunikat pojawia się jak łodpalam ową emulacyjną maszynerię przez skrót Piratesów [łodpalanie z programu g.. daje jeno jakieś oczy kocie się ukazują ;) ].

Żeby nie było, że taki profan ze mnie to wielbię Amigę, kocham czystą nerdzią miłością, wspominam, mam zeskanowane wszytkie pisma z lat wspaniałości tamtych maszyn począwszy od 1 bajtka po ostatni Top Secret i Gambler, SSy, Śgki , Computer Studio [niestety ale numer z avatara zginął mi 10 lat temu ;( , pierwsze samodzielnie kupione pismo komputerowe, w pewne kwietniowe popołudnie, ja pierdziele pamiętam ten kiosk i zachodzące słońce :hee: )] itp. I jak skończę dom to już mam zaplanowany jeden pokoik obok pracowni tylko i wyłącznie na lata 90te i "młodość" [Gablotka z Warhammerem, działające egzemplarze Amisi 500 i 1200 plus crtki, dyskietki, drewniany tv, komiksy z młodości [Tetfole, Thorgale , Ian Kaledine itp. ;) ], książki "niepoważne" , itd. etc., oraz tajne wejście przez przesuwne drzwi w szafie z zamkiem atrapą tych z another world ;) . Nie wiem czy już pisałem ale odkrycie The Company to było dla mnie jak odmłodnienie do tych 9 -11 - 15 lat znowu . Aż ściska gardło , serio .

Ps. Swoją drogą jak ktoś chce poczytać pierwsze teksty Pieńkowskiego w Śgku, wspomnieć Kubeczko w Tsie czy Haszaka i Kopalnego, SSy w komplecie, Bajtki, Computer Studio, czy Gamblery, Commodore & Amigi i masy innych, to jest w necie strona z kompletnymi skanami wszystkich (sic!) numerów na przestrzeni lat o tu, smacznego:
http://stare.e-gry.net/czasopisma

Pomijam już fakt bezcennych recenzji, wspaniałych tytułów, świetnych wspomnień itd. ale jakość super i można mieć je na swoim HD niezniszczalne ;) .

Pozdrawiam

Return to Pytania techniczne