Polski

Exeki a Windows 7

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
santa13 Jak masz system xp, vista, inne na cd to zgraj sobie obraz, albo po prostu ściągnij go, potem zainstaluj wirtualną maszynę np. VM Ware i odpal tam exeka. Powinno pomóc na wszelkie dolegliwości :) do użytku niekomercyjnego chyba ten program był darmowy. Page 6 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/exeki-windows-t2256.html
2014-04-08T09:20:35+01:00

Re: Exeki a Windows 7

Jak masz system xp, vista, inne na cd to zgraj sobie obraz, albo po prostu ściągnij go, potem zainstaluj wirtualną maszynę np. VM Ware i odpal tam exeka. Powinno pomóc na wszelkie dolegliwości :) do użytku niekomercyjnego chyba ten program był darmowy.

2014-04-08T13:02:15+01:00

Drogi roki, mogę Ci podesłać kod dllki. Chętnie zobaczę co wymodzisz i zasugerujesz co poprawić aby działalo z jakimiś dziwnymi gdata, pod jedynym słusznym win 8 :) Powtórżę, może po raz ostatni. Kodziłem to jak potrafiłem. Testy wykazywały, że jest raczej ok. Zawsze możecie postawić sami jakiś Classic WB i grać z pod WinUAE. A trainerować grę mozolnie z pod Cheat Engine. I nie będzie problemów z moją dllką.

2014-04-08T13:29:39+01:00

@Orhom i Olesio: A ja bym się właśnie do antywirusa przyczepił, a w szczególności do modułu odpowiedzialnego za HIPS. Na 100% on tutaj jest winny.
Po wywaleniu Comodo i Instalacji Eseta a później Chwasta działa wszystko ok. Sprawdzone na moim Win 8 x64 i Win 7 32 Bit (Mój stary lapek, również obecność Chwasta).
Olesio przecież nikt do Ciebie pretensji nie ma, zrobiłeś kawał dobrej roboty. Inna sprawa że pakiety AV/IS się czepiają Twojej roboty. ;)

A co do cenzury, no to niestety ale nie pozwolę na takie zaczynanie postów. Można było inaczej.

2014-04-08T21:42:59+01:00

1. Jestem pewny, że to nie wina modułu olesia, ponieważ czarne okno się nie odpala.
2. Popieram rokiego - to, że wcześniej działało na Twoim antywirusie, nie znaczy, że innego dnia nadal będzie działo. To nie magia, a po prostu codziennie zmieniają się "reguły" w antywirusie, które pobierasz z internetu.
Odinstaluj antywira, sprawdź i wtedy gadaj.
Wiem, że to męczące, ale wtedy masz naprawdę 100% pewności, że to nie on sprawia problem...
Poza tym sporo antywirusów jak je odinstalujesz to pozwala "przechować" kopię ustawień, więc jak go na chwilę odinstalujesz - nic nie powinno się stać.

olesio wrote:Drogi roki, mogę Ci podesłać kod dllki.

roki na pewno coś wymodzi, ale pod warunkiem, że przez powiedzmy rok pójdziesz zamiast niego pracować jako górnik, aby poćwiczył programistykę i ogarnął Delphi.
Uczciwiej chyba przyznać po prostu, że obecnie nie masz wiedzy pozwalającej na lepsze dopieszczenie modułu, ale w przyszłości nie wykluczasz, że coś wymyślisz lepszego.

2014-04-08T21:50:56+01:00

Ja wprawdznie nie pracuje jako górnik i za mnie nikt nie pójdzie pracować. A mogę po nocach znaleźć czas na poprawki w miarę możiiwości przy kodzeniu dllki, jak i spróbowałem ją zakodzić od zera swego czasu. Co już na przykłąd kiw nieraz tutaj "docenił" swoim qrfowaniem.

Akutat podstawy Delphi są banalne. Kod jest raczej w czystym WinAPI, więc wszystko udokumentowane na MSDNie. Dodatkowo nazewnictwo po angielsku, kod sformatowany. Czego chcieć więcej. To znaczy ja bym miał tylko takie małe marzenie, żeby kryryka była konstruktywna, a nie winić mnie za całe zło na świecie, bez wniosków co poprawić.

Gdybym był macherem od antywirusów, to bym wiedział jak kazdego z nich okiełznać by to on nie sprawiał problemów, a nie mój kod. Który pisany jest tak, że bez udziwnien systemu jakoś u mnie problemów nie sprawia. Każdemu w systemie siedzieć nie będę i się domyślał co polepszyć, bo używa jakiś dziwnych systemów i programów w tle.

2014-04-08T21:56:31+01:00

olesio wrote:Ja wprawdznie nie pracuje jako górnik i za mnie nikt nie pójdzie pracować.

1. Nie przychodzisz wykończony z pracy fizycznej do domu - przynajmniej nie tak, jak roki
2. Zajmowałeś się programistyką od conajmniej 5-6 lat
3. Roki nie kodził, a Ty mu każesz swój moduł naprawiać - po prostu uważam, że to nie fair w stosunku do niego i innym osobom, którym tak mówisz - no ale odpowiedź przednia ;)

Inny przykład - jak dostaję jakąś wadliwą amigową grę, to ją naprawiam w miarę możliwości.
Czasami jednak muszę się poddać, bo mam za mały EXP.
Po latach jednak potrafię wrócić i coś lepiej zrobić.
Jednak mówię wprost jak się sprawa ma - albo porzucam tytuł (nie naprawiam go), ale robię na tyle, ile pozwala mi wiedza.
Nie każę natomiast komuś zamiast mnie naprawić gry "jak taki mądry" - bo wiem doskonale, że ta osoba tego nie zrobi, bo jakby miała wystarczającą wiedzę, to by się do mnie dawno zgłosiła jako coder.

2014-04-08T22:23:28+01:00

To tak samo jak ja. Jeżeli umiał bym zrobić hiper mega dllkę albo potrafił kodzić w jakichś c++ i ogólnie ogarniał mnóstwo zagadnien z Amigom. Wtedy bym już dawno zakodził swój własny emulator. A dllkę zakodził bym też lepiej. Robotę też muszę odespać. A jak poprosisz mnie o poprawkę w dllce to zawsze znajdę czas. Przynajmniej spróbuję.

I tak długo to zanim powstała dllka nie kodziłem. Może góra ze 4 lata od kąd zacząłem się udzielać na forum 4progammers. Wtedy się wiele nauczyłem nowego kodząc coś kiedy o to ludzie pytali. Tutaj chodzi tylko o to by nie narzekać. Ponieważ to, że coś nie działa to nie jest ani moja wina często ani żadna złośliwość, że kodzę tak by akurat rokiemu pod jego systemem nie działało.

2014-04-09T06:27:14+01:00

Panowie spokojnie, jak już wyżej pisałem tutaj winowajcą będą pakiety AV/IS i póki co trzeba się z tym pogodzić. A nie każdy ma Eseta (Albo chociaż znajomości w tejże firmie :haha:) który nomen omen jest bardzo pobłażliwy dla TC.
A co do Orhoma to jeszcze się zastanawiam czy nie ma za bardzo on namieszane w systemie, skoro mu się exeki nie odpalają nawet w awaryjniaku.

P. S. Możecie odetchnąć, po zainstalowaniu Win 8.1 Update 1 Exeki nadal śmigają, także kamień z serca. ;)

2014-04-09T12:23:47+01:00

roki76 wrote:Panowie spokojnie [...]
A co do Orhoma to jeszcze się zastanawiam czy nie ma za bardzo on namieszane w systemie, skoro mu się exeki nie odpalają nawet w awaryjniaku.

P. S. Możecie odetchnąć, po zainstalowaniu Win 8.1 Update 1 Exeki nadal śmigają, także kamień z serca. ;)

Być może i namieszane, ale jeśli już to nieświadomie. Dzięki za rady, jak tylko znajdę trochę czasu, wprowadzę je w życie (w końcu to ja mam problem ;) ). Na razie muszę obadać czy na xp nie ma problemów.
A co do przekleństw - będę dalej je pisał, jeśli poczuję, że muszę, a @roki76 najwyżej je wytnie :foch1:

2014-04-09T12:48:46+01:00

Ok, rozumowanie rokiego, ech. Kiedyś spotkałem niektorych ludzi lub znałem z IRC'a, którzy teraz pracują w krakowskim odziale ESET'u. Bo są po prostu bardzo dobrymi specami. To na pewno mam tam znajomości. I dlatego się nas ESET nie czepia. Po prostu to dobry AV i jak coś nie jest wirusem to tego nie zgłasza. A kiedy zdarzy się falsepositive to się im zgłasza i też to poprawią. Na co wiele innych producentów ma po prostu wyj..... :/ Wniosek, używać ESET'a i mieć spokój przynajmniej w kwestii czepiania się naszych exeków.

2014-04-09T15:50:17+01:00

roki76 wrote:który nomen omen jest bardzo pobłażliwy dla TC.

Toś dowalił teraz...
v2.6 są pakowane pakerami z grupy "trusted" i żaden antywir nie ma się prawa już pluć - więc to nie pobłażliwość ESET'a. Dowód: v2.5 traktuje nadal jako wirusy.

Co do Ciebie olesiu - już się nie tłumacz jak ktoś zgłosi błąd. Po prostu ludzie piszą, że jest taki a taki problem.
Ja np. cieszę się, jak ktoś napisze mi, że z jakąś pozycją jest problem. Wtedy mogę się z nią zmierzyć.
Nikt nie każe na poczekaniu wymyślać jak to naprawić.

2014-04-09T16:22:49+01:00

Może powinien wyłączyć całkowicie UAC ? :hmm:

2014-04-11T17:12:58+01:00

Rady sprawdzone i jak się spodziewałem bez efektu. Problem jest znacznie głębszy, bo zdarza się nielicznym (znam 2 osoby w tym mnie :-) ) i tylko na 7 home premium 64 bit (może microsoft coś tam za dużo powycinał). Dziwi mnie tylko, że nagle exeki zaczeły działać , a potem przestały, co dziwi mnie mniej.

btw. na xp wszystko hula bez żadnych problemów - co mnie cieszy :haha:

2014-04-11T17:26:52+01:00

orhom wrote:btw. na xp wszystko hula bez żadnych problemów - co mnie cieszy

Ja też zainstalowałem sobie xp obok siódemki. ;)
Bo pod xpkiem jest kilka gierek, które działają mi wydajniej niż pod siódemką. Po prostu pod xp sterownik nvidi ma mniejszy narzut na procesor niż pod siódemką. :-)

Return to Pytania techniczne