Polski

Exeki a Windows 7

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
ihtius Najczęściej sam sprawdzam jak się nudzę ten indeks (chyba szukam dziury w całym) :) Jednak czasami jak skończę grać to pojawia się informacja żebym zmniejszył schemat kolorów bo spadła wydajność. Trochę dziwne ?

-- 23 Lis 2012, 01:42 --

Wszystkich exeków nie sprawdziłem czy działają po upgracie, ale większość działa tylko się bardziej tną niż na starym rzęchu trochę to dziwne.

-- 23 Lis 2012, 01:45 --

Mają problem z Null Filterem, jak ustawię na direct3D działa prawidłowo.

-- 23 Lis 2012, 02:24 --

Wogóle na siódemce exeki reaguje mi jakoś strasznie wolno, szczególnie jak nacisnę F12 podczas gry to muszę odczekać z 3-4 sekundy zanim pojawi mi się okienko emulatora. Na xp exeki na znacznie słabszym komputerze reagowały jak żyleta, tylko że niektóre mi nie chodziły ale to już inny problem.

-- 23 Lis 2012, 02:27 --

Reakcja też jest wolna na komputerze brata, który ma i7, masakra. Ten system jest do bani, gdyby nie to że xp nie obsługuje directa 10 to bym się wogóle nie przesiadał - na serio.
Page 4 of 6 6 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/exeki-windows-t2256.html
2012-11-23T02:27:04+01:00

Re: Exeki a Windows 7

Najczęściej sam sprawdzam jak się nudzę ten indeks (chyba szukam dziury w całym) :) Jednak czasami jak skończę grać to pojawia się informacja żebym zmniejszył schemat kolorów bo spadła wydajność. Trochę dziwne ?

-- 23 Lis 2012, 01:42 --

Wszystkich exeków nie sprawdziłem czy działają po upgracie, ale większość działa tylko się bardziej tną niż na starym rzęchu trochę to dziwne.

-- 23 Lis 2012, 01:45 --

Mają problem z Null Filterem, jak ustawię na direct3D działa prawidłowo.

-- 23 Lis 2012, 02:24 --

Wogóle na siódemce exeki reaguje mi jakoś strasznie wolno, szczególnie jak nacisnę F12 podczas gry to muszę odczekać z 3-4 sekundy zanim pojawi mi się okienko emulatora. Na xp exeki na znacznie słabszym komputerze reagowały jak żyleta, tylko że niektóre mi nie chodziły ale to już inny problem.

-- 23 Lis 2012, 02:27 --

Reakcja też jest wolna na komputerze brata, który ma i7, masakra. Ten system jest do bani, gdyby nie to że xp nie obsługuje directa 10 to bym się wogóle nie przesiadał - na serio.

2012-11-23T08:08:19+01:00

@Ihtius- po jakim upgradzie?
Mi w robocie na w7 działa ok, pod F12 nie zamula.

2012-11-23T10:23:13+01:00

ihtius wrote:[...] Wynosi on 4.5 [...]

Łokurde, to mój GF 8600 miał te 5.2 zdaje się ;)
Co to za karta i ile ma normalnie?

Underclocking jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem na współczesnym sprzęcie, nawet niektóre pro-programy typu CPU-Z/GPU-Z dają się czasami nabrać i u mnie a to pokazują że jadę na PCIe 1.1 albo że procek ma ~1.5GHz, a za sekundę pokazują normalnie.

Indexem Łindołsa tez bym się nie przejmował, nikt go nie traktuje poważnie ani nigdy nie da Ci poważnych danych na temat sprzetu, wystarczy że podbijesz sprzęt do tych 4 rdzeni po 3GHz i jakiejś wypaśnej grafy i zawsze będziesz mieć 7.9 co już jest max.
To tylko wskaźnik dla mocno początkujących użytkowników, którzy albo mają bardzo słabe komputerki i się dziwią czemu Aero nie chodzi albo nie mają pojęcia co wymienić żeby polepszyć ogólną wydajność kompa.

ihtius wrote:[...] czasami jak skończę grać to pojawia się informacja żebym zmniejszył schemat kolorów bo spadła wydajność. Trochę dziwne ?
Ani trochę, miałem tak od czasów Viśty.
System dokonuje pomiaru podczas trwania jakiejś operacji, kiedy np. proc coś nadal przerabia albo hadek usuwa tymczasowe pliki, nie zauważa że one pracują ale zauważa że są jakoś dziwnie słabe (bo pracują :-E ) więc musi wtrącić swoje 3 grosze i zasugerować że coś nie tak.

Moja rada - olej to wszystko, przestań się przejmować wszystkim.
To normalne że przeraża cię nowy system bo nie opanowałeś go jeszcze.
Instaluj sterowniki, biosy i wszelakie hotfixy a wszystko będzie dobrze. :)

2012-11-23T10:30:49+01:00

Zatem to szarpanie exeków również może być spowodowane trybem oszczędzenia.
Z Null Filtrem sobie nie radzi, bo na nim jest spowolniony, ale po zmianie na Direct3D dajesz sprzętowi znać, że trzeba podbić taktowania :-)

2012-11-23T10:45:27+01:00

Jest jeszcze coś takiego jak parkowanie rdzenia które miało oszczędzać energię ale tak naprawdę powoduje problemy tego typu z wydajnością bo rdzeń się za długo "wybudza" i zbyt często "chodzi spać", podobno - jak zwykle - na prockach AMD są większe problemy niż na intelowskich, nie wiem, łatkę mam od dawna zainstalowaną i nie zauważyłem nic z problemów które ma ihtius.
http://support.microsoft.com/kb/2646060

2012-11-24T00:10:59+01:00

Karta graficzna to GeForce GTX 550 Ti a procek AMD Athlon X4 640.

-- 24 Lis 2012, 00:02 --

Microsoft w emailu straszy mnie że przed zainstalowaniem tej poprawki, ze może się coś schrzanić :-)

-- 24 Lis 2012, 00:04 --

Nie mogę zainstalować bo piszę, że ta aktualizacja nie ma zastosowania do tego komputera.

-- 24 Lis 2012, 00:06 --

Łysy0800 wrote:@Ihtius- po jakim upgradzie?
Mi w robocie na w7 działa ok, pod F12 nie zamula.

Po wymianie całego kompa oprócz dysku twardego :haha:

-- 24 Lis 2012, 00:08 --

Instaluj sterowniki, biosy i wszelakie hotfixy a wszystko będzie dobrze. :)

Instaluje wszystko jak leci, nawet instalowałem bios płyty głównej, ale karta graficzna jest jakaś dziwna bo żaden bios ze strony producenta nie pasuje do tej karty graficznej, chyba kupiłem jakąś lewą kartę graficzną :haha:

-- 24 Lis 2012, 00:10 --

W opcjach zasilania komputera wybrałem "wysoka wydajność" i nadal mam tylko dwadzieścia klika klatek w exekach w Null Filter, oczywiście w trybie directx jest wszystko pięknie.

2012-11-24T01:41:10+01:00

Ihtius - uświadom mnie, dlaczego wgranie innego biosu do płyty głównej może coś zmienić w działaniu karty graficznej?
Chodzi Ci np. o poprawienie pracy PCI-E, do którego jest wpięta karta i/lub wyeliminowanie problemów z "wybudzaniem"?

2012-11-24T01:56:58+01:00

Anthrox wrote:Ihtius - uświadom mnie, dlaczego wgranie innego biosu do płyty głównej może coś zmienić w działaniu karty graficznej?
Chodzi Ci np. o poprawienie pracy PCI-E, do którego jest wpięta karta i/lub wyeliminowanie problemów z "wybudzaniem"?

Napisałem o tym bo jak wgrywałem bios dla płyty głównej to chciałem też mieć najnowszy bios dla karty graficznej, nie dlatego że to ma cos zmienić w tym temacie. O tym napisałem przy okazji, że chciałem przy okazji zmienić bios karty graficznej, jednak się nie udało. ;)

-- 24 Lis 2012, 01:56 --

Po prostu głośno myślę :-)

2012-11-26T08:24:25+01:00

W życiu nie musiałem ręcznie wgrywać biosa do karty graficznej, od tego są sterowniki które mają go w pakiecie gdyby wymagał zmiany.
Tylko masz za nową kartę żeby cokolwiek było trza zmieniać.

ihtius wrote:W opcjach zasilania komputera wybrałem "wysoka wydajność" i nadal mam tylko dwadzieścia klika klatek w exekach w Null Filter, oczywiście w trybie directx jest wszystko pięknie.
To przestań używać opcji Null Filter? :-E

2012-11-26T14:26:05+01:00

Ihtius wie, ale chciałby, żeby na jego maszynie bez zbytniego przestawiania działało, a tak pozostaje niedosyt, że coś może być nie tak.
Nie wiem, czy coś się zmieniło w temacie, ale raz tylko wgrywałem bios do karty graficznej, żeby domyślne taktowania zmienić, bo mi się nie chciało za każdym razem w sterownikach ustawiać :hee:
Chciałem też wgrać Bios z karty graficznej Asusa (EPU-Engine wspiera tylko karty Asusa), ale ostatecznie nie ryzykowałem :tuptup1:

2012-11-26T14:44:30+01:00

Mój kumpel dawno temu też coś tam się bawił z podkręcaniem i pamiętam musiał bios wgrywać czy cuś, to było w okolicach 2005 na karcie ATI.
Szczegółów nie pamiętam, ale to było chyba w czasach kiedy to szło kupić taniej słabszy model, przetaktować i otrzymać nowszy model który był fabrycznie podkręcany, czy cuś.
Problem w tym że po podkręceniu miał sam syf na ekranie, artefakty, pewno w związku ze słabym wentylatorkiem.
To był ostatni raz kiedy ja widziałem na oczy kartę ATI, a kumpel takową kupił, od tamtego czasu się nvidii trzymamy. ;)

2012-11-26T22:34:57+01:00

Anthrox wrote:Weź no pobierz program Hijackthis, a następnie wklej sobie loga w http://www.hijackthis.de/ i przeanalizuj, co tam wypluło :)

Poniżej mój log- ukryłem, żeby nie zawalić strony.
Może ktoś wkleić na http://www.hijackthis.de i zerknąć?
Czy patrzyliście na screenshota na 3 podstronie ze wszystkimi procesami?

Ukryta treść:

2012-11-27T01:49:26+01:00

Na pierwszy rzut system wydaje się być czysty jak pupa niemowlaka - niech jeszcze ktoś zerknie :tuptup1:

2012-11-27T09:27:10+01:00

Anthrox wrote:Na pierwszy rzut system wydaje się być czysty jak pupa niemowlaka - niech jeszcze ktoś zerknie :tuptup1:

No właśnie też tak mi się wydaje...
Może jeszcze raz z tym direct X coś popróbuję...

Antek, jak odpalałeś W7 na wirtualu, to wiesz może jaki tam był direct domyślnie?

2012-11-27T14:52:24+01:00

To nie wina DirectX, bo Tobie nawet to okno nie wyskakuje:
Image

2012-11-29T09:57:06+01:00

Podsumowanko:
- fdisk nie pomógł
- czyszczenie rejestru nie pomogło
- skanowanie systemu programem System Mechanic nie pomogło (choć masę błędów znalazło)
- program Program Monitor, którego Anthrox chciał użyć żeby prześledzić procesy przy włączaniu exeków też nie chce się uruchomić (nic się nie dzieje)

2012-11-29T21:14:56+01:00

@Łysy: A może to przez brak jakiejś usługi? w sensie wyłączona może być w tym Twoim zmodowanym sysku. :mysli:
Tylko włączanie każdej po kolei i sprawdzanie to byłby hardcore, więc proponuję posiłkować się tą listą: http://www.blackviper.com/service-confi ... gurations/ i najpierw powłączać wszystkie tak jak mają być standardowo w Home Premium, zresetować i sprawdzić exeki.
Jakby nie pomogło to możesz jeszcze powłączać wszystkie z kolumny Ultimate, no ale skoro Antkowi na "gołym" Home zaraz po instalacji działało to chyba nie pomoże, a ja już nie mam żadnych pomysłów i więcej Cię nie będziem męczyć... :-E

2012-11-29T23:50:17+01:00

Ano - linki do testowych obrazów dałem, gdyby ktoś miał wątpliwości.
HOME SP1 dokładnie.

2012-12-16T11:02:24+01:00

Miałem raz takowy problem na win 7 x64 z eset nodem wystarczylo dodac wyjatek do folderu w ktorym mialem gierki/emulator i oraz uruchamiac emulator lub gotowe execi "jako administrator" i hula do teraz bez problemu:)

2012-12-16T16:08:35+01:00

A przetestowałeś Jim Power? NOD nie powinien się pluć.

Return to Pytania techniczne