Polski

flojd - problem

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
alfonss87 Siema mam problem z Flojdem a mianowicie nie dziala mi klawisz F12 (tylko na tym exeku) wiec nie moge zapisac gry. A gdy minimalizuje gre do paska to myszka sie wiesza i jedyny sposob to wylogowanie sie i zalogowanie ponownie. Mam win7.

-- 07 Mar 2012, 12:36 --

ahaaa ale ze mnie glupek w tej grze dziala standadowy save... Przepraszam za zasmiecanie temat do zamkniecia albo najlepiej usuniecia...

-- 07 Mar 2012, 14:05 --

A jednak mam pewien problem. Po zabraniu przesylki z baru i po wejsciu na motocykl wychodzi z baru funkcjonariusz cos tam gada i gra sie zawiesza
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/flojd-problem-t1878.html
2012-03-07T14:05:59+01:00
Siema mam problem z Flojdem a mianowicie nie dziala mi klawisz F12 (tylko na tym exeku) wiec nie moge zapisac gry. A gdy minimalizuje gre do paska to myszka sie wiesza i jedyny sposob to wylogowanie sie i zalogowanie ponownie. Mam win7.

-- 07 Mar 2012, 12:36 --

ahaaa ale ze mnie glupek w tej grze dziala standadowy save... Przepraszam za zasmiecanie temat do zamkniecia albo najlepiej usuniecia...

-- 07 Mar 2012, 14:05 --

A jednak mam pewien problem. Po zabraniu przesylki z baru i po wejsciu na motocykl wychodzi z baru funkcjonariusz cos tam gada i gra sie zawiesza

2012-03-08T00:10:43+01:00

Re: flojd - problem

Już spieszę z wyjaśnieniem Alfons.
Normalnie exeki bazują na tcUAE, tutaj jest inna alternatywa.
Wyjątkowo trochę "oszukaliśmy system", ponieważ oryginalny port na amigę jest strasznie okrojony cyt.:

Ports

Windows 4CD:

Original release of game.

Windows 2CD:

Reduced video quality of cutscenes, compared to original release.
Removed several cutscenes (Fmain, Mix_Snip1, Mix_Snip2, Mix_Snip3, Mix_Snip4, Mix_Snip5, Mix_Snip6, Mix_Snip7, Mix_Snip8) of docking controller and pilot arguing at Metro Prime.

Amiga and Mac:

Reduced audio and video quality of cutscenes, compared to original release. (Reduced video resolution in Amiga version too)
Removed several cutscenes (Fmain, Mix_Snip1, Mix_Snip2, Mix_Snip3, Mix_Snip4, Mix_Snip5, Mix_Snip6, Mix_Snip7, Mix_Snip8) of docking controller and pilot arguing at Metro Prime.
Removed the background chatter between docking controller and pilot at Metro Prime.
Removed the OmniTV cutscenes (Charisma, Nextdoor, Omnitoy, Qtime), which are displayed on television in the prison of Cygnus Alpha.
Removed the epilogue cutscene (WhoWhat).

Audio quality and video resolution of cutscenes:
Windows 4CD: 22050 Hz PCM audio; 640x480 video (Smacker).
Mac: 11025 Hz ADPCM audio; 640x480 video (dxa).
Amiga: 11025 Hz PCM audio; 384x280 video (dxa).

W exeku są oczywiście oryginalne wydania 4CD, polską wersję osobiście kupiłem, bo nigdzie nie można było znaleźć wersji innej niż KŚ Gry Extra.

Dlatego też w exeku wykorzystany jest przerobiony na potrzeby exeków ScummVM.
Dlatego te błędy co widzisz (w tym i np. nie słychać głosu wyroczni gdy wejdziesz do niej) to wina Scumma. Powinno się zrobić spis błędów i na ich forum drążyć, żeby poprawili wsparcie dla PL wersji.
Dla ułatwienia mój temat:
http://forums.scummvm.org/viewtopic.php?t=11324

Niestety, jak widać - spotkałem się z olewką...
Aby ominąć zawieszenie - klikaj lewym/prawym klawiszem myszki, aby gra przeszła do następnej scenki ;)

2012-03-08T13:02:28+01:00

Dziekuje za odpowiedz. Pomoglo.

2014-01-24T18:00:51+01:00

elo
słuchajcie mam problem... nie mogę zapisać gry a raczej zapisuje, dostaję komunikat od wyroczni, że gra zapisana a potem kicha... próbuję załadować grę i save'a nie ma... sprawdzałem i za każdym razem tak się robi... nie rozumiem gdzie tkwi problem... :/

2014-01-24T18:12:14+01:00

To jest stary exek v2.5, ale z tego co kiedyś testowałem zapis działał prawidłowo.
Jedynie głosu wyroczni nie słychać.

2014-01-24T18:56:28+01:00

hmm... lipnie trochę... na xp gram jeśli to istotne... i nie mam czasu siedzieć żeby caaaałą grę na raz przejść... fakt faktem nie jest krótka...

Return to Pytania techniczne