Jesli uzywasz wyswietlaczy panoramicznych i nie do konca satysfakcjonuja Cie proporcje wyswietlanego obrazu (to nic przeciw staffowi TC, ktorzy robia ciezka i dobra prace), przedstawie Wam swoje rozwiazanie. Bo tak sie sklada, ze EXEki z TC odpalam na monitorze 24", ktory natywnie dziala na 1920x1200 oraz na laptopie 15" - 1366x768. Z racji tego, ze szukalem rozwiazania lepszych proporcji obrazu, niz standardowe, ktore wykorzystuja max. rozdzielczosc monitora, a rozdzielczosc 800x600 (proporcje 4:3) mnie satysfakcjonuje i Anthrox polecil mi pewien program, ktorym to wymusze podczas uruchamiania EXE'ka, ciorajac w ulubione gry z ulubiona rozdzielczoscia, oto co powinienes zrobic (na moim przykladzie):
1. Sciagnij program z http://display-changer.softpedia.com/ , zainstaluj go w katalogu z grami EXE
2. W katalogu z grami EXE utworz plik typu .bat lub .cmd, np. "TheCompany800x600.cmd" (gdzie 800x600 to wybrana przez Ciebie rozdzielczosc)
3. W/w plik .bat/.cmd zapelnij trescia:
@echo off
start f:\emulacja\compilations\thecompany\dc -width=800 -height=600 -depth=max %1
(w miejscu "f:\emulacja\compilations\thecompany" wpisz swoja sciezke do plikow EXE)
4. na pulpicie utworz skrot do tego pliku .cmd
5. gry uruchomisz w ulubionej rozdzielczosci, przeciagajac plik EXE na skrot na pulpicie
Niby nic wielkiego, ale to dla leniwych, ktorym (jak np. mi) nie chce sie dla kazdej gry wchodzic w opcje, zmieniac konfiguracje rozdzielczosci, zapisywac... Rowniez dlatego, ze w nowej wersji EXE dla danej gry trzeba byloby robic to ponownie. W/w prog zwalnia Cie od mozolnego konfigurowania rozdzielczosci na obecne, jak i przyszle wersje gier EXE z TheCompany
1. Sciagnij program z http://display-changer.softpedia.com/ , zainstaluj go w katalogu z grami EXE
2. W katalogu z grami EXE utworz plik typu .bat lub .cmd, np. "TheCompany800x600.cmd" (gdzie 800x600 to wybrana przez Ciebie rozdzielczosc)
3. W/w plik .bat/.cmd zapelnij trescia:
@echo off
start f:\emulacja\compilations\thecompany\dc -width=800 -height=600 -depth=max %1
(w miejscu "f:\emulacja\compilations\thecompany" wpisz swoja sciezke do plikow EXE)
4. na pulpicie utworz skrot do tego pliku .cmd
5. gry uruchomisz w ulubionej rozdzielczosci, przeciagajac plik EXE na skrot na pulpicie
Niby nic wielkiego, ale to dla leniwych, ktorym (jak np. mi) nie chce sie dla kazdej gry wchodzic w opcje, zmieniac konfiguracje rozdzielczosci, zapisywac... Rowniez dlatego, ze w nowej wersji EXE dla danej gry trzeba byloby robic to ponownie. W/w prog zwalnia Cie od mozolnego konfigurowania rozdzielczosci na obecne, jak i przyszle wersje gier EXE z TheCompany