Polski

Gry EXE z TC z ulubiona rozdzielczoscia

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
dax Jesli uzywasz wyswietlaczy panoramicznych i nie do konca satysfakcjonuja Cie proporcje wyswietlanego obrazu (to nic przeciw staffowi TC, ktorzy robia ciezka i dobra prace), przedstawie Wam swoje rozwiazanie. Bo tak sie sklada, ze EXEki z TC odpalam na monitorze 24", ktory natywnie dziala na 1920x1200 oraz na laptopie 15" - 1366x768. Z racji tego, ze szukalem rozwiazania lepszych proporcji obrazu, niz standardowe, ktore wykorzystuja max. rozdzielczosc monitora, a rozdzielczosc 800x600 (proporcje 4:3) mnie satysfakcjonuje i Anthrox polecil mi pewien program, ktorym to wymusze podczas uruchamiania EXE'ka, ciorajac w ulubione gry z ulubiona rozdzielczoscia, oto co powinienes zrobic (na moim przykladzie):

1. Sciagnij program z http://display-changer.softpedia.com/ , zainstaluj go w katalogu z grami EXE
2. W katalogu z grami EXE utworz plik typu .bat lub .cmd, np. "TheCompany800x600.cmd" (gdzie 800x600 to wybrana przez Ciebie rozdzielczosc)
3. W/w plik .bat/.cmd zapelnij trescia:
@echo off
start f:\emulacja\compilations\thecompany\dc -width=800 -height=600 -depth=max %1

(w miejscu "f:\emulacja\compilations\thecompany" wpisz swoja sciezke do plikow EXE)
4. na pulpicie utworz skrot do tego pliku .cmd
5. gry uruchomisz w ulubionej rozdzielczosci, przeciagajac plik EXE na skrot na pulpicie

Niby nic wielkiego, ale to dla leniwych, ktorym (jak np. mi) nie chce sie dla kazdej gry wchodzic w opcje, zmieniac konfiguracje rozdzielczosci, zapisywac... Rowniez dlatego, ze w nowej wersji EXE dla danej gry trzeba byloby robic to ponownie. W/w prog zwalnia Cie od mozolnego konfigurowania rozdzielczosci na obecne, jak i przyszle wersje gier EXE z TheCompany :)
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/gry-exe-ulubiona-rozdzielczoscia-t2025.html
2012-06-03T21:00:08+01:00
Jesli uzywasz wyswietlaczy panoramicznych i nie do konca satysfakcjonuja Cie proporcje wyswietlanego obrazu (to nic przeciw staffowi TC, ktorzy robia ciezka i dobra prace), przedstawie Wam swoje rozwiazanie. Bo tak sie sklada, ze EXEki z TC odpalam na monitorze 24", ktory natywnie dziala na 1920x1200 oraz na laptopie 15" - 1366x768. Z racji tego, ze szukalem rozwiazania lepszych proporcji obrazu, niz standardowe, ktore wykorzystuja max. rozdzielczosc monitora, a rozdzielczosc 800x600 (proporcje 4:3) mnie satysfakcjonuje i Anthrox polecil mi pewien program, ktorym to wymusze podczas uruchamiania EXE'ka, ciorajac w ulubione gry z ulubiona rozdzielczoscia, oto co powinienes zrobic (na moim przykladzie):

1. Sciagnij program z http://display-changer.softpedia.com/ , zainstaluj go w katalogu z grami EXE
2. W katalogu z grami EXE utworz plik typu .bat lub .cmd, np. "TheCompany800x600.cmd" (gdzie 800x600 to wybrana przez Ciebie rozdzielczosc)
3. W/w plik .bat/.cmd zapelnij trescia:
@echo off
start f:\emulacja\compilations\thecompany\dc -width=800 -height=600 -depth=max %1

(w miejscu "f:\emulacja\compilations\thecompany" wpisz swoja sciezke do plikow EXE)
4. na pulpicie utworz skrot do tego pliku .cmd
5. gry uruchomisz w ulubionej rozdzielczosci, przeciagajac plik EXE na skrot na pulpicie

Niby nic wielkiego, ale to dla leniwych, ktorym (jak np. mi) nie chce sie dla kazdej gry wchodzic w opcje, zmieniac konfiguracje rozdzielczosci, zapisywac... Rowniez dlatego, ze w nowej wersji EXE dla danej gry trzeba byloby robic to ponownie. W/w prog zwalnia Cie od mozolnego konfigurowania rozdzielczosci na obecne, jak i przyszle wersje gier EXE z TheCompany :)

2012-06-03T21:45:20+01:00

Re: Gry EXE z TC z ulubiona rozdzielczoscia

No i brawo :) Proponuję zresztą wstawić o tym sposobie wzmiankę na głównej stronie.
Tutaj ową propozycję kieruję do Anthroxa.

2012-06-03T22:31:38+01:00

W nowych wersjach exeków wymuszenie poprawnych proporcji to kwestia przestawienia jednej opcji więc raczej szkoda zachodu w zabawy ze zmianą rozdzielczości. Poza tym jak odpalisz gry działające w 320x200 na 800x600 to dla odmiany rozciągnie Ci je w pionie.

Bardziej interesująca byłaby możliwość pobierania przez exeki wybranych danych wejściowych konfiguracji z pliku znajdującego się w tym samym katalogu, np. pobranie z pliku import.cfg:

sound_stereo_separation=5
sound_max_buff=1024
gfx_autoresolution=true
gfx_filter_keep_aspect=vga
gfx_filter_autoscale=scale
gfx_filter_aspect_ratio=-1:-1

Reszta konfiguracji zostawałaby bez zmian.

2012-06-03T22:34:26+01:00

Dzięki dax, że wstawiłeś tutorial. Mogę umieścić go w artykułach na głównej ;)
Ale nie dziś.

2012-06-04T11:53:01+01:00

adiq22: ja dokladnie to samo sugerowalem Anthroxowi na Emudreams. Bo to sie moze przydac do wielu aspektow konfiguracji. Tym bardziej, ze od niedawna jest opcja REMAP (sterowanie), ktore nie kazdemu bedzie sie chcialo recznie odpalac. Wiec, panie Anthrox ;), opcja z plikiem zew., z ktorego pobiera sie konfiguracja, ma juz 2-ch poplecznikow ;). Oczywiscie rozumiem, ze na razie sa inne priorytety.

Mala modyfikacja dla pliku .cmd , opisanego wyzej:

@echo off
start .\dc -width=800 -height=600 -depth=max %1

Dzieki drugiej linii mozecie uruchamiac gry EXE z dowolnego katalogu na dowolnym dysku. No i pamietajcie, ze ten plik .cmd musi znajdowac sie w katalogu z grami EXE, a na pulpicie musi istniec skrot do tego pliku .cmd. Dopiero wtedy bedzie bezblednie dzialalo odpalanie gier z ulub. rozdzielczoscia. Ta metoda (uzywajac programu poleconego przez Anthroxa) jest dosc czasochlonna i psuje pulpit Windows do "ulubionej" rozdzielczosci, ale przynajmniej dziala i nic konfigurowac nie trzeba :)

2013-08-01T16:14:00+01:00

Plik CFG
----------

Teoretycznie możemy się umówić na sugestię adiq22:
W katalogu %localappdata%/TheCompany będzie sprawdzane istnienie pliku 'X'.
Jeżeli ten plik będzie istniał, ustawienia z niego będą nadpisywać ustawienia w każdym pliku konfiguracyjnym.
Dlatego z rozwagą trzeba będzie stosować, co chcemy "nadpisać". Z drugiej strony nie chcę sztucznie ograniczać, co możemy modyfikować, bo będą pretensje, bo np. ktoś chce ustawić bufor dźwięku, a ja tego nie umożliwiłem i dupa - kolejna hurtowa aktualizacja exeków. :tuptup1:

Jednak uwaga - taki plik nie zwalniałby Was od sugerowania jakie domyślne ustawienia byście sobie życzyli. Np. ustawienie na karcie Sound zasugerowane przez ihtiusa myślę, że mogę dla masówki bez problemu ustalić. Nie każdy tak się zagłębia w exeki ;)

Bardzo ważne było też dla mnie ustawienie domyślne bufora dźwięku - kiedyś to było '6' teraz jest '3'.

[edit]
v2.6 ma już stosowną funkcjonalność:

Code: Select all

Local settings
Demonic Window checks for a file 'settings.cfg' in the same location as the EXE.
You can use this feature to define your settings for many EXEs!

Return to Pytania techniczne