Polski

Gry na prawdziwej Amidze

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
wnuczus Pytanko czy Wasze spolszczone gry Amigowe można jakoś odpalić na Amidze? Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/gry-prawdziwej-amidze-t5370.html
2020-04-01T22:03:38+01:00
Pytanko czy Wasze spolszczone gry Amigowe można jakoś odpalić na Amidze?

2020-04-01T22:31:58+01:00

Re: Gry na prawdziwej Amidze

Tak prócz spolszczonego FlashBack bo takiej wersji Antek nie udostępnił no chyba że to się zmieni.

2020-04-02T00:00:25+01:00

Po pierwsze - niegrzeczne jest zaczynać temat bez przywitania się.
Po drugie - jestem niechętny, żeby za darmo publikować spolszczenie Flashback, które kosztowały sporo zachodu (w tłumaczeniu pomagał norbi i husar) i nic z tego nie mieć, mało tego... ktoś mógłby zwyczajnie ukraść nasze tłumaczenie i podpisać jako swoje.

Jednak psem ogrodnika nie jestem. Jak PPA złotymi literami na głównej podziękuje za spolszczenie The Company i w/w osobom, to dostarczę odpowiednie pliki, które PPA będzie mogło umieścić w swoim dziale rodzynki.

Cena myślę uczciwa - reklama za świetnej jakości tłumaczenie.

Oczywiście o ile @husar i @norbi nie będą mieli nic przeciwko temu.

2020-04-02T09:21:38+01:00

Czy ja źle zrozumiałem kolegę? Chcesz odpalić exeka na Amidze? :D

2020-04-02T09:40:18+01:00

Nie, zainteresowany chce gołe pliki amigowe -- luzem albo w postaci adf, które jakoś sobie nagra we własnym zakresie.

2020-04-02T12:54:43+01:00

Anthrox wrote:Po pierwsze - niegrzeczne jest zaczynać temat bez przywitania się.

Po pierwsze przepraszam, że się nie przywitałem mój błąd.

Więc witam wszystkich dotarłem tutaj z wątku na graj po polsku gdzie pisaliście, i zauważyłem, że skończyliście tam spolszczenie i ucieszony tu wszedłem a a tu zonk.

santa13 wrote:Czy ja źle zrozumiałem kolegę? Chcesz odpalić exeka na Amidze?

Nie, oczywiście, ADF :)

Zobaczę co da się zrobić z tym PPA, mam nadzieje, że redakcja się zgodzi.

A powiedzcie eye the beholder też skończyliście spolszczać?

2020-04-02T13:20:51+01:00

wnuczus wrote:A powiedzcie eye the beholder też skończyliście spolszczać?

Jest wersja pre-finalna, ale nie wyszła z fazy testowej.

2020-04-02T16:36:41+01:00

Pytanie co do Flashbacka możecie udostępnić ewentualnie sam plik spolszczenia co można np xdelta spatchować grę? Bo PPA bardzo podchodzi serio do legalności i nie za bardzo chcą się zgodzić na link do ADFu

https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/41 ... ji#m680458

A co do eye the beholder to jest to porzucone czy jest szansa, że wyjdzie z fazy testowej?

2020-04-02T17:44:50+01:00

Ja jako beta tester jak zwykle bardzo chętnie bym ogarnął przechodzenie gry, nawet bez trainera, ale obecnie raczej mniejsze szanse są na kontynuację, bo inne tytuły też czekają, a dwa są rozbieżności co do konkretnych nazw przedmiotów i wojowników w grze :ok1: Nie znam się na tym nazewnictwie z "tego świata" :-E
Póki co udało mi się kupić nowy egzemplarz miesięcznika Pixela, więc mam co robić przez kilka dni. Dodatkowo jutro wychodzi Dom z papieru czwarty sezon. Coś czuję, że go zniszczę w jeden dzień :killer:

2020-04-02T22:29:45+01:00

wnuczus wrote:Bo PPA bardzo podchodzi serio do legalności

Tak bardzo że dla nich TheCompany to warez :lol2:

2020-04-02T23:42:48+01:00

No to jedziemy:
Mnie zawsze zastanawia, że PPA ma tyle do powiedzenia o legalności mimo, że nie są stroną w sprawie -- może wreszcie byście odpuścili TheCompany, a ewentualne sprawy o legalność zostawili zainteresowanym stronom?

Co sobie myślicie używając WHDLoad?
Myślicie, że jak ktoś zrobił program patchujący pamięć i usuwa zabezpieczenia, to jest wszystko cacy, bo nic nie modyfikuje oryginalnego kodu gry?
Może niektórzy nie są świadomi, więc czas na lekcję:
WHDLoad ładuje grę do pamięci Amigi, plik slave instruuje co należy zrobić.
W pliku slave mamy np. zaszyty crack w postaci instrukcji asm modyfikujący pamięć niech to będzie:
MOVE.W #$6002,$100

I teraz zagadka:
Jakaś to różnica w crackowaniu i łamaniu zabezpieczeń, że zamiast ręcznie modyfikować plik "GRA" modyfikację przeprowadzi WHDLoad w pamięci?
Jedyna zaleta jest taka, że ma się nienaruszone pliki i zawsze można poprawić czyjś crack.

Sposób działania próbuję pokazać w jak najbardziej uproszczony sposób, bo mnie naprawdę bawi jak ktoś ma TC za be, ale WHDLoad to hoho
(żeby nie było, dzieło Bert Jahna, ale obraża moją inteligencję mówienie jaki to WHDLoad jest legalny, a to śliski temat)

Może dzięki temu kruczkowi prawnemu czujecie się spokojniejsi jak i koledzy z zachodu, ale fakt jest taki, że jakby w sprawę zamieszało się takie dajmy na to NINTENDO (to przykład, bo nie mają tu czego szukać), to szybko by się skończyło imprezowanie z WHDLoad i szybko co niektórzy "legalni" panowie, co nawet szczycą się licencją na WHDLoad by zeszło na ziemię.

EXE'k TheCompany jest nawet bezpieczniejszy od WHDLoad bo o wiele trudniej wyciągnąć dane -- gdyby to było takie proste, to tej rozmowy by nie było, tylko dawno by się zainteresowani amigowcy dzielili spolszczeniem bez łaski The Company.
Oczywiście jak ktoś chce, może próbować spolszczenie wyciągnąć i nie czekać aż się z PPA dogadamy.

Ja bez oficjalnego wspomnienia na PPA nie chcę uwalniać spolszczenia, bo nie cieszyłbym się, że napracowaliśmy się i najmniejszego podziękowania za to nie dostaniemy.

Spolszczenie jest autorskie, nie ma drugiego takiego na dzień dzisiejszy, a to co mieliście w latach '90 to syf, a nie spolszczenie.
Działa z WHDLoad, ale pliki zostały zmodyfikowane na sztywno, a nie przez patch.
Image

Sugestia do Psygore i odpowiedni patch zrobiłby, ale co z tego, jak PPA zdecyduje się tylko krótko wspomnieć:
"Na stronie WHDLoad pojawiła się nowa wersja slave, która zmienia język Flashbacka na POLSKI".

Oczywiście o TC w żadnym wypadku coś pozytywnego napisać i docenić, tak?
Chociaż minimum docenienia należałoby się TC, dopóki jesteśmy aktywni i coś robimy, po fakcie to będzie za późno. -,-

Oczywiście o TC w żadnym wypadku coś pozytywnego napisać i docenić, tak? -,-

https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/41 ... ji#m680500

2020-04-03T11:59:48+01:00

No cóż to chyba się nie dogadacie a szkoda bo marzyłem aby pograć po Polsku na Amidzę bo z tego co widziałem na screenach i po odpaleniu ememulatora to odwaliliście kawał dobrej i profesjonalnej roboty. Mało na rynku Amig jest tak profesionalnych spolszczeń, ale przynajmniej próbowaliście dzięki.

2020-04-03T17:56:20+01:00

Dobra... olać ich.
Właśnie przygotowuję wersję WHDLoad i ADF dla wszystkich.

Code: Select all

________  _________  ____ _________ __________  ____ ________
   E _\    __/_/      \  \/   /_    _   /_\__   /_  \/   /_   /   /_
  H  \    /   /   /   /       _/   ____/   _    _/   \   _/__     _/
 T   /________\______/___\/___\___/   /_________\___\____\/_______\spot

https://thecompany.pl

FLASHBACK version 1.0 (22/3/19) Polish
--------------------------------------

Polish version by:
HusarDPL (texts)
norbi (polish font)
tauri5 (alpha release)

Flashback (1992)(U.S. Gold)(Pl)[cr Interpol](Disk 1 of 4)[tr TheCompanyPL].adf
Flashback (1992)(U.S. Gold)(Pl)[cr Interpol](Disk 2 of 4)[tr TheCompanyPL].adf
Flashback (1992)(U.S. Gold)(Pl)[cr Interpol](Disk 3 of 4)[tr TheCompanyPL].adf
Flashback (1992)(U.S. Gold)(Pl)[cr Interpol](Disk 4 of 4)[tr TheCompanyPL].adf
+ wersja WHDLoad

https://thecompany.pl/anthrox/Flashback ... panypl.zip

Gdyby coś nie działało proszę o wiadomość zwrotną.

2020-04-03T19:20:32+01:00

Super, dzięki wszystko pięknie działa przyjmujecie jakieś dotacje ?
Image

Trochę nie wyrażne są napisy ale nie wiem czy to kwestia telewizora czy w oryginale też tak było
Image

2020-04-03T19:22:04+01:00

Przyjmujemy!

Co do napisów - tak było w oryginale.
Wersja WHDLoad ma poprawione wyświetlanie (bardziej biały kolor) - jednak tego nie ruszałem w adf.
Następne przerywniki powinny wyglądać ok.

2020-04-03T19:30:49+01:00

Używam staroświeckich dyskietek ^^ mam ich sporo i lubię tak grać, a nie chce mi się póki co fast ramu dokupować, Więc pozostaje ADF, ale to nie problem i tak super robota!
:padam: :padam:

Teraz marzy mi się aby zostało wydane eye the beholder i zabawa na dłuuugie godziny.

2020-04-03T19:32:32+01:00

Wersja Adf wyświetla zamiast animacji komunikaty po angielsku.

2020-04-03T19:35:11+01:00

Wypuścimy, niebawem wznowimy testy, może być wersja HD? :hee:

-- 03 Kwi 2020, 20:35 --

RoniWorlds wrote:Wersja Adf wyświetla zamiast animacji komunikaty po angielsku.

Tłumaczenie było robione pod kątem wersji HD, która tych komunikatów nie wyświetlała.
Może to zależy od ilości RAM?

2020-04-03T19:37:57+01:00

RoniWorlds wrote:Wersja Adf wyświetla zamiast animacji komunikaty po angielsku.

Hmm ale u mnie Animacje mają polski język jak widać na screenach

2020-04-03T19:42:12+01:00

Chodziło mu o moment podnoszenia hologramu np..

Return to Pytania techniczne