Polski

Gry TheCompany nie na pełny ekran

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Emu Jak już napisałam w mojej autoprezentacji ;), jestem raczej nogą komputerową, więc mogę zadawać pewne banalne pytania. Na razie nurtuje mnie jedna rzecz, która trochę psuje mi komfort grania w zestaw gier z Dizzym - mianowicie uruchamianie na pełny ekran. Mam laptop ze sporą rozdzielczością i dość nietypowymi proporcjami - szeroki ekran, bodajże 2:3, a nie 3:4. Dość niekorzystnie mi to rozciąga gry i stwarza problemy dla perspektywy robienia zrzutów ekranu. Czy właściwie są w Waszej wersji gry jakieś ustawienia, pozwalające otwierać gry w oknie, a nie na pełny ekran?
I pytanie zupełnie banalne: czym się wychodzi?... :hmm: Łatwo się zorientowałam, że przycisk "akcja" to Alt (w "Magicland" i "Prince of the Yolkfolk" na PC - spacja, w "Fantasy World Dizzy" - enter), ale na razie nie wiem, jak wyjść (poza prostackim sposobem Ctrl-Alt-Del ;)). Choć pewnie powinnam pokombinować; pamiętam, że z gier, które nie reagowały na Escape, najczęściej wychodziło się klawiszem Q...
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/gry-thecompany-niepelny-ekran-t2260.html
2012-11-19T10:32:23+01:00
Jak już napisałam w mojej autoprezentacji ;), jestem raczej nogą komputerową, więc mogę zadawać pewne banalne pytania. Na razie nurtuje mnie jedna rzecz, która trochę psuje mi komfort grania w zestaw gier z Dizzym - mianowicie uruchamianie na pełny ekran. Mam laptop ze sporą rozdzielczością i dość nietypowymi proporcjami - szeroki ekran, bodajże 2:3, a nie 3:4. Dość niekorzystnie mi to rozciąga gry i stwarza problemy dla perspektywy robienia zrzutów ekranu. Czy właściwie są w Waszej wersji gry jakieś ustawienia, pozwalające otwierać gry w oknie, a nie na pełny ekran?
I pytanie zupełnie banalne: czym się wychodzi?... :hmm: Łatwo się zorientowałam, że przycisk "akcja" to Alt (w "Magicland" i "Prince of the Yolkfolk" na PC - spacja, w "Fantasy World Dizzy" - enter), ale na razie nie wiem, jak wyjść (poza prostackim sposobem Ctrl-Alt-Del ;)). Choć pewnie powinnam pokombinować; pamiętam, że z gier, które nie reagowały na Escape, najczęściej wychodziło się klawiszem Q...

2012-11-19T12:15:06+01:00

Re: Gry TheCompany nie na pełny ekran

1. Gdy chcesz wyjść musisz wcisnąć klawisz DELETE, jeśli nie działa zgłaszasz - naprawdę szybkie zamknięcie zrobisz przez ALT+F4 ale taki sposób odradzam, ponieważ po wciśnięciu klawisza DELETE gra zapisuje np. listę rekordów (ale jak ją wczytać na razie nie napiszę, aby Ci nie mącić w głowie - niestety nie dzieje się to automatycznie)

2. Możesz wcisnąć CTRL+F12 - przejdziesz wtedy w tryb okna.
Możesz również wcisnąć po prostu F12 i tam ustawić stosowne opcje. Po wszystkim wejdź na zakładkę Configurations i wciśnij "Save", abyś nie musiała za każdym razem zmieniać ustawień.

2012-11-19T16:54:16+01:00

Dziękuję bardzo. Nie mam jeszcze doświadczenia z Waszymi wersjami tych gier, a te opcje były na tyle "nieoczywiste", że trudno je zgadnąć. Choć pamiętam, że jak grałam w "Crystal Kingdom Dizzy" przez Winfellow, to "chodziły" jakieś podobne kombinacje klawiszy.

2012-11-19T16:58:10+01:00

Nie ma problemu, od tego jest forum.

2012-11-20T10:09:07+01:00

Swoją drogą przyznam, że miałam zagwostkę z tym, GDZIE umieścić pytanie. Przydałby się dział o jednoznacznym tytule "Pytania techniczne"...
W każdym razie mam jeszcze pewne pytania. Na razie tak wypróbowuję, ale w każdym razie przeszłam "Prince of the Yolkfolk" (tę grę to ja znam na pamięć), profil z D-Fend Reloaded jest zrobiony, jakby to była zwykła gra windowsowska... Przeszkadzają mi dwa drobiazgi - jeden nawet zamierzałam sprawdzić, ale mogę pogrzebać w ustawieniach tylko kiedy jakaś gra jest uruchomiona...
1. Pauzowanie - nie pamiętam w tej chwili, jak to jest w "Prince of the Yolkfolk" na DOS, ale w Waszej wersji standardowe "P" nie działa. Pamiętam, że w "Crystal Kingdom Dizzy" przez Winfellow taka "standardowa" pauza na pewno działała i ułatwiała robienie zrzutów ekranu - pozwalała na zrzut ekranu z Dizzym zatrzymanym w ruchu, a nie stojącym.
[Tytułem wyjaśnienia: jestem przyzwyczajona do kilku sposobów łapania zrzutów ekranu. D-Fend Reloaded - Ctrl-F5. Scumm VM - Alt-S (niestety łapie zrzuty ekranu jako bitmapy, a ich pomniejszone wersje są wszystkie widoczne jako miniatura ostatniego zrzutu. Pliki .png są mniejsze, a poza tym odkryłam, że kiedy już bezpośrednio w katalogu przerobić te wszystkie bitmapy na .png, miniatury wyświetlają się prawidłowo). Gry fanowskie z Dizzym na Dizzy AGE ułatwiają robienie zrzutów ekranu - naciśnięcie Print Screen automatycznie tworzy w katalogu gry podkatalog "Screenshots" i zapisuje w nim zrzuty ekranu. Mój laptop ma w rogu klawisz "Fn" - stary w ogóle go nie miał - i niestety Print Screen to "wtórna" funkcja swojego klawisza, działająca tylko przy równoczesnym naciśnięciu "Fn", a "podstawowa" funkcja klawisza to... Insert, najbardziej przeklęty klawisz dla osób dużo piszących na komputerze (a ja z zawodu jestem tłumaczką, mam wykształcenie wyższe filologiczne, więc trochę w życiu pisałam w Wordzie czy Open Office i nie natychmiast odkryłam, że "zjadanie" tekstu jest powodowane przypadkowym naciśnięciem Ins - patrz moja autoprezentacja jako "nogi komputerowej". Mając grube paluchy nietrudno nacisnąć Insert zamiast "backspacji"...). Poza Dizzy AGE zrzut ekranu zapisuje się w pamięci, ale tylko ostatni, a przecież nie sposób obrabiać każdy w programie podczas grania... Dlatego ściągnęłam program Smartision Screencopy i to jest właściwie wprowadzenie do problemu nr 2.]
2. Czy da się ustawić inny klawisz "akcji" - najlepiej "standardową" spację, jak w wersji DOS? Alt i Ctrl są akurat szalenie niewygodne, bo Smartision Screencopy przewiduje do robienia zrzutów ekranu Ctrl i/lub Alt i/lub Shift wraz z którymś klawiszem funkcyjnym... i niestety kiedy ustawiam Shift, program nie raczy reagować. Ani na lewy, ani prawy Shift. Nie wiem, może laptopy mają jakieś nietypowe ustawienia? W ogóle w wielu grach można się naużerać z laptopami, także z powodu ich braku samodzielnej klawiatury numerycznej. Są gry, w których trzeba ciągle włączać i wyłączać Num Lock...

2012-11-20T12:09:41+01:00

Emu wrote:Swoją drogą przyznam, że miałam zagwostkę z tym, GDZIE umieścić pytanie. Przydałby się dział o jednoznacznym tytule "Pytania techniczne"...

Racja, zaraz się tym zajmę.

1. W 3/4 gier przycisk "P" powinien powodować pauzę - widocznie akurat dizzy tego nie posiada. Musisz użyć klawisza "Pause/Break", który znajduje się przy przycisku Print Screen - lub możesz przypisać pod klawisz P pauzę.

2. Oczywiście - jednak w starej generacji exeków, z której korzystasz jest to trochę trudniejsze.
W nowych exekach:
- wchodzisz do Game Ports -> i przycisk przycisk remap a następnie wciskasz odpowiednie klawisze

W starych:
http://screencast.com/t/tYUI3tRu4zIC
1. F12
2. Zakładka Input
3. Wybierasz urządzenie, dla którego chcesz przypisać klawisze (w nowych exekach po prostu naciskasz klawisz i sam się "odnajdzie") - w Twoim przypadku Klawiatura*
4. Odszukujesz po lewej SPACE i przypisujesz do niego to co jest pod CTRL - czyli Joy2 Mouse Left Button
5 (opcjonalnie). Przechodzisz do zakładki "Configuration" zapisując ustawienia na stałe

Jak zauważysz, że są już wystawiane exeki v2.6 zasięgnij języka na forum, abym mógł Ci opisać co się dokładniej zmieniło.

2012-11-23T16:06:56+01:00

Dzięczki za pomoc. Niestety to rozwiązanie nie pomaga, bo niezależnie od przypisania klawiszy skróty klawiszowe Screencopy nie chcą działać przy Waszych grach, ki diabeł... Ale w okienku programu da się też natychmiast zrobić zrzut ekranu przez kliknięcie na polecenie, więc pauzuję grę w odpowiednim momencie i robię zrzut ekranu w ten sposób. Voila, mam już komplet zrzutów ekranu do Crystal Kingdom Dizzy. :)
Swoją drogą w najbliższych dniach za bardzo w sieci nie będę, bo mam remont wucetu, w związku z tym przeprowadzam się na tydzień do starego mieszkania mamy, a mój komputer nie "odbiera" nieskonfigurowanego połączenia...

2012-11-23T18:33:17+01:00

Zależy jaką masz klawiaturę - przypatrz się uważnie, czy urządzenie, które "konfigurujesz" ma ustawione CTRL'y - jeżeli tak, to ustawiasz właściwe urządzenie. Jak nadal masz problem, to poczekaj to exeków v2.6, lub mogę osobiście za pośrednictwem TeamViewer sprawdzić co ustawiasz źle :)

2012-11-23T19:52:50+01:00

i tu sie klania moja propozycja do nowych exe, czyli podpiecie 3 podstawowych opcji do okienka:
- windowed/fullscreen
- antialiasing on/off
- surround on/off

niech droga dominika przeczyta ;)

2012-11-23T21:34:18+01:00

Nie widzę zastosowania.
Jak ktoś będzie miał problem - albo nauczymy go, albo damy plik settings.cfg z jedną linijką :tuptup1:
Pomysł odrzucam tym bardziej, bo zdaję sobie sprawę, że limit "próśb" co ma zawierać okno DW uległ wyczerpaniu i to o co prosisz, to już "przeginanie struny" - innym razem! :hee:

2012-11-24T09:01:59+01:00

no dobra, w zwiazku z tym, ze rozumiem powage sytuacji, przestane nalegac, nie chce przedluzac wydania nowego silnika o nastepne PÓŁ ROKU :P :D

PS
i tak dalej uwielbiam exeki, no metter what ;)

2012-11-24T22:14:18+01:00

W to akurat nie wątpię :tuptup1:

2012-11-25T02:28:39+01:00

Ale gdzie jest wujek janusz? Pierze swoje kalesony? <oootak>

2012-11-25T13:17:11+01:00

On nie gra w exeki.

2012-11-26T08:16:17+01:00

bebokus wrote:Ale gdzie jest wujek janusz? Pierze swoje kalesony? <oootak>
Twoja stara mi pierze, właśnie wysyłałem jej paczkę. Wiesz jak trudno znaleść kuriera o tej porze?

2012-11-27T18:27:59+01:00

Tylko tyle? To przeca poziom gimnazjum. Możesz być przecież bardziej kreatywny. Uwolnij wyobraźnię ;)

2012-11-27T18:34:09+01:00

Poziom wypowiedzi dostosowany do poziomu rozmówcy.
Jak widać oprócz żałosnej próby oceny samej wypowiedzi nie masz co odpowiedzieć, a Twój problem polega na tym że moja wypowiedź nie została ułożona żeby Cię satysfakcjonować, więc mission successful.
Nie wspominam już o czasie który potrzebujesz na spłodzenie posta, bo nie kopie się leżącego, ale bez stopera w ręku można jedynie stwierdzić: fail.
Try again jak dorośniesz.

Return to Pytania techniczne