Jakim programem
Witam jakim programem przerabiacie gry z amigi na exe bo pomyślałem że gre ,,black crypt,, może by sie dało przerobić na androida
Re: Jakim programem
Jest to tajemnica Anthrox, nawet tortury go nie zmuszą do gadania 

Tych gier nie przerabia sie tylko odpowiednio konfiguruje emulator winuae i całość pakuje się do jednego pliku exe.
W podobny sposób można to zrobić na androidzie.
Czy się komuś będzie chciało.?
Nie wiem.
Gdybym miał to zrobić, a emulator jest juz zainstalowany, to wystarczyloby przygotować apk z amigową grą.
Potem już tylko uruchomienie programu który wystartowałby emulator z konfigiem dla tej gry.
Tym bardziej ze whdload załatwia od razu sprawę kompatybilności gier z Amigą. ( i emulowaną)
Wystarczy aga 030 16MB pamięci i wszystko smiga.
W podobny sposób można to zrobić na androidzie.
Czy się komuś będzie chciało.?
Nie wiem.
Gdybym miał to zrobić, a emulator jest juz zainstalowany, to wystarczyloby przygotować apk z amigową grą.
Potem już tylko uruchomienie programu który wystartowałby emulator z konfigiem dla tej gry.
Tym bardziej ze whdload załatwia od razu sprawę kompatybilności gier z Amigą. ( i emulowaną)
Wystarczy aga 030 16MB pamięci i wszystko smiga.
hm przez uae4all2 ładnie działa na androidzie i whdload amiga os3.5 też, myślałem o takiej przeróbce jak dune 2 przerobili. Dune 2 uwolniony kod ma i dużo modów już powstało
Uwolnij źródła do black crypt.
Ktoś na pewno zrobi dużo modów
Ktoś na pewno zrobi dużo modów
@norbi - obawiam się, że superjarko jest wyłącznie fanem Black Crypt, a nie osobą, która może posiadać jakiekolwiek kody źródłowe do tej gry - zwłaszcza, że nie kojarzę, by jakiś Polak działał nad kodem.
Nie wiedziałem, że taki znawca się nam tu objawił
Wybaczam Ci ten faux pas, norbi, bo nie masz na codzień do czynienia z produkcją exeków - gdyby to napisał ktoś inny, uznałbym, że próbuje nas obrazić.
Dementuję co napisałeś i zapewniam, że to nie takie hop siup, alleluja i do przodu jak opisałeś.
Jak
zauważył - proces produkcji exeków, który bez przerwy ulepszamy od 9 lat to tajemnica firmy - proszę o zrozumienie i uszanowanie, że nie chcemy o tym publicznie rozmawiać. Jednocześnie zachęcamy zdolnych programistów do aktywnego uczestniczenia w misji naszej "firmy" i pomocy w dalszym ulepszaniu exeków.
Abstrahując od tego - The Company specjalizuje się w exekach na platformę Windows, więc nawet gdybyśmy podali nazwę narzędzi z jakich korzystamy, to one nie są kompatybilne z platformą Android.
Niemniej kojarzę, że już ktoś przerabiał gry amigowe, aby działały na platformie Android. Zapomniałem tylko nazwy forum - wołam kolegę @Pancio, który pewnie kojarzy kogo mam na myśli.
norbi wrote:Tych gier nie przerabia sie tylko odpowiednio konfiguruje emulator winuae i całość pakuje się do jednego pliku exe.
Nie wiedziałem, że taki znawca się nam tu objawił

Wybaczam Ci ten faux pas, norbi, bo nie masz na codzień do czynienia z produkcją exeków - gdyby to napisał ktoś inny, uznałbym, że próbuje nas obrazić.
Dementuję co napisałeś i zapewniam, że to nie takie hop siup, alleluja i do przodu jak opisałeś.
Jak

Abstrahując od tego - The Company specjalizuje się w exekach na platformę Windows, więc nawet gdybyśmy podali nazwę narzędzi z jakich korzystamy, to one nie są kompatybilne z platformą Android.
Niemniej kojarzę, że już ktoś przerabiał gry amigowe, aby działały na platformie Android. Zapomniałem tylko nazwy forum - wołam kolegę @Pancio, który pewnie kojarzy kogo mam na myśli.
A ha racja tajemnica to tajemnica może na ruskim forum coś znajde bo tam cuda wyprawiaja
Zawsze możesz napisać do GOG.com, którego właścicielem jest CD Projekt RED - może ich bardziej pociągniesz za język 

Oczywiście szczegółów nie znam, ale na pewno jest emulator winuae i gra amigowa. 
Emulator odpowiednio "okrojony" i skonfigurowany, gry przypuszczalnie whdload.
Po uruchomieniu execa następuje przygotowanie "srodowiska" dla winuae.
I jazda.
To tak w skrócie. Ja bym tak zrobił.
Wszelkie dodatki typu nieśmiertelność itp dostępne są już w whdload.
Myślę że to tylko kwestia odpowiednio przeniesienia ustawień z menu do przełączników w whdload.
Gdyby ta cała robota była prosta, to każdy by robił.
A że tak nie jest, to THE COMPANY ma narazie monopol.

Emulator odpowiednio "okrojony" i skonfigurowany, gry przypuszczalnie whdload.
Po uruchomieniu execa następuje przygotowanie "srodowiska" dla winuae.
I jazda.
To tak w skrócie. Ja bym tak zrobił.
Wszelkie dodatki typu nieśmiertelność itp dostępne są już w whdload.
Myślę że to tylko kwestia odpowiednio przeniesienia ustawień z menu do przełączników w whdload.
Gdyby ta cała robota była prosta, to każdy by robił.
A że tak nie jest, to THE COMPANY ma narazie monopol.

A ma może the company wersje exe która poszła by na widows 95 lub 98 to bym wtedy przerobił ja i nagrał filmik i by chodziło bardzo dobrze, ogólnie wszelkie wersje gier exe pod windows 95 czy 98 odpalił bym
Nie posiadamy - dużo kłopotu mieliśmy już z Windows XP, wsparcie dla jeszcze starszej platformy jest poza naszym zasięgiem mocy przerobowych - oczywiście cały czas mówimy o exekach, bo nie ma problemu, żebyś na Windowsie 95/98 uruchomił starszą wersję emulatora WinUAE i uruchomił grę z wirtualnego HD. Tylko pomijając problem techniczny - co ze sterowaniem wtedy na ekranie dotykowym? Chyba, że chcesz uruchamiać exeki na jeszcze mało popularnym laptopie google'a z systemem android - wtedy to jakiś sens miałoby.
W mojej ocenie najlepszym pomysłem byłoby użycie natywnego programu dla Androida z emulatorem Amigi.
Czyli coś o czym wspomina @norbi. Problem rozbija się na tym, że na Windows mamy WinUAE a na Androidzie UAE4Droid, który mocno odbiega od Windowsowego odpowiednika na dzień dzisiejszy.
--- aktualizacja ---
Ciekawostka: emulacja w przeglądarce
https://archive.org/details/softwarelib ... collection
W mojej ocenie najlepszym pomysłem byłoby użycie natywnego programu dla Androida z emulatorem Amigi.
Czyli coś o czym wspomina @norbi. Problem rozbija się na tym, że na Windows mamy WinUAE a na Androidzie UAE4Droid, który mocno odbiega od Windowsowego odpowiednika na dzień dzisiejszy.
--- aktualizacja ---
Ciekawostka: emulacja w przeglądarce
https://archive.org/details/softwarelib ... collection
a macie może wersje black crypt na windows xp
Odpal winuae i juz masz black crypt
Tir wódki Finlandia i jadę do Antka wyciągnąć z niego tajemnice. 

grę Black Crypt można też pobrać stąd :
https://www.ppa.pl/rodzynki/black-crypt.html
i inne
https://www.ppa.pl/rodzynki/
https://www.ppa.pl/rodzynki/black-crypt.html
i inne

https://www.ppa.pl/rodzynki/