Polski

a co z Linux ?

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
litsteve Mam pytanie do twórców Exec-ów , czy zrobicie to w wersji na Linux np Mint ? bo za cholerę nie mogę tego odpalić , a zabawa z Windows już raczej nie dla mnie. Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/linux-t7801.html
2023-02-26T13:35:24+01:00
Mam pytanie do twórców Exec-ów , czy zrobicie to w wersji na Linux np Mint ? bo za cholerę nie mogę tego odpalić , a zabawa z Windows już raczej nie dla mnie.

2023-02-26T14:48:00+01:00

Re: a co z Linux ?

Dlaczego uważasz że windows nie jest dla ciebie ?

2023-02-26T14:56:40+01:00

jestem za stary żeby się z nim nadal użerać, do czasu gdy nie ogarnę na Linux Mint i odpalania gier, jeszcze będę okienka tolerował na swojej starej i5, tym bardziej że co nowsze wydanie 8, 9, 10, 11 to większy szpieg i sprzętowe wymagania.

2023-02-26T15:33:42+01:00

litsteve wrote:Mam pytanie do twórców Exec-ów , czy zrobicie to w wersji na Linux np Mint ? bo za cholerę nie mogę tego odpalić , a zabawa z Windows już raczej nie dla mnie.

Jeżeli do `Firmy` dołączy osoba godna zaufania, która będzie zainteresowana połączyć swoje doświadczenie z moim i będzie miała umiejętności pozwalające rozszerzyć działanie exeków na inne systemy niż system Windows firmy Microsoft - nie widzę przeciwwskazań, żeby exeki były również na Linux, napiszę więcej: w interesie `Firmy` byłoby, żeby exeki były na jak największej ilości systemów.

Szanuję ten system, tak jak MacOS - jedyny powód, dla którego exeki nie działają na tych systemach wynika z ograniczenia mojej wiedzy oraz znacznie by to utrudniło wydawanie exeków, bo jeszcze doszedłby kolejny system do testowania.

Takie coś jest możliwe, ale muszą dość odpowiedni ludzie - na dzień dzisiejszy nie znam takich.

Na tę chwilę, jeżeli ktoś chce używać exeków The Company na Linuxie mam tylko jedną sugestię... zainstalować system Windows jako dodatkowy system - tylko na potrzeby exeków...

2023-02-26T18:26:20+01:00

A oprogramowanie w stylu WineHQ?
Fakt ja korzystałem z tego z 6lat temu(czy dawniej) na Mac Os X - ale aplikacje (gry) Windowsowe w większości działały.

2023-02-26T18:29:28+01:00

To by rozwiązało problem - niestety jak próbowałem w tej sprawie zainteresować sprawą twórców WineHQ moj temat oznaczony został jako spam i odpuściłem szarpanie się.

2023-02-26T22:01:10+01:00

djmichas wrote: ja korzystałem z tego

Mówię o tworzeniu w "tej aplikacji".
Np. jak nie znalazłem gry Dungeon Kepper 1 dla systemu MacOsX ( a wtedy tylko taki sprzęt miałem ) ,
to sobie po prostu stworzyłem plik który był wykonywalny i emulował Windowsa.
Nie ukrywam, nie wszystkie programy i gry działały , ale mógłbym "ogarnąć temat" jak to aktualnie wygląda.
WineHQ jest na licencji "free software", co daje możliwości :-)

Już widzę że z Linuxem lekko nie ma z odpaleniem gier z TC.
Jutro postaram się starego Maczka odpalić i tam zobaczę :P

2023-02-27T11:34:56+01:00

Daj znać jak ci poszło, mam nadzieję że komuś dobrze zakręconemu uda się ogarnąć temat pod Linux, czy Mac . . .

2023-02-27T12:46:29+01:00

Na tą chwilę pozostaje postawienie wirtualnej maszyny z W10.
Np. VirtualBox - Działa pod Linuxami i MacOsX.

2023-02-27T14:39:52+01:00

A nie lepiej pod FS-UAE jakas plikopartycje z launcherem WHD? Funkcjonalnie o niebo lepiej niz kombinowac z winda.

2023-02-27T14:47:57+01:00

Atalante wrote:A nie lepiej pod FS-UAE jakas plikopartycje z launcherem WHD? Funkcjonalnie o niebo lepiej niz kombinowac z winda.

Pewnie TAK :)
Ale to już nie "exe z TheComapny" :-E :-E

2023-02-27T22:41:34+01:00

Jak ktoś chce się bawić w testowanie to proszę bardzo ;)
Ja ze swojej strony napiszę tylko że: Lutris, Proton, WineHQ - nie uruchamiają EXEków. Próbowałem też przerobiony CrossOver na chińskim linuxie - także nic z tego.
Zrezygnowałem z "użerania się z tym problemem" po około 2 tygodniach...

Jeśli komuś się uda uruchomić EXEka pod Linuxem - niech się podzieli wiedzą :haha:

Na dzień dzisiejszy jedyne logiczne i najmniej wymagające rozwiązanie:
Anthrox wrote:Na tę chwilę, jeżeli ktoś chce używać exeków The Company na Linuxie mam tylko jedną sugestię... zainstalować system Windows jako dodatkowy system - tylko na potrzeby exeków...

2023-02-28T15:57:41+01:00

Nie działają ani na Wine (pisaliśmy kiedyś z Antkiem do twórców), ani na maszynie wirtualnej, albo świrują, albo są nie grywalne bo mysz/joystick działa źle. Może coś się zmieniło, ale nie sprawdzałam. Od ponad roku nie używam Linuxa.

2023-03-08T00:40:31+01:00

komputery-software/linux-zmiana-domyslnego-menu-wyboru-systemu-grub-t7821.html

Image

Zachęcam do takiego rozwiązania -- jeżeli do The Company zdecyduje się dołączyć programista (lub sam takiego znajdę) czujący temat - czy to z Windowsem czy Linuxem/MacOS -- to zmieni się wtedy perspektywa.

Obecnie sam dokonuję konserwacji kodu, ale brakuje mi kogoś takiego do pomocy jak demonic, olesio, esial czy topdrive, żeby wznieść silnik exeków wyżej :)

Return to Pytania techniczne