a co z Linux ?
Mam pytanie do twórców Exec-ów , czy zrobicie to w wersji na Linux np Mint ? bo za cholerę nie mogę tego odpalić , a zabawa z Windows już raczej nie dla mnie.
Re: a co z Linux ?
Dlaczego uważasz że windows nie jest dla ciebie ?
jestem za stary żeby się z nim nadal użerać, do czasu gdy nie ogarnę na Linux Mint i odpalania gier, jeszcze będę okienka tolerował na swojej starej i5, tym bardziej że co nowsze wydanie 8, 9, 10, 11 to większy szpieg i sprzętowe wymagania.
litsteve wrote:Mam pytanie do twórców Exec-ów , czy zrobicie to w wersji na Linux np Mint ? bo za cholerę nie mogę tego odpalić , a zabawa z Windows już raczej nie dla mnie.
Jeżeli do `Firmy` dołączy osoba godna zaufania, która będzie zainteresowana połączyć swoje doświadczenie z moim i będzie miała umiejętności pozwalające rozszerzyć działanie exeków na inne systemy niż system Windows firmy Microsoft - nie widzę przeciwwskazań, żeby exeki były również na Linux, napiszę więcej: w interesie `Firmy` byłoby, żeby exeki były na jak największej ilości systemów.
Szanuję ten system, tak jak MacOS - jedyny powód, dla którego exeki nie działają na tych systemach wynika z ograniczenia mojej wiedzy oraz znacznie by to utrudniło wydawanie exeków, bo jeszcze doszedłby kolejny system do testowania.
Takie coś jest możliwe, ale muszą dość odpowiedni ludzie - na dzień dzisiejszy nie znam takich.
Na tę chwilę, jeżeli ktoś chce używać exeków The Company na Linuxie mam tylko jedną sugestię... zainstalować system Windows jako dodatkowy system - tylko na potrzeby exeków...
A oprogramowanie w stylu WineHQ?
Fakt ja korzystałem z tego z 6lat temu(czy dawniej) na Mac Os X - ale aplikacje (gry) Windowsowe w większości działały.
Fakt ja korzystałem z tego z 6lat temu(czy dawniej) na Mac Os X - ale aplikacje (gry) Windowsowe w większości działały.
To by rozwiązało problem - niestety jak próbowałem w tej sprawie zainteresować sprawą twórców WineHQ moj temat oznaczony został jako spam i odpuściłem szarpanie się.
djmichas wrote: ja korzystałem z tego
Mówię o tworzeniu w "tej aplikacji".
Np. jak nie znalazłem gry Dungeon Kepper 1 dla systemu MacOsX ( a wtedy tylko taki sprzęt miałem ) ,
to sobie po prostu stworzyłem plik który był wykonywalny i emulował Windowsa.
Nie ukrywam, nie wszystkie programy i gry działały , ale mógłbym "ogarnąć temat" jak to aktualnie wygląda.
WineHQ jest na licencji "free software", co daje możliwości

Już widzę że z Linuxem lekko nie ma z odpaleniem gier z TC.
Jutro postaram się starego Maczka odpalić i tam zobaczę

Daj znać jak ci poszło, mam nadzieję że komuś dobrze zakręconemu uda się ogarnąć temat pod Linux, czy Mac . . .
Na tą chwilę pozostaje postawienie wirtualnej maszyny z W10.
Np. VirtualBox - Działa pod Linuxami i MacOsX.
Np. VirtualBox - Działa pod Linuxami i MacOsX.
A nie lepiej pod FS-UAE jakas plikopartycje z launcherem WHD? Funkcjonalnie o niebo lepiej niz kombinowac z winda.
Atalante wrote:A nie lepiej pod FS-UAE jakas plikopartycje z launcherem WHD? Funkcjonalnie o niebo lepiej niz kombinowac z winda.
Pewnie TAK

Ale to już nie "exe z TheComapny"

Jak ktoś chce się bawić w testowanie to proszę bardzo
Ja ze swojej strony napiszę tylko że: Lutris, Proton, WineHQ - nie uruchamiają EXEków. Próbowałem też przerobiony CrossOver na chińskim linuxie - także nic z tego.
Zrezygnowałem z "użerania się z tym problemem" po około 2 tygodniach...
Jeśli komuś się uda uruchomić EXEka pod Linuxem - niech się podzieli wiedzą
Na dzień dzisiejszy jedyne logiczne i najmniej wymagające rozwiązanie:

Ja ze swojej strony napiszę tylko że: Lutris, Proton, WineHQ - nie uruchamiają EXEków. Próbowałem też przerobiony CrossOver na chińskim linuxie - także nic z tego.
Zrezygnowałem z "użerania się z tym problemem" po około 2 tygodniach...
Jeśli komuś się uda uruchomić EXEka pod Linuxem - niech się podzieli wiedzą

Na dzień dzisiejszy jedyne logiczne i najmniej wymagające rozwiązanie:
Anthrox wrote:Na tę chwilę, jeżeli ktoś chce używać exeków The Company na Linuxie mam tylko jedną sugestię... zainstalować system Windows jako dodatkowy system - tylko na potrzeby exeków...
Nie działają ani na Wine (pisaliśmy kiedyś z Antkiem do twórców), ani na maszynie wirtualnej, albo świrują, albo są nie grywalne bo mysz/joystick działa źle. Może coś się zmieniło, ale nie sprawdzałam. Od ponad roku nie używam Linuxa.
komputery-software/linux-zmiana-domyslnego-menu-wyboru-systemu-grub-t7821.html

Zachęcam do takiego rozwiązania -- jeżeli do The Company zdecyduje się dołączyć programista (lub sam takiego znajdę) czujący temat - czy to z Windowsem czy Linuxem/MacOS -- to zmieni się wtedy perspektywa.
Obecnie sam dokonuję konserwacji kodu, ale brakuje mi kogoś takiego do pomocy jak demonic, olesio, esial czy topdrive, żeby wznieść silnik exeków wyżej
Zachęcam do takiego rozwiązania -- jeżeli do The Company zdecyduje się dołączyć programista (lub sam takiego znajdę) czujący temat - czy to z Windowsem czy Linuxem/MacOS -- to zmieni się wtedy perspektywa.
Obecnie sam dokonuję konserwacji kodu, ale brakuje mi kogoś takiego do pomocy jak demonic, olesio, esial czy topdrive, żeby wznieść silnik exeków wyżej