Polski

Pinballe - lista

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
olesio W pierwszym zdaniu przeczysz sam sobie, bo przecież sam jesteś qrfującym malkontentem nieznoszącym update'ów :-). A tak poważnie, postaram się spojrzeć na tego Pinbala, czy faktycznie musi być cracked.

Mimo iż, jak wspominałem. Dreams uważam za najsłabszego z tworów wspomnianego teamu. Normalnie jakby chłopakom pisząc go brakowało weny. Dopiero w Fantasies i Illusion rozwineli skrzydła. Chociaż już z intra Illusion nie pamiętam, czy aby na pewno Dreams był pierwszy. Zobaczę jak z dwójką, może jest lepiej.
Page 2 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/pinballe-lista-t2756.html
2014-03-25T21:35:22+01:00

Re: Pinballe - lista

W pierwszym zdaniu przeczysz sam sobie, bo przecież sam jesteś qrfującym malkontentem nieznoszącym update'ów :-). A tak poważnie, postaram się spojrzeć na tego Pinbala, czy faktycznie musi być cracked.

Mimo iż, jak wspominałem. Dreams uważam za najsłabszego z tworów wspomnianego teamu. Normalnie jakby chłopakom pisząc go brakowało weny. Dopiero w Fantasies i Illusion rozwineli skrzydła. Chociaż już z intra Illusion nie pamiętam, czy aby na pewno Dreams był pierwszy. Zobaczę jak z dwójką, może jest lepiej.

2014-03-25T21:44:22+01:00

olesio wrote:W pierwszym zdaniu przeczysz sam sobie, bo przecież sam jesteś qrfującym malkontentem nieznoszącym update'ów . A tak poważnie, postaram się spojrzeć na tego Pinbala, czy faktycznie musi być cracked.
Czy akurat cracked to nie wiem ale zawsze pewnie jakiegoś fixa zapodasz żeby lepiej działał, tak to poprostu nazwałem mając ogólnie na myśli Twoje wersje DOSBOX gotowe do uruchomienia batchem, tak więc thx, nawet jak nie będzie w EXEku to gotowy do uruchomienia pod Win też się przyda.

Tak tylko dla przypomnienia jeszcze dla wszystkich Pinball Dreams, Fantasies i Illiusion zrobili oczywiście ci sami Digital Illusions, natomiast wspomniany/dyskutowany Pinball Dreams 2 napisał Spidersoft znany też jak mówiłem z Pinball Mania AGA.

2014-03-25T21:57:08+01:00

Tylko, że Spidersoft to byli partacze, a sam Pinball Dreams 2 nie ma nic wspólnego z oryginałami od DICE i jest padaką niewiele lepszą niż wspomniana Pinball Mania (która w wersji na Amigę jest całkowicie niegrywalna przez spieprzoną fizykę) ;)

olesio wrote:Nie kojarzę tej gry, musiał bym poszukać. Chociaż za pewne nie znajdę czegoś lepszego niż sam znalazłeś.

Timeshocka nie kojarzysz? Toż to klasyk takiego samego kalibru jak Pinball Dreams. A z dostępnością chyba trochę się poprawiło bo widzę, że są jakieś dostępne kompletne wersje w zatoce. Choć nie wiem czy te seedy są faktycznie dostępne czy tylko wirtualne, bo kiedy szukałem pełniaka dość dawno temu to same krojonki dały się pobrać.

2014-03-25T22:03:17+01:00

@adiq

To akurat nie ma znaczenia, wiele z gier Ami nie jest rewelacjnych, a i tak znajdują się z innymi w EXEkach, chodzi o jakieś kompendium/zestaw w danej kategorii, pozatym coś co nie podoba się Tobie może podobać się innym, także nie można decydować o dodaniu gry do EXEka w kategoriach czyjegoś gustu. Wstawki PC VGA mają w wyjątkowych poruszanych wyżej przypadkach uzupełniać kolekcję amigową w EXEku.

PS. Sorry takie mamy gusta. :-E

2014-03-25T22:42:12+01:00

Jak to taka padaka - to nie będę syfu do EXE dodawał :hee:
Ot, jak olesio zaprezentuję, zagram i moja muza oceni, czy widzi tę pozycję w EXE.
Być może ten jeden wyjątek zrobię dla ciekawostki.

2014-03-25T23:07:56+01:00

Anthrox wrote:Jak to taka padaka - to nie będę syfu do EXE dodawał :hee:

No, no, no tylko bez takich. :crazy: :haha:

2014-03-26T00:43:32+01:00

Nooo, na tle 90% pozycji które powciskane są do obecnej paczki z pinballami to jest wręcz perła którą wstyd pominąć. ;)
Ale obok pinbali od DICE to jednak tą "perłę" wstyd stawiać :mrgreen:

2014-03-26T01:12:07+01:00

adiq22 wrote:Nooo, na tle 90% pozycji które powciskane są do obecnej paczki z pinballami to jest wręcz perła którą wstyd pominąć. ;)
Ale obok pinbali od DICE to jednak tą "perłę" wstyd stawiać :mrgreen:

No jeśli już chodzi o DICE to Pinball Dreams 1 mimo, że od DICE to też rewelacją światową nie jest i prezentuje podobny poziom jak Pinbal Dreams 2 ze Spidersoft, a jak już mówiłem: sorry takie mamy gusta. :-E

2014-03-26T02:11:32+01:00

Nijak nie potrafię postawić obok siebie Pinball Dreams 1 i 2. Po mojemu dwójka ma i kiepawą grafikę na stołach i same stoły są marnej jakości. Nie wiem co wam nie pasuje w PD1, bo nie wydaje mi się żeby aż tak bardzo odbiegał poziomem od Fantasies. Skromniejszy wyświetlacz, tylko 2 flipery, ale stoły choć prostsze to zaprojektowane z głową i trzymające się kupy. Nie za łatwe, nie za trudne - takie w sam raz, w stylu stołów od Williamsa z początku lat 90.
Po prostu widać, że stoły w Digital Illusions projektował ktoś, kto znał się na rzeczy, a pozostałe firmy radziły sobie tak jak potrafiły, ale nie do końca im to wychodziło. Fakt, że Pinball Dreams 2 wypada nieźle na tle reszty wynalazków jakie wtedy wychodziły (Epic Pinball - toż to jest shit przeokrutny :-E , jakim cudem to dziadostwo zrobiło taką karierę?) ale ni cholery nie zbliża się to do PD1.
Sorry, ale taki mamy klimat™ ;)
Żeby nie było, sam sobie czasami lubię poobijać bilę w PD2, ale IMO do exeków nie ma sensu go dodawać. Z resztą łączy go tylko podobna nazwa i równie dobrze można do paczki dołączyć wspomnianego Epic Pinball i resztę blaszakowych pinballi.

To tak jakby do kompilacji z Flatout 1 i 2 dołączyć ruską 3 która jest Flatoutem tylko dlatego, że pożarli się o znak towarowy. ;)

2014-03-26T03:49:31+01:00

A co za pinball w wersji PC miał dodatkowy stół i amigowcy buczeli, że na Amidze nie ma go?

2014-03-26T14:29:45+01:00

Chyba Pinball Illusions.

2014-03-28T22:40:31+01:00

Rozumiem.
Ograłem tego Pinball Dreams 2 i na razie nie rozumiem, @Kiv_Master - dlaczego taki krap chcesz dołączać do EXE? :hee:

2014-03-28T23:03:48+01:00

Anthrox wrote:Ograłem tego Pinball Dreams 2 i na razie nie rozumiem, @Kiv_Master - dlaczego taki krap chcesz dołączać do EXE?

1. Spodobał mi się swego czasu jak widziałem na PC mając jeszcze tylko Amigę, podoba mi się głównie ogólnie stół NEPTUNE :ok1:
2. Brakuje na Amidze 2 części i nieważne kto zrobił to 21th wydało jako pełnoprawną 2, to jest dwójka PD i koniec, więc będzie komplet :-E
3. PD1 nie był specjalnie lepszy więc ta 2 jakoś "trzyma poziom" (co prawda jedynki ale jednak) :-P
4. Inne na Amige natywne i tak są gorsze i nikt nie dyskutuje, więc nie wiem w czym problem z PD2 :-|
5. Olesio już zobił poprawioną, zcrackowaną dosbox wersje, więc należy to wykorzystać, bo inaczej znowu się wkurzy/obrazi za demotywowanie go przez niedocenienie jego pracy :mrgreen:

2014-03-28T23:18:32+01:00

Dobra, to i tak "tylko" 3.5MB.
Myślę, że po weekendzie pojawi się w Beta.

2014-03-28T23:20:17+01:00

Anthrox wrote:Dobra, to i tak "tylko" 3.5MB.Myślę, że po weekendzie pojawi się w Beta.

Fajnie, wielkie thx. :amen: :tuptup1:

2014-03-28T23:21:40+01:00

Ale najpierw uzupełnij info o klawiszach wg. wzorca dostępnego w TCW:

Code: Select all

SHIFT/ALT          - left/right flipper
SPACE              - start game
SPACE/CTRL/WINDOWS - table bump
DOWN ARROW         - plunger

2014-03-29T01:48:45+01:00

Proszę bardzo:

Pinball Dreams 2 - In-Game Keys

SPACE BAR - skip intro (on title screen)
SPACE BAR -toggle table select/highscore (on table select screen)
F1-F4 -table select (on table select screen)
F1-F8 - number of players/start game (on table screen)
SHIFT - left/right flipper
ARROW-DOWN - pull back spring (release to shoot ball)
SPACE BAR - tilt the table
Right SHIFT - flip right flipper cycle lit/unit lights clockwise
Left SHIFT - flip left flipper cycle lit/unit lights anti-clockwise
P - pause (any keypress restarts)
ESC - quit current game
ESC - quit table (after quit current game)
Y/N -quit confirmation (after quit table)

------------------------------
Done by Kiv_Master 2014

Gotowe myśle, że będzie OK. :tuptup1:

2014-03-29T01:48:59+01:00

Anthrox wrote:Dobra, to i tak "tylko" 3.5MB.
Myślę, że po weekendzie pojawi się w Beta.

zdrajcy !! :-P

2014-03-29T01:55:29+01:00

tauri5 wrote:zdrajcy

:dance2: :crazy:

2014-03-29T02:08:15+01:00

@ Kiv - Ty mi tu nie tańcuj, tylko ładnie w nowym konkursie bierz udział :D

Return to Pytania techniczne