Polski

Pinballe - lista

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Anthrox Słucham propozycji jak posortować pinballe w nowym exek'u.
W starej generacji wygląda to tak:

Image

Ja głosuję za alfabetyczną listą, Pancio za tytułami od najlepszych po najgorsze.
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/pinballe-lista-t2756.html
2013-07-23T22:23:01+01:00
Słucham propozycji jak posortować pinballe w nowym exek'u.
W starej generacji wygląda to tak:

Image

Ja głosuję za alfabetyczną listą, Pancio za tytułami od najlepszych po najgorsze.

2013-07-23T23:04:32+01:00

Re: Pinballe - lista

Anthrox wrote:Ja głosuję za alfabetyczną listą, Pancio za tytułami od najlepszych po najgorsze.

ja tylko spelniam wymagania spolecznosci ;) poza tym lista od wg nas najlepszych po najgorsze nie bedzie zla, jutro przedstawie swoja kandydature

2013-07-24T09:33:19+01:00

A ja podtrzymuję swoje stanowisko: chronologicznie Pinball Dreams, Fantasies, Illusions, ew. Slamtilt na koniec, a reszta do kosza albo innego exeka :mrgreen:
Wystarczy obejrzeć zebrane oceny na Lemon amiga żeby zauważyć, że tylko te 4 tytuły nadają się do pogrania. Skoro już koniecznie chcecie wcisnąć wszystkie do jednego exeka, to te pozostałe można wyrzucić do osobnego drzewka w selectorze.

2013-07-24T10:02:56+01:00

Najlepiej chronologicznie i oczywiscie wszystkie, absolutnie nie "od najlepszych po najgorsze" bo co sie podoba jednemu to niepodoba drugiemu. :hee:

PS. Bedzie to wtedy przy okazji taka sobie historia pinballi na Amige.
PS2. [OT] Kiedy "Fury" v2.6 i czy znajdzie się tam wersja ECS i CD32 z trackami audio?

2013-07-24T11:32:55+01:00

Kiv_Master wrote:Najlepiej chronologicznie

Właśnie na tej liście są chronologicznie - od najstarszych po najnowsze i ludzie mają pretensje, że nie idzie odnaleźć.
TCW pozwala zrobić dwie zakładki i na jednej tytuły mogą być alfabetycznie, a na drugiej chronologicznie :)

Kiv_Master wrote:PS2. [OT] Kiedy "Fury" v2.6 i czy znajdzie się tam wersja ECS i CD32 z trackami audio?

Myślę że w miarę szybko, bo to znany tytuł. Na pewno będzie wersja CD32

2013-07-24T12:22:47+01:00

to zrób 2 zakładki :)
komu wygodnie będzie szukać alfabetycznie, niech używa pierwszej zakładki, a kto woli chronologicznie niech użyje drugiej :)

2013-07-24T12:38:51+01:00

Jestem za chronologią. Jak było do tej pory. :)

2013-07-24T14:21:07+01:00

Dobry pomysł 2 zakładki, domyślna chronologia, druga alfabetyczna, tylko nie wg najlepszy/najgorszy bo to rzecz gustu. <oootak>

2014-03-25T10:53:38+01:00

Odkopię nieco temat. Antek czy w związku z dosboxowaniem przez olesia gier msdos, planujesz zhybrydzić EXEka pinballi o Pinball Dreams 2, który nie wyszedł na Amigę?

2014-03-25T14:17:39+01:00

Nie pomyślałem (tutaj bardzo liczę na sugestię, bo to bardzo delikatny grunt), ale jak olesio przygotuje dla mnie stosowną wersję i wyrażasz zapotrzebowanie - to nie widzę problemu, aby nie dodać. Proszę tylko w razie wu o informację jakie klawisze do sterowania dopisać w TCW.

2014-03-25T14:28:51+01:00

nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
tylko nie pinballe

2014-03-25T14:38:20+01:00

Jakieś uzasadnienie?

2014-03-25T16:05:18+01:00

Są chu**we :-P

Zresztą po kiego grzyba kombinujecie z tymi mieszanymi exekami? Jak chcę wersję z blaszaka to odpalam dosboxa/scummvm skonfigurowanye pode mnie. Tym bardziej, że pinballe i tak już są wystarczająco opuchnięte i zawalone śmieciem, żeby do amigowego chłamu dodawać jeszcze pecetowy. Jedyne grywalne pinballe na blaszaka to seria ProPinball i nowy Pinball Arcade, a tych raczej do exeków nie wciśniecie ;)

2014-03-25T17:57:24+01:00

Amigowe wersje są lepsze, szczególnie te trzy od Digital Illusions. Chociaż Illusions i Fantasies wymiatają, a Dreams nie lubie. Nie opodoba się mi. Dlatego tutaj wersji PC bym nie wrzucał do jednego wora. A i może GOG coś tam publikuje. Jednak w większości w swoim "laboratorium" trzymam tytuły trudno dostępne do kupna. I dodatkowo staram się dodawać trainery, edytory saveów, pomijać docs checki, konfigurować oraz dodawać zmodyfikowany DOSBox bez wstrętnej konsoli. Imo kompilacja tych pinbali jest już i tak za opasła, ale jeśli są chętni by były tam i egzotyczne tytuły, to niech tak zostanie, ale bez mieszania z wersjami na PC.

2014-03-25T18:25:19+01:00

olesio wrote:A i może GOG coś tam publikuje.

Nie rozumiem dlaczego wspominać tutaj o GOGu?
Jeszcze raz przypomnę: my od GOG'a nic nie "bierzemy" - niech oni sprzedają swoje produkty, a my wypuszczamy własne i tyle w temacie.
A wersje DOS na byle stronie z Abandonware ściągniesz i one się z tym nie kryją.

Przykłady:
emuparadise, abandonia (?), starapolska szkola, staregry, planetemu i wiele wiele innych stron, które już ponad 10 lat istnieją ;)

Powiem tak - jeżeli zgłosi się na TC osoba mająca prawa autorskie i po udowodnieniu, że to nie jakiś fake poprosi o usunięcie danej pozycji - to spełnię to żądanie :)

2014-03-25T19:14:18+01:00

Wspominam w nawiązaniu do tematu z ankietą hybrydową, bo z tabletu było mi wygodniej wypowiedzieć się najpierw tutaj. Tam wyrażono zaniepokojenie, że chcmy się stać czymś ala GOG. Ja jednak publikuje to co publikuje w swoim dziale, ponieważ chce się z ludzmi podzielić. Sam zaponowałeś mi kiedyś stworzenie takiego działu i chętnie w miarę możliwości gomwzbogacam o nowe pozycje.

A jako, że dostęp tam ma wymagać jak ustaliliśmy napisania więcej niż czterech postów to raczej większego problemu nie widzę. No chyba, ze moje wstawki ktoś uważa za zbędne, to może nie pobierać. Byle by nie było niekostruktywnego i bardzo mnie demotywującego qrfowania.

2014-03-25T19:18:34+01:00

olesio wrote:No chyba, ze moje wstawki ktoś uważa za zbędne

Żadna taka wstawka na pewno nie jest "Zbędna" ... Zawsze coś ciekawego się znajdzie :)

A co do Pinballi ... jestem za chronologią :-)

2014-03-25T19:27:03+01:00

A skoro już jesteśmy w temacie pinballi to Olesio możesz pomyśleć o Timeshocku bo kiepsko z dostępnością pełnej wersji z muzyką. Ja sobie poradziłem wspomagając się wyciągnięciem ścieżek audio z wersji PSX.
Wydają się pasować, ale niech lepiej wypowie się na ten temat ktoś bardziej otrzaskany w tą grę.

2014-03-25T20:47:24+01:00

Nie kojarzę tej gry, musiał bym poszukać. Chociaż za pewne nie znajdę czegoś lepszego niż sam znalazłeś.

2014-03-25T21:11:13+01:00

Żeby było jasne dla makontentów, tu nie chodzi żeby dodać wszystkie dostepne/powstałe pinballe świata na PC, do tego najnowsze zajmujące z modami po 20GB, tylko o kolejną część kultowego na Amidze "Pinball Dreams" która z powodu różnych perturbacji i kolei losów na Ami nie zagościła, a byłaby uzupełnieniem bogatej Amigowej historii pinballi. Pinball Dreams 2 jest w sumie identyczny w sensie zaawansowania technicznego co Pinball Dreams 1 istniejący na Amidze. Sens jest podobny jak wrzucenie 256 kolorowej wersji KiK VGA, czy np wspomniany przez Antka Blues Brothers 2 czy niedawny Prehistorik 2, które również w sumie spokojnie mogły wyjść ówcześnie na Ami uwzględniając jej możliwości techniczne, a jednak się nie pojawiły. Krótko mówiąc tu chodzi o wyjątki, które nie wyszły na Ami, a nie o serie gier z PC dodawane do każdego EXEka. Dlatego wielka prośba do olesia o przygotowanie "pinball_dreams_2_dosbox_cracked_by_olesio.rar" a do Antka zgłaszam zapotrzebowanie o dodanie tego brakującego tytułu do kompilacji pinballi. :tuptup1:

PS. Najbardziej w PD2 podoba mi się klimat stołu NEPTUNE :ok1:
PS2. Pinball Dreams 2 waży tylko coś około 1MB. :tak:
PS3. Spidersoft który stworzył PD2 (PD dla przypomnienia to Digital Illusions) napisał również wydany na Amigę AGA - Pinball Mania dodawany do zestawów A1200 z Escom.
Obie części PD wydane oczwyście przez "21st Century Entertainment"

Return to Pytania techniczne