Podstawowy sterownik dźwięku
Od dawien dawna exeki nieprawidłowo wybierają kartę dźwiękową, której powinny użyć. Zamiast złapać za to co jest ustawione w systemie jako domyślne to dźwięk idzie na to, co zostało ostatnie zainstalowane. Trzeba ręcznie przestawiać kartę na tą właściwą. Oryginalny WinUAE działa jak trzeba.
Re: Podstawowy sterownik dźwięku
Napisz co ustawia domyślnie (nazwa) a co powinno innego (nazwa).
Od dawien dawna jak zauważyłeś exeki tak to ustawiały i jeszcze nikt nigdy nie narzekał na to.
Niemniej możemy w takim przypadku pokombinować i zreperować.
Od dawien dawna jak zauważyłeś exeki tak to ustawiały i jeszcze nikt nigdy nie narzekał na to.
Niemniej możemy w takim przypadku pokombinować i zreperować.
W teorii ustawia to co powinno, czyli właśnie ten 'Podstawowy sterownik dźwięku'. Tyle tylko że najwyraźniej UAE w exekach inaczej rozumie pojęcie 'podstawowy' niż WinUAE i Windows.

Podstawowa jest Audigy, EXEk ma parcie na Realteka którego niedawno instalowałem na nowo.
Problem wkurzał mnie już dawno, ale w międzyczasie wypadł format, instalacja od nowa, wszystko wróciło do normy i zapomniałem o tym. Teraz odinstalowałem stery do integry, zainstalowałem nowe i doopa. Jedyny sposób na odejście tego to reinstalacja sterowników do Audigy żeby to one były najświeższe.

Podstawowa jest Audigy, EXEk ma parcie na Realteka którego niedawno instalowałem na nowo.
Problem wkurzał mnie już dawno, ale w międzyczasie wypadł format, instalacja od nowa, wszystko wróciło do normy i zapomniałem o tym. Teraz odinstalowałem stery do integry, zainstalowałem nowe i doopa. Jedyny sposób na odejście tego to reinstalacja sterowników do Audigy żeby to one były najświeższe.
Potrzebujesz używać 2 kart? Jak nie to wyłącz integre w biosie i po sprawie.
A jak okno mam nieszczelne to mam je zamurować?
Używam 2 kart bo pod integrą mam słuchawki (żeby nie nurkować za każdym razem pod biurko) i mikrofon (bo sterowniki Creative w pełni zasługują na swoją opinię i nawet taka funkcja jak redukcja szumu jest poza ich zasięgiem).

Używam 2 kart bo pod integrą mam słuchawki (żeby nie nurkować za każdym razem pod biurko) i mikrofon (bo sterowniki Creative w pełni zasługują na swoją opinię i nawet taka funkcja jak redukcja szumu jest poza ich zasięgiem).
Jeżeli Twój dom rozpoznaje dziurę w ścianie jako drugie okno to tak.adiq22 wrote:A jak okno mam nieszczelne to mam je zamurować?![]()
W takim razie... dlaczego nie korzystasz tylko z integry skoro jej funkcje zadowalają Cię bardziej niż karta Creative?adiq22 wrote:Używam 2 kart bo pod integrą mam słuchawki (żeby nie nurkować za każdym razem pod biurko) i mikrofon (bo sterowniki Creative w pełni zasługują na swoją opinię i nawet taka funkcja jak redukcja szumu jest poza ich zasięgiem).
A co do sterowników, poszukaj hacków gościa o ksywce daniel_k, mój Audigy 2 ZS sobie chwali i dostał kilka funkcji na które nie mogłem liczyć w oficjalnych sterach.
Już kiedyś sprawdzałem te sterowniki i niczego nowego tam nie widziałem.
I nie odwracaj kota ogonem
to exeki mają problem z kartami a nie odwrotnie.
I nie odwracaj kota ogonem
Skasuj w dowolnym Demonic.Cob te linijki:
Napisz czy dobrze się ustawia po odpaleniu exeka.
Code: Select all
win32.soundcard=0
win32.soundcardname=Podstawowy sterownik dźwięku
win32.soundcardname.utf8=Podstawowy sterownik dźwięku
Napisz czy dobrze się ustawia po odpaleniu exeka.
Spoko, tylko podpowiadam jak ja bym rozwiązał problem i dziwi mnie że chce ci się używać komputra z dwoma dźwiekówkami zamiast np. sobie jedną a dobrą sprawić.adiq22 wrote:to exeki mają problem z kartami a nie odwrotnie.
Shoonay wrote:Spoko, tylko podpowiadam jak ja bym rozwiązał problem i dziwi mnie że chce ci się używać komputra z dwoma dźwiekówkami zamiast np. sobie jedną a dobrą sprawić.

Tylko jaka dźwiękówka (w ludzkiej cenie) pozwoli mi na jednoczesne wykorzystanie głośników, słuchawek i normalną obsługę mikrofonu? (EAX 4/5 też mile widziany). Audigy kosztowała mnie dawno temu 100-pare złotych i w kwestii jakości dźwięku jest aż nadto wystarczająca zarówno do moich głośniko-pierdziawek jak i słuchawek.
Jak mnie kiedyś najdzie ochota do wymiany blaszaka i upgrade systemu to może wtedy poprzestanę na jednej integrze jeśli te nowe rzeczywiście są więcej warte od tego szrota w mojej płycie. Na razie poprzestanę na moim duecie.
Jak mnie kiedyś najdzie ochota do wymiany blaszaka i upgrade systemu to może wtedy poprzestanę na jednej integrze jeśli te nowe rzeczywiście są więcej warte od tego szrota w mojej płycie. Na razie poprzestanę na moim duecie.
Ja po uszkodzeniu Xonara D2X
kupiłem Essence i chwalę sobie. Chociaż równocześnie nie da się wykorzystać głośników + słuchawek, ALE! możesz równocześnie podłączyć wszystko z tyłu i programem przełączać czy w danej chwili chcesz głośniki czy słuchawki - wydaje mi się, że byłbyś zadowolony.
Jedyny mankament, że essence obsługuje tylko system 2.1 (D2X 5.1 czy nawet 7.1)
Kasuj linijki i mów

Jedyny mankament, że essence obsługuje tylko system 2.1 (D2X 5.1 czy nawet 7.1)
Kasuj linijki i mów

Z tym EAXem możesz mieć problemy, dzięki wspaniałemu majkrosofcikowi który od czasów Viśty wymusił "programowy" dźwięk, już się nie robi gier, ani - zdaje się - kart wspierający ten standard... :(adiq22 wrote:Tylko jaka dźwiękówka (w ludzkiej cenie) pozwoli mi na jednoczesne wykorzystanie głośników, słuchawek i normalną obsługę mikrofonu? (EAX 4/5 też mile widziany).
Osobiście na W7 x64 korzystam normalnie z mojego Audigy, do którego mam podłączony zestaw Creative 5.1, dodatkowo podłączony rozdzielacz "mini-jack na 2x mini-jack" idący na głośniki przednie do tego zestawu stanowi także gniazdo dla moich słuchawek, a w porcie mikrofonowym mam podłączony najbadziewniejszy mikrofon pod słońcem zmutowany z wyżej wymienionymi słuchawkami, kupionymi za 15zł na bazarze, który to musi mieć ustawione boost +20db w opcjach dźwiekowych żeby cokolwiek było słychać w Skajpaju, a w ramach promocji daje piękny white-noise w tle jakobym leciał odrzutowcem. Poezja. Ale da się dogadać bez problemu, a co nie idzie na żywo to jednym kliknięciem wytłumiam w Gold Wave albo Audacity.
Generalnie należy pamiętać także, iż, tylko dlatego że w sterach od tego twojego Creative nie ma opcji odszumiania, nie znaczy że nie można kupić dość dobrych mikrofonów które tego szumu nie generują

Anthrox wrote:Chociaż równocześnie nie da się wykorzystać głośników + słuchawek,

Wolałbym rozwiązanie przy którym nie gra wszytko na raz
A wydawać pół tysiaka na dźwiękówkę z takiego głupiego powodu nie jest zbyt rozsądne, tym bardziej że audiovoodoo nie jestem i poziom Audigy mi styka.
Co do mikrofonu to połasiłem się na zachwalanego Zalmana przypinanego do kabelka słuchawek. No i albo polecający byli głusi, że tego buczenia nie słyszeli, albo Zalman ma spory rozrzut jakościowy i trafił mi się jakiś lewy egzemplarz bo na każdym sprzęcie buczy. Dogadać się da, ale bez wytłumienia jest upierdliwe. Za to nie mam nic do zarzucenia czułości, wyłapuje psa na podwórku sąsiada i co głośniejsze rozmowy pod oknem

Co do mikrofonu to połasiłem się na zachwalanego Zalmana przypinanego do kabelka słuchawek. No i albo polecający byli głusi, że tego buczenia nie słyszeli, albo Zalman ma spory rozrzut jakościowy i trafił mi się jakiś lewy egzemplarz bo na każdym sprzęcie buczy. Dogadać się da, ale bez wytłumienia jest upierdliwe. Za to nie mam nic do zarzucenia czułości, wyłapuje psa na podwórku sąsiada i co głośniejsze rozmowy pod oknem

Shoonay wrote:Anthrox wrote:Chociaż równocześnie nie da się wykorzystać głośników + słuchawek,
...bez pogarszania jakości stosując przelotki...
adiq22 wrote:bla bla bla bla
nie ignoruj mnie

Zainwestuj dodatkowe 5zł w mega wypaśne słuchawki z pokrętełkiem do zmiany głośności i na czas używania jednego ścisz/wyłącz drugie podpięte urządzenie.
A jak jednocześnie potrzebujesz używać i głośników i słuchawek jakiś mini przed-wzmacniacz.
A jak jednocześnie potrzebujesz używać i głośników i słuchawek jakiś mini przed-wzmacniacz.
Tak jak np. słuchawki z regulacją głośności?adiq22 wrote:Wolałbym rozwiązanie przy którym nie gra wszytko na raz

Czemu pół tysiaka? za 40zł kupisz dobrą dźwiekówkę. Yamahy kiedyś były niezłe, ale się nie znam, od czasu zakupu Audigy nie mam powodów do narzekania więc już daaaawno nie interesowałem się co jak gra.adiq22 wrote:A wydawać pół tysiaka na dźwiękówkę z takiego głupiego powodu nie jest zbyt rozsądne, tym bardziej że audiovoodoo nie jestem i poziom Audigy mi styka.
Jak buczy dość mocno to to nie jest normalne, daj jakiemuś elektronikowi do sprawdzenia.adiq22 wrote:Co do mikrofonu to połasiłem się na zachwalanego Zalmana przypinanego do kabelka słuchawek. No i albo polecający byli głusi, że tego buczenia nie słyszeli, albo Zalman ma spory rozrzut jakościowy i trafił mi się jakiś lewy egzemplarz bo na każdym sprzęcie buczy. Dogadać się da, ale bez wytłumienia jest upierdliwe. Za to nie mam nic do zarzucenia czułości, wyłapuje psa na podwórku sąsiada i co głośniejsze rozmowy pod oknem
Anthrox wrote:nie ignoruj mnie
Ale że o co chodzi?

A Słuchawki z regulacją, co Ty mnie tu na takie koszta naciągasz, dobrze mi z moimi Philipkami bez regulacji

Z buczeniem tragedii nie ma, parę osób w w Internetach też zgłaszało podobne atrakcje więc pewnie ten typ tak ma.
edit. Ok Antek, gdzieś mi tamten post umknął

edit 2. Nic z tego
Trudno powiedzieć, najlepiej byś się przeszedł do sklepu czy gdzieś na własne uszy przekonać które brzmią najlepiej, albo na forum dobrychprogramów bądź elektrody spytał.