Polski

Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Faust1987 ważne że chociaż lores pomaga :D bo jak by nie śmigało wcale to by była kiszka Page 2 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/problem-dzwiekiem-rozdzielczoscia-t1737.html
2012-02-13T00:29:58+01:00

Re: Problem z dźwiękiem i rozdzielczością

ważne że chociaż lores pomaga :D bo jak by nie śmigało wcale to by była kiszka

2012-02-13T00:38:20+01:00

Zaraz tam kiszka. Tradycyjny reinstall systemu.

2012-02-13T02:59:15+01:00

Anthrox wrote:Zaraz tam kiszka. Tradycyjny reinstall systemu.

Stosowanie tradycyjnego reinstala systemu czy gorzej instalacji od nowa to szukanie problemu w tym przypadku po ciemku, moim zdaniem zwyczajnie na farta, a może nóż się uda. Ja bym stawiał na to, ze wina leży po stronie gównianego systemu operacyjnego, który jest zapchany bajerami graficznymi, które mogą znacząco wpłynąć na prawidłową pracę systemu i jego wydajność. Najlepiej te aero, czy inne rzeczy tego typu wyłączyć w tej siódemce.Ja nie mam siódemki, ale kumpel mówił, ze jak wyłączył te spowalniacze to system ożył. Instalacja co chwilę systemu to strata czasu. No chyba , ze jest strasznie zapchany długim użytkowaniem, ale wtedy można zastosować rożne sprawdzony programy do jego czyszczenia. Po za tym to trzeba mieć mocny komputer na tą siódemkę z duża ilością pamięci. I coś mi się wydaje, ze na xp ze średnią konfiguracja sprzętową te exeki by dobrze śmigały bez zacięć.
Co do konfiguracji użytkownika timon1974 to wydaje mi się, ze na współczesne standardy grania w exeki pod nowe wersje winuae jest po prostu za słaba. Może po po prostu powinien zmniejszyć rozdzielczość. U mnie w fullHD bez filtra Nullfilter strasznie się tną niektóre exeki ale mam dosyć stary sprzęt z najtańszym dwurdzeniowym procesorem dual pentium. A może pod siódemką to wina sterowników które są źle napisane i w chodzą ze sobą w konflikty oraz spowalniają odtwarzanie obrazu i dźwięku w tych exekach.
W sumie aż za bardzo się rozpisałem a nic nowego do tematu nie wniosłem, ale czasami tak mam. :-) Pozdrawiam.

2012-02-13T06:41:01+01:00

Ihtius może by tak było jeśli bym miał 7 ale mam xp bez żadnych bajerów czyli takiego jak go stworzyli czyli czysty i co ciekawsze to na poprzednim systemie który był jakąś tam przeróbką nic takiego nie miało miejsca. Co do komputerka to mam jeszcze starszego bo jeszcze na jednordzeniowym procku co nie zmienia jednak faktu że wcześniej exeki chodziły normalnie czyli chyba będę musiał przeinstalować system na jakąś starszą przeróbkę i koniec nie ma co gdybać tylko sprawdzić czy rzeczywiście wina leży po stronie systemu :hmm: :-) :haha:

2012-02-13T19:09:59+01:00

@ihtius - nieraz zdarza się niefart, że po prostu źle się nam system zainstalował - a raczej dlatego, że coś źle zrobiliśmy podczas instalacji. Zrozumiałe jest, że należy szukać przyczyny, ale jak mamy już jakiś czas zainstalowany system i ktoś potrafi - naprawdę najszybciej nieraz zreinstalować system. Żaden, nawet najlepszy program nie namierzy np. biblioteki, która stwarza problemy - tutaj już trzeba mieć nieco większe pojęcie, a nie każdemu się chce. Oczywiście jak ktoś się czuje na siłach jak najbardziej wskazane jest, żeby reinstall traktował jako ostateczność.

W exekach niestety nietrafione jest, że standardowo włączone jest scalex2, które niepotrzebnie obciąża starsze komputery. Niby ładniej to wygląda, ale przez to wiele osób rezygnuje z exeków myśląc, że skoro tną, to nic się z tym nie da zrobić.

2012-02-13T21:19:04+01:00

panie i panowie mamy XXI wiek, prosze was, wywalcie kalkulatory i zapodajcie sobie wspolczesny sprzet, ktorego cena nie jest juz taka specjalnie wygorowana a gwarantuje ze exeki beda dzialac z dzwiekiem i bez dzwieku z grafika i bez, kjurwa do gory nogami beda dzialac nawet, fikolki robic, aportowac, lizac po jajach ... i to na aero czy innych gownach ;)
pamietajcie, exek najlepszy przyjaciel czlowieka, hehe

2012-02-13T23:32:08+01:00

Pancio wrote:panie i panowie mamy XXI wiek, prosze was, wywalcie kalkulatory i zapodajcie sobie wspolczesny sprzet, ktorego cena nie jest juz taka specjalnie wygorowana a gwarantuje ze exeki beda dzialac z dzwiekiem i bez dzwieku z grafika i bez, kjurwa do gory nogami beda dzialac nawet, fikolki robic, aportowac, lizac po jajach ... i to na aero czy innych gownach ;)
pamietajcie, exek najlepszy przyjaciel czlowieka, hehe

Spójrz na ceny dysków to zmienisz zdanie. Jak ktoś używa komputera do internetu i odbieraniu maili to nie będzie wydawał znowu pieniędzy na nowy komputer.

2012-02-14T00:17:15+01:00

jak wcześniej wspomniałem ja nie narzekam na mojego ASUSA K50AB lecz powiem nowinkę ściągnąłem exe Super Froga i bez żadnego ale poszło bez przestawiania :D

2012-02-14T00:27:54+01:00

Faust1987 wrote:jak wcześniej wspomniałem ja nie narzekam na mojego ASUSA K50AB lecz powiem nowinkę ściągnąłem exe Super Froga i bez żadnego ale poszło bez przestawiania :D

Czyli to może zależeć od ustawień jakie zastosował Anthrox w danym exeku.

2012-02-14T00:59:47+01:00

nie koniecznie ale może i tak być jutro zdam sprawozdanie z testów na reszcie exe'ków bo aktoalnie dociągam. Jak na razie najgorzej sprawował się FRANKO sieczka z grafiki i muzyki :dry: no ale jak dla mnie to nie problem przestawić na lores i nadusić na save :D

2012-02-14T07:11:14+01:00

Pancio jak na razie nie stać mnie na to żeby wymienić kompa, a jak wspomniał Faust takie numery to nie tylko na słabszych maszynach wychodzą :hmm:

2012-02-15T01:28:13+01:00

Anthrox wrote:W exekach niestety nietrafione jest, że standardowo włączone jest scalex2, które niepotrzebnie obciąża starsze komputery. Niby ładniej to wygląda, ale przez to wiele osób rezygnuje z exeków myśląc, że skoro tną, to nic się z tym nie da zrobić.

Mnie osobiście ten efekt scalex2 się nie podoba i przestawiam od razu na Nullfilter. Przestawiam także dźwięk na 5.1 i zauważyłem,że w słuchawkach dźwięk staje się o wiele mocniejszy i głośniejszy bez przestawiania w panelu karty dźwiękowej. Czasami muszę zwolnić pracę kursora myszki bo strasznie szybko działa jakby był na "sterydach" :). Ten problem z myszką mam jak kupiłem sobie nową myszkę z kilkoma ustawieniami prędkości i nawet najwolniejsze ustawienie prędkości w myszce nie daje pożądanego rezultatu. Ja tak łatwo nie rezygnuje jeśli mam problem z jakimkolwiek softem czy hardwerem i staram samemu coś kombinować. W sumie wiele osób myśli, że jak to jest exek to wystarczy tylko uruchomić by grać, ale tak nie jest do końca, ponieważ czasami przez gównianego windowsa czy kiepsko napisane sterowniki do tegoż systemu trzeba się trochę pobawić nad konfiguracją. W sumie mi to osobiście nie przeszkadza bo lubię bawić się ustawieniami jeśli oczywiście odbywa się to w granicach przyzwoitości.

-- 15 Lut 2012, 01:21 --

timon1974 wrote:Ihtius może by tak było jeśli bym miał 7 ale mam xp bez żadnych bajerów czyli takiego jak go stworzyli czyli czysty i co ciekawsze to na poprzednim systemie który był jakąś tam przeróbką nic takiego nie miało miejsca. Co do komputerka to mam jeszcze starszego bo jeszcze na jednordzeniowym procku co nie zmienia jednak faktu że wcześniej exeki chodziły normalnie czyli chyba będę musiał przeinstalować system na jakąś starszą przeróbkę i koniec nie ma co gdybać tylko sprawdzić czy rzeczywiście wina leży po stronie systemu :hmm: :-) :haha:

W sumie w sieci spotkałem się z wieloma przeróbkami windowsa xp i jest naprawdę w czym wybierać. Może posiadasz przeróbkę Windowsa stworzoną do grania i dlatego exeki chodziły dobrze. Kiedyś sam miałem athlona xp jednordzeniowego i ówczesne wersje winuae wraz z grami fps, jak choćby alien breed 3D i Killing ground chodziły mi dobrze bez zacięć. Ale myślę, że jak bym spróbował tego samego na najnowszych wersjach winuae to nie było by tak kolorowo :)
Moim zdaniem te przeróbki Windowsa XP są zdecydowanie szybsze i mniej żarłoczne na konsumpcje pamięci czy czasu pracy procesora. Mają powyłączane więcej usług systemowych i są usunięte z niepotrzebnych aplikacji, które potrafią zeżreć zasoby systemowe. Tylko, ze jak za dużo tych usług nie będzie działało to będzie efekt odwrotny od zamierzonego, a mianowicie dużo programów i softu nie będzie prawidłowo działało na xp. Więc trzeba uważać w odchudzaniu nie tylko xp ale i innych nowszych wersji Windowsa. Pozdrawiam i życzę szczęście w instalacji takiegfo Windowsa bo może to zadziała i exeki będą śmigały poprawnie.

2012-02-15T06:46:34+01:00

AVE ihtius :haha: normalnie nic dodać nic ująć :tuptup1:

2012-02-16T02:39:05+01:00

To logiczne ihtius, ale co nowa generacja exeków, to staramy się dobrać na tyle neutralne ustawienia, żeby większość była zadowolona.
Dlatego przy v2.6 będą się musiały odbyć testy, bo taki skok raz na parę lat się robi ;)
Dlatego, jeżeli na starszych komputerach będzie problem z nowymi exekami, to nowy silniczek będzie używany głównie do produkcji, które naprawdę tego potrzebują.
Aczkolwiek jestem dobrej myśli.
Przypomniałem sobie, że w beta już jest testowy v2.6a, więc jak któryś chce może wziąć udział w testach.

2012-02-16T06:44:56+01:00

Anthrox możesz napisać jak wziąć udział w beta testach :-E <oootak>

2012-02-16T17:24:29+01:00

Musisz rokiego i Pancia prosić, żeby spojrzeli na Ciebie przychylnym okiem :hee:

2012-02-17T11:17:21+01:00

Więc jak mówiłem przeprowadziłem małe testy na exe'kach i wyszło ok "UGH!", "Prince of Persia", "Galaga", "Cannon Fodder" chodzą wyśmienicie bez żadnego kombinowania w ustawieniach jak np. ustawianie na lores więc nie mam pojęcia co może być nie tak w innych exe'kach może rzeczywiście każdy inaczej reaguje na sterowniki i system

2012-02-18T08:04:39+01:00

No i jest ok tzn. przeinstalowałem system i tym razem muszę wyłączyć skalex2 na nullfilter i bzyka aż miło :amen: :haha: :tuptup1: :killer:

Return to Pytania techniczne