Polski

Puchnięcie EXEków

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
adiq22 Czy jest jakiś konkretny powód tego, że nowe exeki zaczynają zajmować nieprzyzwoitą ilość miejsca na dysku? Mam starą partię w wersji 3.0 gdzie taki Dyna Blaster waży ok. 7 mega, chciałem zaktualizować do nowych wersji a tu się okazuje że nowa wersja to 3x tyle i byle popierdółka na pół dyskietki to teraz minimum 20 MB pobierania.
Ja rozumiem, że dyski się powiększają, łącza internetowe (u niektórych) przyspieszają, a głupia przeglądarka zdjęć z Windows 10 jest nieużywalna bez SSD, no ale bez przesadyzmu...
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/puchniecie-exekow-t5631.html
2020-05-24T15:33:35+01:00
Czy jest jakiś konkretny powód tego, że nowe exeki zaczynają zajmować nieprzyzwoitą ilość miejsca na dysku? Mam starą partię w wersji 3.0 gdzie taki Dyna Blaster waży ok. 7 mega, chciałem zaktualizować do nowych wersji a tu się okazuje że nowa wersja to 3x tyle i byle popierdółka na pół dyskietki to teraz minimum 20 MB pobierania.
Ja rozumiem, że dyski się powiększają, łącza internetowe (u niektórych) przyspieszają, a głupia przeglądarka zdjęć z Windows 10 jest nieużywalna bez SSD, no ale bez przesadyzmu...

2020-05-24T15:39:41+01:00

Re: Puchnięcie EXEków

Z jednej strony przyznam rację zasłużenie, ale są też ludzie, którzy nie potrafią directx se wgrać, itp, więc to dlatego tak jest z tą wielkością.

2020-05-24T17:17:28+01:00

No to ja bym był za wprowadzeniem instrukcji instalacji directx do tego i albo ogarną albo nawet wodę potrafią przypalić.

2020-05-24T17:49:49+01:00

adiq22 wrote:Czy jest jakiś konkretny powód tego, że nowe exeki zaczynają zajmować nieprzyzwoitą ilość miejsca na dysku?

exe-rozwiazane-problemy/exe-potrzeba-instalacji-directx-t5404.html

Wielokrotnie spotykałem się z tym, że exek nie działa prawidłowo czy to na Windows XP w biurze czy Windows 10 świeżo zainstalowanym, bo brakowało paru bibliotek ze starego SDK DirectX 9.0c, które należało doinstalować, a to nie takie oczywiste.

Również wiele osób kontaktowało się i zgłaszało wadliwość exeków, tymczasem brakowało im bibliotek.

Ponadto warto zauważyć, że na niektórych Windowsach nie bardzo można instalować biblioteki directx.exe np. na komputerach służbowych, a takiego exeka jak odpalimy z pendrive to nikt nic nie powie.

Mając to wszystko na uwadze uznałem, że w dzisiejszych czasach dołożenie 11MB do każdego exeka celem uczynienia go niezależnym i łatwiejszym w obsłudze nie jest dużą ceną.

Dodam, że zawsze staraliśmy się w exeku zawrzeć wyłącznie najpotrzebniejsze rzeczy do prawidłowego działania, bez zbędnych śmieci.

Gdy szeregi TC zasili specjalista od C++ to możliwe, że pomoże sprawę rozwiązać inaczej i exeki wrócą do swojego pierwotnego, małego rozmiaru.

Instalowanie DirectX we własnym zakresie mnie nie przekonuje z powodów wymienionych wyżej -- Wy wiecie co należy ściągnąć i zrobić, ale nie Jasiu57 albo inny wiekowy gracz tudzież dzieci.

Oczywiście jestem elastyczny i jak będę widział przewagę głosów krytycznych względem pozytywnych to w ciągu paru dni jestem w stanie wycofać zmianę.

Tymczasem łap plusa za ciekawy wątek.

Jako ciekawostkę dodam, że directx.exe instaluje ponad 96MB bibliotek.

2020-05-24T20:07:09+01:00

Panowie czy Wa aby troszkę nie przesadzacie z tym "wielkim puchnięciem" exe ?? :)

Przy ficzerach i dodatkach jakie stosuje "Nasze Słońce Narodu" wielkość exe 30-40 Mb to naprawdę nie wiele. Zresztą nawet gdyby średni rozmiar exe oscylował w 100Mb to przy dzisiejszych dyskach i łączach jest wciąż niewiele.

I nawet nie chcę słyszeć o wywaleniu DX, bo nie każdy sobie da radę z instalacją, a nie mam zamiaru później czytać gdzieś na necie że TC to patałachy bo ich exe nie działają.

Jak Antek powiedział - będzie programista na forum, wtedy można coś myśleć.

2020-05-24T20:12:45+01:00

tauri5 wrote:Zresztą nawet gdyby średni rozmiar exe oscylował w 100Mb to przy dzisiejszych dyskach i łączach jest wciąż niewiele.

Wiem, że nie masz nic przeciwko temu, ale 100 MB musiałoby być czymś uzasadnione.

Jak dołożenie 100 MB wydaje Ci się niewiele to pomnóż to teraz przez 138 pozycji.
Nagle kompletna paczka rośnie o ~14 GB, więc warto to brać pod uwagę również.

W tej chwili dołożenie 11 MB do każdego exeka spowodowało, że cała kolekcja zajmuje o ~1.5 GB więcej -- to jeszcze jest do zaakceptowania.

2020-05-24T21:27:28+01:00

Anthrox wrote:Instalowanie DirectX we własnym zakresie mnie nie przekonuje z powodów wymienionych wyżej -- Wy wiecie co należy ściągnąć i zrobić, ale nie Jasiu57 albo inny wiekowy gracz tudzież dzieci.

Mnie ten argument nie przekonuje. Równie dobrze możesz dorzucać sterowniki od AMD I NVIDII bo ktoś nie wie, że na 'Standard VGA Graphic Adapter' za wiele nie zdziała.
Jakiś redist z DirectX na głównej + łopatologiczna informacja jebitną czcionką, że trzeba to zainstalować załatwiłyby sprawę w bardziej elegancki sposób.

A co do służbowych komputerów to wiesz... jeśli ktoś na służbowym sprzęcie korzysta z niezatwierdzonego oprogramowania i przegląda niezatwierdzone strony to powinien go zwrócić...

2020-05-24T21:32:16+01:00

adiq22 wrote:Mnie ten argument nie przekonuje. Równie dobrze możesz dorzucać sterowniki od AMD I NVIDII bo ktoś nie wie, że na 'Standard VGA Graphic Adapter' za wiele nie zdziała.

Exeki są po to, by użytkownik miał jak najmniej roboty z uruchomieniem. Oczywiście zamiast nich można wrzucać obrazy dyskietek i jebitną czcionką łopatologicznie, jak trzeba skonfigurować WinUAE lub FSUAE.

x:haha

Serio przeszkadza ci te kilkanaście MB? W czasach gdy gry na PC mogą ważyć powyżej 100GB?

2020-05-24T23:34:59+01:00

Polonez za 10 000 zł to drogo? Panie, nowe Audi w salonie kosztują nawet 500 000 zł.
Ot, tak samo sensowne porównanie.
I tak jak przeszkadza mi rozmiar nowych gier, bo ostatnio Forze 4 ściągałem prawie tydzień (niech żyje neostrada :haha: ), tak samo robi mi różnicę to, że obecnie exeki zajmują mi 2,5 GB, a do aktualizacji muszę ściągnąć 4,5 GB.

2020-05-24T23:57:16+01:00

adiq22 wrote:Polonez za 10 000 zł to drogo? Panie, nowe Audi w salonie kosztują nawet 500 000 zł.

Porównanie jest jak najbardziej trafne, bo czasy się mocno zmieniły.

adiq22 wrote:obecnie exeki zajmują mi 2,5 GB, a do aktualizacji muszę ściągnąć 4,5 GB.

No i w czym problem? Bo nadal nie rozumiem? Nie piszesz z Aero, więc net problemem nie jest. A jeśli masz mały dysk, to włącz sobie kompresję folderu z exekami :)

2020-05-25T00:24:34+01:00

adiq22 wrote:
Anthrox wrote:Instalowanie DirectX we własnym zakresie mnie nie przekonuje z powodów wymienionych wyżej -- Wy wiecie co należy ściągnąć i zrobić, ale nie Jasiu57 albo inny wiekowy gracz tudzież dzieci.

Mnie ten argument nie przekonuje.
Równie dobrze możesz dorzucać sterowniki od AMD I NVIDII bo ktoś nie wie, że na 'Standard VGA Graphic Adapter' za wiele nie zdziała.

EXEki działają prawidłowo na standardowych sterownikach graficznych.
Test na świeżo postawionym Windows 7, Windows 8, Windows 10.
"Gruby" exek działa od strzała.
"Chudy" wyrzuca czarny ekran i komunikat w tle, którego bardzo ciężko kliknąć (trzeba kombinować, żeby jakoś zamknąć) - a nawet jak się uda - obraz jest w małym okienku w lewym, górnym rogu.

Pamiętam jak kiedyś kolegom informatykom chciałem pokazać exeki TC... odpaliliśmy a tu obraz w małym okienku. Słabiutko.

Tę aktualizację uważam zatem konieczną do czasu, aż ktoś zdolny pomoże mi rozwiązać problem w inny sposób -- i nie jest dla mnie rozwiązaniem pisanie, że trzeba dograć to i to.

EXE'ki były robione według motto: "Klikasz i grasz".
EXE'ki mają na standardowym komputerze odpalać się, bez instalowania pierdyliardów rzeczy do tego.

Dyskusja jest o tyle cenna, bo sam podzielam opinię, żeby exeki były jak najmniejsze.
W tym przypadku jednak dopóki inaczej nie rozwiążemy problemu... nie jestem za usunięciem bibliotek, bo ludzie mają sobie jakoś poradzić.

2020-05-25T14:13:10+01:00

Zgadzam się z Anthroxem w 100%.
Sam miałem taki przypadek - u nie wszystko ok , a u znajomych ciemna dupa. :hmm:

2020-05-25T15:09:00+01:00

Takie czasy mamy. To tak samo jak z grami na PC teraz. Pobierasz / kupujesz grę w dniu premiery to waży 20gb.
Po 6 miesiącach odpalasz ją, a tu patch'e do pobrania 100gb :-E

Poprawki / ulepszenia swoje zajmują niestety, jak i niestety nie wszystkim się dogodzi :)

2020-05-26T09:10:41+01:00

Ja dla przykładu nie ściągam paczek exeków wcale :D Jak mam ochotę sobie pograć w jakiś konkretny tytuł to po prostu go pobieram i gram :)

Return to Pytania techniczne