Polski

Pytanie techn. nie na temat exeków, tylko pewnego portalu

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Emu Mam pewien problem i póki co nikt mi nie zdołał pomóc. Zapytałam o to na podforum Gazety.pl "Internet i technologie" i po upływie ponad tygodnia nikt nie odpisał. Pozwolę sobie więc zapytać o pomoc Was - tu ruch jest większy, trochę się znamy...
Poniżej całość wpisu z tamtego forum.

[Tytuł: Nie chcę konta na fb, nie mogę korzystać "biernie"]
Jak w tytule: nie chcę mieć konta na fejs-zbuku. Bo nie. Bo uważam, że służy to inwigilacji, bo chcę mieć trochę prywatności, a choćby i dlatego - że prawie wszyscy mają, a ja jestem miłośniczką odróżniania się od większości. Tudzież jestem uparta.
Tym niemniej zaglądałam biernie (tj. czytam, korzystam z odnośników, ale nie mogę nic napisać) na różne konta dla informacji i rozrywki. Np. konto budowy II linii metra - aktualizowane szybciej niż ich strona. Konta paru polityczek i polityków. Artysta znany pod pseudonimem Sztuczne Fiołki - bodaj tylko tak można zobaczyć jego najnowsze prace (a także posłuchać ambitnej muzyki, którą gość na własną rękę promuje). Czy choćby taka banalna rzecz jak konto Mike'a VI, tygrysa mieszkającego na (bardzo ładnym i przestronnym) wybiegu na terenie uniwersytetu stanu Luizjana - jestem tygrysomanką i lubiłam poczytać jego konto, bo osoby, które je prowadzą, piszą tam wszystko w pierwszej osobie, jakby Mike osobiście stukał pazurkami w klawiaturę. ;)
I od jakiegoś czasu d... - jakby zniknęła możliwość biernego korzystania z fejs-zbuka. Wchodzę na jakieś konto - widać tylko okienka do logowania, i to dziwne - żadnej "fejsbukowej obudowy", kolorów, nic - najprostsza czcionka i żadnego tła. Cała treść:
Logo Facebooka [kursywa + podkreślenie]
Adres e-mail lub numer telefonu Hasło
[dwa okienka do wpisania] [szary przycisk "Zaloguj się"]
[okienko do zaznaczenia] Nie wylogowuj mnie Nie pamiętasz hasła? [niebieski kolor i podkreślenie właściwe odnośnikom na najprostszych stronach]

Kiedy z kolei próbuję wyświetlić zakładkę fejsbukową na stronach (np. zwykła strona budowy II linii metra), pokazuje się pusta zakładka - logo fb, nazwa konta i to bodaj wsio.

Co to jest? Czy ktoś może potwierdzić, czy hegemon zlikwidował właśnie możliwość biernego przeglądania i teraz faktycznie: nie ma cię na fb - to nie ma cię w ogóle i o niczym się nie dowiesz? (To naprawdę problem: przez "obowiązkowość" fejs-zbuka wszyscy zaniedbują umieszczanie informacji na "zwykłych stronach" i ciągle nie mam szansy się o czymś dowiedzieć. No właśnie, kolejny powód do niezakładania konta: ja po prostu nie życzę sobie być szantażowana tym, że albo będę miała konto, albo nie będę wiedziała o żadnych ciekawych wydarzeniach.) Czy też to jednak jakiś błąd i pomóc może np. zresetowanie Firefoxa (które skądinąd może się przydać też z powodu innego problemu)? Podejrzliwość budzi we mnie wygląd tych okienek do logowania - przypuszczałoby się, że na fb wyglądałyby inaczej, na pewno byłoby tam ich logo, ten ciemnoniebieski kolor itd., a nie wygląd jak na najprostszych stronach w sieci sprzed kilkunastu lat, zrobionych bez jakiegokolwiek zmieniania ustawień wyglądu strony w kodzie HTML...
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/pytanie-techn-nie-temat-exekow-tylko-pewnego-portalu-t3581.html
2014-07-09T19:51:00+01:00
Mam pewien problem i póki co nikt mi nie zdołał pomóc. Zapytałam o to na podforum Gazety.pl "Internet i technologie" i po upływie ponad tygodnia nikt nie odpisał. Pozwolę sobie więc zapytać o pomoc Was - tu ruch jest większy, trochę się znamy...
Poniżej całość wpisu z tamtego forum.

[Tytuł: Nie chcę konta na fb, nie mogę korzystać "biernie"]
Jak w tytule: nie chcę mieć konta na fejs-zbuku. Bo nie. Bo uważam, że służy to inwigilacji, bo chcę mieć trochę prywatności, a choćby i dlatego - że prawie wszyscy mają, a ja jestem miłośniczką odróżniania się od większości. Tudzież jestem uparta.
Tym niemniej zaglądałam biernie (tj. czytam, korzystam z odnośników, ale nie mogę nic napisać) na różne konta dla informacji i rozrywki. Np. konto budowy II linii metra - aktualizowane szybciej niż ich strona. Konta paru polityczek i polityków. Artysta znany pod pseudonimem Sztuczne Fiołki - bodaj tylko tak można zobaczyć jego najnowsze prace (a także posłuchać ambitnej muzyki, którą gość na własną rękę promuje). Czy choćby taka banalna rzecz jak konto Mike'a VI, tygrysa mieszkającego na (bardzo ładnym i przestronnym) wybiegu na terenie uniwersytetu stanu Luizjana - jestem tygrysomanką i lubiłam poczytać jego konto, bo osoby, które je prowadzą, piszą tam wszystko w pierwszej osobie, jakby Mike osobiście stukał pazurkami w klawiaturę. ;)
I od jakiegoś czasu d... - jakby zniknęła możliwość biernego korzystania z fejs-zbuka. Wchodzę na jakieś konto - widać tylko okienka do logowania, i to dziwne - żadnej "fejsbukowej obudowy", kolorów, nic - najprostsza czcionka i żadnego tła. Cała treść:
Logo Facebooka [kursywa + podkreślenie]
Adres e-mail lub numer telefonu Hasło
[dwa okienka do wpisania] [szary przycisk "Zaloguj się"]
[okienko do zaznaczenia] Nie wylogowuj mnie Nie pamiętasz hasła? [niebieski kolor i podkreślenie właściwe odnośnikom na najprostszych stronach]

Kiedy z kolei próbuję wyświetlić zakładkę fejsbukową na stronach (np. zwykła strona budowy II linii metra), pokazuje się pusta zakładka - logo fb, nazwa konta i to bodaj wsio.

Co to jest? Czy ktoś może potwierdzić, czy hegemon zlikwidował właśnie możliwość biernego przeglądania i teraz faktycznie: nie ma cię na fb - to nie ma cię w ogóle i o niczym się nie dowiesz? (To naprawdę problem: przez "obowiązkowość" fejs-zbuka wszyscy zaniedbują umieszczanie informacji na "zwykłych stronach" i ciągle nie mam szansy się o czymś dowiedzieć. No właśnie, kolejny powód do niezakładania konta: ja po prostu nie życzę sobie być szantażowana tym, że albo będę miała konto, albo nie będę wiedziała o żadnych ciekawych wydarzeniach.) Czy też to jednak jakiś błąd i pomóc może np. zresetowanie Firefoxa (które skądinąd może się przydać też z powodu innego problemu)? Podejrzliwość budzi we mnie wygląd tych okienek do logowania - przypuszczałoby się, że na fb wyglądałyby inaczej, na pewno byłoby tam ich logo, ten ciemnoniebieski kolor itd., a nie wygląd jak na najprostszych stronach w sieci sprzed kilkunastu lat, zrobionych bez jakiegokolwiek zmieniania ustawień wyglądu strony w kodzie HTML...

2014-07-09T23:21:11+01:00

Re: Pytanie techn. nie na temat exeków, tylko pewnego portal

Emu wrote:Co to jest? Czy ktoś może potwierdzić, czy hegemon zlikwidował właśnie możliwość biernego przeglądania i teraz faktycznie: nie ma cię na fb - to nie ma cię w ogóle i o niczym się nie dowiesz?

nie, nie zlikwidował - z czystej ciekawości wpisałem mike IV i obejrzałem biernie konto owego tygryska na FB - info zdjęcia, wpisy - be logowania i bez problemu

2014-07-10T02:47:01+01:00

W takim razie co mam zrobić, żeby mi działało? Zresetować ustawienia Firefoxa?

Po pierwotnym wysłaniu tej wiadomości przyszło mi do głowy jeszcze coś. Ostatnio była burza wokół tego, że Facebook prowadził badania nad zachowaniami użytkowników bez ich zgody - od względnie błahych rzeczy typu jak porozumiewają się krewni po straszenie użytkowników w ramach badania, jak ludzie reagują na groźbę utraty konta. Kto wie, może Facebook w ramach takich badań wybrał też, powiedzmy, 5000 adresów IP osób, które korzystają biernie, ale nie mają konta i postanowił sprawdzić, czy ludzie dadzą się w ten sposób nakłonić do założenia konta?

2014-07-10T05:59:06+01:00

Również potwierdzam - strona Mike IV działa bez problemu bez logowania. Sztuczne Fiołki też.

Błąd przeglądarki możesz wyeliminować w bardzo prosty sposób - wgraj czasowo jakąś inną (polecam starą Operę 12.17 albo 11.64 idealnie nadaje się do takich rzeczy, nawet nie trzeba jej instalować), tudzież znajdź swój profil Firefox'a w systemie. Wykonaj jego kopię (np. na Pulpit - zrzuć cały katalog), a następnie skasuj ten z którego korzysta przeglądarka. Po uruchomieniu zostaniesz przywitana ustawieniami domyślnymi. Na nich sprawdź czy działa. Plus jest taki że masz "gołą" przeglądarkę bez rozszerzeń - to ważne, bo może któreś z nich powoduje konflikt. Trzeba je będzie albo dostosować, albo usunąć.
Problem z podejrzeniem blokady na IP też można zweryfikować. Najprostsza metoda to użyć jakiegoś proxy po http. Google pomoże w wyszukaniu, wystarczy wpisać: "free proxy http" i już. Przykładowo:
http://www.cool-proxy.net/proxies/http_ ... ction:desc
lub
http://www.freeproxylists.net/

Aby to zadziałało w ustawieniach przeglądarki w sekcji sieci lub połączeń odnajdź opcje dla ustwień proxy. Wpisz żądany adres i port. Od tej pory przeglądarka przy każdym łączeniu będzie przesyłać dane przez serwer gdzieś na końcu świata.
Alternatywnie możesz pokusić się o oprogramowanie zmieniające IP np. popularny TOR o ile nie boisz się trafić na listę ekstremistów w NSA :mrgreen:

Jakby coś było potrzeba - pisz. Będziemy dalej pracować nad rozwiązaniem problemu.

2014-08-13T13:50:01+01:00

Tak po czasie dopisuję... Koniec końców poradziłam sobie z tym innym sposobem: konta fejs-zbukowe oglądam w Internet Explorerze. Mało to wygodne, bo IE jest strasznie powolny w porównaniu z Firefoxem, ale przynajmniej proste.
PS. Mike nie jest żadym tygryskiem, tylko tygrysem! :) Jakby co przyznaję, że wolę słodkie tygrysięta, ale Mike ma już 9 lat, to pan w sile wieku...

2014-08-13T22:59:44+01:00

Kobieto! Zainstaluj Chrome, Opere, Foxa i najnowszego Explorera.
Do tego dodaj dobry program antywirusowy i antyspywareowy :)
Załóż sobie nieoficjalne konto FB bez zdjęć i znajomych.
Weź darmowy internet na lewe dane w Aero2.

Wymieszaj wszystko w wiadrze i powiem Ci jedno... i tak wszystko o tobie wiedzą bo
używasz ciasteczek w przeglądarkach.
Więc usuwaj zawartość przeglądarek, ciasteczka i tempy.
Resetuj połączenie co godzinę i nie loguj się na swojego emaila!
Zapomniałem dodać żebyś codziennie zmieniała kartę sieciową na nową bo
Cie namierzą po MAC adresie!

Może lepiej wyłącz prąd w mieszkaniu już teraz ;D bo sąsiad Cie namierzy przez okno!
A jutro w sklepie jak zrobisz zakupy to nalep wąsa i załóż kaptur na głowę bo kasjerka
zapamięta co zazwyczaj kupujesz ;)

To wszystko żarty oczywiście :)
Po prostu nie przejmuje się i żyj! Co Ci mogą zrobić?! Reklamę Ci wyślą najwyżej i tyle :P

2014-08-14T19:31:28+01:00

Vato ma rację nie można popadać w skrajności. To co maja wiedzieć o tobie to już dawno wiedzą i nie uciekniesz od tego ani tego nie zmienisz ! ;)

2014-08-17T22:54:04+01:00

Bez przesady - w 100% nikt Cię z prywatności nie odrze. Póki nadal mamy fizyczną walutę, a nie elektroniczną (ale niestety coraz bardziej są przepychane wirtualne cyferki kosztem fizycznych banknotów) jeszcze wiele da się ukryć przed wielkim bratem :)

2014-08-25T17:00:00+01:00

No dobrze, ale ja po prostu nie chcę mieć konta na fejs-zbuku. Szkoda zachodu, za to NIE szkoda mi niemal dla zasady różnić się od większości.

2014-08-25T19:29:05+01:00

To wyłącz internet :) Się wyróżnisz ;)

Return to Pytania techniczne