Polski

Rod-Land & Magic Pockets - o co tu chodzi!

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Anthrox Czy ktoś wie co jest wyjątkowego w tych wersjach o które prosił Haynor? (może Ty sam mi to wyjaśnisz):
http://eab.abime.net/showthread.php?t=40158

Jeżeli Rod-Land v1.3S jest w wersji Spanish, niech ktoś rzuci oryginała - hiszpanie się ucieszą, że mają swoją wersję w exeku. ;)

Drugie pytanie.
Rod-Land domyślnie pod klawiszem DEL wyświetla highscore. Jak wiemy exek pod klawiszem DEL zamyka wszystko.
Proponuję zatem DEL przypisać pod inny klawisz - może F10? :tuptup1:
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/rod-land-magic-pockets-chodzi-t2651.html
2013-05-26T05:13:50+01:00
Czy ktoś wie co jest wyjątkowego w tych wersjach o które prosił Haynor? (może Ty sam mi to wyjaśnisz):
http://eab.abime.net/showthread.php?t=40158

Jeżeli Rod-Land v1.3S jest w wersji Spanish, niech ktoś rzuci oryginała - hiszpanie się ucieszą, że mają swoją wersję w exeku. ;)

Drugie pytanie.
Rod-Land domyślnie pod klawiszem DEL wyświetla highscore. Jak wiemy exek pod klawiszem DEL zamyka wszystko.
Proponuję zatem DEL przypisać pod inny klawisz - może F10? :tuptup1:

2013-05-26T09:22:47+01:00

Re: Rod-Land & Magic Pockets - o co tu chodzi!

Sam nie wiem czym się różnią. Tak jak wtedy pisałem na EAB, wciąz powinienem mieć pozostałe wersje ale z ich analizy nic ciekawego nie wyszło. Sądzę że są to tylko bugfixy.

2013-05-26T12:16:18+01:00

A może warto zrezygnować z zamykania pod DEL we wszystkich exekach? No bo skoro i tak teraz zamykanie jest zdublowane pod END, a jak widać pozostałe klawisze czasami mogą się przydawać...

2013-05-26T13:07:39+01:00

z tym zamykaniem to trzeba cos wymyslic. pamietaj adiq ze jesli zrobiles jakis save w grze (nie f12) to musisz z gry wyjsc przez DEL zeby zapamietalo twoje zapisy (zupelnie jak z whdload, bo to wkoncu whdload).

jak dla mnie kazda opcja zamkniecia w tcUAE (przez DEL, przez X w prawym gornym rogu okna, przez "QUIT" w samym tcuae) powinna zamykac go poprawnie, czyloi tak zeby wszystkie zapisy zostaly zapamietane. jesli to zrobimy bedzie mozna dla przykladu zrezygnowac w jednej grze (tj rodland) z DEL bo i tak czego nie wcisne (no poza alt+f4) zamyka mi exeka w taki sposob ze mam wszystkie swoje zapisy.

mam nadzieje ze ktos zrozumial :D

2013-05-26T13:33:40+01:00

haynor wrote:Sam nie wiem czym się różnią. Tak jak wtedy pisałem na EAB, wciąz powinienem mieć pozostałe wersje ale z ich analizy nic ciekawego nie wyszło. Sądzę że są to tylko bugfixy.

Hmmm, w takim przypadku jako unikat mogę i tak dać o ile są to jakieś "ostatnie wydania". Także jak widzisz sens zarzuć obrazami, bo chyba tylko Ty masz prawidłowe wersje - creditsy będą :tuptup1:

adiq22 wrote:A może warto zrezygnować z zamykania pod DEL we wszystkich exekach? No bo skoro i tak teraz zamykanie jest zdublowane pod END, a jak widać pozostałe klawisze czasami mogą się przydawać...

Pod klawiszem END jest brutalne zamykanie tcUAE, ale można z tego zrezygnować.
Zgodzę się, że klawisz DEL okazał się błędnym pomysłem. W takim razie klawisz END będzie pełnił rolę zamykacza.

2013-05-26T15:57:04+01:00

Przyznam się że nawet nie wiedziałem, że to tak działa. Uznałem że skoro zapisy znikają to po prostu nie działają :-)
W takim razie może zamiast robić wyjątki dla Rodladn i reszty, lepiej ustalić jakiś jeden konkretny klawisz spoza amigowej klawiatury dla wszystkich exeków żeby nie robić bałaganu. Wystarczy, że w zwykłych obrazach WHDLoad jedne gry zamyka się F10, drugie DEL, inne gwiazdką numeryczną, a części w ogóle nie da się zamknąć.
BTW ten klawisz END ma jakieś konkretne zastosowanie czy to tylko kombinacja ALT-F4 zmapowana pod jednym klawiszem?

2013-05-26T17:09:14+01:00

adiq22 wrote:BTW ten klawisz END ma jakieś konkretne zastosowanie czy to tylko kombinacja ALT-F4 zmapowana pod jednym klawiszem?

Dokładnie pod klawiszem END w tej chwili nie jest symulacja naciśnięcia ALT+F4, tylko wysyłany sygnał ubijający okno, lepszy od ALT+F4, jeśli Cię to interesuje.

adiq22 wrote:W takim razie może zamiast robić wyjątki dla Rodladn i reszty, lepiej ustalić jakiś jeden konkretny klawisz spoza amigowej klawiatury dla wszystkich exeków żeby nie robić bałaganu.

Klawisz END będzie jak znalazł jako konkretny klawisz, ponieważ na Amidze nie istnieje :tuptup1:

Ciekawostka:
MacBook również nie ma klawiszy DELETE i END

Return to Pytania techniczne