Polski

smiala sugestia EXE'kow

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Pancio hej
to znowu ja i moje nadzwyczajne propozycje ;)

chodzi mianowicie o nowe EXE'ki (ja wiem anthrox zes ty solidny chlopak itd i pewnie juz masz wszystko zaplanawane do samego konca ;) ).
no wiec zaczne

1. w starych exe'kach na poczatku wyskakuje okienko gdzie wciskam ok, potem wielkie na caly ekran logo i dopiero wtedy wgrywa sie gra wlasciwa.
moja propozycja w nowych EXE'kach jest taka aby zastapic te dwie rzeczy (tapeta na caly ekran i okienko) jednym obrazkiem startowym o rozmiarach nie wiekszych niz 800x600, na ktorym to bedzie ladne logo naszej (hehe, nie wiem czy moge pisac "naszej" ;) ) ekipy, jakies krotkie info albo cos, odnosnik do strony thecompany.pl i to wsio. po wcisnieciu myszki (ewentualnie ESC albo cos innego) logo znika i laduje sie gra wlasciwa.

2. amigowe intro na poczatku ladowania EXE'ka powinno byc wylaczane nie tylko przez wcisniecie LMB ale rowniez ESC i moze spacja.

narazie wszystko panie i panowie ;) ale mysle dalej
peace
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/smiala-sugestia-exekow-t224.html
2010-06-30T23:52:00+01:00
hej
to znowu ja i moje nadzwyczajne propozycje ;)

chodzi mianowicie o nowe EXE'ki (ja wiem anthrox zes ty solidny chlopak itd i pewnie juz masz wszystko zaplanawane do samego konca ;) ).
no wiec zaczne

1. w starych exe'kach na poczatku wyskakuje okienko gdzie wciskam ok, potem wielkie na caly ekran logo i dopiero wtedy wgrywa sie gra wlasciwa.
moja propozycja w nowych EXE'kach jest taka aby zastapic te dwie rzeczy (tapeta na caly ekran i okienko) jednym obrazkiem startowym o rozmiarach nie wiekszych niz 800x600, na ktorym to bedzie ladne logo naszej (hehe, nie wiem czy moge pisac "naszej" ;) ) ekipy, jakies krotkie info albo cos, odnosnik do strony thecompany.pl i to wsio. po wcisnieciu myszki (ewentualnie ESC albo cos innego) logo znika i laduje sie gra wlasciwa.

2. amigowe intro na poczatku ladowania EXE'ka powinno byc wylaczane nie tylko przez wcisniecie LMB ale rowniez ESC i moze spacja.

narazie wszystko panie i panowie ;) ale mysle dalej
peace

2010-07-01T01:19:35+01:00

Re: smiala sugestia EXE'kow

O ile znam się, a znam się słabo na DemoManiacu pod Amige to intro da się przerwać
tylko i wyłącznie przez kliknięcie myszką. Widzę, że jego sposób działania wadzi już
kolejnej osobie, także Anthrox może przemyśleć czy nie wywalić tego intra z wersji
finalnej exeków. A w przygotowaniu jest nowsze intro pod Windows, z które można
będzie wyjść wciskają Escape. A co do pierwszej propozycji to tu głos dla Anthroxa.

2010-07-01T02:58:23+01:00

Zabieram głos a raczej mikrofon forumowy.

Propozycja jest ciekawa...
...tyle że znowu Cię ubiegliśmy.

Jak widzisz - w temacie Intro - trudno go przegapić są właśnie propozycje nowego Intra, który zastąpi komunikat (jednorazowy) splash oraz intro zielone. Jednak treść w środku możliwe że pozostanie - testowe exeki trafią do Beta i się wypowiesz na temat nowości - także możesz powoli ubiegać się o dostęp u Roniego :-E

2010-07-01T11:33:02+01:00

oj ubiegam sie i ubiegam ale cos nie moge sie spiknac z drogim kolega ronim ;)
dziekuje za wysluchanie

-- 01 Lip 2010, 12:40 --

hmmm
poczekaj poczekaj
czy ja dobrze zrozumialem ;) "zastąpi komunikat (jednorazowy) splash oraz intro zielone" chcesz mi powiedziec ze pozostanie tylko intro amigowe ? bo jesli tak, to ciezko bedzie zrobic odnosnik do strony, na ktory to kazdy bedzie mogl kliknac i juz (albo po prostu slabo sie znam ;) ).

2010-07-01T14:34:13+01:00

Anthrox wrote:(...) są właśnie propozycje nowego Intra, który zastąpi
komunikat (jednorazowy) splash oraz intro zielone. (...)

Ja to rozumiem tak, że będzie tylko intro Windowsowe, które będzie się dało
przerwać przez naciśnięcie Escape. Intro to będzie zawierało (a przynajmniej
taki jest projekt) scrolujący się po środku niemal cały czas, dosyć spory napis
"Visit: www.thecompany.pl". Także chyba takie rozwiązanie będzie the best.

2010-07-01T18:35:42+01:00

@olesio - zgadza się

2010-07-01T22:17:59+01:00

oczywiscie mam nadzieje ze jak taki "potencjalny uzytkownik" klinknie na ten scrollujacy sie napis to od razu mu sie otworzy w przegladarce ;) no ja tego inaczej nie widze :D
co do pomyslu z samym intrem windowsowym to super, trza uproscic korzystanie z exe'ka jak najbardziej.

2010-07-01T22:55:02+01:00

Nie, URL nie będzie interaktywny. Rozumiem, że exeki mogą rozleniwiać, ale są one dlatego, że ciężko niektórym emulatorami się bawić, ale przepisać adres do przeglądarki chyba umieją - a jeśli nie to trudno - i tak nie mieliby czego u nas szukać.

2010-07-01T23:04:06+01:00

Link w intrze to tylko element graficzny i nie będzie raczej przenosił po kliknięciu na stronę.
Takie rzeczy tylko w Erze ;) W ogóle w intro nie będzie widoczny kursor myszki, bo i po co.
A mialem to napisać przez Anthroxem ale ten biszkopt popsuł forum i dopiero teraz mogę.

2010-07-01T23:09:44+01:00

Nieprawda, wcześniej zacząłem od Ciebie pisać - a że nie lubię do każdego "ulepszenia" włączać "przerwę techniczną" to cóż... ;)

2010-07-02T01:45:57+01:00

hehe, no dobrze panowie, spokojnie :D ja tu tylko daje sugestie. po prostu zalezy mi na tym zeby dostep do oficjalnej strony byl jak najbardziej uproszczony co by duuuuuzo ludzikow sie nam tu zebralo

2010-07-02T02:14:37+01:00

Cśśśś, nikt tu się nie denerwuje :-)
Myślę, że o to martwić się nie musimy - kto ma znaleźć to znajdzie stronę - i tak byłem zaskoczony bo bez wielkiej reklamy już tylu użytkowników znalazło tę stronę...
A lewy klik raczej chciałbym zostawić na zamknięcie intro...
W ogóle jego kwestia nadal nie ruszyła... - chyba zostaniemy przy koncepcji piłki esiala oraz prototypu olesia - no chyba, że znajdzie się ktoś kto zakoduje intro - bo my w tym czasie musimy sam engine poprawić przecież - a nie chcemy, żeby exeki po takim długim czasie były wydawane. :)
W każdym razie inne intro na pewno będzie, a adresu strony nikt nie przegapi...

2010-08-31T08:33:34+01:00

A ja jestem za wprowadzeniem muzyki w intro, np. Lore Lore Lore! :hee:

2010-08-31T09:55:42+01:00

Anthrox wrote:W każdym razie inne intro na pewno będzie, a adresu strony nikt nie przegapi...
No i Marchewkowa Aneta też musi być, nie zapominać mi o tym! :-)

bebokus wrote:A ja jestem za wprowadzeniem muzyki w intro, np. Lore Lore Lore! :hee:
Ja jestem za Laj Laj Laj...

2010-08-31T11:36:16+01:00

No nie rób jaj, jąder, bolsuf, kohones
To MUSI być coś z Amigi....
Proponuję coś małego, najlepiej Chip z jakiegoś cractro.

2010-08-31T11:38:55+01:00

SARTAM wrote:Proponuję coś małego, najlepiej Chip z jakiegoś cractro.
No przecie kurna już jest, Marchewkowa Aneta napisana przez RTS'a, sam wybierałem.
Nie wiem czemu ją wywalono z najnowszych edycji :(

2010-08-31T13:48:33+01:00

Jak ktoś zrobi nam takie intro - to możemy pogadać o Marchewkowym polu.
Obecnie jest tylko splash, bo esial zrobil dobre intro - ale engine jest tak zabugowane, ze dejta spokoj ;)

Return to Pytania techniczne