Polski

EXE v2.6 Automatic Validator

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Ciastex
Shoonay wrote:A to jest powód mojej awersji do tego typu zabezpieczeń ;)

A ten dalej swoje, no dobra, to może dajmy temu "zabezpieczeniu" jak Ty to ładnie nazywasz, szansę? Nie przyjmie się to się wyrzuci, proste.

Tak długo, jeśli walidator będzie nieinwazyjny, tak długo u mnie to ustrojstwo będzie miało zielone światło :D
Page 2 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/sprawdzanie-exeka-t2368.html
2012-12-26T19:50:31+01:00

Re: EXE v2.6 Automatic Validator

Shoonay wrote:A to jest powód mojej awersji do tego typu zabezpieczeń ;)

A ten dalej swoje, no dobra, to może dajmy temu "zabezpieczeniu" jak Ty to ładnie nazywasz, szansę? Nie przyjmie się to się wyrzuci, proste.

Tak długo, jeśli walidator będzie nieinwazyjny, tak długo u mnie to ustrojstwo będzie miało zielone światło :D

2012-12-26T19:58:18+01:00

Ale co dalej swoje? Pytałeś o powód mojej awersji i te gry są powodem, koniec kropka.

2012-12-26T20:02:23+01:00

Gry, programy, które wymuszają konieczność bycia online w celu poprawnego funkcjonowania. To właśnie powód dla, którego Shoonay jak i inni mogą podejść do tego typu propozycji z niechęcią.

2012-12-26T20:06:31+01:00

to moze guziczek w tcw "check update" ?
kto bedzie chcial wciska i mu sprawdza czy jest na czasie, a kto nie ten niech zaluje :D

-- 26 Gru 2012, 20:06 --

co do gier ktore wymagaja podlaczenia do netu to jestem jak najbardziej awersyjnie nastawiony. nie mniej jednak exeki nie beda wymagaly podlaczenia do netu zeby dzialac poprawnie. to tylko interaktywny, nowy "feature"

2012-12-26T20:14:24+01:00

Ciastex wrote:Jeśli tylko nie będzie to wykluczać EXEka z użycia offline, to jestem za. Osobiście sądzę, że funkcja bardzo dogodna. Zamiast krytykować bez celu, może po prostu dorzucicie konstruktywnych uwag? :-E

Wyjście walidatora gdy exe jest offline powinno wyglądać tak:

Code: Select all

EXE Validator
Checking connection to the server... Failed. Running EXE on your own risk anyway...

Wyjście walidatora gdy exe jest nieaktualny powinno wyglądać tak:

EXE Validator
Checking connection to the server... OK!
Checking EXE version... OUTDATED. We can run outdated EXE anyway, continue? [Y/N]

ALBO

EXE Validator
Checking connection to the server... OK!
Checking EXE version... OUTDATED
Checking availability on website... NEW VERSION AVAILABLE.
Downloading... DONE.
Updating and restarting EXE

Przy tym drugim musielbyście jakiegoś background taska dorzucić, żeby nadpisał po cichu plik EXEka po jego zamknięciu :P

Walidator nie powinien natomiast pokazywać userowi sum kontrolnych i innego syfu, bo i tak nie zrozumie co to jest. Niech sobie ma to wszystko w tle, u siebie, ale niech user widzi tylko UPDATED, OUTDATED, DONE, etc... Oczywiście to tylko moja opinia...

Zgadzam się z tym, jednakże z opcją podglądu sum i działania programiku dla co bardziej dociekliwych :D

2012-12-26T20:20:22+01:00

Pancio wrote:to moze guziczek w tcw "check update" ?
kto bedzie chcial wciska i mu sprawdza czy jest na czasie, a kto nie ten niech zaluje :D

Polać mu bo dobrze gada.

2012-12-26T20:24:04+01:00

/me popiera.

2012-12-26T22:00:09+01:00

No, taki tajemniczy guziczek sprawdzający kiedy użytkownik tego chce, i tylko wtedy, brzmi już rozsądniej.

Tylko nadal optowałbym za ankietą i zapytaniem opinii ludu na ten temat czy tego chcą. ;)

2012-12-26T22:17:41+01:00

Więc właściwie na co czekamy?

2012-12-26T22:37:19+01:00

Ankieta nie ma sensu w obecnej chwili, bo większość osób nie zrozumie o co chodzi.
Jak jakiś czas walidator pochodzi, wtedy nie widzę problemu, aby ankietę zrobić.
Zresztą pomysł na sprawdzanie online nie wyszedł od nas - dawno już o tym pisaliśmy i wtedy jakoś Szuni, który nie używa exeków i inni nie mieli z tym problemu...

Niektórzy tutaj są negatywnie nastawieni, ale nawet nie widzieli, jak to ma działać i twierdzą, że bez netu nie da się używać exeków...
Dyskusję wznowimy, jak chociaż jednego exeka puścimy na główną.

Żeby jednak nie było, że nie słuchamy uwag:

Opcjonalnie sprawdzanie md5 da się wyłączyć w pliku settings.cfg
- happy?

A teraz czekamy na propozycję jak przedstawić ładnie to sprawdzanie :gatorlove:

2012-12-26T22:50:57+01:00

A czy ktoś tu twierdził zdecydowanie, że bez netu nie będzie się dało używać exeków? ;>

2012-12-26T23:03:49+01:00

Anthrox wrote:Ankieta nie ma sensu w obecnej chwili, bo większość osób nie zrozumie o co chodzi.
W takim razie... dla kogo ta opcja?

Anthrox wrote:Niektórzy tutaj są negatywnie nastawieni, ale nawet nie widzieli, jak to ma działać
Następny który jedzie na piratach i nie widział jak to już działa w niektórych grach, co? :mrgreen:

2012-12-26T23:25:39+01:00

Anthrox wrote:Ankieta nie ma sensu w obecnej chwili, bo większość osób nie zrozumie o co chodzi.

Zaraz, powoli. Czy nie próbowałeś ludziom wyjaśnić w tym temacie, zaraz na początku o co chodzi z walidacją?
Więc gdy proponujemy ankietę dla ludzi dla których to robisz, by przekonać się ile ludzi tego chce, nagle mówisz, że większość nie zrozumie.
To ja się pogubiłem.

2012-12-27T03:11:01+01:00

Więc po kolei, bo tutaj przestaliśmy się rzeczywiście rozumieć.
Rekkimaru wrote:A czy ktoś tu twierdził zdecydowanie, że bez netu nie będzie się dało używać exeków? ;>

Rekkimaru wrote:Gry, programy, które wymuszają konieczność bycia online w celu poprawnego funkcjonowania

Tak to zabrzmiało.

Ankiety nie da się przeprowadzić bez exeków zaopatrzonych w tę funkcjonalność.
Będą testowe exeki, ludzie zapoznają się - nie widzę przeszkód.
Mało tego - napiszą jak reagują ich antyviry - to jest dla mnie najważniejsze.

Po publicznych testach coś więcej będę mógł napisać.

BTW
Był w Beta jeden testowy exek i poza rokim nikt nie zauważył, że łączy się on do www :)

Zatem skoro tyle czasu nikt nie miał wątpliwości - poczekajmy do finalnych exeków.
Dajcie szansę temu "zabezpieczeniu" (cudzysłów wiadomo dlaczego) i wstrzymajcie się z opinią dopóki nie zobaczycie jak to działa.

Wyłączyć tę opcję i tak da się. Przed waszymi postami miało nie być wcale takiej możliwości ;)

Rozumiem Wasze zmartwienie, ale jeszcze masowej aktualizacji nie robimy - więc przetestujmy to!

Rekkimaru wrote:nagle mówisz, że większość nie zrozumie.

Zauważyłem, że mimo wyjaśniania nadal są pytania co to w ogóle jest?
Więc mam zamiar pokazać to w praktycznym zastosowaniu.

Shoonay wrote:W takim razie... dla kogo ta opcja?

Dla osób, które używają exeków. Ty grając na WinUAE nie masz tutaj za wiele do powiedzenia - zaczniesz używać exeków to pogadamy. A teraz sio z monitora. :serious_cat:
Jeszcze raz napiszę: nie ma sensu W TEJ CHWILI => nie pokazaliśmy jak to działa.

Wolę opcję całkowitego wyłączenia niż przycisk.

Odpowiadam na następujące mity:
Ciastex wrote:

We can run outdated EXE anyway, continue? [Y/N]

- jeżeli suma nie będzie poprawna, exek nie będzie się o nic pytał. On tylko poinformuje o tym fakcie krótkim komunikatem wyświetlonym na czarnym tle.
- sprawdzanie online da się wyłączyć

2012-12-27T03:16:32+01:00

Ja bym optował za osobnym programem - menadżerem exeków, który będzie się mógł na przykład połączyć ze stroną aby sprawdzić exeki pod katem sumy kontrolnej i użytkownik będzie mógł za jego pomocą ściągnąć jeśli będzie chciał nowy exek. W programie będzie można wybrać miejsce gdzie ten exek zostanie umieszczony na HD. Taki rozbudowany menadżer zarządzania exekami na dysku. W sumie zdaje sobie sprawę że jest to trochę nierealne bo raczej Anthrox nie bedzial miał czasu żeby bawić się nim, ale ja bym z chęcią go przetestował bo mam dużo exeków na dysku ;)
Boje się że przez te dodatki i ewolucje po pewnym czasie exeki zrobią się strasznie opasłymi programami, które będą się wolno uruchamiały i działały itp. i zaprzeczy to idei prostoty exeka, którą kiedyś sformułowaliście rozpoczynając swoją przygodę w ich tworzeniu. :-)

2012-12-27T11:17:10+01:00

@ihtius: dokładnie na taką opinię zwykłych użytkowników czekałem.

Anthrox wrote:Ankiety nie da się przeprowadzić bez exeków zaopatrzonych w tę funkcjonalność.
Co to za jakieś nowe ograniczenia psychiczne wprowadzasz? :-E
Po prostu daj ankietę czy ludzie chcą w exeku sprawdzania tej durnej sumy kontrolnej, która i tak gówno daje bo ludzie się boją wirusów a nie czy numerek się zgadza.
Wypadałoby się też spytać czy wogóle wiedzą co to jest, i czy korzystali z tego ręcznie.
Bo jak już to gówno wprowadzisz do exeka a ludzie nie będą chcieli to chyba już za późno na ankiety, nie uważasz? :lol2:

Anthrox wrote:Dla osób, które używają exeków. Ty grając na WinUAE nie masz tutaj za wiele do powiedzenia - zaczniesz używać exeków to pogadamy. A teraz sio z monitora. :serious_cat:
Ty bucu, jak ci dupna to przestanie być dupnie i zrobi sie dupiacie. Zapytej Pancia. :mrgreen:

2012-12-27T12:05:03+01:00

a może by przy pierwszym uruchomieniu danego exeka dodać zapytanie:
czy xxx ma sprawdzić aktualną wersję z serwerem?:
1.zawsze
2.nigdy
3.teraz*
4.nie tym razem*

* przy kolejnym uruchomieniu okienko by wyskoczyło automatycznie i zapytało ponownie

czy coś w tym stylu(jak wcześniej zasugerowany wyłącznik/włącznik)

2012-12-27T12:17:16+01:00

sprawdzanie md5 mogłoby być ale tylko po to aby poinformować że jest nowa wersja online do pobrania.
tak jak już ktoś napisał imo bez sensu było by automatyczne pobieranie itp, jest strona chętni znajdą to czego szukają.

Osobiście uważam że im mniej różnego typu popup'ów i alertów tym lepiej

2012-12-27T13:10:42+01:00

Nie czytajcie tego bo to kompletny offtop, ale oto kolejny dowód odpowiadający na pytanie dlaczego wszelka automatyka jest do dupy: http://www.spidersweb.pl/2012/12/automa ... -blad.html
Żeby o wielgachnych wtopach Avasta nie wspomnieć, który już 2 razy w ciągu ostatnich paru lat kasował pliki systemowe bo w aktualizacji definicji wirusowych były jakieś błędy.
Dziękuję, to był offtopicowy spam Szóna, dobranoc.

2012-12-27T14:00:47+01:00

Robicie z igły widły... Tyle powiem. :P

Return to Pytania techniczne