Polski

EXE v2.6 Automatic Validator

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Anthrox Dyskusja otwarta tutaj.
post30362.html#p30362

Poprzedni problem.
Ukryta treść:
Page 1 of 4 4 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/sprawdzanie-exeka-t2368.html
2012-12-26T04:42:59+01:00
Dyskusja otwarta tutaj.
post30362.html#p30362

Poprzedni problem.
Ukryta treść:

2012-12-26T12:31:48+01:00

Re: EXE v2.6 Automatic Validator

Image
:hee:

2012-12-26T12:49:33+01:00

Widzę że w nowych wersjach ilość alertów, zgłoszeń użytkowników i ogólnych problemów wzrośnie o 300%, brakuje jeszcze żeby exeki wymuszały bycie cały czas online a tu już krótka droga do tego żeby zaczęły do nich powstawać cracki. :lol2:

2012-12-26T15:27:23+01:00

Nie martw się o to, nie będzie alertów, POST będzie otwarty, a strona TC nie jest zaliczana do stron niebezpiecznych :-)

2012-12-26T15:48:19+01:00

Chodzi mi o alerty firewalla, większość dobrych zwraca uwagę na takie rzeczy i będzie raportować każdy exek.
Do tego wszelkie ewentualne problemy z serwerem po naszej stronie - co mam nadzieję że tego nie rozwiązałeś jak EA - i nie ma grania po stronie gracza bez walidacji na serwerze.
IMHO prosisz się o problemy, nie lepiej dać osobny programik do tego?

A tak z innej beczki: ile osób korzysta ze sprawdzania tego?
Z tego co wiem tylko niedowiarki w stylu "znalazłem wirusa, jesteście piraty", normalni zaufani użyszkodnicy bedą się tylko wkurzać.

2012-12-26T16:17:23+01:00

Greetings. I personally would not do so many checks, but would create a private ftp designed as the old BBS as private torrent trackers. providing access to real retrogamers. They include more systems besides commodore. Arcade ... etc. .. consoles.

2012-12-26T17:03:21+01:00

Są już gry na konsole i PC, które wymagają stałego połączenia z siecią by móc je uruchomić.
Może Anthrox idzie z duchem czasu :-E
A na poważnie. Po pierwsze, mam nadzieję, że tak nie jest. Po drugie, nie wystarczy tego sprawdzania?
Bo zdaje się, że zamiast upraszczać exeki, cofniemy się i znowu zacznie się wszystko bardziej komplikować.
Ci którzy ściągają exeki z naszej strony, wiedzą przecież skąd je ściągają i nie potrzebują żadnego potwierdzenia do szczęścia. Ci którzy ściągają je z innych źródeł, mają jak na tacy namiary do nas, więc w każdej chwili mogą tutaj zawitać i napisać. Tylko przybędzie użytkowników.
Zostaje mały procent tzw. niedowiarków, którzy wszędzie i tak będą węszyć wirusa, łącznie z tym valitadorem.

2012-12-26T17:15:54+01:00

Shoonay wrote:Chodzi mi o alerty firewalla, większość dobrych zwraca uwagę na takie rzeczy i będzie raportować każdy exek.
Do tego wszelkie ewentualne problemy z serwerem po naszej stronie - co mam nadzieję że tego nie rozwiązałeś jak EA - i nie ma grania po stronie gracza bez walidacji na serwerze.
IMHO prosisz się o problemy, nie lepiej dać osobny programik do tego?

A tak z innej beczki: ile osób korzysta ze sprawdzania tego?
Z tego co wiem tylko niedowiarki w stylu "znalazłem wirusa, jesteście piraty", normalni zaufani użyszkodnicy bedą się tylko wkurzać.

no moim zdaniem szon, pomysl jest w ci**. nie dosc ze "niedowiarki" beda mialy tylko "originalne" exeki, to jeszcze takie pijawy ktore odwiedzaja strone tylko po to zeby sciagnac i zapomniec beda mialy pole do popisu. pijawa odpala gre, widzi ze md5 sie nie zgadza i chcac nie chcac odiwedza strone (nabija odwiedziny) i sciaga sobie najnowsza wersje, no bo przeciez exeki fajne i za darmo i wogole, czemu wiec mialbym sobie nie updatnac.
moim zdaniem duzo ludzi bedzie zadowolonych z tego ze wkoncu beda mieli swoje exe up too date nawet bez rejestrowania sie na stronie.

2012-12-26T17:35:40+01:00

Ja tam skuteczność tego typu zabezpieczeń śledzę w necie od kilku lat, pomysł jest dobry tylko dla twórców i tylko zakładając że wszystko pójdzie ok.
Jak jest w praktyce, zapytaj miłośników Mass Effect 3, Command and Conquer 4 oraz Diablo 3.

PS: Pomijając już to że przeciętny ściągacz exeków nie ma zielonego pojęcia co to sprawdzanie robi... ;)

2012-12-26T17:43:11+01:00

Piwo dla tego kota.

2012-12-26T17:55:50+01:00

Mi się wydaje że tutaj jest problem z komunikacją.

Po pierwsze, użytkownicy nie mają pojęcia co to jest to sprawdzanie sumy kontrolnej, do czego się to nadaje i o co chodzi. Trzeba zrobić artek opisujący to chociaż pobieżnie.

Po drugie to użytkownicy którzy boją się wirusów nie boją się skąd go ściągnęli, bo większość ściąga stąd przecie, tylko boją się że U NAS są wirusy. Nie na 50tym serwerze który hostuje exeki, na TC. Więc co im udowodni jakaś tam suma kontrolna której i tak nie rozumieją?
Dodając im kolejny alert który zauważą programy zabezpieczające kiedy exek będzie chciał się połączyć z netem tego na 100% nie naprawi. :-E

Po trzecie, YouTube i masa innych autorów gier/programów udowodniły że kiedy wprowadza się takie radykalne zmiany bez spytania użytkowników że je chcą - użytkownicy są niezadowoleni. Dawać jakąś ankietę najpierw, a nie zmuszać ludzi.

2012-12-26T18:04:00+01:00

hmmm, jak zawsze dajesz do myslenia ;) no ja zostaje przy md5 ;)

2012-12-26T18:04:59+01:00

Przede wszystkim ta walidacja nie będzie w żaden sposób blokować exeka. Więc to nie jest "zabezpieczenie" - to tylko ma informować użytkowników. Zainteresowani dostaną komunikat, że jest inna wersja exeka dostępna na stronie i tyle. I to zostanie wprowadzone. Jak się komuś nie podoba może zablokować exeka w firewallu i on nadal będzie działał.

2012-12-26T18:12:30+01:00

To ja się podpiszę pod opcją "won mi z tym".
Kij ze szpiegowaniem, już się do tego przyzwyczaiłem i nie mam paranoi na punkcie szpiegującego Chrome, itp. Natomiast szlag mnie trafia na myśl o każdorazowym poszukiwaniu serwera przy uruchamianiu czegoś, co tego nie potrzebuje.
Wystarczy mi, że co rok męczę się z upierdliwym kilkunastosekundowym autoupdatem w SkiChallenge.
Zróbcie jakiś zewnętrzny programik który sprawdzi sumy dla wszystkich plików w katalogu i wsio. Kto będzie chciał, ten sobie codziennie będzie mógł go pstrykać.

Co do upierdliwych komunikatów z firewalla to imo jeden komunikat więcej i tak nikomu różnicy nie zrobi. Obecnie i tak każdy HIPS wysypuje od groma okienek przy pierwszym uruchomieniu każdego EXEka.

2012-12-26T19:05:52+01:00

Jeśli tylko nie będzie to wykluczać EXEka z użycia offline, to jestem za. Osobiście sądzę, że funkcja bardzo dogodna. Zamiast krytykować bez celu, może po prostu dorzucicie konstruktywnych uwag? :-E

Wyjście walidatora gdy exe jest offline powinno wyglądać tak:

Code: Select all

EXE Validator
Checking connection to the server... Failed. Running EXE on your own risk anyway...

Wyjście walidatora gdy exe jest nieaktualny powinno wyglądać tak:

EXE Validator
Checking connection to the server... OK!
Checking EXE version... OUTDATED. We can run outdated EXE anyway, continue? [Y/N]

ALBO

EXE Validator
Checking connection to the server... OK!
Checking EXE version... OUTDATED
Checking availability on website... NEW VERSION AVAILABLE.
Downloading... DONE.
Updating and restarting EXE

Przy tym drugim musielbyście jakiegoś background taska dorzucić, żeby nadpisał po cichu plik EXEka po jego zamknięciu :P

Walidator nie powinien natomiast pokazywać userowi sum kontrolnych i innego syfu, bo i tak nie zrozumie co to jest. Niech sobie ma to wszystko w tle, u siebie, ale niech user widzi tylko UPDATED, OUTDATED, DONE, etc... Oczywiście to tylko moja opinia...

2012-12-26T19:21:22+01:00

Ciastex wrote:Zamiast krytykować bez celu, może po prostu dorzucicie konstruktywnych uwag? :-E
Moja konstruktywna uwaga: dodać tego typu sprawdzacza ale TYLKO w postaci osobnego programiku offline, który netu będzie potrzebować jak najrzadziej, najlepiej niech ściągnie sobie bazę wszystkich sum z sieci a potem porówna je z exekami na HD.

2012-12-26T19:28:07+01:00

Shoonay wrote:
Ciastex wrote:Zamiast krytykować bez celu, może po prostu dorzucicie konstruktywnych uwag? :-E
Moja konstruktywna uwaga: dodać tego typu sprawdzacza ale TYLKO w postaci osobnego programiku offline, który netu będzie potrzebować jak najrzadziej, najlepiej niech ściągnie sobie bazę wszystkich sum z sieci a potem porówna je z exekami na HD.

No dobra, teraz tylko potrzeba wykombinować coś, co zidentyfikuje te wszystkie EXEki, bo pewnie użyszkodnik nie trzyma ich wszystkich w jednym miejscu.
Ukryta treść:

-- 26 Gru 2012, 19:28 --

Poza tym... Co Wy macie do tego korzystania z Internetu? Praktycznie wszystko, co w tych czasach zostało wyprodukowane jest oparte o to ustrojstwo. Swoją drogą -- mnie by się nie chciało pobierać programu tylko do tego, żeby sprawdzić czy EXE jest aktualny. Niech EXE sam w sobie ma to coś... Tylko z ewentualną opcją wyłączenia tego. Nie wiem, wpis w rejestrze..?

2012-12-26T19:37:38+01:00

Ciastex wrote:Co Wy macie do tego korzystania z Internetu?
Grałeś w ORYGINAŁY gier które wymieniłem w poście #9?

2012-12-26T19:42:04+01:00

Shoonay wrote:
Ciastex wrote:Co Wy macie do tego korzystania z Internetu?
Grałeś w ORYGINAŁY gier które wymieniłem w poście #9?

Nie, ale zacznijmy od tego, że to nie jest zabezpieczenie, lecz moduł informujący. Nie wymusza pobierania exeka ani bycia online...

2012-12-26T19:46:45+01:00

A to jest powód mojej awersji do tego typu zabezpieczeń ;)

Return to Pytania techniczne