Polski

Szybki zapis/odczyt

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Ptakus94 Cześć.

Jest propozycja ale może być dla was czasochłonna.

Aktualnie by zapisać i odczytać Gre trzeba wchodzić przez przycisk F12 a potem wybór przycisku.

A nie myśleliście o tym by to udoskonalić poprzez szybki zapis odczyt 1 przyciskiem ?

Np. F5 - Zapisz
F6 - Odczyt
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/szybki-zapis-odczyt-t7677.html
2023-01-19T11:37:03+01:00
Cześć.

Aktualnie by zapisać i odczytać Gre trzeba wchodzić przez przycisk F12 a potem wybór przycisku.

A nie myśleliście o tym by to udoskonalić poprzez szybki zapis odczyt 1 przyciskiem ?

Np. F5 - Zapisz
F6 - Odczyt

2023-01-19T12:50:56+01:00

Re: Szybki zapis/odczyt

Może i tak ale gdy poddajemy gry beta-testom to daje nam pełną kontrolę nad save'ami. Wiemy gdzie je mamy, możemy je dokładnie opisywać i w razie błędów wiemy dokładnie który save przekazać by inny mogli je również zobaczyć i nad nimi popracować.
Dla graczy to tylko pytanie czy nowy save ma nadpisywać kolejny czy dokładać go do listy.

2023-01-19T12:55:23+01:00

Dla graczy to tylko pytanie czy nowy save ma nadpisywać kolejny czy dokładać go do listy.

Dokładnie to myśłałem tak:

Zaczynasz nową grę i jako pierwszy zapis ma stworzyć gdzie go chcesz mieć i pod jaką nazwą, a za drugim razem ma go nadpisać bez żadnej pauzy w czasie gry.

2023-01-19T13:50:16+01:00

Obecne rozwiązanie z save w formie sgf jest o tyle dobre, że grając w jakąś grę podzieloną na różne etapy możesz stworzyć sobie folder z save dla każdego z tych etapów osobno i odpalać grę od różnych wybranych przez Ciebie momentów.

To o czym piszesz to bardziej taki rodzaj pojedynczego save, który nadpisywałby ostatni moment, w jakim przerwałeś aktualnie grę, tylko że niektórzy właśnie lubią wracać do konkretnego momentu gry np. wybranej mapy w Celtic Legends, czy określonego etapu w TOKI - wtedy chodzi bardziej o przyjemność z samego grania w określony fragment gry, lub doskonalenie swojego skilla a nie tylko o jej ukończenie. :-)

Sgf jest fajnym rozwiązaniem i w sumie takim spełnionym życzeniem graczy z czasów prawdziwej amigi kiedy bardzo chcieli mieć możliwość zrobienia save a nie każda gra na to pozwalała i nie każda też miała kody do etapów :-)

2023-01-19T19:32:26+01:00

Ptakus94 wrote:Cześć.

Np. F5 - Zapisz
F6 - Odczyt

Mam dobrą i złą wiadomość.

Zacznę od złej.
Nie oferujemy domyślnie takiej opcji, ponieważ jest sporo gier, które używają klawiszy funkcyjnych np. Fire Force albo gry z kategorii symulatory, które zajmują sporo klawiszy.

Ponadto co w przypadku jak trainer byłby włączony?
Czasami trainer jest tak rozbudowany, że zajmuje klawisze również F5 albo F6.
Może to też być mały trainer, ale "przesunięty", bo gra używa klawiszy F1-F3 :)

To była zła wiadomość, a teraz dobra.
Napisałem: nie oferujemy domyślnie takiej opcji.

Ficzer, którego oczekujesz jest jednak zaszyty w exekach.

Można ręcznie przypisać funkcję szybkiego zapisu/odczytu do dowolnych klawiszy wskazanych przez Ciebie - nie musi to być klawiatura - może to być nawet przycisk na gamepadzie np. Start / Select.

Pomyśleliśmy też o rozwiązaniu, które pozwala użytkownikowi "nauczyć" exeki jak mają działać, bez konieczności każdorazowej zmiany i zapisywania ustawień dla każdego exeka pod klawiszem F12.

Jeżeli nie chcesz za każdym razem dostosowywać ustawień pod F12 - wykorzystaj udogodnienie exeka dla zaawansowanych - plik 'Settings.cfg'.

Jeżeli jakikolwiek exek wykryje w tej samej lokalizacji plik 'Settings.cfg' - automatycznie wgra ustawienia jakie oczekuje użytkownik exeków.

Z uwagi, że przygotowanie takiego pliku 'Settings.cfg' wymaga już pewnej wiedzy - zawsze możesz zwrócić się na forum z prośbą o pomoc w przygotowaniu odpowiedniego pliku 'Settings.cfg'.

W Twoim przypadku, aby zmienić domyślną funkcję klawiszy F5 i F6 na Quick Save/Load - zawartość powinna wyglądać następująco:
;Example settings.cfg by Anthrox

; Przypisanie innej funkcji niz domyslna wskazanym klawiszom
; F5 - Quick Save, F6 - Quick Restore

input.1.keyboard.0.button.63.F5=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.0.button.64.F6=SPC_STATERESTORE.0
input.1.keyboard.1.button.63.F5=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.1.button.64.F6=SPC_STATERESTORE.0
input.1.keyboard.2.button.63.F5=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.2.button.64.F6=SPC_STATERESTORE.0

Załączam gotowy plik do pobrania i umieszczenia przy exeku:
gdzie-ma-sie-znalezc-plik-settings.png

Settings.cfg

! Pamiętaj, jeżeli inne exeki znajdą się w tym samym miejscu co plik 'Settings.cfg' - one również automatycznie pobiorą i nadpiszą domyślne ustawienia przy uruchomieniu.

Plik 'Settings.cfg' służy do automatycznej personalizacji ustawień - nieprawidłowe wartości mogą sprawić, że exeki przestaną się uruchamiać i wymagane będzie przywrócenie ustawień fabrycznych.

Jeżeli dotychczas nie personalizowałeś exeków w ten sposób - poproś o pomoc przy stworzeniu Twojego indywidualnego pliku 'Settings.cfg'.

Więcej informacji o pliku 'Settings.cfg' można uzyskać w temacie: https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/indywidualne-dostosowywanie-ustawien-exekow-dyskusja-t7678.html.

Jeżeli chcesz się jednorazowo pobawić - mogę opisać jak "ręcznie" dostosować pojedynczego exeka z poziomu Menu Ustawień (F12).

2023-01-19T19:36:51+01:00

Dzięki wielkie. Jestem w stanie to zrobić.

Racja grałem w Fire Force faktycznie są tam przypisane klawisze zapomniałem se o tym.
Z zapisem przy włączonym trailerze te prawda nadziałem się tak na Cannon foderze odpaliłem god mode bo chciałem raz przejść grę bez zgonu pierwszych żołnierzy i po przechodzeniu każdego poziomu już nie było opcji wyłączyć trainera tylko gra od nowa.

2023-01-20T21:06:09+01:00

Gdyby był jakiś klawisz, którego nie używasz i połączyć go z kombinacją innych klawiszy to spoko. Jakiś Scroll Lock+F5 to jak najbardziej. U mnie na lapku np. mam klawisz FN :ok1: W ustawieniach dałoby radę podobnie zrobić na kombinację FN+1 i FN+2?

2023-01-20T21:09:06+01:00

Mam klawiaturę gamingową która ma 5 dodatkowych guzików pod bylejako Bind który służył np. pod cs,a to teraz sobie któryś wykorzystam. :haha:

2023-10-14T14:29:43+01:00

Jak mam sprawdzić pod jakim numerem input mam klawisz Fn? Bo chciałem sobie Settinga ustawić. Ewentualnie jeśli jego nie można przypisać to Caps Lock? Tego klawisza chyba nigdy nie użyto w trainerze :lol2:

2023-10-14T16:34:23+01:00

santa13 wrote:Ewentualnie jeśli jego nie można przypisać to Caps Lock? Tego klawisza chyba nigdy nie użyto w trainerze

Użytko. Ale nie w exe.

2023-10-14T21:13:17+01:00

Można zmatować np. SHIFT + F1.
Przed zrobieniem pliku `settings.cfg` proponuję spróbować testowo zmapować klawisze do jednego exeka.
`settings.cfg` robi się, jak test wypadł pomyślnie.

2023-10-14T21:44:25+01:00

2023-10-15T15:41:01+01:00

Z tego co sprawdziłem to niestety Fn nie jest mapowany, ale mam pytanie za to. Jak jest mapowany Shift+F1, jak je wciskam to pojawia mi się Shift lub F1 podczas remapu. Może i Fn by dało radę tak jakoś podpiąć? Na "urządzeniu klawiatury" to zmieniać, czy "klawiatura ps/2"?

2023-10-20T01:01:29+01:00

Fn jest to klawisz od laptopa i nie powinien byc co do zasady programowany - choć jego zachowanie można próbować zmienić w oprogramowaniu dostarczonego przez producenta laptopa - być może niektórzy pozwalają coś innego apką zaprogramować niż "przełącznik" zachowania niektórych klawiszy na klawiaturze.

W każdym bądź razie jak się już zdecydujesz pod jakimi klawiszami chcesz Quick Load / Quick Save - mogę pomóc.
Kiedyś na forum wrzucałem obrazki z wyjaśnieniem co należy nacisnąć i jak, ale może pamięc mnie myli.

Więc na szybko:
1. `F12` -> zakładka `Input`.
2. Następnie naciskasz klawisz `Remap`.
klawisz-remap.png

3. Naciskasz teraz klawisz, któremu chcesz zmienić funkcję, niech to będzie na próbę klawisz `S` - naciskasz `S` na klawiaturze - lista się przesunie i będzie widoczny naciśnięty klawisz - z listy rozwijanej wybierasz:
quick-save-restore.png

Jest też możliwość, ale to niepotrzebne utrudnienie moim zdaniem - zrobienie, że robisz np. SHIFT+S, ale osobiście radzę ustawić jeden klawisz - tyle ich jest... może jakiś na numerycznej, może klawisz, który nie występuje fizycznie na Amidze np. `Home`, `Insert` albo + - na klawiaturze numerycznej?

2023-10-20T20:02:14+01:00

Opis czynności znam bardzo dobrze, ale chodziło mi właśnie o większą ilość klawiszy w kombinacji ;)
W sumie ten + i - to dobre rozwiązanie dla exeków, bo nie kojarzę żeby tam były jakieś klawisze cheatów ustawiane kiedykolwiek...?

2023-10-22T07:07:36+01:00

O kurcze, ciekawy temat, nie raz by się mi przydało w przeszłości, szczególnie jak przeszłam niemal w całości Lotusa III i zawaliłam na dosłownie ostatnim odcinku...

2023-10-23T20:04:34+01:00

Chciałem sobie zrobić ten Auto, ale coś chyba źle robię, musi to być trzy razy powtórzone, czy tylko tak dla pewności dla każdej opcji ustawień klawiszy jest to wrzucone?

; Autozapis i autoodczyt
; numeryczne klawisze
; + -> AutoSave, - -> - AutoLoad
input.1.keyboard.0.button.107.ADD=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.0.button.109.SUBTRACT=SPC_STATERESTORE.0
input.1.keyboard.1.button.107.ADD=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.1.button.109.SUBTRACT=SPC_STATERESTORE.0
input.1.keyboard.2.button.107.ADD=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.2.button.109.SUBTRACT=SPC_STATERESTORE.0

2023-10-23T20:08:40+01:00

Dałem link do gotowego pliku `Settings.cfg`:
resources/przykladowy-plik-settings-cfg-dla-exekow-ustawia/3203

Wrzucasz go do folderu z exekiem / exekami.
Każdy uruchomiony exek sprawdza, czy w tym samym miejscu, gdzie znajduje się exek jest plik `Settings.cfg`.
Jeżeli znajdzie plik `Settings.cfg` pobierze z niego ustawienia nadpisujące domyślne.

2023-10-23T20:16:37+01:00

No tak, ale nie wiem czy dobrze tam wpisałem ADD i SUBTRACT zamiast tych F5 i F6, a chciałbym jednak mieć to pod + i -

2023-10-23T20:26:59+01:00

Jeżeli na numerycznej + - to taki plik będzie prawidłowy:
; Example settings.cfg by Anthrox

; Przypisanie innej funkcji niz domyslna wskazanym klawiszom
; `Numerical +` - Quick Save, `Numerical -` - Quick Restore

input.1.keyboard.0.button.78.ADD=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.0.button.74.SUBTRACT=SPC_STATERESTORE.0
input.1.keyboard.1.button.78.ADD=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.1.button.74.SUBTRACT=SPC_STATERESTORE.0
input.1.keyboard.2.button.78.ADD=SPC_STATESAVE.0,SPC_STATERESTOREDIALOG.0.I,SPC_STATESAVEDIALOG.0.IJ
input.1.keyboard.2.button.74.SUBTRACT=SPC_STATERESTORE.0

Return to Pytania techniczne