Polski

TC Window - ulepszenia, błędy (wrzesień 2018)

Wszelkie sprawy techniczne związane z EXEkami.
Uwagi mile widziane.
Anthrox Dzień dobry,
powiedzcie Ci, czego Wam brakuje w TC Window - czy marzyliście o jakieś opcji? Czy źle działał?
To jest ten czas, żeby się podzielić spostrzeżeniami i uwagami, nowy programista zasuwa tak szybko, że tym razem to ja muszę za nim chodzić z ręcznikiem :mrgreen:
Page 1 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/exe-pytania-techniczne/window-ulepszenia-wrzesien-2018-t4919.html
2018-09-12T22:36:00+01:00
Dzień dobry,
powiedzcie Ci, czego Wam brakuje w TC Window - czy marzyliście o jakieś opcji? Czy źle działał?
To jest ten czas, żeby się podzielić spostrzeżeniami i uwagami, nowy programista zasuwa tak szybko, że tym razem to ja muszę za nim chodzić z ręcznikiem :mrgreen:

2018-09-12T23:03:33+01:00

Re: TC Window - ulepszenia, błędy (wrzesień 2018)

Przyznam, że wolałbym np. aktywację trainera za pomocą tzw. "ptaszka" okienka w którym się zaznacza aktywację czy coś podobnego. Po ostatnich wydarzeniach nie wiem czy praktyczne byłoby dodanie gdzieś linka do pomocy z danym tytułem, np. solucji umieszczonej na "Naszej stronie", bo z innych to śmierdzi prawami autorskimi :P Za to jakieś info o klawiszologii by się przydało. You know what I mean -> Flashback ;)

2018-09-12T23:05:48+01:00

santa13 wrote:(...) Po ostatnich wydarzeniach nie wiem czy praktyczne byłoby dodanie gdzieś linka do pomocy z danym tytułem, np. solucji umieszczonej na "Naszej stronie", bo z innych to śmierdzi prawami autorskimi (...)

Możesz doprecyzować, bo nie do końca rozumiem?

2018-09-12T23:30:17+01:00

Na naszej stronce znajduje się parę solucji do gier. Prawdopodobnie większość "zerżnięta" z innych forum, ale gdyby było przyzwolenie na użytkowanie to czemu nie umieścić ich jako linki w TC Window tak by się uruchamiały w nowym okienku przeglądarki. (ulepszyć linki, żeby można je było opisywać dop. Anthrox) Zresztą niekoniecznie solucje, ale same układy klawiszy dla specyficznych gier jak Gunship 2000 np. Tam by kontrolować helikopter przyda się wiedza, który klawisz odpowiada za jakąś czynność. Można napisać po swojemu, ale tak by było wiadomo co i jak. Pamiętam jak w Top Secretach i Secret Servicach było pełno takich pomocy ;) To tylko pomysł. Zawsze to można schować jako dodatkowa zakładka razem z kodami, itp. żeby było na wypasie :D

2018-09-13T09:30:21+01:00

Pomysł jak najbardziej dobry, zwłaszcza dla gier do których ciężko już coś znaleźć. Pytanko tylko: w jakim języku? Tylko po polsku czy dodatkowo też import obcojęzyczny?

2018-09-13T10:24:09+01:00

Polskie gry - po polsku
Inne wersje językowe - english

2018-09-13T19:51:17+01:00

Przy większych składankach (zwłaszcza demography), żeby po wyściu z danej gry/dema dalej widniał TC Window. Wcześniej przed każdym demem trzeba było uruchamiać exeka od nowa.

2018-09-13T20:03:29+01:00

santa13 wrote:Na naszej stronce znajduje się parę solucji do gier. Prawdopodobnie większość "zerżnięta" z innych forum, ale gdyby było przyzwolenie na użytkowanie to czemu nie umieścić ich jako linki w TC Window tak by się uruchamiały w nowym okienku przeglądarki. (ulepszyć linki, żeby można je było opisywać dop. Anthrox) Zresztą niekoniecznie solucje, ale same układy klawiszy dla specyficznych gier jak Gunship 2000 np. Tam by kontrolować helikopter przyda się wiedza, który klawisz odpowiada za jakąś czynność. Można napisać po swojemu, ale tak by było wiadomo co i jak. Pamiętam jak w Top Secretach i Secret Servicach było pełno takich pomocy ;) To tylko pomysł. Zawsze to można schować jako dodatkowa zakładka razem z kodami, itp. żeby było na wypasie :D

Czy możesz zaprezentować wizualizację graficzną jak to widziałeś?

2018-09-13T21:11:49+01:00

Image
W miejscu gdzie jest jest standardowo podświetlone na niebiesko aktywowanie trainera to z lewej strony dałbym okienko do zatwierdzenia ptaszkiem. Po prawej jest czarne okno. Można tam wstawić linki do solucji z naszej strony. Ewentualnie wstawić zakładkę "Pomoce" pod aktywacją trainera. Wspomniane przeze mnie skróty klawiszów poza oczywiście tymi użytymi do trainera, które byłyby wymienione w trainerze. No chyba, że się to upchnie do jednego okienka to ok, bo dość często jest sporo miejsca ;)

2018-09-13T21:17:16+01:00

Dodać opcję gdzie ma zapisywać nasze sejwy :P

2018-09-14T00:40:18+01:00

chrumcio wrote:Dodać opcję gdzie ma zapisywać nasze sejwy :P

Rozwiń - sgf?

@santa13 - zanotuję, żeby naprawić defekt istniejący od początku TCW - niemożliwość wklepania długiego tekstu. Zobaczymy też, czy da się obrazki wspierać. To by na początek wystarczyło myślę.

Co do ptaszka - będziemy myśleć.

2018-09-14T00:40:19+01:00

chrumcio wrote:Dodać opcję gdzie ma zapisywać nasze sejwy :P

Rozwiń - sgf?

@santa13 - zanotuję, żeby naprawić defekt istniejący od początku TCW - niemożliwość wklepania długiego tekstu. Zobaczymy też, czy da się obrazki wspierać. To by na początek wystarczyło myślę.

Co do ptaszka - będziemy myśleć - postawienie na ptaszki zmieniłoby koncept TC Window i to nie taka prosta rzecz do wprowadzenia jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Ostrożnie do tego podchodziłbym - możliwe, że obecna forma jest ok - po prostu trafiłeś na moment, gdzie "Activate trainer" miało problemy i złe wrażenie odniosłeś.

2018-09-14T07:29:42+01:00

A ja zostawiłbym jak jest i nic nie zmieniał. Szkoda czasu na kosmetykę skoro da się grać :amen:

2018-09-14T12:17:24+01:00

Anthrox wrote:Co do ptaszka - będziemy myśleć - postawienie na ptaszki zmieniłoby koncept TC Window i to nie taka prosta rzecz do wprowadzenia jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Ostrożnie do tego podchodziłbym - możliwe, że obecna forma jest ok - po prostu trafiłeś na moment, gdzie "Activate trainer" miało problemy i złe wrażenie odniosłeś.

Ok. Niech zostanie. Szkoda czasu na taką pierdółkę ;) Wyglądałoby pewnie jak w starym win95 :D

2018-09-14T21:14:49+01:00

@Anthrox tak, o to chodzi.
Dobrze by było jak każdy mógł by se wybrać lokalizację zapisu.

2018-09-14T22:26:10+01:00

chrumcio wrote:@Anthrox tak, o to chodzi.
Dobrze by było jak każdy mógł by se wybrać lokalizację zapisu.

Od technicznej strony - istniałaby taka możliwość - proponowałbym to jednak robić przez wpis w settings.cfg

-- 14 Wrz 2018, 23:26 --

To teraz ja przedstawię "odważny" koncept, gdzie settings.cfg moglibyśmy ustawiać z GUI :)
Image

2018-09-15T12:18:17+01:00

Anthrox wrote:
-- 14 Wrz 2018, 23:26 --

To teraz ja przedstawię "odważny" koncept, gdzie settings.cfg moglibyśmy ustawiać z GUI :)
Image

pomysł jak najbardziej trafny :ok1:

2018-09-15T19:26:17+01:00

Poprzednia, nieaktualna treść:
Ukryta treść:

-- 22 Paź 2018, 23:48 --
Uprzejmie informujemy, że zaawansowany zakres prac powoli dobiega końca.
Mocnego szoku wizualnego stali exekowicze nie uświadczą - to dalej stare, poczciwe okienko, ale dopieszczone.
Image

Zapraszamy do testów - poniżej przedstawiam najbardziej istotne zmiany (by topdrive):
  • lepsze wyśrodkowywanie okna przy uruchomieniu
  • zlikwidowano ucięte okno przy niskiej rozdzielczości (800x600)
  • ulepszono kod - czarne okno działa znacznie szybciej
  • naprawiono stare błędy - takie jak niemożliwość wklejenia dużej ilości tekstu
  • nowy system informujący o stanie exeka
  • możliwość odpalenia pozycji z aktywowanym trainerem, skip intro dzięki ulepszonej komendzie -g x.y

2018-10-22T10:27:45+01:00

Re: [Alpha TEST] EXE ENGiNE v2.8

Wygląda ładnie :)
Chociaż tak od siebie dodam że te info :
"Do you love The Company? If yes, please support us via PayPal: http://thecompany.pl/support"
umieściłbym pod żółtym paskiem z informacją o aktualnej wersji :)

2018-10-22T22:48:58+01:00

Re: [Alpha TEST] EXE ENGiNE v2.8

tauri5 wrote:Wygląda ładnie :)
Chociaż tak od siebie dodam że te info :
"Do you love The Company? If yes, please support us via PayPal: http://thecompany.pl/support"
umieściłbym pod żółtym paskiem z informacją o aktualnej wersji :)

Brzmi ciekawie, dziękuję, że się podzieliłeś swoją wizją - wszystko rozważam. Na tę chwilę mam jednak duże wątpliwości do proponowanej zmiany - baner powstał nie po to, żeby prosić o dotację, a nakłaniać użytkowników do pilnowania, żeby exek był w najnowszej wersji - i żeby to dawało frajdę.
Czarne okno z pozostałym tekstem ma nadal pełnić rolę informacyjną.
Zmianie uległ tekst, zamiast rozpasłego monologu w stylu olesia, który nie przełożył się na liczbę dotacji - skróciłem do bardziej subtelnej sugestii :)

Return to Pytania techniczne