Polski

adware w exekach

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.
sirapacz w settlersach znalazlem adware:
x7.exe
windowsmenu.exe
taskdlr.exe
WindowsMenu.exe Nieprzetworzony: not-a-virus:AdWare.Win32.EZula.hhfk 2012-04-10 09:54:25 Odroczony Skanowanie
itd.

W innych też to siedzi.

to wasze swiadome dzialanie czy robiliscie pliki na zainfekowanych maszynach?
Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/exe-rozwiazane-problemy/adware-exekach-t1933.html
2012-04-10T08:56:15+01:00
w settlersach znalazlem adware:
x7.exe
windowsmenu.exe
taskdlr.exe
WindowsMenu.exe Nieprzetworzony: not-a-virus:AdWare.Win32.EZula.hhfk 2012-04-10 09:54:25 Odroczony Skanowanie
itd.

W innych też to siedzi.

to wasze swiadome dzialanie czy robiliscie pliki na zainfekowanych maszynach?

2012-04-10T10:00:16+01:00

Re: adware w exekach

Po pierwsze: Skąd ściągałeś te exeki i jaka jest wersja exeka (2.5) ? Porównaj sobie md5 z tym ze strony głównej.
Po drugie: Jakiego antywira używasz ? Zawsze możesz podesłać exe na virustotal.com i tam sprawdzić.
Po trzecie: To nie są żadne malware, adware i inne spyware ! Jeśli chcesz mieć pewność ściągaj je tylko ze strony głównej.

Owszem, jeśli używałeś starszych wersji exeków, wersje poniżej 2.5 - antywirus mógł alarmować. Nowsze exeki obecne teraz na głównej nie mają kłopotów z antywirusami.

2012-04-10T10:57:36+01:00

v2.5 sciagalem z waszej strony a te exeki sa schowane w exeku z gra.
Settlers.(v2.5)(PL_ML)(1993)(Blue.Byte)-TheCompany.exe

dokladna nazwa
Kaspersky AV
Te pliki to adware - podpinaja sie pod autostart i wisza w systemie.
Infekcję mogę sprawdzic dzisiaj wieczorem na czystej maszynie wirtualnej jesli chcecie miec absolutna pewnosc o infekcji.

2012-04-10T12:10:22+01:00

W takim układzie musisz sprawdzić Twój komputer pod kątem szkodników. Te pliki o których piszesz są składnikami exeków, a na 100% kaspersky wywalił info jako tzw. false positive.

Edit:
https://www.virustotal.com/file/e66cbd6 ... 334055999/

Podesłałem WindowsMenu.exe na virustotal, nawet kaspersky milczy. Więc coś siedzi w Twoim kompie...

2012-04-10T15:59:05+01:00

@sirapecz - nie siej zamętu. Nic Ci się nie podpina pod autostart.
Jeżeli któryś z tych programów wisi, to tylko dlatego, że exek został źle zamknięty np. z powodu antywirusa.
Przez długi czas Kaspersky nie podnosił alarmu, a teraz wszystkie, nawet stare exeki zaczął traktować jako adware.
Sam używam Kaspersky 2012 i jak tego nie naprawią niestety, ale będę zmuszony zmienić antywirusa na inny.
Gwarantuję, że wszystkie exeki dostępne na TC są "czyste", a jak masz wątpliwości - nie używaj :-)

Image

Tak btw.
Powiedz mi, czy kiedykolwiek exek atakował Cię reklamami za wyjątkiem splasha TC (co zresztą nawet nie jest reklamą) albo chociaż próbował łączyć się do internetu?

2012-04-10T18:29:31+01:00

To się zasmuciłem. Do tej pory używałem KAV 2010, a tutuaj piszecie że widzi adware w exekach, więc pobrałem "The Settlers" na próbę i faktycznie pluje się, a pamiętam, że jeszcze do niedawna, pare dni temu wszystko było ok. Zasmuciło mnie takie podejście Kaspersky Lab. @Anthrox: a czy jest cień szansy, że można się skontaktować z ekipą Kaspersky Lab i zgłosić im ten false positive żeby to poprawili? Ja wiem, że kiedyś próbowałem kontaktować się e-mailowo z supportem, ale po długim czasie oczekiwania na odpowiedź i w końcu się nie doczekałem i olałem temat ;/

2012-04-10T19:54:15+01:00

Pewnie coś by to zdziałało. Zresztą jak na exekach zaczęło nagle adware wykrywać to nie tylko na exekach, a tym samym głosy oburzenia się podniosą. Jakby nie było nikt nie lubi fałszywych alarmów.
Więcej z tego szkody niż pożytku.

2012-04-10T21:16:14+01:00

A może by tak użytkownik...Sirapacz zaliczył dział powitań? Bo napadł forum z buta. :haha: :haha:

2012-04-11T07:57:14+01:00

wiesz, sprawdze to na maszynie wirtualnej - wtedy bedziue poewnosc czy podpina sie do rejestru czy nie.
Jestem zajebiscie hepi ze robicie te exeki bo to bardzo bardoz ulatwia zycie - zwlaszcza pokazujac gre osobie slabotechnicznej ktora nie skonfiguruje winuae.
jak brakuje wam jakiejs gry to mam kupiona baze na kilku plytach adfow sprzed kilku lat.
dlatego tez wpienilo mnie to ze znalaz kav smiecie bo albo zrobiliscie to swiadomie (a nie lubie adware z logicznych wzgledow) a to zburzyloby moja opinie o was jako fajnych ludzi robiacych dobra i pozyteczna robote. Alternatywnie zrobiliście to nieświadomie - sam mialem kiedys wjazd na moj serwer www zrobiony skryptem (szkodnik wywokl moje hasło do ftp z keszu przegladarki gdzie zostalo to po jakiejs szybkiej operacji). Moja stronka zaczela potem zarazac dalej.

Sprawdze na wirtualce i podziele sie wynikami:)

-- 11 Kwi 2012, 08:57 --

@elmek bylem pewien ze sie witalem po rejestracji rok temu, powitalem sie ponownie

2012-04-11T09:31:05+01:00

sirapacz wrote:[...] jak brakuje wam jakiejs gry to mam kupiona baze na kilku plytach adfow sprzed kilku lat.
Dzięki za propozycję, ale nie używamy adfów - zbyt prymitywny format który nadaje się tylko do cracków, zresztą, trudno dziś o gry które by nie były w tysiącach innych baz na necie. TOSEC.

No chyba że masz coś z polskich perełek z tej listy: software/polskie-gry-udost-pniam-t1775.html#p20477

2012-04-12T01:50:30+01:00

Przecież to kompletna bzdura, że w exekach jest adware. Programy antywirusowe sieja niezły zamęt.

2012-04-12T11:24:43+01:00

Tak to jest jak się zjawiasz raz na rok. Ale spoko nic się nie stało. :haha:

2012-04-12T12:20:58+01:00

potwierdzam, exeki są czyste - niestety nawet mój AVG zaczął się pluć :P ale najśmieszniejsze że już po pobraniu pliczku wszystko jest cacy :D nic nie wykrywa
zresztą już rozmawiałem o tym z Olesio :)

2012-04-12T21:05:55+01:00

Na razie jednak osobiście jestem poirytowany Kasperskim. Po raz pierwszy musiałem go wyłączyć, żeby móc odpalić exeka. Czy nie można jakoś odflagować "not-a-virus:AdWare.Win32.EZula.hhfk", aby nie skanował plików pod tym kątem?
Nadal cenię Kaspersky, ale jak traktuje exeki false-positive, no to niestety, ale nie będę "promował" tego antywirusa.

Wysyłam informację na:
[email protected] - mam nadzieję, że coś z tym zrobią.

2012-04-13T09:40:50+01:00

Dostałem odpowiedź, że muszę przystąpić do white list kaspersky.
Muszę się zapoznać z zasadami programu, ale po moim przystąpieniu będzie spokój ;)

2012-04-13T10:08:26+01:00

To jakiś klub dla VIPów? :-E

2012-04-13T17:18:42+01:00

Image

no.
Nie znam szczegółów. Napisałem i zobaczymy... ;)

2012-04-13T18:36:43+01:00

Znając ruskich to pewno teraz jesteś na liście KGB do odstrzału... :-E

Jakbyś miał COMODO to jeden klik i dodajesz do bezpiecznej listy. Ech, co to niektórzy masochiści nie są w stanie zrobić byle sobie życie utrudnić... :haha:

2012-04-13T18:56:53+01:00

Mój "niesamowity" :haha: AVG 2012 znalazł konia trojańskiego w pliku Alien Breed 4 in 1, zwanego Dropper Generic3.CHGO. W pierwszym lepszym antywirusie można dodać do list wyłączeń czy bezpiecznej listy, więc nie wiem czym się shoonay podniecasz. U mnie jest też taka opcja, więc z niej zaraz skorzystam. A ten comodo mocna obciążał mój komputer więc z niego zrezygnowałem. Może kiedyś do niego powrócę jak od nowa postawię system.

-- 13 Kwi 2012, 19:56 --

W sumie jest to bardzo stara wersja exeka, więc to raczej normalne, że został zablokowany. Na szczęście na kilkadziesiąt exeków jakie mam tylko ten jeden się wykrzacza.

2012-04-13T21:55:03+01:00

ESET smart security + pure fix i wszystko hula jak nalezy. sam antywir ma niskie zuzycie zasobow i jest niezawodny i jeszcze nigdy nie wykryl nic podejrzanego w exekach.

Return to Rozwiązane problemy