Błędy w The Settlers
Przygotowałem poprawioną wersję online. Jest do pobrania z: http://olesio.eu/the_settlers_online.rar - sprawdzcie czy da się grać na dwóch na serwerze (jeżeli mieszkacie w Polsce to możecie do testów użyć ten SWOS'owy czyli: swos.3-a.net:27888) albo grać P2P. Polecam na wolniejszych komputerach wyłączyć antywirus i inne programy netowe, bo może zamulać. Moga być jak ze SWOS'em problemy przy grze na Internecie radiowym lub bezprzewodowym. U mnie na Windows 7 64 bit z najnowszymi poprawkami oraz Necie 25 MegaBitów od UPC jest wszystko ok i mam wymagane 50 FPSów zarowno na serwerze jak i P2P, o ile u przeciwnika nie ma problemów. Dodam jeszcze, że po zakończonej grze P2P, do której obie osoby muszą mieć publiczne IP oraz otwarte (ewentualnie przkierowane) odpowiednie porty (na ruterze) jeżeli zamkniemy klienta to kaillera się zawiesza. Należy ją wtedy "ubić". Najlepiej zrobić to uruchamiając mały programik, który przygotowałem w pliku: kill_uae.exe i zapewniam, że nie ma żadnych wirusów w tej i innych moich wstawkach. Jeżeli Wasze AntyWirusy tak twierdzą to musicie je zmienić na zgłaszające mniej false-positive.
Re: Błędy w The Settlers
Przemyślałem sprawę i wydaje mi się, że nie ma sensu zmieniać wersji Settlersów użytej w exeku.
Obecna wersja jest najbardziej kompatybilna z SGF (pod F12).
Więc czemu nie robić stanu gry pod F12 ?
A gdy wykorzystam nową wersję olesia, to zapis będzie działał prawidłowo, ale jak już ktoś będzie chciał zapisać SGF to mu się gra wyłoży...
Obecna wersja jest najbardziej kompatybilna z SGF (pod F12).
Więc czemu nie robić stanu gry pod F12 ?
A gdy wykorzystam nową wersję olesia, to zapis będzie działał prawidłowo, ale jak już ktoś będzie chciał zapisać SGF to mu się gra wyłoży...

Jak uważasz. Ale swoją drogą jak można tak biednie testować grę jak robiłto JOTD żeby nie zauwazył, że nie można nawet używać klawiatury przy podawaniu nazw dla nowych save'ów. Zawsze zainteresowani tą grą w wersji nie WHDLoad, aby nie męczyć się i nie grać z ADFów z zółwią prędkością moga postawić na szybko jakiś system WB pod WinUAE albo skorzystać z Classic WB lub innych gotowych, a następnie pobrać ADF'y na przykład cracked by QTX z http://planetemu.net i zainstalować grę na emulowanym twardym dysku, bo gra w wersji amigowej posiada wygodny instalator na HDD. Dodam, jeżeli ktoś jest na tyle niekumaty, że zdaje się tylko na nasze exeki i boi się sam pogłówkowąc to wszystko jest w miarę dokładnie opisane po polsku natej stronie: http://apc74.ppa.pl/tutoriale.html 

olesio wrote:Dodam, jeżeli ktoś jest na tyle niekumaty, że zdaje się tylko na nasze exeki i boi się sam pogłówkowąc to wszystko jest w miarę dokładnie opisane po polsku natej stronie: http://apc74.ppa.pl/tutoriale.html
1. w exeki grają nieraz po prostu wygodniccy
2. APC jest kumaty i nie lubi egzeków

dziekuje to ja i tak czekam na the settlers 2 in 1 co to go przygotowywujecie specjalnie dla mnie
co do olesiowego linka to on cos nie prazy
potwierdzam w trainerze nie ma wirusa

co do olesiowego linka to on cos nie prazy
potwierdzam w trainerze nie ma wirusa
Settlers zostanie poprawione, jak JOTD zafixuje slave.
Anthrox wrote: 2. APC jest kumaty i nie lubi egzeków
Ojtam, ojtam - zaraz nie lubi...
Nu, nie zaprzeczę - do tutoriali zawsze miałeś dryla 

Ja chyba muszę coś tu napisać...
Sam 2 miechy temu grałem w The Settlers w wersji TheCompany i wiem co kolega Zdechlak ma na myśli. jak wiadomo The Settlers 1 nie posiada opcji która pojawiła się w The Settlers 2 czyli przyspieszanie czasu (coś takiego jest w grze Mega-lo-Mania)
Żeby skrócić czas oczekiwania na budowę budynków należy zrobić w wersji theCompany następujące czynności.
Przedewszystkim zamiast zwiększać ilość wyświetlanych klatek na sekundę wystarczy tylko zwiększyć framskip w ustawieniach obrazu i odpalić grę w okonie nie na pełnym ekranie. W tym momencie wszystkie budyni i dostarczanie materiałów powinna iść znacznie szybciej. Nie jestem pewny czy nie trzeba też już podczas rozgrywki wyłączyć dźwięku z poziomu emulatora i zmienić w ustawieniach ekranu odświeżanie obrazu na default. Jak znajdę chwile czasu to postaram dokładniej opisać ten myk bo teraz piszę to z pamięci.
Ale takie coś jest do zrobienia po prostu przyjąłem że gra będzie synchronizować czas rozgrywki w cyklach które są powiązane ze sprzętem (np. odświeżanie obrazu, czy jakiś timer).
No to chyba mój pierwszy post
więc witam
.
ps. Wejdźcie na chomika TJAHZI jest tam od pewnego czasu "Amiga -Zostań Włamywaczem". Bo coś widzę że brygada RetroReaders daje ciała
.

Sam 2 miechy temu grałem w The Settlers w wersji TheCompany i wiem co kolega Zdechlak ma na myśli. jak wiadomo The Settlers 1 nie posiada opcji która pojawiła się w The Settlers 2 czyli przyspieszanie czasu (coś takiego jest w grze Mega-lo-Mania)
Żeby skrócić czas oczekiwania na budowę budynków należy zrobić w wersji theCompany następujące czynności.
Przedewszystkim zamiast zwiększać ilość wyświetlanych klatek na sekundę wystarczy tylko zwiększyć framskip w ustawieniach obrazu i odpalić grę w okonie nie na pełnym ekranie. W tym momencie wszystkie budyni i dostarczanie materiałów powinna iść znacznie szybciej. Nie jestem pewny czy nie trzeba też już podczas rozgrywki wyłączyć dźwięku z poziomu emulatora i zmienić w ustawieniach ekranu odświeżanie obrazu na default. Jak znajdę chwile czasu to postaram dokładniej opisać ten myk bo teraz piszę to z pamięci.
Ale takie coś jest do zrobienia po prostu przyjąłem że gra będzie synchronizować czas rozgrywki w cyklach które są powiązane ze sprzętem (np. odświeżanie obrazu, czy jakiś timer).
No to chyba mój pierwszy post
więc witam

ps. Wejdźcie na chomika TJAHZI jest tam od pewnego czasu "Amiga -Zostań Włamywaczem". Bo coś widzę że brygada RetroReaders daje ciała

jimiche wrote:ps. Wejdźcie na chomika TJAHZI jest tam od pewnego czasu "Amiga -Zostań Włamywaczem". Bo coś widzę że brygada RetroReaders daje ciała.
Uwaga, na horyzoncie chadziaj leśny koloru niebieskiego

@jimiche: thanks, btw - ostatni raz sprawdzałem to TJAHZI należał do brygady RR.
@Antyk: chastising rebuke, bucu.
@Antyk: chastising rebuke, bucu.
300fps.pl -> kupujemy? 

Czemu nie, świetna nazwa dla domeny pod którą można jakiś pakiet optymalizacyjny wydać dla ciemnych mas co to tych wszystkich Game Boosterów i innych Optimizerów używają, które nie robią nic poza pokazaniem fajnej graficzki że po naciśnięciu magicznego przycisku wydajność wzrośnie o 300%. 

problem rozwiązany więc temat zamykam, w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość do mnie, innych moderatorów lub administratorów, a znów zostanie otwarty