Polski

Cannon Fodder New Campaign - nie ma nowej grafiki

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.
Damien Dlaczego w Cannon Fodder New Campaign nie dodaliście nowych nazw misji i żołnierzy oraz nowej grafiki? Page 1 of 2 2 https://forum.thecompany.pl/exe-rozwiazane-problemy/cannon-fodder-new-campaign-nie-nowej-grafiki-t1157.html
2011-05-13T13:36:21+01:00
Dlaczego w Cannon Fodder New Campaign nie dodaliście nowych nazw misji i żołnierzy oraz nowej grafiki?

2011-05-13T13:45:26+01:00

Re: Cannon Fodder New Campaign - nie ma nowej grafiki

Pytasz nie tych co trzeba, zobacz tu: http://www.ppa.pl/cannonfodder/contact.html ;)

Krótka odpowiedź - bo edytor tego nie umożliwia, a bez dogłębnego rozpracowania źródeł ORAZ przepisania programu je wczytującego żeby ten się nie burzył "widząc" inne dane, nic nie wskórasz.

2011-05-13T13:51:46+01:00

Z tego co pamiętam, autorzy wyjaśniali to - tłumaczyli, że mieli jakiś problem i ostatecznie nie dodali grafik i reszty co obiecali :-)

[edit]
Aha, czyli jedyna rada to napisać do Galahada...

2011-05-13T18:35:12+01:00

Nawet lepiej, że nowy map pack był utrzymany w retro klimacie :)

2011-05-13T20:38:21+01:00

Przecież czcionka byłaby ta sama :-)

2011-05-29T01:26:36+01:00

Witam

CFNC zawiera nową grafikę, a bardziej właściwym określeniem byłoby "miejscami zremasterowaną". Dodano kilka oficerskich stopni wojskowych (kosztem tych generalskich), zwiększono ilość krwi, dodano kilka nowych spritów, nieco zmieniono obrazek z cmentarzem na wzgórzu, dodano nowe tytuły misji, faz i imiona żołnierzy. CFmapEdytor tego nie umożliwia, ale PPaint, czy DPaint już tak.
Nie pamiętam, bym wyjaśniał że się tego nie da zrobić. Problemu z dodaniem grafik nie było żadnego, ich modyfikacja była planowana i testowana od samego początku powstawania map. Problem był z podmienieniem intra, ale to nigdy obiecywane nie było.
Exec pobrany z tej strony powyższych zmian nie zawiera. Czemu? Pewnie dlatego, że nieprawidłowo zainstalowana kampania (nie użycie dołączonego installera i niestosowanie się do readme dołączonego do paczki) owocuje własnie takimi kwiatkami. Jak się domyślam twórca tego execa po prostu wrzucił wszystkie nowe mapy do standardowego cf i na tym skończył instalację cfnc. Jako jeden z autorów tej modyfikacji chciałbym prosić o naprawę, i rozpowszechnianie CFNC tak jak należy, tzn w wersji kompletnej :)

Pozdrawiam,
Orson

2011-05-29T02:50:05+01:00

Tak, widziałem, że część grafiki rozkodował Galahad i jest w formacie iff z tego co kojarzę.
New Campaign tak dawno był instalowany temu, że już nie pamiętam szczegółów, ale był na pewno instalowany wg zaleceń z instrukcji - również na ppa wyjaśnialiście, że grafiki nie dołączacie bo coś tam a coś tam - ale widzę, że paczka pobrana z Waszej strony nieco inaczej się prezentuje, więc mogę w dzień przyjrzeć się NC.
Dzięki za informacje :-)

Długo namierzałeś exeka, aż trafiłeś tutaj, co? ]:->

2011-05-30T01:10:29+01:00

Sprawdzałem przed chwilą.
Sprawa wygląda tak:
W/g waszej instrukcji nalezy po prostu kliknac na install i to wszystko (wskazujemy katalog z zainstalowanym Cannon Fodder).
W Docs nie wspominacie o uzyciu chociazby spatcha, a mi nie chce sie kombinowac, bo moge cos przeoczyc.
Wiec moja propozycja:

- dostarczasz DOKLADNA instrukcje instalacji
- po prostu udostepniasz mi archiwum z zainstalowana przez Ciebie prawidlowo gra, co bedzie najszybszym rozwiazaniem :-)

2011-05-30T13:46:45+01:00

Witam

Oto fragment readme z aminetu odnośnie CFNC:

Requirements:

* AmigaOS 2.0 up to 3.9
* Cannon Fodder (english, disk version)
* WHDLoad package
* Installer, XFDMaster, gpatch

Dokładnie to samo jest napisane w dziale "requirements" w pliku "guide" dołączonym do archiwum.
Napisane jest jakich plików wymaga kampania. Gpatch (nie spatch) można pobrać z Aminetu.
Instalacja gpatcha polega na wrzuceniu go do katalogu c (z komendami).
XFDmaster też jest na Aminecie.
Może faktycznie źle zrobiliśmy nie pisząc gdzie te pliki można znaleźć, po prostu uznaliśmy że każdy zacznie ich szukać właśnie na Aminecie. Nie mogliśmy ich dołączyć do własnego archiwum z przyczyn oczywistych.
Mając na dysku twardym te wymagane pliki instalacja jest już z górki, polega właśnie na odpaleniu installera i wskazaniu miejsca z grą.

Generalnie nic trudnego :)

Pozdrawiam!

2011-05-30T14:02:07+01:00

Chyba się nie zrozumieliśmy - ja mam to wszystko i oczywiście nie jest problemem ściągniecie tych rzeczy z aminetu.
Problem jest w tym, że mimo posiadania w/w zestawu i wciśnięciu install właśnie tak wygląda gra jak w exeku :-)

A w readme napisaliście w stylu: wciśnij install i już (sam instalator ŻADNEGO błędu nie wywala) :)

2011-05-30T16:48:02+01:00

To ja nie wiem z czym masz Antek problem. Ja sobie żeby nie zaśmiecać Clasic WB tego patchera bo go nie mialem wrzucilem do katalogu z instalką, podmienilem C:gspatch w installce na gspatch czy jak to się tam zwało, już zapomniałem, pobrałem wersję z whdownload.com i zasintalowało się elegancko, ale jak dla osoby która w oryginalnym CannonFodder miała już problemy z przejściem bodajże szóstej serii misji, to taka zmodyfikowana misja pierwsza od razu z działkiem atakującym koło domku to lekki hardcore, także tylko odpalilem, popatrzyłem jak wygląda i tyle, ale prawdziwy maniacy tej gry na pewno bez większych problemów ją przejdą. Także sprecyzuj czy nadal masz jakiś problem z instalką, bo taki pr0 nietoperkowy modziciel jak Ty mieć ich raczej nie powinien :)

2011-05-30T17:06:27+01:00

no dobrze panowie, czas odstawic emocje na bok i natychmiast poprawic exeka bo tak byc nie moze.
sam wspoltworca apelujeo to. tak wiec spinamy poślady i do roboty. olesio skoro zainstalowales CFNC i wszystko hula jak siema, to dawaj do antka, ten wlaczy na 5 sekund fabryke i podmieni. toz tozaden problem ;)
nie wytykac tylko harowac, po to tu jestesmy, hehe
peace

ps
orson milo poznac. zeby nie sklamac o CFCN dowiedzialem sie z TC i jestem nia zachwycony (trudna jak hu* ;) a moze to po prostu juz nie ten refleks co kiedys). az mnie zżera ciekawosc co do tych nowych grafik.
nie odbieraj bron boze tego "incydentu" jako brak kompetencji z naszej strony, wkladamy kupe roboty w to by exeki byly coraz lepsze i coraz stabilniejsze. jestesmy wdzieczni za kazda uwage i spostrzezenie, moznaby powiedziec ze rozwijamy sie dzieki ludziom, bo to dla nich (sam juz nawytykalem administracji juz sporo ;) ale co mi tam, wazne ze ewoluujemy)
pozdrawiam

2011-05-30T17:23:42+01:00

Ja tylko stwierdzam, że New Campaign zainstalowałem w pełni zgodnie z wytycznymi w doc'u.
Napisałem chyba wyraźnie, że jeśli "oryginalna" przeróbka wygląda inaczej, to co za problem autorowi wrzucić zainstalowaną grę ze slave?

New Campaign nie instalował olesio, a ja jak pamiętam - i nie, nie mam żadnych problemów z instalacją, którą przeprowadziłem zgodnie z wytycznymi.
Ty olesio nie musisz mi dostarczać paczki, bo zrobisz identyczną jaką mam ja. (mogę zresztą specjalnie dla Ciebie compare zrobić) :huh:

Co do trudności - niedawno dodałem trainer na nieśmiertelność ludków - mogę zrobić jeszcze parę innych rzeczy, ale uznałem, że nieśmiertelność jest najważniejsza :)

2011-05-30T17:26:55+01:00

To może zróbcie po screenie z wersji EXEkowej i wersji "poprawnie zainstalowanej"? Bo nadal nie wiemy jakie to są te różnice graficzne ;)

2011-05-30T17:27:33+01:00

czyli co ? bedzie w cipke czy nie ? ;) bo juz sie zgubilem

2011-05-30T17:32:45+01:00

Będzie - jak wyjaśnimy jak poprawnie instalować CFNC :hee:

2011-05-30T18:04:18+01:00

Witam!

Na whddownload obok zwykłego CF można znaleźć CFNC w wersji już zainstalowanej, gotowej i teoretycznie działającej. Wersja ta działa pod WinUAE i wszystko gra poza tym, że po przejściu misji 22 gra się zacina. Nie wiem czy to wina złej wersji CF, jaką wrzucono na whddownload, czy może emulatora - bo na pewno nie kampanii. Ta na sprzęcie Amigowym i Amigo-pochodnym działała prawidłowo. Błąd ten dotyczy zresztą w tym samym stopniu oryginalnej kampanii.
Niestety dostęp do Amigi będę mieć dopiero pod koniec czerwca, wiec na chwilę obecną nie mogę podesłać "mojego" działającego CF z zainstalowanym dodatkiem NC. Proponuję sprawdzić tę gotową wersję z whddownload, być może jako exec misja 22 będzie się kończyła bez zawieszki systemu.

Odnośnie grafik: Zmiany są raczej niewielkie (nowe niebo na ekranie głównym, dodano stopnie WO3 i WO4 oraz podporucznika i porucznika). Sięgają jednak też kilku sprajtów występujących na mapach gry (dodano np krzyże nagrobne, kościotrupa czy kilka innych ciekawostek do własnego odkrycia). Na execu z CFNC dostępnym obecnie na tej stronie nie ma również nowych nazw misji i imion żołnierzy, te drugie są w większości Polskie co jak miałem nadzieję spodoba się graczom CF z naszego kraju :)

@Anthrox Nie wiem czemu nie działał w takim razie u Ciebie installer. Nie spotkałem się nigdy z sytuacją, by miał on nie działać. Ja go testowałem na A1200, nie było z nim problemów. Paczowanie plików gry trwało generalnie dość długo, w przypadku A1200/030 jakieś 3 minuty jeśli mnie pamięć nie myli.

Najpierw wypróbuj tę wersję gotową z whdd, jeśli też będzie się zacinać po misji 22 to pomyślimy co dalej.

@Pancio Nie Ty jeden oceniasz kampanię jako trudną:) Była projektowana tak, aby móc w niej wykorzystać wszelkie umiejętności nabyte w CF1 (używanie wrogich dział do niszczenia obiektów przeciwnika na przykład, czy odwracanie uwagi wrogiego pojazdu jednym żołnierzem, by dalej pójść resztą ekipy) stąd poziom trudności może się wydawać zbyt wysoki dla tych, co pozapominali te stare triki, bądź ich nigdy nie używali. Do tego duża ilość wrogich armat na początkowych poziomach jest zrównoważeniem wyjątkowo anemicznej postawy wrogich żołnierzy, którzy na kilku pierwszych misjach prawie się nie poruszają nie mówiąc już o strzelaniu.

Pozdrawiam!

2011-05-30T18:49:36+01:00

Operation completes.
274 files were verified. 13 files changed.

The following files have been changed since the check file is made:
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\desarmy.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\descopt.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\FODDERC
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\hills.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\icearmy.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\icecopt.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\intarmy.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\intcopt.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\junarmy.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\juncopt.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\morcopt.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\pstuff.lbm
C:\Users\Lucas\Desktop\CFNC\cf_data\rankfont.lbm

Zwracam honor - instalator rzeczywiście nie spatchował mi 13stu plików, chociaż ta sytuacja jest dla mnie niezrozumiała.
Już naprawiam.
Co do błędu Foddera - niestety jak zawiesza się na prawdziwej Amidze - zawiesi się i na exeku.
Pośrednie rozwiązanie to zabicie kilku żołnierzy przed lvl zawieszającym się.
Czyli slave musi być naprawiony ew można spróbować użyć innej wersji dyskietkowej Cannona :-)

Dzięki Orson za cierpliwość - nie sądziłem, że na whdownload będzie i CFNC ;)

2011-05-30T20:20:57+01:00

To świetnie, że już wszystko działa jak powinno :) Dzięki za naprawienie "błędu".
Z tej okazji można by zaktualizować screenshoty dla CFNC, gdyż obecne (obrazek wzgórza) pochodzą ze zwykłej CF.

Dawno temu czytałem w Secret Service o błędzie w CF uniemożliwiającym przejście 21 lub 22 misji. Oryginalną kampanię przeszedłem kilka razy, tą moją pewnie też (podczas testowania niektóre misje musiałem przechodzić po kilkanaście razy, a na końcu całą kampanię raz), ale nigdy wcześniej nie napotkałem się na ten błąd z niemożliwością przejścia 22 misji, powiedział mi o nim dopiero tester tej kampanii. Gdy już będzie po sesji spróbuję się pobawić różnymi wersjami CF, może z którąś zadziała. A być może w CF dla CD32 nie ma tego błędu? Wtedy wystarczyłoby przerobić kampanię tak, by działała i na tej wersji i wszystko byłoby w porządku.

Pozdrawiam!

2011-05-30T20:45:04+01:00

CF dla CD32 ma ten błąd, bo exek z niego korzysta - na forum bez problemu znajdziesz w dziale błędy albo archiwum "żale" + rozwiązanie (w postaci zabicia Joolsa albo paru innych ludków) => sprawa świeża :)

Niestety nie jestem w stanie stwierdzić na teraz czy to wina "przepełnienia" ilości żołdaków do wykorzystania (255)

Return to Rozwiązane problemy