Pozdrawiam
Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami
Witam wszytkich! Nie wiem czy wybieram właściwy dział, ale mój problem ma częściowy związek z błędem w starej wersji Cannon.Fodder.7in1(v2.0).......... a mianowicie zacząłem grać w CF1, podczas grania zdarzały się zwiechy - czarny ekran przed następną fazą/misją więć posiłkowałem się savestate żeby nie zaczynać ciągle misji od pierwszej fazy po save z gry, doszedłem sobie do misji 10 i po któreś fazie już ani w przód ani w tył. Ale nic, wszedłem na TC zassałem nową "Cannon.Fodder.7in1.(v2.5b)(1993-94)(Sensible.Software)(+t)-TheCompany.exe" wersję i teraz pytanie jak przenieść oryginalne save'y gry do tej nowej wersji, przeniosłem już savedisk.adf tam gdzie go ze starej wersji znalazłem do katalogów stworzonych przez nową wersję, ale nic to nie dało sav'ów nie widać w grze, sytuację nieco komplikuje jeszcze fakt, że w starą wersję grałem na Win7, a w nową chciałbym na WinXP (inny komputer) więc chyba ścieżka gdzie EXEk trzyma ustawienia i savedisk nieco się różnią. Z góry dzięki za pomoc i sorki jak nie ten dział.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Cannon Fodder przeniesienie save'ów między wersjami
O ile wiem, save.adf nie działa pod exekiem 2.5. Mało tego nie można tez korzystać z SGF z poprzednich wersji, może i je odpalisz, ale błędy pozostaną takie jakie były, więc masz tylko jedno wyjście: grać od nowa. 

Dzięki za info, co do sgf to nawet nie próbowałem bo zdaje sobie sprawe żę to zwykły zrzut pamięci więc nadpisuję pamięć emulatora w nowej wersji pamięcią z wersji starej z wszytskimi jej błędami.
Pozdrawiam
Czy ktoś może jeszcze coś doradzi? I tak przy okazji z ciekawości jak w nowej wersji realizowane są save'y?
Pozdrawiam
Czy ktoś może jeszcze coś doradzi? I tak przy okazji z ciekawości jak w nowej wersji realizowane są save'y?
Aha, thx. To jeszcze tak BTW czy są plany na zmianę CF2 w EXEku na wersję z trainerem? Nieco więcej mięsa armatniego by się przydało hehe niż tylko ci co się chcą zaciągnąć. 

mogę dodać trainer do CF2, ale w dwójce wystarczy wcisnąć Help, aby dostać pomoc.
W CF1 da się zapisać stan gry "wewnątrz".
Zapisujemy w grze, a potem wychodzimy klawiszem DELETE.
Po ponownym uruchomieniu exeka wciskamy * na numerycznej, aby gra "zobaczyła" nasze poprzednio zapisane save
Po ponownym uruchomieniu exeka wciskamy * na numerycznej, aby gra "zobaczyła" nasze poprzednio zapisane save

Anthrox wrote:mogę dodać trainer do CF2, ale w dwójce wystarczy wcisnąć Help, aby dostać pomoc.
Rozumiem, że mimo to na przeniesienie save'ów ze starszej wersji i tak nie ma szans?
raczej to będzie kłopotliwe, bo dużo zostało pozmienianie.
Można próbować wyciągnąć save z dyskietki, a potem porównać jak nowy exek zapisuje i podmienić.
Akurat nie pamiętam w jakiej postaci ADF się zapisywało z save - czy nondos czy po prostu plik (podejrzewam że nondos)
Widzę, że muszę Wam dodać w przyszłości skip level
Można próbować wyciągnąć save z dyskietki, a potem porównać jak nowy exek zapisuje i podmienić.
Akurat nie pamiętam w jakiej postaci ADF się zapisywało z save - czy nondos czy po prostu plik (podejrzewam że nondos)
Widzę, że muszę Wam dodać w przyszłości skip level

Do robienia save w Cannon Fodder robiło się dodatkową dyskietkę w formacie dos.
Z tego co pamiętam z czasów amigowo-flopowych (mogę pomylić CF1 z CF2) to jeden z nich miał save na flopie ndos a drugi na dosowym, z tym, że pamiętam taką ciekawostkę, że mając później zainstalowane na WB urządzenie PC0: wtedy ten ndosowy flop był już widziany tak jakby do zapisu save'a użyli MSDOSowego DD 720kb.
Nie chce wprowadzać w błąd, ale coś takiego pamiętam, no chyba, że mi się pomyliło z jakąś inną grą.

PS. Jeszcze takie pytanie/prośba czy ten trainer w v2.5+ nie mógłby być podobny jak w v2.0 chodzi mi o możliwość wyboru co ma "trainerować" liczbe rekrutów, czy np. unlimited bombs, no collision, a nie od razu wszystko naraz? Oczywiście nie musi wyglądać tak scenowo jak tam, tylko żeby z początkowego okna można to było wybrać co się chce.
Chwilowo nie.
W przyszłości zapewne po enable trainer będą aktywowane przyciski - jak np. wciśniemy 1 to doda nam 99 granatów itd.
Spis funkcji będzie dostępny pod przyciskiem Info.
Myślę, że to optymalne rozwiązanie, jednak żeby je wprowadzić muszę dopiero poćwiczyć jeszcze wstrzykiwanie własnych instrukcji pod dany klawisz.
Wtedy trainer działałby podobnie jak np. w Robocop 1 -> F1 aktywuje/dezaktywuje nieograniczoną energię
W przyszłości zapewne po enable trainer będą aktywowane przyciski - jak np. wciśniemy 1 to doda nam 99 granatów itd.
Spis funkcji będzie dostępny pod przyciskiem Info.
Myślę, że to optymalne rozwiązanie, jednak żeby je wprowadzić muszę dopiero poćwiczyć jeszcze wstrzykiwanie własnych instrukcji pod dany klawisz.
Wtedy trainer działałby podobnie jak np. w Robocop 1 -> F1 aktywuje/dezaktywuje nieograniczoną energię
problem rozwiązany więc temat zamykam, w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość, a znów go otworze