Polski

Reunion - schrzanione "obrazki przerywnikowe"

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.
DziadekUK Trochę dziwnie wyglądają jak na wersję AGA te screeny, które pojawiają się w grze:

- po 1., 2. i 3. inwazji Morgrul'ów na New Earth:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Image
(Obrazek sam zniknął z ImageShack'a. Nic na nim nie było widać, tylko plamy, ale może ktoś rościł do tego bezładnego zlepka pikseli prawa autorskie? Czyżby jakiś nawiedzony malarz koniobijca, hehehe...)

- Po znalezieniu Explorera 1 na Moon 1 - Mirach 2 (w trzecim systemie):
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Image

- Po usunięciu z krajobrazu Mirach 3 głównej bazy Morgrul'ów:
Image

Zdaje się, że w EXE'ku tkwi jakaś niezbyt dobra wersja Reunion'a (angielska na pewno - w polską i niemiecką nie grałem i nie będę grał). Możliwe, że jest takich schrzanionych obrazków więcej, ale jeszcze nie ukończyłem całej gry.

Ogólnie w rozgrywce to nie przeszkadza, ale nie wygląda profesjonalnie "around the world". Nie tylko "polaczki" ściągają EXE'ki - "amerykańczyki" i "szkociki" też :-)

A więc grę skończyłem w wersji EN na AGA i wszystkie obrazki są właśnie tego typu (po pokonaniu całej Ligii, znalezieniu Missile Launcher Tank'a w systemie Rigel i pokonaniu ostatnich oponentów na trzeciej planecie od słońca - w ogóle cała końcowa sekwencja obrazków szwankuje, tylko dźwięk jest ok i o dziwo animacje też). Nie będę już wrzucał screenshot'ów, uwierzcie mi na słowo.

Włączyłem na chwilę wersje DE i PL. W nich nie ma takiego zjawiska nadprzyrodzonego z obrazkami. Są to wersje ECS zresztą (prawdopodobnie inne "imagi hadedeków" w EXE'ku). DE i PL akurat działają tak jak trzeba...
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-rozwiazane-problemy/reunion-schrzanione-obrazki-przerywnikowe-t1500.html
2011-09-28T17:18:29+01:00
Trochę dziwnie wyglądają jak na wersję AGA te screeny, które pojawiają się w grze:

- po 1., 2. i 3. inwazji Morgrul'ów na New Earth:
Image
(Obrazek sam zniknął z ImageShack'a. Nic na nim nie było widać, tylko plamy, ale może ktoś rościł do tego bezładnego zlepka pikseli prawa autorskie? Czyżby jakiś nawiedzony malarz koniobijca, hehehe...)

- Po znalezieniu Explorera 1 na Moon 1 - Mirach 2 (w trzecim systemie):
Image

- Po usunięciu z krajobrazu Mirach 3 głównej bazy Morgrul'ów:
Image

Zdaje się, że w EXE'ku tkwi jakaś niezbyt dobra wersja Reunion'a (angielska na pewno - w polską i niemiecką nie grałem i nie będę grał). Możliwe, że jest takich schrzanionych obrazków więcej, ale jeszcze nie ukończyłem całej gry.

Ogólnie w rozgrywce to nie przeszkadza, ale nie wygląda profesjonalnie "around the world". Nie tylko "polaczki" ściągają EXE'ki - "amerykańczyki" i "szkociki" też :-)

A więc grę skończyłem w wersji EN na AGA i wszystkie obrazki są właśnie tego typu (po pokonaniu całej Ligii, znalezieniu Missile Launcher Tank'a w systemie Rigel i pokonaniu ostatnich oponentów na trzeciej planecie od słońca - w ogóle cała końcowa sekwencja obrazków szwankuje, tylko dźwięk jest ok i o dziwo animacje też). Nie będę już wrzucał screenshot'ów, uwierzcie mi na słowo.

Włączyłem na chwilę wersje DE i PL. W nich nie ma takiego zjawiska nadprzyrodzonego z obrazkami. Są to wersje ECS zresztą (prawdopodobnie inne "imagi hadedeków" w EXE'ku). DE i PL akurat działają tak jak trzeba...

2011-09-28T17:27:00+01:00

Re: Reunion - schrzanione "obrazki przerywnikowe"

Przydałby się jakiś SGF przed wystąpieniem błędu, abym mógł go zdebuggować ;)
Kopia gry jest oryginalna zagraniczna, ale możliwe, że mogłem trafić na felerną

2011-09-28T17:57:40+01:00

Targam i odpalę.
Testowałeś wersję dyskietkową na WinUAE? Dopiero po analizie będę mógł się wypowiedzieć skąd to się wzięło.
Wersja PL na pewno się różni od ENG, ale i ona sama nie jest AGA z tego co pamiętam, a właśnie ECS ;)

W sumie jak z wersją AGA English jest taki problem, to mogę ją również na ECS podmienić.
Tylko czy AGA nie jest jednak graficznie bardziej dopieszczona?

2011-09-28T18:20:21+01:00

Wersja AGA na A1200 jest trochę ładniejsza i w EXE wersja EN to na bank AGA, chociaż na pierwszy rzut oka nie widać wielkich różnic. ECS-owa nie ma w ogóle animacji przerywnikowych, tylko statyczne obrazki, znacznie mniej mówi do gracza przy klikaniu w ikony, a właściwie to w ogóle nie mówi, oprócz jednego słowa - Message - dającego znać, że jest nowy wpis w dzienniku.

Gdzieś mam wersję dyskietkową AGA. W wolnej chwili pogram i zobaczę czy tak samo się obrazki chrzanią. Jak będzie ok, to mogę podesłać jeszcze jednego .zip'a na "medjafajera dot kom". Może wykorzystacie w EXE'ku na podmiankę.

2011-09-28T20:53:48+01:00

można spróbować ;)

2011-09-29T17:54:34+01:00

Mam dokładnie tak samo skopaną wersję AGA EN na dyskietkach do instalacji na HD. Ten sam shit jest w sieci. ECS'y anglojęzyczne są w porządku. Chyba nie ma sensu nic zmieniać w EXE'ku, niech już zostanie ta wersja AGA. Można by było tylko wyłączyć domyślnie włączony JIT w EXE'ku, bo nie bardzo da się przewijać precyzyjnie listę stuff'u do produkcji - działa po prostu za szybko - jedno kliknięcie przesuwa całą listę na koniec. To samo z dodawaniem do produkcji ikoną +10 - jedno naciśnięcie to od razu +100. Znowuż po zmianie szybkości emulacji pod F12 z Normal na Slow, gra działa za wolno. Na WinUAE bez włączonego JIT'a szybkość gry jest przyzwoita z ustawieniami domyślnymi A1200 z zakładki Quickstart.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pograłem jeszcze chwilę dzisiaj pod WinUAE w wersję niemiecką AGA ściągniętą z planetemu.net chyba. Tak samo to wygląda. Możliwe że "krakersy" coś tam pomerdali przy usuwaniu zabezpieczeń, to się zdarza. I tym sposobem wszystkie wersje na AGA, czy to DE czy EN, są uszkodzone.

2011-10-01T14:17:34+01:00

DziadekUK wrote:ECS-owa nie ma w ogóle animacji przerywnikowych,

grajac na Ami600 byly animacje podczas walk, czy chodzi o inne?

2011-10-01T18:48:20+01:00

ZB28 wrote:grajac na Ami600 byly animacje podczas walk, czy chodzi o inne?

Nie, nie. Chodzi o animacje przerywnikowe, nie podczas walki. Np. w wersji AGA jest animacja wybuchającej sondy, którą próbujemy wysłać "ręcznie" czyli bez transportera, dalej niż na księżyc New Earth. W ECS jest tylko informacja w czerwonej ramce, że sonda została zniszczona. Inna: Kiedy na początku gry rasa Morgrul'ów niszczy bazę Janossian na planecie Jade w wersji ECS jest tylko statyczny obrazek zniszczonej bazy, a w wersji AGA jest ten sam obrazek, tyle że z animacją płomieni (prymitywną, ale zawsze). Jest kilka tego typu różnic w wersji AGA. Niewiele tego w sumie, ale przyjemniej obejrzeć animację niż statyczny obrazek.

2013-08-31T00:38:32+01:00

skoro temat stoi od 2 lat uznaję że problem rozwiązany, temat zamykam w razie jakichkolwiek problemów piszcie wiadomość, a znów go otworze

Return to Rozwiązane problemy