Polski

Wszystko co włączam nie działa

Tematy z rozwiązanymi problemami. Spójrz najpierw w te tematy czy problem nie występuje u ciebie zanim założysz nowy temat.
Anthrox Ciężka sprawa - a antywirusa jakiegoś instalowałeś?
Rzadko się takie coś zdarza, ale jak już to zazwyczaj coś blokuje - jak np. rokiemu jego antywirus.
Page 2 of 3 3 https://forum.thecompany.pl/exe-rozwiazane-problemy/wszystko-wlaczam-nie-dziala-t328.html
2011-01-04T16:52:45+01:00

Re: Wszystko co włączam nie działa

Ciężka sprawa - a antywirusa jakiegoś instalowałeś?
Rzadko się takie coś zdarza, ale jak już to zazwyczaj coś blokuje - jak np. rokiemu jego antywirus.

2011-01-04T16:55:55+01:00

Teraz już tego nie robi,ale może faktycznie moduł HIPS jakiegos antywira blokuje...

2011-01-04T17:00:59+01:00

Jest duża nadzieja, że w nowych exekach przestanie wreszcie wykrywać wirusy - a i producenci oprogramowania AV idą na rękę i zaczynają dodawać exeki do białej listy.

2011-01-05T08:23:01+01:00

Mały "hint" ode mnie, nie wiem, czy użyteczny, ale mi pomógł. Mi również pod WIN7, ale 32b exeki się nie odpalały. Po kliknięciu na exek był tylko błysk czarnego ekranu i natychmiastowy powrót do WIN, a w procesach pojawiał się proces WerFault.exe (narzędzie raportujące błędy), który po chwili się automatycznie zamykał. System zabezpieczającym mój komputer wtedy był Comodo Internet Security w wersji 4 i to właśnie stanowiło problem. Po aktualizacji na CIS w wersji 5 (dokładnie 5.0.163652.1142) wszystkie exeki zaczęły chodzić bez najmniejszych problemów i tak jest do dziś. Może komuś ta mała porada pomoże (Co ciekawe próbowałem wtedy też odpalić exeki pod ustrojstwem co zwie się XP Mode (coś w stylu VirtualPC 2007 pod WIN 7) ale też bez powodzenia.)

2011-01-05T08:55:12+01:00

Właśnie z Comodo miałem ten problem,ale wystarczyło wyłączyć moduł D+ aby exeki sie odpalały.
Tak jak zauważyłeś,od wersji 5 tego problemu nie ma.

2011-01-05T11:14:01+01:00

klikam i nic sie nie dzieje

2011-01-05T11:41:55+01:00

Włącz Caps Lock,Num Lock i Scroll Lock.Potem odpal exeka.
Jeżeli pojawi się okno DR ustaw na none,może to pomoże.
A jeśli ta metoda zawiedzie,to usuń konfigi z folderu AppData>Roaming>TheCompany i odpal ponownie.
Czasem pomaga.

2011-01-06T10:21:57+01:00

poprostu klikam i nic sie nie dzieje

2011-01-06T10:32:16+01:00

Spróbuj odpalić jeszcze exeki w trybie awaryjnym.
A jakiego posiadasz antywira/Internet security ?

2011-01-06T15:37:51+01:00

Hm, w trybie awaryjnym ma szansę ruszyć, ale jak system ledwo co postawiłeś to mi się zdaje, że najprościej będzie jak jeszcze raz przeinstalujesz :hee:

2011-01-06T17:23:09+01:00

Powiem tak: Windows Seven x64 nie jest do gier... Wiem co mówię bo sam miałęm x64 i np. TDU nie chciał się uruchomić, a to jest za sprawą niektórych bibliotek i plików wykonywalnych 32-bitowych niedostosowanych do systemu x64. Kolejna sprawa to to, że nie dość że M$ zrobił system 64bity to nie zaimplementował pełnej emulacji 32 bitów (sukces, ale zawsze jakiś błąd się znajdzie)... Także powiem Ci - Get an x86 Operating System albo znajdź bibliotekę dostosowaną do x64 ;)

2011-01-06T17:30:41+01:00

Problem w tym że Anthrox tworzy exeki właśnie pod x64,i tu możliwe że ma rację żeby zrobić ponownie format.

2011-01-06T18:32:04+01:00

Ciastex wrote:Powiem tak: Windows Seven x64 nie jest do gier...
Absolutnie się nie zgodzę, tak było za czasów XP 64-bit do którego żadnych sterowników nie było.

Sam używam 64-bit system od premiery Viśty i co tu dużo mówić - chodzi wszystko (co sam sprawdziłem ;)).
Uruchamiałem swobodnie na niej jak i na W7 x64 takie starocie jak pierwsze Lemmingi pod W95, Nightmare Creatures czy cokolwiek innego.
Oprócz tragicznych przypadków jak np Sacrifice które nie wyświetla poprawnie grafiki z powodu za nowych sterowników, zdecydowaną większość gier ze starszych Win da się na nim uruchomić.
Oczywiście czasami trzeba poszukać patcha, ręcznie "zainstalować" bo installer jest 16bitowy, dodać klucze do rejestru czy ściągnąć inną wersję gry (GoG) ale nie napotkałem gry która by mi nie szła.

Ciastex wrote:np. TDU nie chciał się uruchomić
Co to jest TDU?

Ciastex wrote:to jest za sprawą niektórych bibliotek i plików wykonywalnych 32-bitowych niedostosowanych do systemu x64.
To nie jest kwestia "niedostosowanych" bibliotek, to jest kwestia ich BRAKU. 64-bit system posiada oczywiście tylko je 64-bitowe odpowiedniki, ale wystarczy wejść na http://www.dll-files.com, przegrać co trza do katalogu System32 i nie spotkałem się żeby coś nie działało.
Pliki wykonywalne 32-bit chodzą, nie trzeba nic "dostosowywać", to 16-bitowe installery starych gier pod Win3.1 za żadne skarby nie ruszą.

2011-01-06T18:38:00+01:00

TDU = Test Drive Unlimited podejrzewam.

Sacrifice - w jaki sposób źle się grafika wyświetla? Przekłamane kolory ? Łatwo temu zaradzić.

Nie ma co pisać, że brakuje jakiś dllek, bo jeśli Windows zainstalował się poprawnie, wgrałeś patche z Windows Update (a nawet nie) to EXEki winne wystartować bez problemu.
Wiem co mówię, bo tak jak roki podkreślił sam jadę na x64.
Więc nie zgadzam się, że ten system nie nadaje się do gier - tak jak Shoon podkreślił bywają problemy, ale większość rusza bez problemu :-)
Jedyne do czego potrzebował biblioteki to do pewnych aplikacji napisanych w Visual C++ :)

2011-01-06T18:46:55+01:00

Anthrox wrote:Sacrifice - w jaki sposób źle się grafika wyświetla? Przekłamane kolory ? Łatwo temu zaradzić.
Ogólnie teksturowy syf panuje na ekranie przy szybszych obrotach kamerą, czasami gra wychodzi z siebie, ot silnik pisany pod konkretny sprzęt który nie przetrwał próby czasu.
Nie zaradzisz temu łatwo, sam zobacz na ilość forów na których gracze beczą że nie da się grać. :(
Chociaż może, gdyby sprawdzić ze starymi sterownikami/wyłączeniem akceleracji sprzętowej... w każdym razie mi się nie chciało, za dużo roboty a grę tylko sprawdzałem czy działa, nie podoba mi się.

Anthrox wrote:Nie ma co pisać, że brakuje jakiś dllek, bo jeśli Windows zainstalował się poprawnie, wgrałeś patche z Windows Update (a nawet nie) to EXEki winne wystartować bez problemu.
Plus ręczna aktualizacja DirectX by się przydała, często gracze nieświadomi są tego że mimo iż posiadają DX10+ muszą mieć też najnowsze wersje bibliotek wersji 9.

2011-01-06T18:55:17+01:00

Co do DX muszę się zgodzić, co do gry - nie znam, ale skoro tak to zaradzi jedynie patch od autorów gry :(

2011-01-07T09:21:38+01:00

Nudziło mi się więc oto ten "Test Drive Unlimited który nie działa na Win7 x64", działający na Win7 x64. :mrgreen:

Image

2011-01-07T14:48:47+01:00

Nie dziwota - przecież TDU to wbrew pozorom "nowszy" tytuł.
W każdym razie dziwię się ze stwierdzenia, że Win 7 x64 nie nadaje się do gier.
Toż to śmiech na sali - jedynie nad czym ubolewam to że np. PCI Catweasela nie uruchomię - ale to z winy producenta, który nie raczy wypuścić nowych driverów niż M$ - już i tak wiele robią, żeby zachować maksymalnie kompatybilność wsteczną.
Gdyby robili coś takiego jak Intel (nowy CPU=nowa podstawka czyli brak kompatybilności wstecznej) obawiam się, że ludzikom by się to baaaardzo nie spodobało ]:->

2011-01-08T15:25:41+01:00

jeszcze nie mialem nigdy klopotu przy odpalaniu gier na win 7 x64. skoro wszystko dzialalo przed reinstallem systemu to napewno musi cos brakowac. jakis komponent windows.
ja w standarcie do windows 7 x64 dogrywam kilka rzeczy bez ktorych niektore programy (gry) nie dzialaja:
NET framework, XNA framework, vcredist (Visual C++ 6.0 run-time components).
jak dla mnie to "must have" w win 7, sprobuj, moze pomoze

2011-01-10T15:52:11+01:00

Dziwne, bo Win 7 ma już w standardzie NETa - może jedynie brakuje najnowszej wersji 4.0 jak już ;>
vcredist - przyznaję - MUSZĄ być - o dziwo najlepiej dla x64 i dodatkowo dla x86 - x64 nie zawierają w sobie x86 :)
XNA framework? Nie musiałem :lol2:

Return to Rozwiązane problemy