Chciałem sobie ostatnio pograć w pierwsze Lemmingi. Wszystko fajnie, EXE się uruchamia i działa. Problem pojawia się po przejściu kilku plansz z rzędu. Zatrzymuje się animacja (podobnie jak na pauzie po naciśnięciu P, z tą różnicą, że nie da się scrollować planszy, ani zmieniać aktywnych ikonek czynności kursorami lewo-prawo). Kursorem myszy (krzyżykiem) da się dalej poruszać, menu WinUAE pod F12 działa, da się zamknąć EXE przy pomocy Alt+F4 lub Delete. Próbowałem na 2-ch różnych komputerach i zawsze to samo. Jak zacznę grać od zera, zawiesza się przy 10 levelu. Na początku myślałem, że to problem tego 10 levelu, ale wczytałem go z kodu i dał się przejść. Potem znowu było to samo po przejściu kilku leveli (zawiecha przy 16-17). Wiem, że Lemmingi były czasami problematyczne na innej konfiguracji niż podstawowa A500 z KS1.3 i 512kB RAM-u (na mojej A600 musiałem wczytywać KS1.3, żeby w ogóle ta gra dała się uruchomić). Może trzeba by było zmienić ustawienia WinUAE EXE-ka dla Lemmingów? Nie wiem jak się uruchamiają, ale jeżeli pod WHDLoad, to raczej odpada ustawienie 512kB RAM... Testował ktoś w ogóle tą grę poza sprawdzeniem, czy się tylko uruchamia?
Przed chwilą ściągnąłem z peb.pl jakąś starszą wersję tego EXE (jeszcze LO4D3R, ale już z nowym splashscreenem) 7in1 (nie 10in1 jak jest obecnie) i nie ma takich objawów. Trochę dłużej się ładują kolejne levele w tej wersji, ale w porównaniu do ślimaczej stacji dyskietek w Amigach i tak dużo szybciej.