Polski

Lemmings - zawiesza się po przejściu kilku plansz

Zgłoś błąd na plandece z grą, a następnie załóż temat na forum.
Dzięki temu na pewno nie przegapimy Twojej sprawy przy aktualizacji.
DziadekUK Siema.

Chciałem sobie ostatnio pograć w pierwsze Lemmingi. Wszystko fajnie, EXE się uruchamia i działa. Problem pojawia się po przejściu kilku plansz z rzędu. Zatrzymuje się animacja (podobnie jak na pauzie po naciśnięciu P, z tą różnicą, że nie da się scrollować planszy, ani zmieniać aktywnych ikonek czynności kursorami lewo-prawo). Kursorem myszy (krzyżykiem) da się dalej poruszać, menu WinUAE pod F12 działa, da się zamknąć EXE przy pomocy Alt+F4 lub Delete. Próbowałem na 2-ch różnych komputerach i zawsze to samo. Jak zacznę grać od zera, zawiesza się przy 10 levelu. Na początku myślałem, że to problem tego 10 levelu, ale wczytałem go z kodu i dał się przejść. Potem znowu było to samo po przejściu kilku leveli (zawiecha przy 16-17). Wiem, że Lemmingi były czasami problematyczne na innej konfiguracji niż podstawowa A500 z KS1.3 i 512kB RAM-u (na mojej A600 musiałem wczytywać KS1.3, żeby w ogóle ta gra dała się uruchomić). Może trzeba by było zmienić ustawienia WinUAE EXE-ka dla Lemmingów? Nie wiem jak się uruchamiają, ale jeżeli pod WHDLoad, to raczej odpada ustawienie 512kB RAM... Testował ktoś w ogóle tą grę poza sprawdzeniem, czy się tylko uruchamia?

Przed chwilą ściągnąłem z peb.pl jakąś starszą wersję tego EXE (jeszcze LO4D3R, ale już z nowym splashscreenem) 7in1 (nie 10in1 jak jest obecnie) i nie ma takich objawów. Trochę dłużej się ładują kolejne levele w tej wersji, ale w porównaniu do ślimaczej stacji dyskietek w Amigach i tak dużo szybciej.
Page 1 of 1 1 https://forum.thecompany.pl/exe-zglos-problem/lemmings-zawiesza-sie-przejsciu-kilku-plansz-t1421.html
2011-08-29T23:27:19+01:00
Siema.

Chciałem sobie ostatnio pograć w pierwsze Lemmingi. Wszystko fajnie, EXE się uruchamia i działa. Problem pojawia się po przejściu kilku plansz z rzędu. Zatrzymuje się animacja (podobnie jak na pauzie po naciśnięciu P, z tą różnicą, że nie da się scrollować planszy, ani zmieniać aktywnych ikonek czynności kursorami lewo-prawo). Kursorem myszy (krzyżykiem) da się dalej poruszać, menu WinUAE pod F12 działa, da się zamknąć EXE przy pomocy Alt+F4 lub Delete. Próbowałem na 2-ch różnych komputerach i zawsze to samo. Jak zacznę grać od zera, zawiesza się przy 10 levelu. Na początku myślałem, że to problem tego 10 levelu, ale wczytałem go z kodu i dał się przejść. Potem znowu było to samo po przejściu kilku leveli (zawiecha przy 16-17). Wiem, że Lemmingi były czasami problematyczne na innej konfiguracji niż podstawowa A500 z KS1.3 i 512kB RAM-u (na mojej A600 musiałem wczytywać KS1.3, żeby w ogóle ta gra dała się uruchomić). Może trzeba by było zmienić ustawienia WinUAE EXE-ka dla Lemmingów? Nie wiem jak się uruchamiają, ale jeżeli pod WHDLoad, to raczej odpada ustawienie 512kB RAM... Testował ktoś w ogóle tą grę poza sprawdzeniem, czy się tylko uruchamia?

Przed chwilą ściągnąłem z peb.pl jakąś starszą wersję tego EXE (jeszcze LO4D3R, ale już z nowym splashscreenem) 7in1 (nie 10in1 jak jest obecnie) i nie ma takich objawów. Trochę dłużej się ładują kolejne levele w tej wersji, ale w porównaniu do ślimaczej stacji dyskietek w Amigach i tak dużo szybciej.

2011-08-29T23:58:49+01:00

Re: Lemmings - zawiesza się po przejściu kilku plansz

Problem dotyczy tylko pierwszej części?
Jak problem występuje losowo mogę spowolnić ładowanie i sprawdzimy reakcję :-)

2011-08-31T08:52:35+01:00

Pogram dzisiaj trochę w L2 - The Tribes i dam znać, czy dzieje się coś podobnego.

2011-08-31T09:01:51+01:00

:ok1:

2011-08-31T18:48:47+01:00

W L2 The Tribes nic podobnego nie zauważyłem, czyli problem dotyczy tylko pierwszych Lemmingów. Co do reszty gier z kompilacji nic nie wiem, bo nie bardzo mnie interesują i nic poza L1 i L2 nie włączałem.

W L2 jednak nie da się klawiszami F1-F8 zmieniać czynności, które mają wykonywać lemmingi i klawisz ESC też nie powoduje restartu levela. W wersji EXE v2.0 klawisze te działają tak jak trzeba...

2011-08-31T19:23:29+01:00

Jedynkę na pewno sprawdzę, co do dwójki - a sprawdź inny sposób - bo wykorzystałem wersję przygotowaną przez Psygore i to on mógł coś spsuć ;)

2011-09-01T00:56:56+01:00

Zawsze można pograć na starym EXE. Klimat gry jest taki sam z v2.0 jak i z v2.5.

2011-09-01T10:07:16+01:00

Można, ale pamiętaj, że nowe wersje exe'ka po coś powstają.
W v2.0 występują błędy, które w v2.5 nie ma, ale jak widać na odwrót też to czasem działa.

Jeśli możesz - wrzuć mi v2.0 abym mógł sobie porównać jak tam przygotowałem grę :-)

2011-09-01T17:21:03+01:00

Aha i mówimy o Lemmingach:

Lemmings
Lemmings 2: The Tribes

Zgadza się? :-)

2011-09-01T19:04:09+01:00

Sprawdziłem Lemmingi, i faktycznie błąd występuje też i u mnie na Win7 x86.
Wg sugestii Antka, spróbuję jeszcze grać z cpu speed ustawionym na slow.

Na cpu speed: slow też ten sam błąd, także exek jest do poprawki.

2012-07-16T21:35:49+01:00

2012-07-16T22:12:57+01:00

Problem z freezem w L1 wciąż występuje. :-)

2012-07-16T22:59:20+01:00

OK - przywróciłem starą wersję Lemmingów 1, o których wspominał DziadekUK - czekam na powtórny test.

Co do
W L2 jednak nie da się klawiszami F1-F8 zmieniać czynności, które mają wykonywać lemmingi i klawisz ESC też nie powoduje restartu levela. W wersji EXE v2.0 klawisze te działają tak jak trzeba...

Pogadam z olesiem - myślę, że mógłby te klawisze przywrócić, ale nie obiecuję. Wracać do starszej wersji w tym przypadku akurat jest mniejszy sens, bo nic się nie zawiesza.

Return to Zgłoś problem